Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co s nadúrodou rajčat. Usušte je a pochutnáte si na nich ještě v zimě

Když v létě dozrávají rajčata, je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Salát, lečo a caprese už nechcete ani vidět, ale krvavé plody je hřích vyhodit. Zkuste je usušit a naložit. Pochutnáte si na nich ještě na podzim a na začátku zimy.
Sušená rajčata patří k nejchutnějším pamlskům ze Sředomoří.

Sušená rajčata patří k nejchutnějším pamlskům ze Sředomoří. | foto: Profimedia.cz

Sun dried tomatoes neboli sluncem sušená rajčata patří ve Středomoří k nejdražším suvenýrům. Ale proklatě dobrým, málokdo odolá nepřivézt z dovolené alespoň vzorek..

České sluníčko však není natolik silné a spolehlivé, aby zvládlo to co jižní. Zatímco Řekyně a Italky suší rajčata tři až čtyři dny na střeše, vám pomůže trouba, která navíc práci o pár hodin urychlí.

Jak na to

Hlavně do italské kuchyně

Sušená rajčata použijete místo chipsů u televize, k olivám a ciabattě k uvítání hostů. Uplatníte je hlavně v italské kuchyni – v salátech nebo v sendvičích, do těstovin i na pizzu.

Rajčata použijte spíše pevnější, dužinu a šťávu z nich beztak musíte odstranit.

Plody omyjte a osušte. Odstraňte stopky, překrájejte je na půlky, vydlabejte z nich dužinu, odstraňte semínka a posolte je. Pokud je neposolíte, nic se nestane.

Vyzkoušeli jsme i variantu sušení s dužninou. Rajčátka ale ani v polovině doby nebyla vůbec vysušená.

Použijte spíše pevnější rajčata.

Rajčata můžete rozpůlit nebo nakrájet na silnější plátky.

Mnozí doporučují rajčata před sušením oloupat. Není to ale nutné. Pokud se přesto rozhodnete pro tuto pracnější variantu, na jednotlivých plodech zespodu nařízněte křížek a rajčata ponořte na několik sekund do vroucí vody. Slupka se sama naloupne, nožíkem už jen červené hlavy zcela svléknete.

Rajčata můžete buď rozpůlit nebo nakrájet na silnější plátky, záleží na velikosti hlaviček. Pokud zůstanou větší kusy, budou se sušit déle.

Usušené půlky rajčat
Usušené půlky rajčat i s dužninou

Rajčata můžete sušit vydlabaná nebo i s dužninou, pak ale trvá sušení déle.

Vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, nebo ještě lépe na rošt či mřížku. Vložte je do trouby zapnuté na 60 stupňů. Dvířka nezaklapávejte, po celou dobu sušení musí být pootevřena asi na pět centimetrů. Stačí mezi dvířka a troubu zaklesnout dřevěnou vařečku. Cirkulace pomůže vlhkému vzduchu uniknout a rajčata se lépe prosuší.

Celý proces trvá zhruba 10 až 12 hodin.

Jakmile rajčata vychladnou, uložte je do pevně uzavíratelné nádoby a uložte ideálně do chladničky, kde vydrží až půl roku.

Přidat můžete koření podle chuti, třeba i pepř.
Hodí se i jižní bylinky.

Přidat můžete koření podle své chuti, například pepř, jižní bylinky nebo chilli papričky.

Pokud je nechcete jíst sušená, ale naložená v oleji, nastal právě čas na přípravu. Důkladně umyjte menší zavařovací skleničky. Zahřejte olej, nejlépe olivový. Použít můžete ale také slunečnicový.

Sklenici zalijeme olivovým olejem.

Sušené kousky naskládejte do sklenice a přidejte dle chuti pepř, česnek, bylinky či chilli papričky. Zalijte horkým olejem.

Uskladněte v suchu a temnu.

Ve skleničce zašátrejte až po několika dnech, až budou šťavnaté plody léta zase nasáklé. S konzumací nemusíte pospíchat, vydrží i půl roku.

Vyplatí se to?

Tip

Rajčata můžete připravit i v sušičce na ovoce. Použijte program doporučený výrobcem.

Sklenička sušených rajčat stojí asi 80–150 Kč, nejlevnější prodávají asi za 45 Kč, ale jejich chuť je prachmizerná. Na dvě menší skleničky potřebujete zhruba 15 velkých rajčat (téměř dvě kila). Kilo rajčat koupíte asi za 30 korun (pokud nemáte zahrádku a chtěli byste využít letních nižších cen). Navíc použijete ještě více než deci oleje – kvalitní koupíte asi za 200 Kč za litr. Připočtěte ještě elektrickou energii a zjistíte, že prakticky nevyplatí. Ale máte jistotu, že je ve skleničce to, co tam být má. Olej navíc potom můžete použít třeba do salátu, dodá mu zajímavou chuť a skvělou vůni.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025