Co je biomasa a jak se s ní topí. Manuál nejen pro Kateřinu Jacques - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je biomasa a jak se s ní topí. Manuál nejen pro Kateřinu Jacques

  1:00
Ukázalo se, že ani místopředsedkyně Strany zelených Kateřina Jacques netuší, "co je to vlastně ta biomasa". Jistě se tedy nejen jí bude hodit skromný manuál základních informací, co si pod pojmem biomasa představit a jak se s ní vlastně dá užitečně naložit.
Řepka olejka také patří mezi tzv. energetické suroviny, které jsou zdrojem biomasy jako energetického zdroje.

Řepka olejka také patří mezi tzv. energetické suroviny, které jsou zdrojem biomasy jako energetického zdroje. | foto: Profimedia.cz

Biomasa je téměř jakákoli hmota organického původu, ať už rostlinného či živočišného. V kontextu s energetickými zdroji se většinou jedná o dřevní odpad, slámu a další zemědělské zbytky a odpad, ale i exkrementy užitkových zvířat.

Biomasa

Suchá biomasa, což je například dřevní a suchý rostlinný odpad, se většinou zpracovává suchými procesy, jako jsou spalován či zplyňování. Mokrá biomasa, tedy například právě tekuté a pevné výkaly hospodářských zvířat či siláž, se zpracovává mokrými procesy v bioplynových stanicích. Mezi další možnosti jejího zpracování pak patří lisování olejů a jejich úprava například při výrobě bionafty.

Mrkví nezatopíte, peletami ano

Kateřina Jacques bude v červnu za Stranu zelených kandidovat do Evropského parlamentu. Možná by si ale měla do té doby buď doplnit znalosti, nebo svoje místo na kandidátce postoupit někomu fundovanějšímu. Jacques si totiž mimo jiné myslí, že pokud chcete topit biomasou, dá se do kamen přikládat i mrkev. Alespoň to tedy radila minulý pátek Janu Krausovi v jeho pořadu Uvolněte se, prosím. Díky jejímu vystoupení si také můžete přečíst, jak bodovala svým výstředním slovníkem.

Principiálně vzato, mrkev je sice také biomasa, v kotli na biomasu ji ale nespálíte. V tomto případě se pod pojem biomasa spíše rozumí nejen na topení běžně používané kusové dřevo, ale i dřevní hmota jako je například kůra, štěpka či piliny. Tyto hmoty se ale pro uživatelské pohodlí zpracovávají do formy pelet. Pořizovací náklady na podobný speciální kotel jsou vyšší v porovnání s běžným plynovým. V současné době je ale možné zažádat si o dotace, které snad přechod na toto ekologické vytápění zpřístupní.

Proč jsou pelety ekologické

Topení peletami či peletkami je nejen ekologické, ale i velmi pohodlné.Pelety jsou granule získané vysokotlakým lisováním dřevního odpadu. Tím se rozumí nejen nejčastěji používané piliny, ale například i sláma nebo třeba šťovík. Protože se jedná o nenákladný a obnovitelný zdroj energie, obecně se pelety považují za palivo budoucnosti.

Při jejich spalování totiž nedochází ke zvyšování emisí skleníkových plynů, protože emise CO2 vznikající při spalování jsou pohlcovány pomocí procesu fotosyntézy. Vzniká přitom jen minimální množství popela, který lze navíc využít jako hnojivo navracející půdě potřebné živiny (vyčerpané například při vypěstování rostlinné biomasy). V tomto koloběhu také spočívá princip plně obnovitelného zdroje energie.

Kotel na spalování peletek, vhodný pro rodinný dům. Ročně vás toto ekologické vytápění přijde zhruba na 17 tisíc Kč.Z tabulky potřeb a cen paliv a energií na vytápění například vyčtete, že při spalování dřevěných peletek vás roční výdaje přijdou zhruba na 17 tisíc. Což je srovnatelné například s náklady na uhlí. Za hnědé utratíte zhruba 15 tisíc, za černé 19 a půl tisíce. Zato topení zemním plynem vás přijde na 33 tisíc a topení elektrickými přímotopy dokonce na 48 tisíc ročně.

