Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Devět kroků, díky kterým snadno vyčistíte komín svépomocí

aktualizováno 
Podle nově schváleného "kominického zákona" si smíte čistit komín sami. Není to těžké. Největší práci dá bezpečně vylézt na střechu a v pořádku se vrátit zpátky na zem.

Kominíci budou mít postaráno o práci | foto: Profimedia.cz

Než se pustíte do čistění, pořiďte si patřičné nářadí. Budete potřebovat kominický strojek s lanem a "sluníčkem" nebo kominický set se štosákovým kartáčem a nastavitelnou tyčí. Vše potřebné koupíte v železářství, v hobbymarketech, na internetu či u specializovaných firem, celý komplet nebude stát víc než tisícikorunu.

Po schválení vyhlášky 91/2010 Sb. se mezi veřejností strhl rozruch, který byl tak trochu způsoben její chybnou interpretací. Na první pohled to vypadalo, že bude naší povinností zvát domů 6x ročně kominíka; a tedy ho i 6x za rok zaplatit.

Ve skutečnosti vypadají naše povinnosti takto:

Co je třeba dodržovat

Revize:
Při uvedení nového komínu do provozu nebo jeho opravě či rekonstrukci. Smí provádět jen kominík.

Kontrola:
Jednou ročně u všech druhů paliv. Smí provádět jen kominík.

Čistění:
U kotlů na pevná paliva je to u celoročně provozovaných topidel 3x ročně, u sezonních 2x ročně. U zemního plynu 1x ročně, u tekutých médií 3x ročně. U zdrojů tepla do 50 kW může čistění provádět i majitel sám.

Vypalování komína:
Podle vyhlášky to může provádět jen kominík. Navíc se musí oznámit místním krajským hasičům.

Po kontrole, čištění i revizi je podle vyhlášky třeba napsat zprávu. Vyhláška mluví o způsobilé osobě, z čehož vyplývá, že u čistění to může být i sám majitel objektu, v ostatních případech kominík.

Podle čeho vybrat potřebné nářadí

Strojkem se sluníčkem se dá čistit jen shora. "Lze jím ze stěny komína odstranit i lehce napečený dehet," říká Dalibor Šrůtek z firmy Wöhler Bohemia. Štosákovými kartáči na pružné tyči se čistí shora i zespodu z komínových dvířek. Hodí se však spíš na kratší komíny. Kartáč lze použít i na čištění kouřovodu, tedy roury vedoucí od kotle ke komínu.

Zleva: štosákové kartáče, plastová pružná tyč s kartáči, lanová sluníčka ke strojku, kominický strojek

Zleva: štosákové kartáče, plastová pružná tyč s kartáči, lanová sluníčka ke strojku, kominický strojek

Sluníčka i kartáče by měly mít stejný průměr jako komín. Sledujte označení na obalu, zda se hodí na komín s keramickou či nerezovou vložkou. Kupte si chemický čistič, použijte ochranné pomůcky včetně roušky, na prohlížení si vezměte zrcátko. Balení roušek koupíte v lékárně či prodejně pracovních pomůcek asi za 100 korun.

1. V kamnech spalte chemický čistič a přestaňte topit

Odstraňovač sazíPřed čistěním je praktické v kamnech spálit chemický čistič. "Mám dobré zkušenosti s čisticím špalkem. Po spálení se chemicky naruší saze a komín se pak dobře čistí," říká kominický mistr Vladislav Dočkal. Podobně funguje odstraňovač sazí Kominíček. Pak přestaňte topit a počkejte třeba přes noc, než kotel a komín vychladnou.

2. Zjistěte si, zda budete čistit ze střechy, z půdy či zespodu

Nejlepší je čistit ze střechy, ale musí tam být bezpečný přístup výlezem, po žebříku, stupních či lávce. Bez nich ke komínu nelezte, nedělal by to ani kominík. Jinak lze použít komínová dvířka v podkroví, případně u komínů do šesti metrů výšky i dolní dvířka. Odmontujte komínovou stříšku či hlavici.

3. Ucpěte dvířka od kamen, zakryjte podlahu

Aby se saze nevysypaly z kamen, zavřete dvířka a ucpěte je třeba novinami. Kolem otevřeného krbu rozprostřete papír či ochrannou fólii. Když budete čistit komínovými dvířky, v těsném okolí musí být nehořlavá podlaha, například plechová podložka.

4. Při lezení na střechu si přivažte nástroje

Polezete-li na střechu, zkontrolujte pevnost přístupové cesty a dbejte, aby vám neupadla třeba uvolněná dvířka od výlezu nebo pracovní nástroje. "My míváme provaz s čisticím nářadím přes rameno, tyče neseme v ruce svázané k sobě," doporučuje kominík Dočkal.

5. Pomalu protáhněte komín nahoru a dolů

Kominík se strojkem

Při čistění shora provaz se strojkem nebo tyč s kartáčem spouštějte dolů a pak vytáhněte zpátky. Přidávejte jednotlivé díly tyče a postupně ji prodlužujte. Při čištění z komínových dvířek vymeťte nejprve horní část komína, pak dolní. Při tlačení tyče nahoru dejte pozor na případné elektrické dráty nad komínem. Pracujte pomalu, aby se usazeniny nevyhrnuly z kamen. Když je komín hodně zanesený, postup opakujte. Strojek či kartáč oklepte do komína.

6. Kouřovod čistěte na dvoře či na chodbě

Jde-li kouřovod odmontovat, sundejte ho a vyčistěte průtlačným kartáčem někde, kde nevadí menší znečištění. Počítejte s tím, že se z roury vysypou usazeniny. Pročistěte i sopouch - místo, kde se kouřovod napojuje do komína. Kouřovod, který nelze odmontovat, pročistěte dvířky.

7. Ze spodních dvířek vymeťte saze

Aspoň jednou za rok byste měli vy nebo kominík vymést usazeniny napadané do dolní části komína. Slouží k tomu dvířka pod místem připojení kamen či kotle. Počítejte s tím, že odtud mohou saze vypadnout. Připravte si nádobu z nehořlavého materiálu, smetáček s lopatkou a roušku.

Je-li dolní část komína v bytě, je lepší koupit nebo si půjčit průmyslový vysavač. Nový stojí od 3 500 korun výše, půjčení od 250 korun na den. Saze vybírejte až po topné sezoně, jsou extrémně hořlavé. Odvezte je do sběrného dvora, je to nebezpečný odpad.

8. Pokud objevíte dehet, volejte kominíka

Když při čištění nebo vybírání sazí objevíte trochu drti z malty či z cihel, nemusí to být velká závada. "Stavbaře volejte, jen když je komín nakloněný, popraskaný nebo se rozpadá část nad střechou," říká Vladislav Dočkal. Pokud ale objevíte mazlavý dehet, zavolejte kominíka. Dehet je nebezpečný, snadno se vznítí. Kominíci ho obvykle vypalují.

9. Odstraňte ucpávky a zkuste zatopit

Po vyčistění nezapomeňte odstranit všechny ucpávky a vymést i kamna. Pak zatopte, abyste si ověřili, zda komín dobře táhne.

Čtěte ve středeční MF DNES

Kde a jak najít kominíka, který provede revizi či kontrolu vašeho komínu? Seznam všech kominíků ve vašem kraji najdete ve středu 10. 11. 2010 v MF DNES.

.




Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.