Jak vypadá
. Zajímavosti a rady
|
Klobouk je 5 – 15 cm široký se slabě podvinutým okrajem, v mládí pravidelně sklenutý, ve stáří u velkých exemplářů nepravidelně zvlněný. Klobouk má bílou, krémovou až okrovou ba. Třeň je 2 – 8 cm dlouhý, bílý, hladký. Lupeny jsou nízké a husté. Dužnina je pevná, má silnou moučnou vůni a bílou barvu. Výtrusný prach je bílý.
Kde a kdy roste
Čirůvku májovku můžete hledat na travnatých místech a na okrajích lesů, v zahradách a parcích, hlavně na vápencových půdách. K růstu potřebuje svoje teplo a vlhko, takže dokud se na jaře neoteplí, nevyroste. Pokud vám můžeme poradit, sledujte bedlivě, kde roste. Většinou tam vyroste i za rok. Čirůvku májovku si můžete splést se závojenkou olovovou. Ta však naštěstí na jaře neroste, neboť jde o letní, navíc dosti vzácnou houbu. Měl by o ní vědět každý houbař, protože mladičká se dá zaměnit i za hříbky.
Co se týče kuchyňského zpracování, májovky se velmi dobře suší. Můžete je také nakládat do panenského olivového oleje nebo do octa. Při sběru této houby vždy odřezávejte třeň těsně u země, abyste nepoškodili podhoubí. Klobouk nezapomeňte důkladně očistit. Májovky se nejlépe hodí k rybám a kuřeti. Vyzkoušejte třeba „májovková“ kuřata – po přidání čirůvek dostane obyčejné pečené kuře pikantní příchuť.