Šest faktů, které byste měli znát, než se rozhodnete topit dřevem - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šest faktů, které byste měli znát, než se rozhodnete topit dřevem

Možná se teprve chystáte začít sbírat zkušenosti s topením dřevem. V šesti bodech nabízíme shrnutí, které byste měli znát, než se do přípravy dřeva na zimu pustíte.
Motorové pily budou muset nechat kutilové ve Žďáru v neděli a ve státem...

Motorové pily budou muset nechat kutilové ve Žďáru v neděli a ve státem uznaných dnech klidu zavřené v dílnách. | foto: Mountfield

Práce s pilou a sekerou je sice fuška, ale také příjemná radost. Povedený zásek, kdy se polínko rozletí na dva kusy, nepochybně v mozku aktivuje centrum slasti.

Při přípravě dřeva na zimu však pamatujte, že je to i častá příčina úrazů, někdy dost vážných. Často se stávají i zkušeným kutilům-dřevorubcům. Přílišná sebejistota totiž svádí k podcenění pravidel bezpečnosti.

1. Obstarání dřeva

Na topení potřebujete dobře vyschlé a kvalitní dřevo. Není vhodné to natřené, spaliny z něj zanášejí komín a nejsou ekologické. Štěpka z větví se dá v běžném kotli či kamnech použít na zatápění, jinak se jí topí jen ve speciálních kotlích.

Dřevo nakupte u majitele lesa, na pile či u specializovaných prodejců. V hobbymarketech a na pumpách bývá dřevo dražší, ale hodí se jako rychlá pomoc při náhlém nedostatku.

Výhřevnost se u různých dřevin moc neliší. Ale tvrdé dřevo jako buk či dub déle hoří. Do krbu je nejlepší bříza, jež nepraská. Do kamen v pokoji či kuchyni se hodí dřevo listnatých stromů, z něhož nepadá kůra.

Když prodejce negarantuje, že je dřevo vyschlé, musíte polínka před spálením skladovat aspoň rok, ideálně dva. Na jednu topnou sezonu budete potřebovat 2–8 m³ paliva.

Jak uskladnit

Ideální je uskladnit dřevo venku, kde dobře schne. Ale pod stříškou a chráněné od země. Alternativou je suchý sklep či větrané podkroví. Dřevo schne na ideální vlhkost dva až tři roky, stačí však i jedno dlouhé a suché léto.

Polínka rozdělte, abyste poznali, která jak dlouho skladujete, a topili těmi nejstaršími. Různé druhy dřeva skladujte odděleně. Poblíž krbu, kamen či kotle se hodí mít menší prostor na polínka a třísky pro aktuální potřebu.

2. Výběr motorové pily

Když klády nařežete, dřevo rychleji vyschne a méně ho budou ohrožovat škůdci. Na dělení klád i na ořezávání velkých větví a kácení stromů se hodí řetězová pila. Na přípravu zásob na zimu je ideální pila s lištou délky do 18 palců – asi 45 cm – a řetězem s roztečí 0,325 palce. Minimální potřebný výkon je 2 kW.

Venku se nejvíc uplatní pily na benzin. Elektrické se dají použít třeba i v garáži. Akumulátorová je na obě použití, ale silnou benzinovou pilu asi nenahradí. Pila by měla být přiměřeně lehká a dobře vyvážená.

Práce s pilou

Do benzinové pily se dává olej s benzinem zpravidla v poměru 1:50. Benzin může být Natural 95 či 98. Používejte stále stejné typy.

U čtyřtaktních pil pravidelně měňte motorový olej. U dvoutaktních vždy namíchejte tolik směsi, kolik spotřebujete do dvou dnů. Když pilu nebudete delší dobu používat, směs z nádrže vylijte.

Po každém spotřebování dvou nádrží je nutné přebrousit, napnout a namazat řetěz. Poleno si položte třeba na dřevěné kozy. Pilu startujte na zemi a oznamte to lidem kolem. Tři až pět metrů okolo by neměl nikdo stát.

Při práci stůjte s rozkročenýma nohama a levou nohou mírně před pravou. Neohýbejte záda, pokrčte kolena. Pilu držte blízko u těla, nezvedejte ji nad ramena.

