Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zadělat těsto, nakrmit kvásek. Osvědčený recept na první vlastní chléb

První Den domácího chlebopečení připadá na sobotu 23. dubna. Chce podpořit pečení pravého domácího chleba, u kterého přesně víte, z čeho je upečený. Připravili jsme postup, díky kterému zvládne upéct chleba opravdu každý.
Není nad doma upečený chléb.

Není nad doma upečený chléb. | foto: Probio.cz

Projekt Chlebopečení vznikl ve spolupráci s několika firmami, které se zabývají produkcí biopotravin. Společně proto vyhlašují 23. duben 2016 prvním českým Dnem domácího pečení. Jeho prostřednictvím chtějí šířit informace o poctivém chlebu, surovinách, receptech a také o tom, že domácím pečením můžeme podpořit lokální producenty a prodejce kvalitních potravin.

„Když si dnes koupíte chleba, tak často nevíte, jestli je opravdu jen z nejzákladnějších surovin, nebo z chemicky upravených směsí. Svým nákupem rozhodujete o tom, komu dáváte peníze. Tímto projektem bychom rádi podpořili poctivé české pekaře a producenty poctivých surovin, které si na svůj domácí chleba můžete pořídit,“ říká Petra Kruntorádová, šéfredaktorka Pravého domácího časopisu, který akci inicioval.

Postup pečení chleba

K českému Dni domácího chlebopečení se může přidat každý z pohodlí svého domova a kuchyně tím, že si sám upeče domácí chleba. Veškeré informace, které nezkušení pekaři potřebují k upečení prvního vlastního bochníku, jsou na webu akce.

První ročník českého domácího chlebopečení podporují i osobnosti, které domácí chleba pečou a poctivým potravinám se roky věnují, píší o nich nebo je samy vyrábějí.

Jsou mezi nimi například specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, autorka knihy BioAbecedář Hana Zemanová, autorka knih a blogu Eva Francová, známá jako Kuchařka ze Svatojánu, provozovatelka webu o zdravé výživě Biolenka.cz Lenka Žák a mnozí další. Akci podporuje například také moderátorka Martina Hynková Vrbová, která na Den chlebopečení plánuje upéct svůj první pecen.

Podívejte se, jak na domácí chléb:

18. listopadu 2014

Běžné mouky vhodné na pečení domácího chleba

Odbornice na zdravý životní styl a biopotraviny Barbora Hernychová upozorňuje, že některé mouky jsou vhodnější na pečení cukrářských výrobků, jiné jsou určené do chlebových směsí, další jsou bezlepkové či z netradičních obilovin. Tady je stručný přehled, abyste se v surovinách vyznali.

Bílé mouky
Bílé mouky mají vynikající pekařské vlastnosti, oproti moukám celozrnným mají nižší obsah vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků. Jsou trvanlivější než mouky celozrnné.

Celozrnné mouky
Celozrnné mouky mají ze všech druhů mouk nejvyšší obsah vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků. Mají hrubší strukturu než mouky chlebové. Z dietetického hlediska jsou tyto mouky nejhodnotnější.

Chlebová mouka
Svým složením je mezi moukou celozrnnou a moukou bílou. Strukturou patří mezi mouky hladké. Ve srovnání s bílou moukou má více vlákniny, minerálních látek, enzymů i tuků. Ideální je kombinovat mouky chlebové v určitém poměru s moukami bílými. Těsta z chlebových mouk mají hrubší a hutnější strukturu, jsou vláčnější a vážou více vody. Díky tomu vydrží chléb čerstvý a nevysychá tak rychle.

Mouky ze zapomenutých plodin vhodné k pečení chleba

Tip pro úplné začátečníky

Připravená směs mouky ze sedmi druhů obilovin, ke které stačí jen přidat droždí a vodu.

Ten, kdo by si chtěl vyzkoušet pečení ve své domácí pekárně úplně poprvé a netroufá si na experimentování s moukami, má ještě jednu možnost. Vyzkoušet již hotovou, namíchanou směs z kvalitních bio surovin.

Špaldová mouka
Pšenice špalda představuje jednu z nejstarších původních obilovin. Oproti klasické pšenici nebyla uměle přešlechtěna, zachovala si vysoký obsah živin i lepší stravitelnost pro náš organizmus.

Pohanková mouka
Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, tedy vhodná i pro celiaky.

Mouka z červené pšenice a dvouzrnky
Tato mouka vzniká jemným namletím a kombinací dvou méně známých obilovin – pšenice dvouzrnky a červené pšenice. Pečivu dodá výraznější chuť a tmavší zabarvení.

Mouka výražková
Jedná se o málo vymletou mouku ze žita. Byla vždy považována za panskou surovinu, lepší a luxusnější než mouky tmavé. Je velmi jemná a peklo se z ní na svátky a posvícení. Nejlépe ze všech žitných mouk drží tvar.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...