Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Živý dort z čistého kakaa a kešu vás vystřelí do chuťového nebe

Takhle umí hřešit vitariáni. Pokud jste na sladké, vaše chutě si přijdou na své, přestože cukr v tomto dortu nenajdete. Zato si na jazyku užijete stoprocentní čokoládu, slaďoučké datle a med či lahodné nepražené oříšky a mandle. Že vás tenhle dort pořádně energeticky nakopne, o tom vůbec nepochybujte.

Nepražené kakaové boby nebo čistý kakaový prášek koupíte nejsnáze přes internet, od 10g balení po 5kg. Kešu oříšky by také měly být naprosto přírodní, nepražené. Podobně seženete i čisté kakaové máslo, dokonce i v prášku.  

Vitariánský čokoládový dort

Není divu, že nepražené kakaové boby patří mezi tzv. "super food", tedy super potraviny. Protože nejsou pražené, zachovávají si cenné vitaminy, minerály i řadu antioxidantů.

Recept na přípravu tohoto dortu nám prozradil majitel vitariánské restaurace Biogurmania Jelica na pražském Zlíchově Radoslav Vučičevič. Jak už název restaurace napovídá, používají tam jen "živé", tedy tepelně neupravené ingredience v biokvalitě, ostatně jako všichni vitariáni. (Více o vitariánské kuchyni čtěte v předchozím článku zde.)   

Těsto na 'dortovou kůrku' připravíte jen z mandlí a datlí

Postup přípravy je velice jednoduchý, na principu hrnečkových receptů, nebudete ovšem potřebovat mouku ani vajíčka. Naopak, při přípravě těsta na krustu si vystačíte jen s dvěma hrnečky mandlí a jedním hrnečkem vypeckovaných datlí. Pokud jsou datle moc suché, a tedy i tvrdé, namočte je před zpracováním do vody, klidně přes noc.

"Těsto" na spodní část dortu připravíte z rozemletých mandlí a měkoučkých datlí.

Mandle rozemelte, přidejte vypeckované datle, vyhrňte si rukávy a obě ingredience důkladným hnětením zpracujte v těsto. Řádně si procvičíte svaly na ruce, ale získáte vláčnou hmotu, kterou vyplňte dno dortové formy. Radoslav Vučičevič této části dortu říká krusta, protože vlastně vytvoří jakousi kůrku kolem vlastní čokoládové výplně dortu a nahradí klasický dortový korpus.  

S čokoládovou vrstvou už vám pomůže mixér

Pokud máte výkonný mixér, můžete si směs na čokoládovou hmotu připravit najednou. Pokud ne, rozemelte si dopředu kešu oříšky a pak všechny ingredience pečlivě promíchejte třeba pomocí ponorného mixéru.

Sladit medem?

K přislazení medem Radoslav Vučičevič dodal, že běžně sladí agave nektarem, jelikož někteří vegani neuznávají med (protože se odebírá včelám). "My jsme v tomto případě med použili výjimečně," vysvětlil.

Každopádně na čokoládovou vrstvu budete potřebovat: 2 hrníčky nepražených oříšků kešu, 1 hrníček čistého kakaa z umletých nepražených kakaových bobů, 1 hrníček vody, zhruba lžičku pravé vanilky, trochu čerstvé citronové šťávy a 1 až 2 lžíce medu na oslazení. Pak už jde v podstatě jen o to tyto ingredience pořádně rozmixovat a spojit. Nakonec nesmíte zapomenout přidat ještě poslední podstatnou složku: nastrouhané čisté kakaové máslo, a to 1 a půl hrníčku.

Kakaovou hmotu nalijte do dortové formy na připravenou spodní část.

Poté směs i s přidaným kakaovým máslem naposledy promixujte a můžete ji nalít do dortové formy na připravenou spodní část, tedy na výše zmíněnou krustu. Alespoň na dvě tři hodinky dejte dort ztuhnout do lednice a při servírování nazdobte dílky dortu čerstvým, mraženým či sušeným ovocem.

Pokud vás shánění nutných ingrediencí děsí, můžete dort zajít ochutnat na Zlíchov. Nepatří zdaleka k nejlevnějším moučníkům, ale vzhledem k používaným vysoce kvalitním a hlavně "opravdovým" ingrediencím to je pochopitelné. Zato si můžete být jisti, že plnou a opravdovou chuť tohoto dortu ucítíte na jazyku ještě dlouho a budete na ni s nostalgií vzpomínat. Jako my, kdo jsme byli u jeho přípravy.    

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025