Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Destice chřapáčová (Discina ancilis)

aktualizováno 
Jako jedna z prvních jarních hub se objevuje tato houba, přezdívaná prasečí ouško.

Destice chřapáčová | foto: Jaroslav Malý

Jak vypadá

Destice chřapáčová je houba miskovitého tvaru, která dorůstá od několika do dvanácti centimetrů v průměru. Časem se zploští a nepravidelně se prohýbá do hrbolků.

Vrchní strana má hnědou, někdy načervenalou barvu a hladký povrch, který se stářím mění ve vrásčitý. Plstnatá spodní strana destice je světlejší, narůžovělá.

Třeň je těžko viditelný, obvykle bývá zarostlý do země. Dorůstá maximálně do jednoho centimetru.

Kde a kdy roste

Najdete ji na jaře, obvykle v dubnu či květnu. Pozdější vyšší teploty už destici nevyhovují. Roste spíše ve skupinách. Jako prostředí preferuje pařezy a mechy v jehličnatých, případně smíšených lesích.

Destice chřapáčová je jedlá, chutná houba. Zkuste ji zpěnit nebo podobně jako ucho jidášovo přidejte do směsí.

Autor:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Další z rubriky

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.