Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Živý dort z čistého kakaa a kešu vás vystřelí do chuťového nebe

aktualizováno 
Takhle umí hřešit vitariáni. Pokud jste na sladké, vaše chutě si přijdou na své, přestože cukr v tomto dortu nenajdete. Zato si na jazyku užijete stoprocentní čokoládu, slaďoučké datle a med či lahodné nepražené oříšky a mandle. Že vás tenhle dort pořádně energeticky nakopne, o tom vůbec nepochybujte.

Nepražené kakaové boby nebo čistý kakaový prášek koupíte nejsnáze přes internet, od 10g balení po 5kg. Kešu oříšky by také měly být naprosto přírodní, nepražené. Podobně seženete i čisté kakaové máslo, dokonce i v prášku.  

Vitariánský čokoládový dort

Není divu, že nepražené kakaové boby patří mezi tzv. "super food", tedy super potraviny. Protože nejsou pražené, zachovávají si cenné vitaminy, minerály i řadu antioxidantů.

Recept na přípravu tohoto dortu nám prozradil majitel vitariánské restaurace Biogurmania Jelica na pražském Zlíchově Radoslav Vučičevič. Jak už název restaurace napovídá, používají tam jen "živé", tedy tepelně neupravené ingredience v biokvalitě, ostatně jako všichni vitariáni. (Více o vitariánské kuchyni čtěte v předchozím článku zde.)   

Těsto na 'dortovou kůrku' připravíte jen z mandlí a datlí

Postup přípravy je velice jednoduchý, na principu hrnečkových receptů, nebudete ovšem potřebovat mouku ani vajíčka. Naopak, při přípravě těsta na krustu si vystačíte jen s dvěma hrnečky mandlí a jedním hrnečkem vypeckovaných datlí. Pokud jsou datle moc suché, a tedy i tvrdé, namočte je před zpracováním do vody, klidně přes noc.

Mandle rozemelte, přidejte vypeckované datle, vyhrňte si rukávy a obě ingredience důkladným hnětením zpracujte v těsto. Řádně si procvičíte svaly na ruce, ale získáte vláčnou hmotu, kterou vyplňte dno dortové formy. Radoslav Vučičevič této části dortu říká krusta, protože vlastně vytvoří jakousi kůrku kolem vlastní čokoládové výplně dortu a nahradí klasický dortový korpus.  

S čokoládovou vrstvou už vám pomůže mixér

Pokud máte výkonný mixér, můžete si směs na čokoládovou hmotu připravit najednou. Pokud ne, rozemelte si dopředu kešu oříšky a pak všechny ingredience pečlivě promíchejte třeba pomocí ponorného mixéru.

Sladit medem?

K přislazení medem Radoslav Vučičevič dodal, že běžně sladí agave nektarem, jelikož někteří vegani neuznávají med (protože se odebírá včelám). "My jsme v tomto případě med použili výjimečně," vysvětlil.

Každopádně na čokoládovou vrstvu budete potřebovat: 2 hrníčky nepražených oříšků kešu, 1 hrníček čistého kakaa z umletých nepražených kakaových bobů, 1 hrníček vody, zhruba lžičku pravé vanilky, trochu čerstvé citronové šťávy a 1 až 2 lžíce medu na oslazení. Pak už jde v podstatě jen o to tyto ingredience pořádně rozmixovat a spojit. Nakonec nesmíte zapomenout přidat ještě poslední podstatnou složku: nastrouhané čisté kakaové máslo, a to 1 a půl hrníčku.

Kakaovou hmotu nalijte do dortové formy na připravenou spodní část.

Poté směs i s přidaným kakaovým máslem naposledy promixujte a můžete ji nalít do dortové formy na připravenou spodní část, tedy na výše zmíněnou krustu. Alespoň na dvě tři hodinky dejte dort ztuhnout do lednice a při servírování nazdobte dílky dortu čerstvým, mraženým či sušeným ovocem.

Pokud vás shánění nutných ingrediencí děsí, můžete dort zajít ochutnat na Zlíchov. Nepatří zdaleka k nejlevnějším moučníkům, ale vzhledem k používaným vysoce kvalitním a hlavně "opravdovým" ingrediencím to je pochopitelné. Zato si můžete být jisti, že plnou a opravdovou chuť tohoto dortu ucítíte na jazyku ještě dlouho a budete na ni s nostalgií vzpomínat. Jako my, kdo jsme byli u jeho přípravy.    





Nejčtenější

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Další z rubriky

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.