Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

aktualizováno 
Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu hamburgerů do originálního receptu. Burger King of Dublin budou vkládat do zelené housky.

Hamburger King of Dublin se stane nosnou nabídkou probíhající oslavy, která trvá od pátku 17. března, kdy se slaví den svatého Patrika, až do neděle. „Jsme hospoda, která je hodně úzce spjatá s irským pivem Guinness, které u nás čepujeme. A protože se prvně začalo vařit v Dublinu, bylo hned jasné, proč jsme nazvali náš sváteční hamburger King of Dublin,“ vysvětluje majitel restaurace a organizátor každoročního Burgerfestu Zdeněk Střížek.

Fotogalerie

Základem svátečního burgeru je houska, kterou si nechali na zakázku upéct. Od běžné se liší tím, že při zadělávání se používá pivo Guinness a těsto se do zelena dobarvuje přírodním barvivem.

A když se hamburger servíruje, přidávají k němu jako fórek malého panáčka piva jako přílohu. Mimo to se na ochucení hotového burgeru používá omáčka demi-glace, která se před podáváním zastříkne opět Guinnessem, takže se tím vytvoří další stopa tohoto slavného piva v celém jídle.

Jinak se postupuje v podstatě podobně jako při přípravě klasického hamburgeru. Z dvěstěgramového kousku mletého hovězího se vytvaruje placka, která se položí na gril zhruba čtyři minuty po každé straně.

Je třeba přípravu příliš neprotahovat a aby bylo maso upečené medium. Když se totiž hovězí „přetáhne“, vznikne suchá nechutná placka. To ostatně bývá příčinou toho, proč se některým lidem domácí příprava hamburgeru nevede.

Rozkrojená hamburgerová houska se také po řezu opeče a namaže chipotle majonézou, která nese stopu sušených a vyuzených papriček jalapeňo dávající majonéze pikantnost. Na pomazanou housku přijde maso, na které se při přípravě položil ještě plátek pivního sýra a plátek pancetty, tedy italské neuzené slaniny nakládané do soli.

Další vrstvu tvoří plátek bůčku vařeného metodou sous-vide, takže velmi pomalu ve vakuu, který se před podáváním ještě rychle opeče. Pak se sestavička přelije pivním demi-glace, přidá se trocha salátu coleslaw a pórkové trávy. Ta se vyrobí tak, že se pórek nakrájí na velmi tenké nudličky, obalí v mouce a opeče v oleji.

King of Dublin se servíruje na kamenném „prkýnku“ s panákem piva Guinnesse, aby byl požitek dokonalý a dokončil celý příběh svátku svatého Patrika.

V Irsku je Den svatého Patrika státním svátkem, ale populární je v mnoha zemích světa, protože irská komunita je rozptýlená po celé planetě. Poznávacím znamením pro příznivce svatého pastýře, který přinesl do Irska křesťanství, je i zelený trojlístek. Lidé ho v den Patrikova svátku nosí namalovaný na obličeji nebo si jím zdobí oděv. Všeobecně je pro svatého Patrika i Irsko typická zelená barva, což se projevuje zejména nošením zeleného oblečení. Lidé v tento den jedí zelená jídla, například těstoviny nebo zmrzlinu.

Autor:




Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.