Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co si o nás myslí číšníci? „Nejsem tvoje děvka, vole, naval dýško...“

aktualizováno 
Zajímavou sociologickou sondu do mysli číšníků nabízí na Facebooku skupina, kterou si příslušníci této profese založili pro sdílení svých zážitků a názorů na hosty. Prostudování stránky stojí za poučení. Minimálně před tím, než se vypravíte do restaurace.
S úsměvem jde práce lépe od ruky. Ilustrační foto

S úsměvem jde práce lépe od ruky. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Skupina "Jsem tvůj číšník a ne tvoje děvka VOLE!!!" má na Facebooku už skoro 11 000 přátel. Najdete tu diskusi, nad níž se budete, než ji celou přečtete, bavit několik dní. Příspěvkům kralují zážitky s lakomými hosty, kteří jsou schopni prosedět nad jednou minerálkou v restauraci hodiny. Jiné se zabývají nejmenším spropitným v životě, řeší, jak si poradit s podnapilými hosty, případně zda číšníci jsou či nejsou povinni se při výkonu svého povolání usmívat.

Každý rozumný člověk pochopí, že být číšníkem není zrovna snadná práce. "Člověk musí mít fakt pevný nervy a mít skvělej smysl pro humor, páč jinak přijde o rozum," říká v diskusi jedna ze zaměstnankyň pohostinství a její slova potvrzuje i servírka mimo službu: "Ještě že jsem na mateřský, chtělo to odpočinek po pěti letech této hrozné práce. Divím se, že jsem nepřišla o nervy."

True

Účastníci diskuse se také přou, zda tuto práci může dělat každý. I takový názor se tu najde.

Někteří ale oponují. "Profesionalita se pozná i podle toho, jak se vypořádáte s krizovou situací i zda ji na sobě dáte či nedáte znát - a profesionalita je aspoň z poloviny v hlavě a ne ve výučním listu," píše číšník, který si tak přivydělává na "vedlejšák".

Jak vysoké spropitné obvykle dáváte?

celkem hlasů: 18832

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. ledna 2011. Anketa je uzavřena.

Zaokrouhluji na celé desetikoruny 10991
Dodržuji doporučovaných 10 % 5644
Nedávám nic 1488
Dávám větší spropitné 709

True

Daleko výbušnější téma nastolili diskutující ve skupině v otázce výše spropitného, takzvaných tipů. Názory číšníků a hostů se tu pochopitelně střetávají.

Číšníci nemají rádi hosty, kteří dostanou účet za 499 korun a s grácií lorda zaokrouhlí na rovnou pětistovku. A poukazují na systém nízkých platů, který přímo počítá se spropitným.

"Nářky číšníků, že z platu nezaplatí domácí účty, mne jako hosta opravdu naprosto nezajímají. Jsou jejich věcí a dohody s majitelem. Od toho je smlouva a tyto nářky do takové debaty nepatří. A konečně, po delším pobytu v zahraničí jsem tady v Čechách opravdu nenarazil na servis, který by si tip zasloužil," tvrdí jeden z účastníků diskuse. Dále přirovnává nízké platy číšníků s pokladní v samoobsluze, která taky nedostane žádné "dýško".

Přidává se i další diskutér-host: "Ano, existuje určitá etiketa, ale dostát jí musíte především vy, na naší straně je jen reakce na ni. A pokud obsluha stoji za houby (a v ČR opravdu většinou za houby stojí), tak jediný možný způsob jak to dát najevo, je zaplatit jen cenu konzumace a ideálně se do podniku nevracet."

To jedna ze servírek je ostřejší: "Podle mě člověk, co není schopný dát adekvátní spropitné, je naprosto bez úrovně. Vždycky, když se jdu najíst do restaurace či napít do baru, tak počítám s nějakou částkou, která v případě mé spokojenosti vůbec není zbytečná, naopak je nutná."

Číšnická stránka je velmi zábavná, ale i poučná. Střídají se tu věcné diskuse s agresivními názory některých obsluhujících, které lidskou povahu odhalí. Proto se nemůžeme divit, že úroveň v restauracích opravdu občas pokulhává. Na druhou stranu pomáhá čtenáři uvědomit si, že práce číšníka není lehká a kdo si ji nevyzkoušel, těžko se může do jeho situace vcítit.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.