Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti se pod vlivem televize dávají na kuchařinu. Nevědí, co to obnáší

V televizi vypadá kuchařský obor jako nádherné, výnosné, rozmanité a perspektivní řemeslo. Mnoho rodičů se pod tímto dojmem rozhoduje k výběru povolání pro své děti. Každodenní realita kuchaře je však daleko šedivější.

Mladý kuchař se často stane terčem kritiky šéfkuchaře. | foto: Profimedia.cz

"To vidíme i u nás ve škole. Ne že by se proto hlásily samy děti, ty v patnácti ještě nemají tak pevně stanovené preference, ale jsou často pod vlivem rodičů, kteří jsou z kuchařských show nadšení," popisuje zástupkyně ředitele pro praktické vyučováni Jaroslava Haiklová ze Střední školy gastronomické a hotelové v Praze -Braníku.

Jenže pak může přijít studená sprcha. "Je to třeba jako u tenistů. Mnoho povolaných a jen pár vyvolených. Několik kuchařů v republice je opravdu špička obdařená nejen invencí, ale i darem šoumenství, schopností vést organizačně kolektiv kuchařů. Ti pak mohou ohromovat diváky tím, co umějí. Zbytek, ty tisíce běžných kuchařů čeká normální práce. Dřina trvající třeba od pěti ráno do nevidím," popisuje Honza, kuchař s asi třináctiletou praxí.

Ne že by si stěžoval, kdyby měl dnes volit znovu, zase by se vyučil. "Mám to i přes to rád," dodává.

Ale vadí mu několik věcí. Prakticky nikdy se nedodržuje normální osmihodinová pracovní doba, obvyklé minimum je dvanáct hodin, ovšem s neplacenými přesčasy. Vadí mu, že někdy nemá ani čas se v poledne najíst. Vadí mu z principu, že se automaticky předpokládá, že si kuchaři nosí vlastní nože, což je u profesionálních značek dost velká investice. "Copak si zedník nosí na stavbu vlastní nářadí?"

Vadí mu katastrofální způsob ohodnocení. "Nevzpomínám si, že bych na výplatní pásce u sebe nebo kolegů viděl třeba 20 tisících hrubého. Pracuje se za pár korun, zbytek se vyplácí načerno," popisuje.

Tento způsob hospodaření považuje v gastronomii za obrovskou šedou zónu. Vše je podle něj zdánlivě v pořádku, horší je, když nastane průšvih. Z nízké mzdy se pak vypočítává nemocenská v případě úrazu, stejně tak na konci kariéry dostává kuchař velmi malý důchod.

Začíná to už na učňáku

Strašnou smůlu měl už v učení kuchař Tomáš, který je v současné době rád, že sehnal alespoň práci číšníka. Zažil už i situaci, kdy nedokázal "dokopat" majitele restaurace k podepsání smlouvy. Když skončil druhý měsíc práce, dostal padáka a ani korunu.

"Mám pocit, že jsem se při praxích skoro nic nenaučil. Kuchaři nás vůbec k ničemu nepustili. Praxi jsem strávil krájením cibule a podobnými pomocnými pracemi, ale k plotně jsme se vůbec nedostali," popisuje. Jeho škola podle něj vybírala provozovny podle toho, kolik byly ochotné škole za učně platit. A restaurace, kde se praxe konala, toho pak využívala: získá tak velmi levně pracovní sílu.

Ale ono to má na druhou stranu i vlastní logiku. Šéfkuchař nemá ani jinou možnost. Má své práce dost a nemá čas se učňům věnovat. Takže je nechá dělat to, co mohou zvládnout samostatně. Systém, kdy by parta učňů pod dohledem mistra odborného výcviku připravovala například personální obědy, už prakticky neexistuje.

Hledání práce je horor

Podobným způsobem "připravený" kuchař má velmi špatnou pozici při hledání práce. Zkuste si vyhledat pozici kuchař na některém personálním severu. Prakticky všichni chtějí hotového kuchaře. Jenže tomu není vyučenec schopen dostát. Jediné, co může, je žádat o vzácné místo pomocného kuchaře a několik let získávat zkušenosti.

