Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Koupil recept na dezert z vlasových nudlí, dneska ho v Montrealu živí

aktualizováno 
Návštěva v rodném Hongkongu změnila Johnnymu Chinovi život. Nechal práce účetního a rozhodl se živit jako výrobce tradičního čínského zákusku Dračí bradka, složeného z 8192 dračích vousů.

„Původně jsem pracoval jako účetní. Jenže pak jsem jel navštívit bratra do Hongkongu, kde jsem se narodil. A tam jsem se naučil dělat Dračí bradu a rozhodl jsem se, že ten dezert budu dělat až do konce života,“ vypráví Chin.

„Je to klidná práce a když přijdu domů, můžu klidně spát a neřešit pořád nějaké problémy jako předtím v kanceláři,“ vysvětluje důvody svého rozhodnutí. Předtím pracoval jako finanční a účetní kontrolor a byl na nejlepší cestě si zajistit blahobytný život.

Fotogalerie

Hongkong navštívil v době, kdy už bylo starodávné umění Dračí bradky na pokraji vymření a ovládalo ho jen velmi málo lidí. Od jednoho z nich se podařilo za pět tisíc dolarů recept získat.

To vše se stalo už na konci 80. let minulého století a po pár letech po návratu do Kanady se Chin prezentoval se svým zákuskem spíš jako nositel pokračování tradiční čínské kultury.

Dnes už naučil tomuto umění i své syny. V ulicích montrealské čínské čtvrti předvádějí výrobu vzácného pamlsku a vyrobené kousky pak rozdají dětem po 70 centech, tedy asi po 15 korunách.

Proč to číslo 8 192 v perexu? Vychází to z technologie výroby vousů. „Začínám s cukrem nebo kukuřičným sirupem ve formě gelu. Pak to ponořím do kukuřičného škrobu, vytahuji do vláken a překládám,“ vysvětluje. Takže pak geometrickou řadou dojde k 8192 vláknům, která se natrhají na kousky a plní se sezamem, arašídy, kokosem a čokoládou.

Čínská čtvrť je tradičním místem plném turistů a pro ně je Johnnyho umění velkou atrakcí, takže o zákazníky nemá nouzi. Cenu má minimální, například na letišti v Hongkongu stojí podle jeho slov zákusek čtyřicetkrát více.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Další z rubriky

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.