Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co si o nás myslí číšníci? „Nejsem tvoje děvka, vole, naval dýško...“

aktualizováno 
Zajímavou sociologickou sondu do mysli číšníků nabízí na Facebooku skupina, kterou si příslušníci této profese založili pro sdílení svých zážitků a názorů na hosty. Prostudování stránky stojí za poučení. Minimálně před tím, než se vypravíte do restaurace.
S úsměvem jde práce lépe od ruky. Ilustrační foto

S úsměvem jde práce lépe od ruky. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Skupina "Jsem tvůj číšník a ne tvoje děvka VOLE!!!" má na Facebooku už skoro 11 000 přátel. Najdete tu diskusi, nad níž se budete, než ji celou přečtete, bavit několik dní. Příspěvkům kralují zážitky s lakomými hosty, kteří jsou schopni prosedět nad jednou minerálkou v restauraci hodiny. Jiné se zabývají nejmenším spropitným v životě, řeší, jak si poradit s podnapilými hosty, případně zda číšníci jsou či nejsou povinni se při výkonu svého povolání usmívat.

Každý rozumný člověk pochopí, že být číšníkem není zrovna snadná práce. "Člověk musí mít fakt pevný nervy a mít skvělej smysl pro humor, páč jinak přijde o rozum," říká v diskusi jedna ze zaměstnankyň pohostinství a její slova potvrzuje i servírka mimo službu: "Ještě že jsem na mateřský, chtělo to odpočinek po pěti letech této hrozné práce. Divím se, že jsem nepřišla o nervy."

True

Účastníci diskuse se také přou, zda tuto práci může dělat každý. I takový názor se tu najde.

Někteří ale oponují. "Profesionalita se pozná i podle toho, jak se vypořádáte s krizovou situací i zda ji na sobě dáte či nedáte znát - a profesionalita je aspoň z poloviny v hlavě a ne ve výučním listu," píše číšník, který si tak přivydělává na "vedlejšák".

Jak vysoké spropitné obvykle dáváte?

celkem hlasů: 18832

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. ledna 2011. Anketa je uzavřena.

Zaokrouhluji na celé desetikoruny 10991
Dodržuji doporučovaných 10 % 5644
Nedávám nic 1488
Dávám větší spropitné 709

True

Daleko výbušnější téma nastolili diskutující ve skupině v otázce výše spropitného, takzvaných tipů. Názory číšníků a hostů se tu pochopitelně střetávají.

Číšníci nemají rádi hosty, kteří dostanou účet za 499 korun a s grácií lorda zaokrouhlí na rovnou pětistovku. A poukazují na systém nízkých platů, který přímo počítá se spropitným.

"Nářky číšníků, že z platu nezaplatí domácí účty, mne jako hosta opravdu naprosto nezajímají. Jsou jejich věcí a dohody s majitelem. Od toho je smlouva a tyto nářky do takové debaty nepatří. A konečně, po delším pobytu v zahraničí jsem tady v Čechách opravdu nenarazil na servis, který by si tip zasloužil," tvrdí jeden z účastníků diskuse. Dále přirovnává nízké platy číšníků s pokladní v samoobsluze, která taky nedostane žádné "dýško".

Přidává se i další diskutér-host: "Ano, existuje určitá etiketa, ale dostát jí musíte především vy, na naší straně je jen reakce na ni. A pokud obsluha stoji za houby (a v ČR opravdu většinou za houby stojí), tak jediný možný způsob jak to dát najevo, je zaplatit jen cenu konzumace a ideálně se do podniku nevracet."

To jedna ze servírek je ostřejší: "Podle mě člověk, co není schopný dát adekvátní spropitné, je naprosto bez úrovně. Vždycky, když se jdu najíst do restaurace či napít do baru, tak počítám s nějakou částkou, která v případě mé spokojenosti vůbec není zbytečná, naopak je nutná."

Číšnická stránka je velmi zábavná, ale i poučná. Střídají se tu věcné diskuse s agresivními názory některých obsluhujících, které lidskou povahu odhalí. Proto se nemůžeme divit, že úroveň v restauracích opravdu občas pokulhává. Na druhou stranu pomáhá čtenáři uvědomit si, že práce číšníka není lehká a kdo si ji nevyzkoušel, těžko se může do jeho situace vcítit.

Autor:




Nejčtenější

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.