Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dalamánky ze starého chleba: dokonalá nekonečná recyklace

  7:00aktualizováno  7:00
Vyzkoušejte tip, jak zužitkovat všechny ty patky chleba, které zbudou v chlebovce v kuchyni. Každý si raději přiřízne kus čerstvého, a tak se ve spoustě domácností starý chleba hromadí a nakonec skončí v koši.

Dalamánky se jedí "samy". | foto: Marek Burza

Ne každý má doma králíky nebo slepice, anebo alespoň poblíž rybník, kde by mohl nakrmit kachny. A tak je možné využít staré suché kousky chleba k výrobě výborných domácích dalamánků.

Postupovat budete stejně jako při výrobě každého jiného těsta. Potřeba je jen starý chleba, droždí, mixér, mouka, případně hrubě namletá sůl či kmín na posypání.

Dalamánky nejsou našim vynálezem, prvně se před lety objevily od "matadorky" serveru Labuznik.com Pampelišky, od té doby kolují internetem. Vyzkoušeli jsme je v praxi pro vás.

Originální recept je mírně odlišný od našeho postupu. Do rozmočení a rozmixované směsi přidává autorka přímo droždí a mouku, po vymíchání směs nechává vykynout. My jsme vsadili na podobný postup, jen do směsi přidáváme kvásek, který jsme nechali z droždí, vody, mouky a cukru vzejít zvlášť. Výsledek asi bude podobný, jen my jsme zašpinili o hrnek víc.

Krok za krokem

Rozmočte staré krajíce a patky. Před mixováním ponorným mixérem ale slijte většinu vody, jinak by směs (budete ještě ředit kváskem) byla zbytečně tekutá a museli byste vmíchávat zbytečně mnoho mouky. Mixujte důkladně, aby směs neobsahovala žádné hrudky nebo celé kousky chleba.

Chleba nechejte rozmočit a důkladně ho pak rozmixujte ponorným mixérem.

Chleba nechejte rozmočit a důkladně ho pak rozmixujte ponorným mixérem.

Nalámejte droždí, přidejte trochu vlažné vody, lžičku cukru a trochu mouky. A

Nalámejte droždí, přidejte trochu vlažné vody, lžičku cukru a trochu mouky. A nechejte vzejít, dokud není hrnek plný.

Polotekutou směs vlijte do mísy, přidejte vzešlý kvásek a během míchání dosypávejte hladkou mouku, až vznikne těsto jako na chleba.

Kvásek vlijte do chleba a přidávejte mouku, dokud nevznikne těsto.

Kvásek vlijte do chleba a přidávejte mouku, dokud nevznikne těsto.

Po promíchání nechejte kynout alespoň hodinku.

Po promíchání nechejte kynout alespoň hodinku.

Mísu pak přikryjte utěrkou a nechejte alespoň hodinku kynout. U dalamánků to není tak složitý proces na několik kynutí, jako když se peče chleba, až těsto zvětší objem, pomoučete si lžíci a vykrajujte bochánky, které vytvarujete na válu.

Na pomoučeném vále formujte bochánky, můžete je i podélně po povrchu proříznout.

Na pomoučeném vále formujte bochánky, můžete je i podélně po povrchu proříznout.

Na plechu dalamánky potřete žloutkem.

Na plechu dalamánky potřete žloutkem.

Posypejte krystalky soli, kmínem, každý podle chuti.

Posypejte krystalky soli, kmínem, každý podle chuti.

Sázejte je na pečicí papír, každý můžete podélně nakrojit, aby se při pečení pootevřel. Pak je potřete vajíčkem a posypejte podle chuti, nám zachutnal zásyp hrubou solí.

Dalamánky dávejte do rozpálené trouby, aby pěkně vyskočily. Pečte na 200 °C, dokud nezezlátnou, během 20 minut by měly být hotové. Pro kontrolu do nich ostatně určitě budete píchat špejlí – až se na ni těsto nebude lepit, vyhráli jste vynikající pečivo.

Pochybuji, že by z várky něco zbylo, a i kdyby, můžete je použít znovu a zpracovat totožným postupem.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

"Zázračná" varaní samice Aranka, která Zoo Praha přinášela jednu snůšku mladých...
Zasloužilá varaní matka ze Zoo Praha Aranka uhynula. Zemřela stářím

Populární samice varana komodského Aranka uhynula. Proslavila se jako nejúspěšnější matka mnoha mláďat (mimo Indonésii), na přelomu roku 2016 a 2017 se v zoo...  celý článek

Kabinka, ve které si můžete nechat udělat skládačku na zakázku.
Lego má kabinku, která vám z podobizny udělá vlastní legopuzzle

Součástí velkého londýnského obchodu se stala fotokabinka podobná těm, které vyrábějí průkazkové fotografie. Jen s tím rozdílem, že z automatu nevypadne...  celý článek

Účastníci pochodu
Nejvíc buldoků na jednom místě. Tisícovka psů překonala světový rekord

Majitelé anglických buldoků se v Mexico City pokusili vytvořit světový rekord v množství psů jednoho plemene shromážděných na jednom místě. Nakonec se sešlo...  celý článek

V ZOO Dvorec se 19. ledna narodilo lvíče Shina.
VIDEO: V Zoo Dvorec krmí několikatýdenní lvíče, křest bude o víkendu

Lvíče s šedobílou srstí se narodilo 19. ledna v Zoo Dvorec u Borovan páru lvů pustinných. Je prvním mládětem letošního roku v této zoologické zahradě na...  celý článek

Domácí mýdlo obohacené například bylinkami, semínky či sušenými kousky ovoce či...
Voňavé mýdlo si snadno vyrobíte doma, můžete to vyzkoušet i s dětmi

Výroba mýdla od základu není žádná legrace, protože se při ní používá louh, tedy hydroxid sodný. Pouštět by se do ní měli jen ti, kdo si uvědomují rizika s tím...  celý článek

Další z rubriky

Ochutnávání vína. Ilustrační snímek.
Mezi zákazníky vinoték vítězí suchá bílá vína, pětina nesnáší bublinky

Zákazníci vinoték nejsou typickým vzorkem populace, předpokládá se u nich hlubší zájem o kvalitu vína a poučenost při výběru. Přesto většina z nich podle...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.