Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hrochům se čistí jejich obří zuby hadicí. Slávek sprchování zbožňuje

aktualizováno 
Zapomeňte na kartáček, stačí vzít jednou týdně hadici a proudem vody vypláchnout zbytky potravy ze záhybů kolem zubů. Lidské zuby by z takové péče nadšené nebyly, ale pražskému páru hrochů to úplně vyhovuje. Hlavně Slávek si pravidelný „rituál“ náramně užívá.

Hroší zuby působí zvláštně neuspořádaně, trčí jim nahoru, dolů i dopředu, ale to má svoje důvody. Neslouží jim totiž jen ke zpracování potravy. 

Fotogalerie

„Hroši mají nejvýraznější spodní řezáky, což jsou ty zuby trčící dopředu, a potom spodní a horní špičáky, což jsou ty zahnuté. Všechny velké zuby přitom používají primárně při vzájemných soubojích a na obranu teritoria či samic, ale i samice na obranu mláďat a podobně,“ vysvětluje Barbora Dobiášová, kurátorka kopytníků Zoo Praha. Na kousání trávy, sena či zeleniny používají jen málo výrazné stoličky v zadní části tlamy.

V přírodě mohou hroši na čištění zubů zapomenout, tam jim s hygienou pomáhají různé druhy ptáků a ryb, které jim čistí například rány nebo je zbavují odumřelé či poškozené kůže na těle i v oblasti tlamy. Třeba konkrétně klubáci je zbavují hlavně parazitů a užitek z toho mají obě strany.

I hroši už se těší, až vymění seno za zelenou trávu

V zoo to funguje trochu jinak. V lidské péči nahrazuje ptáky a ryby pravidelné sprchování a drbání, které hroši milují, což prozrazuje i naše video.

Plná tlama zubů

Hroch obojživelný má 36 až 40 zubů, spodní a horní špičáky jim nepřetržitě dorůstají a jsou nejvýraznější. Samci je primárně používají v rámci vzájemných soubojů, oběma pohlavím slouží i na obranu.

hroch, zub, čištění, Zoo Praha
hroch, zub, čištění, Zoo Praha

U samců jsou špičáky i řezáky výrazně větší. Řezáky mohou být dlouhé 60 až 70 cm, z dásně je přitom vidět jen zhruba polovina.

„Sprchování a čištění zubů je pro naše hrochy čistě formou enrichmentu, tedy pro zpestření a obohacení denního programu. Milují to a tlamu otevírají na povel,“ popisuje kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová pravidelný rituál, při kterém silný proud vody vyčistí hrochům vnitřek tlamy, opláchne zbytky jídla ze zubů a ještě je podrbe na jazyku.

Následná odměna v podobě oblíbené zeleniny je už jen třešničkou na dortu, tedy další příjemnou motivací, ale nutné by to ani nebylo. Nicméně zeleninu hroši ve svém zimním jídelníčku každopádně potřebují.

„Přes  zimní sezonu je hlavní složkou jejich jídelníčku seno, takže ho právě zelenina obohacuje nejen o vitaminy. V létě už je jejich strava přirozenější, protože je krmíme čerstvě sekanou trávou. A to už je skoro jako v přírodě, kde se hroši přes noc vylézají na souš napást čerstvé zelené trávy,“ dodává kurátorka.

Tento víkend patří v Zoo Praha právě hrochům a slonům

V březnu se v pražské zoo zaměřili na zvířecí rekordy a tento víkend patří zrovna těm největším a nejtěžším zvířatům. Pokud byste tedy chtěli přímo u zdroje zjistit, kolik třeba hroch váží, jak si hroší samec značí své teritorium nebo jak vznikl chobot slona, nenechte si ujít speciální komentovaná setkání v Pavilonu hrochů a v Údolí slonů, která jsou pro víkendové návštěvníky připravena v sobotu i v neděli vždy v každou celou hodinu po celý den (otevírací doba a další info zde).

Zkušení průvodci také rádi odpoví na vaše otázky týkající se jak zvířat z pražské zoo, tak života jejich příbuzných ve volné přírodě. Dozvíte se třeba, kolik toho sežere slon nebo že hroši rodí pod vodou. Také si můžete i se dětmi vyzkoušet trenažér v Údolí slonů, který věrně napodobuje jízdu džunglí na slonovi.

Podívejte se na video z pavilonu hrochů v pražské zoo, jak ladně se tito hromotluci umí pohybovat pod vodou (více zde):

Autor:




Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Další z rubriky

Mláďata vyder hladkosrstých vypadají jako dokonalé  zmenšené kopie svých rodičů.
Obstarat sedm malých plyšáků je dřina, vydry v Zoo Praha mají honičku

Běžně mívají vydry hladkosrsté jedno až pět mláďat. Ne tak pražský pár, který v lednu přivedl na svět první mláďata narozená v Evropě mimo Velkou Británii. Je...  celý článek

Angela Lance se svým mazlíčkem
Lilly je nejhýčkanějším aligátorem na světě. Dostává oblečky a manikúru

Angela Lance z Pensylvánie dostala aligátora, když byl starý dva a půl dne. Dnes měří skoro 140 centimetrů a pořád je pro ni největším mazlíčkem. Co se stane,...  celý článek

Katalánský ovčák je radostný a aktivní pes. Autor
Katalánský ovčák je vzácný nefalšovaný dříč s milující povahou

Katalánský ovčák je starobylé plemeno pocházející z Katalánska, které leží na území dnešního Španělska. Jedná se o velmi schopného a pracovitého psa, jež...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.