"Rozsah výkonů těchto kotlů činí řádově od kW až po desítky MW," uvedl nás do problematiky kotlů na biomasu Jan Mašek z firmy Viessmann. "Například kotel o výkonu 25 kW, vhodný pro rodinný domek a určený na kusové dřevo či pelety je možno pořídit zhruba za 70 tisíc korun. Oproti tomu cena samotné technologie kotle na spalování dřevěné štěpky, s automatickým vynášením paliva ze zásobníků a jeho dopravou do kotle, automatickým odpopelováním a vynášením popela, s cyklónovými odlučovači popílku, automatickým čištěním otopných ploch o výkonu 15 MW, umístěný v blokové kotelně, kde je navíc výroba tepla spojena například s výrobou elektrické energie, šplhá řádově do stovek miliónů korun." Kotle na štěpku jsou tedy evidentně určeny ne pro "malé" domácí použití, ale mohou se vyplatit například pro obec pro společné vytápění.

Příklady biostanic z české praxe

Další kategorií zpracování biomasy tvoří takzvané bioplynové stanice (ty dokáží zpracovat i mrkev). Bioplynová stanice v praxi.Bioplynová stanice je v podstatě zařízení, ve kterém se díky procesu řízené fermentace přemění mokrá biomasa na bioplyn.

Zpracovávat se v ní dají nejen tekuté a pevné výkaly hospodářských zvířat, ale i siláž. Výsledkem produkce bioplynových stanic je nejen elektrická energie dodávaná do sítě. Jako "vedlejší" produkt vzniká i teplo využitelné například pro vytápění rodinných domků, ohřev vody, sušárny zemědělských produktů apod.

Bioplynové stanice u nás zažívají velký rozmach a ročně jich nyní vznikají desítky. Přesto bývá jejich výstavba i provoz stále ještě spojena s velkými emocemi těch, v jejichž okolí se taková výstavba plánuje. Je tomu tak pravděpodobně proto, že široká veřejnost toho o nich ví většinou jen tolik, "že se v nich zpracovává kejda, a ta přece smrdí". Pravda je to tak napůl.

Bioplynová stanice ve Vejprnicích.Tak například v Chrobolech u Prachatic funguje bioplynová stanice téměř dva roky, vstupními surovinami – tedy zpracovávanou biomasou – jsou travní a kukuřičná siláž, chlévská mrva a dokonce i pivovarské mláto. V Kralovicích u Plzně zase takto kromě kukuřičné siláže zpracovávají také prasečí a kachní hnůj. Všechno funguje, jak má. A ve Vejprnicích u Plzně míchají kukuřičnou siláž s podestýlkou z drůbežárny, zkušební provoz zahájili v prosinci 2008.

Jen pro představu. Bioplynová stanice o výkonu 500 kW, jako je ta ve Vejprnicích, vyrobí ročně tolik elektrické energie, kolik spotřebuje celá tisícovka domácností s průměrnou spotřebou 4 000 kWh/rok.

Trocha osvěty nikoho nezabije

Navštivte veletrh o odpadech:

Na Výstavišti v pražských Letňanech se od 15. do 17. dubna bude konat Mezinárodní veletrh pro nakládání s odpady, recyklace, průmyslové a komunální ekologie FOR WASTE. V rámci tohoto veletrhu máte mimo jiné navštívit 15. 4. v 16:00 seminář nazvaný Státní dotace na pořízení tepelného čerpadla a jiných obnovitelných zdrojů, kde byste měli dostat vyčerpávající informace o základních typech opatření, která budou podporována v rámci poskytování státní podpory na pořízení ekologického zařízení (kotle na biomasu, solární systémy a tepelná čerpadla) včetně podmínek pro předkládání žádosti o podporu.

Zajeďte si na exkurzi do biostanice:

Firma Agri Fair, která u nás vybudovala již několik bioplynových stanic, pořádá v květnu Dny bioplynu ve Vejprnicích u Plzně. Právě tam totiž probíhá zkušební provoz biostanice zpracovávající zemědělskou biomasu. Konkrétně podestýlku z drůbežárny včetně exkrementů a kukuřičnou siláž. Jak nám prozradil Josef Slavík ze zmíněné firmy, rádi by lidem dokázali přímo v praxi, že okolí biostanice nutně nemusí být nepříjemně cítit a že správná technologie a obsluha zvládne naprosto bezproblémový provoz neobtěžující okolí.

Sledujte, kdo energetické zdroje využívá ekologicky:

Ve Veletržním paláci v Praze proběhne 14. dubna 2009 Energy Globe World Award, slavnostní předávání cen projektům, které šetrně a ekologicky využívají naše společné energetické zdroje, nebo jejich obnovitelné formy. Ceremonie proběhne za účasti předsedy Evropské rady a premiéra Mirka Topolánka, místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka, ministrů životního prostředí EU, komisaře pro životní prostředí S. Dimase a dalších významných osob. Třeba přijde i Jacques a bude zase veselo.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025