Polena zkracujte na takovou délku, aby se vešla do kamen, krbu či kotle. Řežte plnými otáčkami a tak, aby se řez vahou polena rozevíral.

Abyste zabránili rozštěpení dřeva, udělejte zářezy do třetiny průměru klády zespodu nebo shora. Pak řežte na opačné straně, až se oba řezy setkají. Neřežte špičkou lišty. Pilu přenášejte jen vypnutou a lištou dozadu.

3. Výběr sekery

Váhu a délku sekery je nutné přizpůsobit vašim silám a tělesným proporcím. Ideální délka je, když po uchopení hlavy sekery dosahuje konec topůrka k rameni.

Sekera musí padnout do ruky a při práci ji potřebujete mít perfektně pod kontrolou. Štípací sekery mají tenkou čepel, jež se směrem k topůrku prudce rozšiřuje. Proto se hodí na sekání polen.

Univerzální sekery jsou lepší na osekávání větví, přípravu třísek, sekání malých špalků a kácení stromů. Hodí se tedy od každého typu jedna.

Práce se sekerou

Polena sekejte na silném a tvrdém špalku. Poleno postavte tak, aby stálo bez přidržování. Nesekejte přes tvrdá místa, kde jsou suky, ale podél nich. Pracujte rozkročení. Po máchnutí sekerou nechejte železo dopadnout na dřevo volným pádem. Budou vás méně bolet ruce.

4. Kotoučové pily

Tenčí dřevo se dá rychle nařezat na kotoučové pile neboli cirkulárce. Ta klasická je napájená třífázovým proudem, ale prodávají se i menší do běžné zásuvky. Při koupi, zvláště z druhé ruky, se zaměřte na bezpečnost. Zkontrolujte vodováhou, zda je stůl rovný.

Lepší je stůl z hliníku, který se na rozdíl od oceli nekroutí. Plechové navíc bývají sešroubované z několika plechů a šroubky se vibracemi mohou povolovat. Některé druhy hliníku však po pohlazení rukou špiní.

Práce s kotoučovou pilou

U starších cirkulárek zkontrolujte, zda je kotouč dobře upnutý, ostrý a bez poškození. Používejte jen kotouče přípustné velikosti a s odpovídajícím upínacím otvorem. Přitahujte je pouze originální maticí. Řemen musí být napnutý.

Vždy řežte s ochranným krytem a ze správné strany kotouče. Rozvírací klín musí být dobře připevněný. Kotouč nastavte tím níže, čím je dřevo tenčí, aby ho zabíralo více zubů. Když zapnete pilu, vy ani nikdo jiný nesmí stát blízko v ose kotouče. Kolem by neměli být unavení ani opilí lidé, děti či hůře pohybliví senioři.

Nejprve proveďte zkušební řez, pak se do dřeva pusťte naplno. Při řezání dlouhých větví si pomozte opěrkami. Materiál držte oběma rukama, kromě drobných částí. Místo ruky lze použít posuvný doraz či posunovací hůlku. Nedávejte ruce moc blízko kotouče.

Pilu přesouvejte vypnutou, se zastaveným kotoučem a zástrčkou vytaženou ze zásuvky. Na kotouč nesahejte po řezání, je horký. Při řezání v uzavřených místnostech i při delší práci, hlavně s dřevem buku, dubu nebo jasanu, připojte odsávání pilin.

5. Štípačky dřeva

Díky štípačce se s poleny nenadřete tolik jako s velkou sekerou nebo s klínem a palicí. Více se používají elektrické typy. Horizontální štípačky využijete na občasné vytápění v krbu, na polena průměru až 25 cm a délky přes půl metru.

Na větší kusy dřeva jsou lepší vertikální štípačky. Stroj s tlakem 10 tun zpracuje polena o průměru až 40 cm a dlouhá až 130 cm.

6. Ochranné pomůcky a oblečení

Při práci s řetězovou nebo kotoučovou pilou používejte rukavice, pevné boty, brýle a chrániče sluchu. Dlouhé vlasy si svažte, nenoste šátek, hodinky, šperky ani volné oblečení. Rukávy mějte zapnuté či vyhrnuté.

Nejbezpečnější oděv je s protipořezovou úpravou. Na kácení je potřeba mít přilbu. Na řezání dubu či buku je vhodné si nasadit masku s prachovým filtrem.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025