„Pokud bude i dál pršet, mohou se houbaři v létě dočkat opravdových houbařských žní,“ řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Svědčí o tom i fakt, že už teď na začátku května se v lesích a na mýtinách objevují první hříbky. Při troše štěstí můžete najít hřib dubový nebo kováře, i když květen ještě pravým časem hřibů není.
Přinesete houby do polévky i na omáčku
Kloboučky typicky jarních lupenatých májovek kralují deštivým květnovým dnům zcela jednoznačně. Objevují se v trávě sadů, zahrad a parků, na okrajích listnatých lesů nebo v křovinách.
Podobné podmínky k růstu potřebuje i závojenka podtrnka, která se často ukrývá pod trnkovým keřem. Houbaři ji mohou najít i při procházce švestkovými nebo meruňkovými sady.
Do polévek i omáček se podle odborníků výborně hodí jarní smrže, ve vlhkých dnech je zvláště hojný smrž špičatý. Na stromech se v květnu začínají tvořit také jedlé plodnice dřevokazných chorošů. Třeba chorošovec sírový labužníci doporučují připravit jako řízek.
Houbaři toužící po plném košíku by se ale podle Landy měli vydat především do Českého krasu, Polabí nebo na Nymbursko. „Houby totiž zatím rostou převážně v nižších polohách, v podhorských a horských oblastech se objeví přeci jen až o měsíc později.“ uvedl Landa.
Pozor na jedovatou závojenku!Při sběru závojenek si dejte velký pozor na jedovatou závojenku jarní, která se v trávě objevuje ve stejnou dobu. „Závojenka jarní je křehká hnědavá houba se zašpičatělým kloboučkem,“ varuje Landa ty, kteří se v závojenkách moc nevyznají. |