náhledy
Není nad doma upečený chléb.
Autor: Probio.cz
1. Vyndáme kvásek z lednice. Pokud ho ještě nevlastníme, seženeme ho od pečící kamarádky nebo na kváskové mapě www.pecempecen.cz. Najdete tam i rady jak kvásek uchovávat, jak a čím ho „krmit“ nebo jak si případně založit svůj vlastní. Není od věci si kvásek pojmenovat. Přece jen je živý
Autor: Zuzana Čítková
2. Následující mouky prosejeme a smícháme dohromady: 150 g žitné chlebové mouky, 200 g pšeničné hladké mouky a 120 g špaldové celozrnné jemně mleté mouky. Mě se osvědčila ta od Probio, v bio kvalitě. Přimícháme 11 g soli a 6 g chlebového koření s anýzem (Sonnentor).
Autor: Zuzana Čítková
3. Pak rozmícháme zarovnanou polévkovou lžíci kvásku v 330 g vlažné vody a rozmícháme. Gramy vody uvádíme záměrně kvůli snadnějšímu odměřování na jedné váze.
Autor: Zuzana Čítková
4. Suché i mokré ingredience smícháme dohromady, až vznikne vláčné a hladké těsto. Není potřeba těsto dlouho hníst.
Autor: Zuzana Čítková
5. Nakonec přidáme hrst vlašských ořechů a zapracujeme do těsta. Tento krok lze samozřejmě vynechat, ale pokud ořechy přidáte, nebudete litovat.
Autor: Zuzana Čítková
6. Mísu přikryjeme mikroténovou fólií a necháme kynout zhruba 12 hodin. Tento čas není možné přesně říci, neboť v každé domácnosti je jiná teplota. Pokud dáme mísu k oknu na sluníčko nebo blízko zdroje tepla, těsto nám vykyne dříve. Oněch 12 hodin odpovídá zhruba teplotě 22 stupňů Celsia v místnosti. Chléb si zakládejte ideálně ráno a večer pak chléb upečte nebo naopak večer a ráno pečete.
Autor: Zuzana Čítková
7. Nezapomeneme „dokrmit“ kvásek napříště. Zamícháme do něj lžíci žitné chlebové mouky a přilijeme vlažnou vodu. Vzniklá konzistence má vliv na to, za jak dlouho kvásek mouku „sežere.“ Konzistence krému nám vydrží pár dní, konzistence hustého těsta vydrží i deset dnů. Kvásek by měl nakysle vonět. Neměl by být cítit po acetonu. To pak znamená, že kvásek již všechnu mouku „sežral“ a je hladový. Uchovávání kvásku není složité, jen to chce cvik. Pozor také na prošlou mouku. Ta kvásku nechutná. Kvásek zavřeme do skleničky a vložíme do ledničky.
Autor: Zuzana Čítková
8. Jak poznáme, že je těsto nakynulé? Odhrneme kus těsta a pokud vidíme bublinky, jsme na dobré cestě.
Autor: Zuzana Čítková
8. Jak poznáme, že je těsto nakynulé? Odhrneme kus těsta a pokud vidíme bublinky, jsme na dobré cestě.
Autor: Zuzana Čítková
9. Nyní jdeme na překlápění těsta. Pomoučníme si vál moukou (hladkou) a vyklopíme těsto. Necháme ho ještě čtvrt hodinky odpočívat. Pomoučníme a přikryjeme fólií, aby neoschlo.
Autor: Zuzana Čítková
10. Těsto přeložíme na půl.
Autor: Zuzana Čítková
11. A pak ještě 3x – na každou stranu.
Autor: Zuzana Čítková
12. Těsto ještě rukama upravíme do pěkného bochánku.
Autor: Zuzana Čítková
13. Přendáme do ošatky, kterou jsme vysypali hladkou moukou. Pokud nevlastníme ošatku, nic se neděje. Poslouží nám i mísa vystlaná utěrkou a opět vysypaná moukou. Na poprvé je dobré ošatku řádně vysypat, abyste se vyhnuli přilepení těsta. Bochníček bude sice po upečení více pomoučněný, ale to vychytáte při dalším pečení. Přikryjeme fólií a necháme další dvě hodiny kynout.
Autor: Zuzana Čítková
14. Stav po dokynutí
Autor: Zuzana Čítková
15. Asi půl hodinky před ukončením kynutí zapneme troubu na 250 stupňů Celsia a vložíme do ní hrnec, ve kterém budeme chléb péci. Může to být litinový hrnec nebo větší zapékací mísa z keramiky či skla. Musí však mít poklici. Po půlhodině do hrnce bochánek překlopíme a necháme 30 minut péci. Čím dříve bochánek přesuneme, tím lépe. Trouba by neměla větrat. Pozor na popálení. Po upečení chléb vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Autor: Zuzana Čítková
16. Krájíme ideálně až zcela vychladlý chléb. Jinak hrozí, že se srazí.
Autor: Zuzana Čítková
17. Uvidíte, že budete brzo zakládat další chléb.
Autor: Zuzana Čítková
Připravená směs mouky, ke které stačí jen přidat droždí.
Autor: Probio.cz