Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)

  11:33aktualizováno  11:33

Čirůvka májovka | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiLidové léčitelství doporučovalo lidem nemocným cukrovkou pít červené víno a jíst polévku ze sušených hub. Největší účinky se připisovaly dvěma druhům čirůvek – čirůvce fialové a právě čirůvce májovce. O tom, že lidový recept má svoje opodstatnění, se vědci přesvědčili, když se jim z čirůvky fialové podařila izolovat látka s hypoglykemickým účinkem. U čirůvky májovky se zase potvrdilo, že snižuje koncentraci cukru v krvi. Pokrm z 250 gramů těchto hub má srovnatelný účinek s podáním inzulínům. Doma to ale nezkoušejte.

Klobouk je 5 – 15 cm široký se slabě podvinutým okrajem, v mládí pravidelně sklenutý, ve stáří u velkých exemplářů nepravidelně zvlněný. Klobouk má bílou, krémovou až okrovou ba. Třeň je 2 – 8 cm dlouhý, bílý, hladký. Lupeny jsou nízké a husté. Dužnina je pevná, má silnou moučnou vůni a bílou barvu. Výtrusný prach je bílý.

Kde a kdy roste

Čirůvku májovku můžete hledat na travnatých místech a na okrajích lesů, v zahradách a parcích, hlavně na vápencových půdách. K růstu potřebuje svoje teplo a vlhko, takže dokud se na jaře neoteplí, nevyroste. Pokud vám můžeme poradit, sledujte bedlivě, kde roste. Většinou tam vyroste i za rok. Čirůvku májovku si můžete splést se závojenkou olovovou. Ta však naštěstí na jaře neroste, neboť jde o letní, navíc dosti vzácnou houbu. Měl by o ní vědět každý houbař, protože mladičká se dá zaměnit i za hříbky.

Co se týče kuchyňského zpracování, májovky se velmi dobře suší. Můžete je také nakládat do panenského olivového oleje nebo do octa. Při sběru této houby vždy odřezávejte třeň těsně u země, abyste nepoškodili podhoubí. Klobouk nezapomeňte důkladně očistit. Májovky se nejlépe hodí k rybám a kuřeti. Vyzkoušejte třeba „májovková“ kuřata – po přidání čirůvek dostane obyčejné pečené kuře pikantní příchuť.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté, Pily


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.