Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Koupil recept na dezert z vlasových nudlí, dneska ho v Montrealu živí

aktualizováno 
Návštěva v rodném Hongkongu změnila Johnnymu Chinovi život. Nechal práce účetního a rozhodl se živit jako výrobce tradičního čínského zákusku Dračí bradka, složeného z 8192 dračích vousů.

„Původně jsem pracoval jako účetní. Jenže pak jsem jel navštívit bratra do Hongkongu, kde jsem se narodil. A tam jsem se naučil dělat Dračí bradu a rozhodl jsem se, že ten dezert budu dělat až do konce života,“ vypráví Chin.

„Je to klidná práce a když přijdu domů, můžu klidně spát a neřešit pořád nějaké problémy jako předtím v kanceláři,“ vysvětluje důvody svého rozhodnutí. Předtím pracoval jako finanční a účetní kontrolor a byl na nejlepší cestě si zajistit blahobytný život.

Fotogalerie

Hongkong navštívil v době, kdy už bylo starodávné umění Dračí bradky na pokraji vymření a ovládalo ho jen velmi málo lidí. Od jednoho z nich se podařilo za pět tisíc dolarů recept získat.

To vše se stalo už na konci 80. let minulého století a po pár letech po návratu do Kanady se Chin prezentoval se svým zákuskem spíš jako nositel pokračování tradiční čínské kultury.

Dnes už naučil tomuto umění i své syny. V ulicích montrealské čínské čtvrti předvádějí výrobu vzácného pamlsku a vyrobené kousky pak rozdají dětem po 70 centech, tedy asi po 15 korunách.

Proč to číslo 8 192 v perexu? Vychází to z technologie výroby vousů. „Začínám s cukrem nebo kukuřičným sirupem ve formě gelu. Pak to ponořím do kukuřičného škrobu, vytahuji do vláken a překládám,“ vysvětluje. Takže pak geometrickou řadou dojde k 8192 vláknům, která se natrhají na kousky a plní se sezamem, arašídy, kokosem a čokoládou.

Čínská čtvrť je tradičním místem plném turistů a pro ně je Johnnyho umění velkou atrakcí, takže o zákazníky nemá nouzi. Cenu má minimální, například na letišti v Hongkongu stojí podle jeho slov zákusek čtyřicetkrát více.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.