Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dětem vydlabejte dýni, „odpad“ zužitkujte v kuchyni

  2:09aktualizováno  2:09
České děti sice 31. října nechodí v kostýmech po koledě, ale vyřezávané dýně si zamilovaly také. Co na tom, že se Halloween slaví v anglicky mluvících zemích. Udělejte svým dětem radost a nechte jim dýni v sobotu večer svítit za oknem či na zahradě.

Do dýně můžete vyřezat cokoliv, fantazii se meze nekladou | foto: shutterstock.com

Dýni byste měli bez problémů koupit na trhu či ve stánku se zeleninou. Tam je většinou prodávají na váhu, cena se pohybuje kolem 20 korun za kilogram. Supermarkety si většinou počítají cenu za kus. V některém se dá koupit velká dýně za padesátikorunu, někde chtějí až dvě stovky.

Vyřezávání není žádná věda

Žádné speciální nářadí nepotřebujete, vystačíte s běžným kuchyňským nožem. Na vydlabání si připravte co největší lžíci z tvrdého kovu, osvědčila se i kovová salátová lžíce nebo lžíce-naběračka na zmrzlinu.

2/ Nejprve odřízněte vrchní část dýně, která bude sloužit jako poklop3/ Silnou dužninu dýně prořezávejte zešikma, aby měl poklop zkosené okraje a nepropadával se dovnitř  1/ Na dýni si nejprve lehce předkreslete linie, které budete vyřezávat. Stačí obyčejnou tužkou

Nejprve si na dýni obyčejnou tužkou lehce předkreslete linie, které budete vyřezávat. Návrh si můžete připravit na papír. Pak odřízněte vrchní část dýně, která bude sloužit jako poklop. Silnou dužninu dýně přitom prořezávejte zešikma. Tak, aby měl poklop zkosené okraje a nepropadával se dovnitř.

4/ Lžící z tvrdého kovu poklop zbavte měkké rosolovité dužniny se semeny 5/ Z vnitřku dýně nejprve vyberte vláknitou, místy i rosolovitou, volně uloženou hmotu obsahující semena6/ Stejně důkladně jako poklop očistěte vnitřek dýně. Čím více dužniny vydlabete, tím lépe půjde dýně prosvítit

Lžící poklop zbavte měkkých vláken a rosolovité dužniny se semeny. Stejně tak ji vyberte i z vnitřku dýně. Příjemnější je natáhnout si na to gumovou rukavici. Stejně důkladně jako poklop pak očistěte i vnitřek dýně. Vydlabanou dužninu ani semena nevyhazujte, můžete je dále zpracovat. Čím více dužniny vydlabete, tím lépe půjde dýně prosvítit. Slabší stěna dýně ale zase nebude tak odolná a o dekoraci tedy dříve přijdete.

7/ Pak můžete začít vyřezávat jednotlivé části obličeje, případně jiný motiv na boku dýně8/ Každý dílek po vyříznutí opatrně vyjměte9/ Nejlépe se dílky vyřezávají krátkým nožíkem na zeleninu, lehce viklavým pohybem

Na vyčištěné dýni můžete začít vyřezávat jednotlivé části obličeje, případně jiný motiv na boku dýně. Nejlépe se dílky vyřezávají krátkým nožíkem na zeleninu, jakýmsi lehce viklavým pohybem. Dužnina je měkká, takže na to není potřeba nějaká výrazná síla. Každý dílek po vyříznutí opatrně vyjměte.

Vydlabaná a vyřezaná dýně, čekající na osvětleníNa rozsvícení dýně můžete použít svíčku. Šetrnější (pro dýni) je ale osvětlení s LEDkami, například vánoční řetěz

Vydlabaná a vyřezaná dýně už čeká jenom na osvětlení. Tradiční je samozřejmě svíčka. Ta ale dýni vydatně zahřívá, což jí moc nesvědčí. Pokud ji zevnitř nasvítíte nějakým vhodným elektrickým osvětlením s LED diodami, vydrží vám mnohem déle. Klidně můžete použít třeba vánoční řetěz.

V pražské Botanické zahradě mají s dlabáním dýní bohaté zkušenosti a ochotně je předávají dál

Ti, kteří si chtějí dlabání dýně užít mezi lidmi, mohou vyrazit do pražské Botanické zahrady. Tam si v sobotu od 15.00 může dýni koupit a na místě vyřezat každý, kdo dorazí. Pro jistotu si sebou vezměte starší triko na převlečení a v žádném případě nezapomeňte na nůž, lžíci a čajovou svíčku. Děti si mohou pro zahřátí opékat buřty a po setmění si užijí maškarní průvod (pokud si přinesou masku) s osvětlenými dýněmi.

Zužitkujte semena i dužninu

Dýňovou náplň můžete použít do štrůdlu místo tradičních jablek Vydlabanou dužninu a vyřezané kousky zbavené kůry (stačí hrnek) zase použijte na náplň do štrůdlu/závinu, případně na koláč. Stačí dužninu lehce povařit a po vychladnutí rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat. Zjemnit ji můžete přidáním zakysané smetany nebo žervé, osladit medem a okořenit trochou mleté skořice (někdo přidává i špetku hřebíčku a zázvoru). Přidat můžete i nasekané ořechy a rozinky. Aby se vám náplň v závinu neroztékala, stačí do ní přimíchat lžíci ovesných vloček, které přebytečnou tekutinu vsáknou.

Dýňová semínka nevyhazujte. Omytá a lehce opražená chutnají jako oříšky Vybraná dýňová semínka propláchněte vodou a nechte usušit. Dají se konzumovat bez dalších úprav nebo pražená, protože mají příjemnou oříškovou chuť. Jsou výborná například do salátů či do pečiva. Neuděláte chybu, protože jsou bohatá na minerály, nejvíce na zinek, a současně i na vitamíny (E, A, D, skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny.





Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.