Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Deště posledních dní dávají houbařům novou naději

aktualizováno 
V lesích sice roste spousta druhů hub, ale zatím v malém množství. Poslední deštivé dny by to ale podle mykologů mohly zvrátit. Začínají se stále víc objevovat i jedovaté houby.

Holubinka mandlová | foto: houbar.cz

"Zatím to ještě příliš není na houbaření, jen se vždy objeví pár kousků," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Do mykologické poradny proto dosud zamířilo jen minimální množství houbařů.

"Srážek je ale zejména v posledních dnech celkem dost, takže očekáváme, že se situace v růstu hub podstatně zlepší," uvedl Landa.

Houby nyní obvykle rostou v nížinách a rovinách v Polabí, na Mladoboleslavsku nebo v Českém krasu, nejedlé houby však již houbaři našli i na Klíčově v Praze. "Dostali jsme informace, že rostou i v Chuchli a jihozápadně od Prahy," prohlásil Landa.

"K vidění je dost hřibovitých hub – roste hřib kovář, koloděj a hřib plavý," uvedl Landa. Lidé nacházejí také lišky a několik druhů holubinek, třeba mandlovou a namodralou. "Sbírají je, protože jsou dobře poznatelné a nehrozí u nich žádné nebezpečí," míní.

Houbaři by si podle něj již měli dát pozor na jedovaté houby. "Už se objevují některé muchomůrky, brzo to zřejmě bude i muchomůrka zelená a tygrovaná," varoval houbaře Landa.

Autor:


Témata: Jedlé


Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Další z rubriky

Bělolanýž obecný v terénu
Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy,...  celý článek

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.