Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Destice chřapáčová (Discina ancilis)

aktualizováno 
Jako jedna z prvních jarních hub se objevuje tato houba, přezdívaná prasečí ouško.

Destice chřapáčová | foto: Jaroslav Malý

Jak vypadá

Destice chřapáčová je houba miskovitého tvaru, která dorůstá od několika do dvanácti centimetrů v průměru. Časem se zploští a nepravidelně se prohýbá do hrbolků.

Vrchní strana má hnědou, někdy načervenalou barvu a hladký povrch, který se stářím mění ve vrásčitý. Plstnatá spodní strana destice je světlejší, narůžovělá.

Třeň je těžko viditelný, obvykle bývá zarostlý do země. Dorůstá maximálně do jednoho centimetru.

Kde a kdy roste

Najdete ji na jaře, obvykle v dubnu či květnu. Pozdější vyšší teploty už destici nevyhovují. Roste spíše ve skupinách. Jako prostředí preferuje pařezy a mechy v jehličnatých, případně smíšených lesích.

Destice chřapáčová je jedlá, chutná houba. Zkuste ji zpěnit nebo podobně jako ucho jidášovo přidejte do směsí.

Autor:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.