Co si o nás myslí číšníci? „Nejsem tvoje děvka, vole, naval dýško...“ - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co si o nás myslí číšníci? „Nejsem tvoje děvka, vole, naval dýško...“

Zajímavou sociologickou sondu do mysli číšníků nabízí na Facebooku skupina, kterou si příslušníci této profese založili pro sdílení svých zážitků a názorů na hosty. Prostudování stránky stojí za poučení. Minimálně před tím, než se vypravíte do restaurace.
S úsměvem jde práce lépe od ruky. Ilustrační foto

S úsměvem jde práce lépe od ruky. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Skupina "Jsem tvůj číšník a ne tvoje děvka VOLE!!!" má na Facebooku už skoro 11 000 přátel. Najdete tu diskusi, nad níž se budete, než ji celou přečtete, bavit několik dní. Příspěvkům kralují zážitky s lakomými hosty, kteří jsou schopni prosedět nad jednou minerálkou v restauraci hodiny. Jiné se zabývají nejmenším spropitným v životě, řeší, jak si poradit s podnapilými hosty, případně zda číšníci jsou či nejsou povinni se při výkonu svého povolání usmívat.

Každý rozumný člověk pochopí, že být číšníkem není zrovna snadná práce. "Člověk musí mít fakt pevný nervy a mít skvělej smysl pro humor, páč jinak přijde o rozum," říká v diskusi jedna ze zaměstnankyň pohostinství a její slova potvrzuje i servírka mimo službu: "Ještě že jsem na mateřský, chtělo to odpočinek po pěti letech této hrozné práce. Divím se, že jsem nepřišla o nervy."

Co se ve škole neučí

Účastníci diskuse se také přou, zda tuto práci může dělat každý. I takový názor se tu najde.

Někteří ale oponují. "Profesionalita se pozná i podle toho, jak se vypořádáte s krizovou situací i zda ji na sobě dáte či nedáte znát - a profesionalita je aspoň z poloviny v hlavě a ne ve výučním listu," píše číšník, který si tak přivydělává na "vedlejšák".

Jak vysoké spropitné obvykle dáváte?

celkem hlasů: 18832
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 21. ledna 2011. Anketa je uzavřena.

Je 10 procent moc, nebo málo?

Daleko výbušnější téma nastolili diskutující ve skupině v otázce výše spropitného, takzvaných tipů. Názory číšníků a hostů se tu pochopitelně střetávají.

Číšníci nemají rádi hosty, kteří dostanou účet za 499 korun a s grácií lorda zaokrouhlí na rovnou pětistovku. A poukazují na systém nízkých platů, který přímo počítá se spropitným.

"Nářky číšníků, že z platu nezaplatí domácí účty, mne jako hosta opravdu naprosto nezajímají. Jsou jejich věcí a dohody s majitelem. Od toho je smlouva a tyto nářky do takové debaty nepatří. A konečně, po delším pobytu v zahraničí jsem tady v Čechách opravdu nenarazil na servis, který by si tip zasloužil," tvrdí jeden z účastníků diskuse. Dále přirovnává nízké platy číšníků s pokladní v samoobsluze, která taky nedostane žádné "dýško".

Přidává se i další diskutér-host: "Ano, existuje určitá etiketa, ale dostát jí musíte především vy, na naší straně je jen reakce na ni. A pokud obsluha stoji za houby (a v ČR opravdu většinou za houby stojí), tak jediný možný způsob jak to dát najevo, je zaplatit jen cenu konzumace a ideálně se do podniku nevracet."

To jedna ze servírek je ostřejší: "Podle mě člověk, co není schopný dát adekvátní spropitné, je naprosto bez úrovně. Vždycky, když se jdu najíst do restaurace či napít do baru, tak počítám s nějakou částkou, která v případě mé spokojenosti vůbec není zbytečná, naopak je nutná."

Číšnická stránka je velmi zábavná, ale i poučná. Střídají se tu věcné diskuse s agresivními názory některých obsluhujících, které lidskou povahu odhalí. Proto se nemůžeme divit, že úroveň v restauracích opravdu občas pokulhává. Na druhou stranu pomáhá čtenáři uvědomit si, že práce číšníka není lehká a kdo si ji nevyzkoušel, těžko se může do jeho situace vcítit.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025