Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Koupil recept na dezert z vlasových nudlí, dneska ho v Montrealu živí

aktualizováno 
Návštěva v rodném Hongkongu změnila Johnnymu Chinovi život. Nechal práce účetního a rozhodl se živit jako výrobce tradičního čínského zákusku Dračí bradka, složeného z 8192 dračích vousů.

„Původně jsem pracoval jako účetní. Jenže pak jsem jel navštívit bratra do Hongkongu, kde jsem se narodil. A tam jsem se naučil dělat Dračí bradu a rozhodl jsem se, že ten dezert budu dělat až do konce života,“ vypráví Chin.

„Je to klidná práce a když přijdu domů, můžu klidně spát a neřešit pořád nějaké problémy jako předtím v kanceláři,“ vysvětluje důvody svého rozhodnutí. Předtím pracoval jako finanční a účetní kontrolor a byl na nejlepší cestě si zajistit blahobytný život.

Fotogalerie

Hongkong navštívil v době, kdy už bylo starodávné umění Dračí bradky na pokraji vymření a ovládalo ho jen velmi málo lidí. Od jednoho z nich se podařilo za pět tisíc dolarů recept získat.

To vše se stalo už na konci 80. let minulého století a po pár letech po návratu do Kanady se Chin prezentoval se svým zákuskem spíš jako nositel pokračování tradiční čínské kultury.

Dnes už naučil tomuto umění i své syny. V ulicích montrealské čínské čtvrti předvádějí výrobu vzácného pamlsku a vyrobené kousky pak rozdají dětem po 70 centech, tedy asi po 15 korunách.

Proč to číslo 8 192 v perexu? Vychází to z technologie výroby vousů. „Začínám s cukrem nebo kukuřičným sirupem ve formě gelu. Pak to ponořím do kukuřičného škrobu, vytahuji do vláken a překládám,“ vysvětluje. Takže pak geometrickou řadou dojde k 8192 vláknům, která se natrhají na kousky a plní se sezamem, arašídy, kokosem a čokoládou.

Čínská čtvrť je tradičním místem plném turistů a pro ně je Johnnyho umění velkou atrakcí, takže o zákazníky nemá nouzi. Cenu má minimální, například na letišti v Hongkongu stojí podle jeho slov zákusek čtyřicetkrát více.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.