Pak můžete dosáhnou platu, jaký se aktuálně nabízí. Pokud už vůbec majitel hospody v inzerátu předem nabízí mzdu, pohybuje se obvykle od 8 500 do 20 000 korun. Protože za minimální mzdu nikdo nepůjde pracovat 12 hodin denně, je jasné, jakým způsobem bude mzda vyplácena (finanční úřad to zřejmě ignoruje).

Záleží na šéfovi

"Já jsem měl ohromné štěstí, že na první štaci jsem nastoupil do Club hotelu Průhonice a měl jsem jako šéfkuchaře pana Ladislava Samka. To bylo v porovnání s tím, co jsem zažil na učňáku, blaho," popisuje kuchař Honza.

Zacyklený byznys

Majitelé hospod jsou v rozporuplné situaci. Tlak na nízké ceny je nutí šetřit, kde se dá. To platí i o nákladech na mzdy a poddimenzovaný stav personálu. Kdyby měli vést seriózně účetnictví a platit lidi tak, jak by měli, museli by podstatně zdražit a v sousední konkurenci zavřou krám.

Nejenže se dokázal mladému kuchaři, kterému se ještě trochu třásla kolena, věnovat, ale trpělivě a bez křiku mu ukazoval, co a jak. "A navíc uměl to, co už jsem snad na žádném pracovišti nezažil, pochválit. A podle toho to vypadalo v celé té partě, byla radost chodit do práce a dobrovolně dělat víc, než bych musel," vzpomíná.

Na kolektivu, který vznikne v kuchyni, velmi záleží a je důležité, jak si lidi porozumí. A když si lidsky se šéfem nesednete, není problém, aby vás tak dlouho peskoval za chyby, až to psychicky nevydržíte a jdete o dům dál.

To ostatně může být důvodem, proč je v tomto oboru poměrně velká fluktuace a každý z kuchařů za život vystřídá mnoho pracovišť. A není se co divit, při práci v kuchyni každý prožívá obrovský stres a ne každý má náturu na to, aby ho zvládal. I to má druhou stranu mince: stres vzniká proto, že se šetří a práci, která byla například původně pro pět lidí, v současné době dělají tři a podobně.

Co může udělat učeň

Už během školy se začíná třídit, koho to skutečně baví a je ochotný tolerovat i tu dřinu, která ho bude celý život čekat, a kdo pravidlo "makat" není ochoten rozdýchat.

Dali byste své dítě vyučit kuchařem?

celkem hlasů: 2222
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 7. listopadu 2013. Anketa je uzavřena.

Už během praxe je třeba být maximálně aktivní, nedat šéfkuchaři pokoj a dávat mu o sobě vědět, že člověka obor zajímá, že si vaří třeba i doma. Nesmí mít tendence se zašívat a vyhýbat povinnostem.

Kluk (nebo holka), kteří si získají dobrou pověst, mají daleko větší šanci, že jim škola i pomůže najít první místo, třeba tam, kde se na praxi osvědčili. Solidní školy také posílají nejlepší studenty na výměnné pobyty do škol v okolních zemích. A tam to (na rozdíl od nás) funguje tak, že škola má vlastní středisko praktického vyučování, kde se učni připravují pod odborným dozorem. Představte si, že byste půl roku denně chodili do kurzu vaření s individuálním přístupem, probrali všechny hlavní světové kuchyně včetně regionálních. Pak si rovnou můžete stoupnout ke sporáku a nebýt za nemehlo, které umí jen obalovat řízky a smažák.

S tím souvisí, že by se učeň měl jazykově připravovat. A nejraději i mimoškolně. Jinak na podobné praxi nemá šanci. Prostě začíná si budovat lepší pozici už během studia. A hlavně, za čas, až se v zaměstnání dostane na alespoň standardní úroveň, měl by vyrazit do světa, na zkušenou.

"Jen si vzpomeňte, když se vrátil Pohlreich z Austrálie a začal se pokoušet přenášet do české gastronomie zahraniční standardy a vysvětlovat, jak se tam v obrovské konkurenci musí makat. Působilo to jako zjevení," vzpomíná Honza a lituje, že to po vyučení taky neudělal a nikam nejel.

Střední školy

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025