Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

aktualizováno 
Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu hamburgerů do originálního receptu. Burger King of Dublin budou vkládat do zelené housky.

Hamburger King of Dublin se stane nosnou nabídkou probíhající oslavy, která trvá od pátku 17. března, kdy se slaví den svatého Patrika, až do neděle. „Jsme hospoda, která je hodně úzce spjatá s irským pivem Guinness, které u nás čepujeme. A protože se prvně začalo vařit v Dublinu, bylo hned jasné, proč jsme nazvali náš sváteční hamburger King of Dublin,“ vysvětluje majitel restaurace a organizátor každoročního Burgerfestu Zdeněk Střížek.

Fotogalerie

Základem svátečního burgeru je houska, kterou si nechali na zakázku upéct. Od běžné se liší tím, že při zadělávání se používá pivo Guinness a těsto se do zelena dobarvuje přírodním barvivem.

A když se hamburger servíruje, přidávají k němu jako fórek malého panáčka piva jako přílohu. Mimo to se na ochucení hotového burgeru používá omáčka demi-glace, která se před podáváním zastříkne opět Guinnessem, takže se tím vytvoří další stopa tohoto slavného piva v celém jídle.

Jinak se postupuje v podstatě podobně jako při přípravě klasického hamburgeru. Z dvěstěgramového kousku mletého hovězího se vytvaruje placka, která se položí na gril zhruba čtyři minuty po každé straně.

Je třeba přípravu příliš neprotahovat a aby bylo maso upečené medium. Když se totiž hovězí „přetáhne“, vznikne suchá nechutná placka. To ostatně bývá příčinou toho, proč se některým lidem domácí příprava hamburgeru nevede.

Rozkrojená hamburgerová houska se také po řezu opeče a namaže chipotle majonézou, která nese stopu sušených a vyuzených papriček jalapeňo dávající majonéze pikantnost. Na pomazanou housku přijde maso, na které se při přípravě položil ještě plátek pivního sýra a plátek pancetty, tedy italské neuzené slaniny nakládané do soli.

Další vrstvu tvoří plátek bůčku vařeného metodou sous-vide, takže velmi pomalu ve vakuu, který se před podáváním ještě rychle opeče. Pak se sestavička přelije pivním demi-glace, přidá se trocha salátu coleslaw a pórkové trávy. Ta se vyrobí tak, že se pórek nakrájí na velmi tenké nudličky, obalí v mouce a opeče v oleji.

King of Dublin se servíruje na kamenném „prkýnku“ s panákem piva Guinnesse, aby byl požitek dokonalý a dokončil celý příběh svátku svatého Patrika.

V Irsku je Den svatého Patrika státním svátkem, ale populární je v mnoha zemích světa, protože irská komunita je rozptýlená po celé planetě. Poznávacím znamením pro příznivce svatého pastýře, který přinesl do Irska křesťanství, je i zelený trojlístek. Lidé ho v den Patrikova svátku nosí namalovaný na obličeji nebo si jím zdobí oděv. Všeobecně je pro svatého Patrika i Irsko typická zelená barva, což se projevuje zejména nošením zeleného oblečení. Lidé v tento den jedí zelená jídla, například těstoviny nebo zmrzlinu.

Autor:




Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!




Okamžiky štěstí - Patrik HartlOkamžiky štěstí - Patrik Hartl

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.