Dalamánky ze starého chleba: dokonalá nekonečná recyklace - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dalamánky ze starého chleba: dokonalá nekonečná recyklace

  7:00
Vyzkoušejte tip, jak zužitkovat všechny ty patky chleba, které zbudou v chlebovce v kuchyni. Každý si raději přiřízne kus čerstvého, a tak se ve spoustě domácností starý chleba hromadí a nakonec skončí v koši.

Dalamánky se jedí "samy". | foto: Marek Burza

Ne každý má doma králíky nebo slepice, anebo alespoň poblíž rybník, kde by mohl nakrmit kachny. A tak je možné využít staré suché kousky chleba k výrobě výborných domácích dalamánků.

Postupovat budete stejně jako při výrobě každého jiného těsta. Potřeba je jen starý chleba, droždí, mixér, mouka, případně hrubě namletá sůl či kmín na posypání.

Dalamánky nejsou našim vynálezem, prvně se před lety objevily od "matadorky" serveru Labuznik.com Pampelišky, od té doby kolují internetem. Vyzkoušeli jsme je v praxi pro vás.

Originální recept je mírně odlišný od našeho postupu. Do rozmočení a rozmixované směsi přidává autorka přímo droždí a mouku, po vymíchání směs nechává vykynout. My jsme vsadili na podobný postup, jen do směsi přidáváme kvásek, který jsme nechali z droždí, vody, mouky a cukru vzejít zvlášť. Výsledek asi bude podobný, jen my jsme zašpinili o hrnek víc.

Krok za krokem

Rozmočte staré krajíce a patky. Před mixováním ponorným mixérem ale slijte většinu vody, jinak by směs (budete ještě ředit kváskem) byla zbytečně tekutá a museli byste vmíchávat zbytečně mnoho mouky. Mixujte důkladně, aby směs neobsahovala žádné hrudky nebo celé kousky chleba.

Chleba nechejte rozmočit a důkladně ho pak rozmixujte ponorným mixérem.

Nalámejte droždí, přidejte trochu vlažné vody, lžičku cukru a trochu mouky. A nechejte vzejít, dokud není hrnek plný.

Polotekutou směs vlijte do mísy, přidejte vzešlý kvásek a během míchání dosypávejte hladkou mouku, až vznikne těsto jako na chleba.

Kvásek vlijte do chleba a přidávejte mouku, dokud nevznikne těsto.

Po promíchání nechejte kynout alespoň hodinku.

Mísu pak přikryjte utěrkou a nechejte alespoň hodinku kynout. U dalamánků to není tak složitý proces na několik kynutí, jako když se peče chleba, až těsto zvětší objem, pomoučete si lžíci a vykrajujte bochánky, které vytvarujete na válu.

Na pomoučeném vále formujte bochánky, můžete je i podélně po povrchu proříznout.

Na plechu dalamánky potřete žloutkem.

Posypejte krystalky soli, kmínem, každý podle chuti.

Sázejte je na pečicí papír, každý můžete podélně nakrojit, aby se při pečení pootevřel. Pak je potřete vajíčkem a posypejte podle chuti, nám zachutnal zásyp hrubou solí.

Dalamánky dávejte do rozpálené trouby, aby pěkně vyskočily. Pečte na 200 °C, dokud nezezlátnou, během 20 minut by měly být hotové. Pro kontrolu do nich ostatně určitě budete píchat špejlí – až se na ni těsto nebude lepit, vyhráli jste vynikající pečivo.

Pochybuji, že by z várky něco zbylo, a i kdyby, můžete je použít znovu a zpracovat totožným postupem.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025