Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční cop ze suchých travin a obilovin potěší na stole i zavěšený

aktualizováno 
Velikonoce jsou za dveřmi, o víkendu se tedy můžete věnovat přípravám, ať jsou vaše představy o jarní výzdobě jakékoliv. Třeba už nějaký věnec či závěs ze sušených rostlin doma máte a bude stačit, když na něj nalepíte pár kraslic.

Suchá vazba decentně přizdobená velikonočními motivy se hodí jak na sváteční jarní stůl, tak jako dekorace na dveře. | foto: fler.cz/sanvitalka

Do vazby ze suchých trav, obilovin a dalších rostlin se samozřejmě můžete pustit, jen pokud jste si nějaké loni v létě nasušili. Stejně jako autorka, která si říká Sanvitalka (více zde). Případně zkuste zapátrat na internetu, v květinářství nebo na řemeslných trzích.

Postup krok za krokem

Sanvitalka použila suché klásky pšenice a ovsa, svazek lnu, kvítky tatariky, plesnivky a bělené zaječí ocásky. Docílila tak větší tvarové rozmanitost a barevnosti. Na dozdobení ve velikonočním stylu pak zvolila vyfouknutá slepičí a křepelčí vajíčka, dřevěné kvítky a suché bukvice. Pak už budete potřebovat jen kleště, nůžky, drátek, tavnou pistoli a lýko či provázek.

Vlastní postup je krok za krokem popsaný ve fotogalerii a jednodušší být nemůže, jen to chce šikovné ruce a v prstech cit pro křehký rostlinný materiál. Cop se začíná vázat od špičky, takže si vytvoříte přiměřeně velký a pěkně tvarovaný svazek suchých rostlin, který pevně ovažte lýkem či provázkem.

Postupně se pak přidává další a další rostlinný materiál, který kombinujete dle vlastního vkusu. Hlavně ale musíte každou vrstvu pevně zatáhnout provázkem. „Docílit byste měli tvaru slzičky, délku zvolte podle následného využití,“ radí Sanvitalka, pro kterou je tvorba podobných vazeb a věnců opravdovou vášní. Nakonec zastřihněte stonky a vazbu velikonočně dozdobte.

Další tipy na velikonoční dekorace najdete po článkem, mezi nimi například návod na zvířátka tvarovaná z ovčího rouna (čtěte zde), efektní dekorace z obyčejných skořápek (zde), ale i zdobení kraslic obyčejným špendlíkem (zde).

Pokud ještě nemáte pomlázku, vyražte na proutky, upletení zvládnete (návod):

Kdo se pustí raději do pečení, může vyzkoušet velikonoční hnízda s perníkovou náplní (čtěte zde), tradiční velikonoční jidáše (recept zde), kraslice z perníku (zde) neb tradiční mazanec jako od babičky (recept zde).

Autor:




Nejčtenější

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.