Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na čištění grilu nepotřebujete speciální chemii, ukáže hodinový manžel

aktualizováno 
Někdy po zimě vytáhnete gril a je ve stavu, že byste raději šli do obchodu a koupili si nový. Chyba. Nepotřebujete ani speciální chemii a přesto se z ohavnosti vyloupne gril jako nový za pár minut. Hodinový manžel Jirka Houf ukáže, jak si poradit s hodně zanedbaným grilem.

Na hrubé nečistoty výborně poslouží škrabka na sklokeramické desky. | foto: Playtvak.cz

Saze, naškvařeniny, žluklý půlroční omastek. To vše čeká na grilu na ty majitele, kteří ho zapomněli zazimovat, nebo se jim po posledním grilování prostě nechtělo. Dát gril zase do pořádku však není tak hrozné, jak to vypadá na první pohled. Hodinový manžel Jirka Houf na to jde systematicky a dokazuje, že hlavní je se toho nebát.

Pro demonstraci si vybral kotlíkový gril na dřevěné uhlí. Jen těžko uvěřit tomu, že je to rozviklané monstrum jeho vlastní. Spíš ho musel pracně shánět po stodolách svých známých. Nicméně je na něm dobře vidět, co za hrůzy se na něm připečou a co se z něj může po troše úsilí vyklubat.

Fotogalerie

První, co musíte vyřešit, je mřížka. Pokud byste takto znečištěnou mřížku položili nad rozpálené uhlí, proměníte své grilování na závod s nádorem. Starý skapávající tuk se pálí ve velkém žáru a vrací se do masa. Je to nejen nezdravé, ale zároveň odporné.

Jirka Houf odmítá kupovanou specializovanou chemii. „Kdo je trochu odvážný, jako já, namíchá si trochu hydroxidu sodného s vlažnou vodou a poslouží mu to také,“ chválí si svůj roztok louhu.

Nejdřív je však potřeba zapracovat mechanickým způsobem. Kdo má v kuchyni sklokeramickou desku, dostal k ní škrabku. Nebo si můžete koupit za pár korun obyčejnou zednickou špachtli nebo malířskou stěrku.

Nejprve nahrubo očistěte špachtlí obě strany mřížky a pak dočišťujte ocelovým kartáčem. Nakonec mřížku omyjte houbičkou vlažnou vodou. „Používat saponát považuji za zcela zbytečné, ale když už nedáte, alespoň nepoužívejte saponáty s příměsí citrusu. To nedělá dobře kovům,“ radí Houf.

A jak si poradí s čištěním kotlíku a ohniště? Jak zpevní konstrukci rozviklaného grilu? Klikněte na video pro celý postup krok za krokem.

Další díly Hodinového manžela sledujte na Playtvak.cz.

Autor:




Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.