Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dětem vydlabejte dýni, „odpad“ zužitkujte v kuchyni

  2:09aktualizováno  2:09
České děti sice 31. října nechodí v kostýmech po koledě, ale vyřezávané dýně si zamilovaly také. Co na tom, že se Halloween slaví v anglicky mluvících zemích. Udělejte svým dětem radost a nechte jim dýni v sobotu večer svítit za oknem či na zahradě.

Do dýně můžete vyřezat cokoliv, fantazii se meze nekladou | foto: shutterstock.com

Dýni byste měli bez problémů koupit na trhu či ve stánku se zeleninou. Tam je většinou prodávají na váhu, cena se pohybuje kolem 20 korun za kilogram. Supermarkety si většinou počítají cenu za kus. V některém se dá koupit velká dýně za padesátikorunu, někde chtějí až dvě stovky.

Vyřezávání není žádná věda

Žádné speciální nářadí nepotřebujete, vystačíte s běžným kuchyňským nožem. Na vydlabání si připravte co největší lžíci z tvrdého kovu, osvědčila se i kovová salátová lžíce nebo lžíce-naběračka na zmrzlinu.

2/ Nejprve odřízněte vrchní část dýně, která bude sloužit jako poklop3/ Silnou dužninu dýně prořezávejte zešikma, aby měl poklop zkosené okraje a nepropadával se dovnitř  1/ Na dýni si nejprve lehce předkreslete linie, které budete vyřezávat. Stačí obyčejnou tužkou

Nejprve si na dýni obyčejnou tužkou lehce předkreslete linie, které budete vyřezávat. Návrh si můžete připravit na papír. Pak odřízněte vrchní část dýně, která bude sloužit jako poklop. Silnou dužninu dýně přitom prořezávejte zešikma. Tak, aby měl poklop zkosené okraje a nepropadával se dovnitř.

4/ Lžící z tvrdého kovu poklop zbavte měkké rosolovité dužniny se semeny 5/ Z vnitřku dýně nejprve vyberte vláknitou, místy i rosolovitou, volně uloženou hmotu obsahující semena6/ Stejně důkladně jako poklop očistěte vnitřek dýně. Čím více dužniny vydlabete, tím lépe půjde dýně prosvítit

Lžící poklop zbavte měkkých vláken a rosolovité dužniny se semeny. Stejně tak ji vyberte i z vnitřku dýně. Příjemnější je natáhnout si na to gumovou rukavici. Stejně důkladně jako poklop pak očistěte i vnitřek dýně. Vydlabanou dužninu ani semena nevyhazujte, můžete je dále zpracovat. Čím více dužniny vydlabete, tím lépe půjde dýně prosvítit. Slabší stěna dýně ale zase nebude tak odolná a o dekoraci tedy dříve přijdete.

7/ Pak můžete začít vyřezávat jednotlivé části obličeje, případně jiný motiv na boku dýně8/ Každý dílek po vyříznutí opatrně vyjměte9/ Nejlépe se dílky vyřezávají krátkým nožíkem na zeleninu, lehce viklavým pohybem

Na vyčištěné dýni můžete začít vyřezávat jednotlivé části obličeje, případně jiný motiv na boku dýně. Nejlépe se dílky vyřezávají krátkým nožíkem na zeleninu, jakýmsi lehce viklavým pohybem. Dužnina je měkká, takže na to není potřeba nějaká výrazná síla. Každý dílek po vyříznutí opatrně vyjměte.

Vydlabaná a vyřezaná dýně, čekající na osvětleníNa rozsvícení dýně můžete použít svíčku. Šetrnější (pro dýni) je ale osvětlení s LEDkami, například vánoční řetěz

Vydlabaná a vyřezaná dýně už čeká jenom na osvětlení. Tradiční je samozřejmě svíčka. Ta ale dýni vydatně zahřívá, což jí moc nesvědčí. Pokud ji zevnitř nasvítíte nějakým vhodným elektrickým osvětlením s LED diodami, vydrží vám mnohem déle. Klidně můžete použít třeba vánoční řetěz.

V pražské Botanické zahradě mají s dlabáním dýní bohaté zkušenosti a ochotně je předávají dál

Ti, kteří si chtějí dlabání dýně užít mezi lidmi, mohou vyrazit do pražské Botanické zahrady. Tam si v sobotu od 15.00 může dýni koupit a na místě vyřezat každý, kdo dorazí. Pro jistotu si sebou vezměte starší triko na převlečení a v žádném případě nezapomeňte na nůž, lžíci a čajovou svíčku. Děti si mohou pro zahřátí opékat buřty a po setmění si užijí maškarní průvod (pokud si přinesou masku) s osvětlenými dýněmi.

Zužitkujte semena i dužninu

Dýňovou náplň můžete použít do štrůdlu místo tradičních jablek Vydlabanou dužninu a vyřezané kousky zbavené kůry (stačí hrnek) zase použijte na náplň do štrůdlu/závinu, případně na koláč. Stačí dužninu lehce povařit a po vychladnutí rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat. Zjemnit ji můžete přidáním zakysané smetany nebo žervé, osladit medem a okořenit trochou mleté skořice (někdo přidává i špetku hřebíčku a zázvoru). Přidat můžete i nasekané ořechy a rozinky. Aby se vám náplň v závinu neroztékala, stačí do ní přimíchat lžíci ovesných vloček, které přebytečnou tekutinu vsáknou.

Dýňová semínka nevyhazujte. Omytá a lehce opražená chutnají jako oříšky Vybraná dýňová semínka propláchněte vodou a nechte usušit. Dají se konzumovat bez dalších úprav nebo pražená, protože mají příjemnou oříškovou chuť. Jsou výborná například do salátů či do pečiva. Neuděláte chybu, protože jsou bohatá na minerály, nejvíce na zinek, a současně i na vitamíny (E, A, D, skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny.





Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.