Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

aktualizováno 
Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu hamburgerů do originálního receptu. Burger King of Dublin budou vkládat do zelené housky.

Hamburger King of Dublin se stane nosnou nabídkou probíhající oslavy, která trvá od pátku 17. března, kdy se slaví den svatého Patrika, až do neděle. „Jsme hospoda, která je hodně úzce spjatá s irským pivem Guinness, které u nás čepujeme. A protože se prvně začalo vařit v Dublinu, bylo hned jasné, proč jsme nazvali náš sváteční hamburger King of Dublin,“ vysvětluje majitel restaurace a organizátor každoročního Burgerfestu Zdeněk Střížek.

Fotogalerie

Základem svátečního burgeru je houska, kterou si nechali na zakázku upéct. Od běžné se liší tím, že při zadělávání se používá pivo Guinness a těsto se do zelena dobarvuje přírodním barvivem.

A když se hamburger servíruje, přidávají k němu jako fórek malého panáčka piva jako přílohu. Mimo to se na ochucení hotového burgeru používá omáčka demi-glace, která se před podáváním zastříkne opět Guinnessem, takže se tím vytvoří další stopa tohoto slavného piva v celém jídle.

Jinak se postupuje v podstatě podobně jako při přípravě klasického hamburgeru. Z dvěstěgramového kousku mletého hovězího se vytvaruje placka, která se položí na gril zhruba čtyři minuty po každé straně.

Je třeba přípravu příliš neprotahovat a aby bylo maso upečené medium. Když se totiž hovězí „přetáhne“, vznikne suchá nechutná placka. To ostatně bývá příčinou toho, proč se některým lidem domácí příprava hamburgeru nevede.

Rozkrojená hamburgerová houska se také po řezu opeče a namaže chipotle majonézou, která nese stopu sušených a vyuzených papriček jalapeňo dávající majonéze pikantnost. Na pomazanou housku přijde maso, na které se při přípravě položil ještě plátek pivního sýra a plátek pancetty, tedy italské neuzené slaniny nakládané do soli.

Další vrstvu tvoří plátek bůčku vařeného metodou sous-vide, takže velmi pomalu ve vakuu, který se před podáváním ještě rychle opeče. Pak se sestavička přelije pivním demi-glace, přidá se trocha salátu coleslaw a pórkové trávy. Ta se vyrobí tak, že se pórek nakrájí na velmi tenké nudličky, obalí v mouce a opeče v oleji.

King of Dublin se servíruje na kamenném „prkýnku“ s panákem piva Guinnesse, aby byl požitek dokonalý a dokončil celý příběh svátku svatého Patrika.

V Irsku je Den svatého Patrika státním svátkem, ale populární je v mnoha zemích světa, protože irská komunita je rozptýlená po celé planetě. Poznávacím znamením pro příznivce svatého pastýře, který přinesl do Irska křesťanství, je i zelený trojlístek. Lidé ho v den Patrikova svátku nosí namalovaný na obličeji nebo si jím zdobí oděv. Všeobecně je pro svatého Patrika i Irsko typická zelená barva, což se projevuje zejména nošením zeleného oblečení. Lidé v tento den jedí zelená jídla, například těstoviny nebo zmrzlinu.

Autor:




Nejčtenější

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!




Okamžiky štěstí - Patrik HartlOkamžiky štěstí - Patrik Hartl

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.