Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na čištění grilu nepotřebujete speciální chemii, ukáže hodinový manžel

aktualizováno 
Někdy po zimě vytáhnete gril a je ve stavu, že byste raději šli do obchodu a koupili si nový. Chyba. Nepotřebujete ani speciální chemii a přesto se z ohavnosti vyloupne gril jako nový za pár minut. Hodinový manžel Jirka Houf ukáže, jak si poradit s hodně zanedbaným grilem.

Na hrubé nečistoty výborně poslouží škrabka na sklokeramické desky. | foto: Playtvak.cz

Saze, naškvařeniny, žluklý půlroční omastek. To vše čeká na grilu na ty majitele, kteří ho zapomněli zazimovat, nebo se jim po posledním grilování prostě nechtělo. Dát gril zase do pořádku však není tak hrozné, jak to vypadá na první pohled. Hodinový manžel Jirka Houf na to jde systematicky a dokazuje, že hlavní je se toho nebát.

Pro demonstraci si vybral kotlíkový gril na dřevěné uhlí. Jen těžko uvěřit tomu, že je to rozviklané monstrum jeho vlastní. Spíš ho musel pracně shánět po stodolách svých známých. Nicméně je na něm dobře vidět, co za hrůzy se na něm připečou a co se z něj může po troše úsilí vyklubat.

Fotogalerie

První, co musíte vyřešit, je mřížka. Pokud byste takto znečištěnou mřížku položili nad rozpálené uhlí, proměníte své grilování na závod s nádorem. Starý skapávající tuk se pálí ve velkém žáru a vrací se do masa. Je to nejen nezdravé, ale zároveň odporné.

Jirka Houf odmítá kupovanou specializovanou chemii. „Kdo je trochu odvážný, jako já, namíchá si trochu hydroxidu sodného s vlažnou vodou a poslouží mu to také,“ chválí si svůj roztok louhu.

Nejdřív je však potřeba zapracovat mechanickým způsobem. Kdo má v kuchyni sklokeramickou desku, dostal k ní škrabku. Nebo si můžete koupit za pár korun obyčejnou zednickou špachtli nebo malířskou stěrku.

Nejprve nahrubo očistěte špachtlí obě strany mřížky a pak dočišťujte ocelovým kartáčem. Nakonec mřížku omyjte houbičkou vlažnou vodou. „Používat saponát považuji za zcela zbytečné, ale když už nedáte, alespoň nepoužívejte saponáty s příměsí citrusu. To nedělá dobře kovům,“ radí Houf.

A jak si poradí s čištěním kotlíku a ohniště? Jak zpevní konstrukci rozviklaného grilu? Klikněte na video pro celý postup krok za krokem.

Další díly Hodinového manžela sledujte na Playtvak.cz.

Autor:




Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Renault Captur 1.5dCi ZEN LIMITED  ČR ...
Renault Captur 1.5dCi ZEN LIMITED ČR ...

r.v. 2016, naj. 20 325 km, diesel, 1. majitel
389 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.