Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)

  11:33aktualizováno  11:33

Čirůvka májovka | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiLidové léčitelství doporučovalo lidem nemocným cukrovkou pít červené víno a jíst polévku ze sušených hub. Největší účinky se připisovaly dvěma druhům čirůvek – čirůvce fialové a právě čirůvce májovce. O tom, že lidový recept má svoje opodstatnění, se vědci přesvědčili, když se jim z čirůvky fialové podařila izolovat látka s hypoglykemickým účinkem. U čirůvky májovky se zase potvrdilo, že snižuje koncentraci cukru v krvi. Pokrm z 250 gramů těchto hub má srovnatelný účinek s podáním inzulínům. Doma to ale nezkoušejte.

Klobouk je 5 – 15 cm široký se slabě podvinutým okrajem, v mládí pravidelně sklenutý, ve stáří u velkých exemplářů nepravidelně zvlněný. Klobouk má bílou, krémovou až okrovou ba. Třeň je 2 – 8 cm dlouhý, bílý, hladký. Lupeny jsou nízké a husté. Dužnina je pevná, má silnou moučnou vůni a bílou barvu. Výtrusný prach je bílý.

Kde a kdy roste

Čirůvku májovku můžete hledat na travnatých místech a na okrajích lesů, v zahradách a parcích, hlavně na vápencových půdách. K růstu potřebuje svoje teplo a vlhko, takže dokud se na jaře neoteplí, nevyroste. Pokud vám můžeme poradit, sledujte bedlivě, kde roste. Většinou tam vyroste i za rok. Čirůvku májovku si můžete splést se závojenkou olovovou. Ta však naštěstí na jaře neroste, neboť jde o letní, navíc dosti vzácnou houbu. Měl by o ní vědět každý houbař, protože mladičká se dá zaměnit i za hříbky.

Co se týče kuchyňského zpracování, májovky se velmi dobře suší. Můžete je také nakládat do panenského olivového oleje nebo do octa. Při sběru této houby vždy odřezávejte třeň těsně u země, abyste nepoškodili podhoubí. Klobouk nezapomeňte důkladně očistit. Májovky se nejlépe hodí k rybám a kuřeti. Vyzkoušejte třeba „májovková“ kuřata – po přidání čirůvek dostane obyčejné pečené kuře pikantní příchuť.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté, Pily


Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.