Díky našim sedlákům dohnaly pražské trhy Vídeň. Nemáme se za co stydět - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Díky našim sedlákům dohnaly pražské trhy Vídeň. Nemáme se za co stydět

Sezona farmářských trhů, která změnila přístup lidí k obsahu lednic i žaludků, finišuje. Češi objevili fenomén, který je ve světě běžnou záležitostí. Jak se liší naše trhy například od vídeňských?
Na farmářském trhu koupíte nejen českou mrkev či celer, ale i český česnek,...

Na farmářském trhu koupíte nejen českou mrkev či celer, ale i český česnek, který má téměř cenu zlata (Praha) | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Ve Vídni mají trhy pochopitelně hlubší tradici. Takovou, jakou mohly mít i ty tuzemské, kdyby je nezničilo čtyřicet let komunismu. Takhle měly novodobou premiéru jednu letošní březnovou sobotu na dejvickém "Kulaťáku". Kdo tam byl, asi na ten den nezapomene. Úhledné stánky s navršenou čerstvou zeleninou, uzeninami, sýry; krásné čerstvé potraviny v obležení nevídaných davů lidí.

Přirozené kouzlo starých časů

Starším ročníkům ten výjev možná připomněl něco z jejich mládí, kdy ještě bývaly trhy běžnou součástí městského koloritu. Fronty ani nešlo rozeznat, jak hustě se lidé v nepříliš široké uličce mezi prodejci tlačili. A taky stánkařům už před polednem došly zásoby - nečekali totiž, že se na ně návštěvníci tak lačně vrhnou.

Přesto to vyšlo: čeští sedláci dobyli hlavní město. Nepotřebovali cepíny ani vozovou hradbu, stačilo čerstvé jídlo. A protože co je v Praze, to se počítá, možná se právě sobota 20. března 2010 jednou zapíše jako počátek novodobé historie farmářských trhů v Česku. Pro nás tehdy pohled tak trochu z jiného světa, jaký jsme dřív zažívali jen jako turisté v cizině.

Farmářské trhy na náplavce u Palackého náměstí v centru Prahy

Teď, po sedmi měsících, jsme však už na trzích sběhlí. Postupně ovládly celou republiku, v Praze už se jich konají desítky. Přesto ne každý už na farmářském trhu byl.

Půvab "fronty na maso"

Trhy pro většinu lidí dělají atraktivní zejména základní suroviny. Koupíte tu maso, mléko, zeleninu či pečivo. Mnohdy v mnohem lepší kvalitě než v supermarketech, za srovnatelné a leckdy i nižší ceny. A hlavně máte jistotu, že zelenina na váš stůl necestovala přes půl Evropy, neřkuli světa, jako je to třeba v případě supermarketového česneku z Číny.

A co takový květák nebo pórek? Na tržišti jsou od pohledu i menší, možná ne tak pečlivě očištěné, ale víte, že pocházejí z Podřipska a ne z Německa. Národnostní konotace stranou, jde tu o ekologii, Říp je xnásobně blíž. A taky o kvalitu. Kupříkladu český česnek má mnohem větší "grády" než jeho vyčpělý bratříček, který z Číny cestuje i půl roku.

Jednoznačným hitem trhů jsou kvalitní uzeniny. "Ty fronty u nás možná z pohledu nakupujících vypadají hrozivě, ale nebudu zapírat, že jsem rád," přiznává uzenář Jan Sváček, jehož stánek pokaždé připomíná úl s rojem včel. Uzenářství Sváček má v Praze dvě prodejny, jeho majitel však potvrzuje, že účast na trzích se jeho firmě vyplácí.

"Jezdíme do Dejvic, Holešovic, Říčan a Černošic. Líbí se mi, že šlo o jednu z posledních děr na trhu a že to všechno nepobraly řetězce supermarketů," vysvětluje Sváček. Vlastní personál už nestačí, a tak nabírá na soboty brigádníky. "Servis je náročný. Musíme je svážet ve čtyři hodiny ráno, kdy městská doprava moc nejezdí. Ale stojí to za to, i když další trhy už bychom asi nezvládli," říká Sváček. Někdy to vypadá, jako by okolní stánky utlačoval, "jeho" fronta se vine i kolem nich.

Nejen na trhu ve vysočanském Fénixu koupíte výborné uzeninyNejen na trhu ve vysočanském Fénixu koupíte výborné uzeniny

"Nějaké medy nebo rakytníkové šťávy tolik netáhnou. Každý trh musí mít dobrého uzenáře, zelináře a pekaře. To lidi zajímá nejvíc. Když tam ti tři nebudou, trh se rozpadne," je přesvědčen Sváček. A jeho firma poskytuje servis i jiným drobným výrobcům. "Oni sami by si stánek třeba nemohli dovolit, tak prodáváme i jejich zboží. Dá se říct, že nemáme žádné speciality, ale snažíme se prostě mít to nejlepší. A je znát, že to lidé ocení."

Tržnice už tu dávno jsou

Ne všichni považují trhy za úplnou novinku: "Mám zkušenost s Kulaťákem a holešovickou tržnicí. Myslím si, že je to fajn, ale než se mačkat s davem, je lepší zajít si do tržnice jindy. Řekl bych, že na trzích není nic, co by se nedalo sehnat tam," tvrdí šestadvacetiletý Ondřej Chlumský z Prahy, který oceňuje to, že se teď trhy odehrávají na více místech než dříve. Přesto tvrdí, že ten, kdo chtěl, si výrobky farmářů našel vždy.

Je pravda, že holešovická tržnice má svoje trhy už léta zaběhnuté a čerstvá zelenina se tam prodává každý den. Podobně na tom byl i Havelský trh, náměstí v centru Prahy. Jenže nestačí a navíc tu jídlo čím dál ve větší míře ustupuje suvenýrům.

Vídeň na první pohled neoslní

Ve Vídni je největším a zřejmě nejoblíbenějším trhem Naschmarkt. Jeho historie sahá až do 16. století a najdete tu ovoce i zeleninu z celého světa, sýry, ryby, maso, pečivo či exotické bylinky. Svým záběrem i podstatou se tak vymyká srovnání s farmářskými trhy, jak si na ně zvykáme i u nás.

To Rochusmarkt je menší a srovnatelnější. Nachází se ve třetím vídeňském obvodu, pod věžemi kostela svatého Rocha. Kamenné obchůdky, které prostor lemují, jsou otevřené denně, v sobotu se k nim přidávají i stánky. Nabídka na první pohled není nijak oslnivá. Respektive, ovoce i zelenina se nijak zásadně neliší od toho, co je k dostání na českých trzích. Ceny v přepočtu z eura na koruny jsou o něco vyšší, ale v zásadě srovnatelné.

Slinné žlázy rozpohybuje nabídka sýrů a uzenin. A případně ryb, ačkoliv ty tu - čerstvé i tepelně upravované - neprodává "farmář", nýbrž firma Nordsee, známá už i z pražských či brněnských nákupních domů. Nabídka sýrů je tu nepřeberná - horský sýr, který zrál až dvanáct měsíců, čerstvý parmazán, sýry s plísní na povrchu i uvnitř, kravské, kozí, ovčí, a to včetně speciality od sousedů v podobě brynzy.

Ceny jsou podle očekávání vyšší, kolem dvou až tří eur za deset deka, a nezáleží na tom, zda vybíráte v kamenné prodejně nebo v sobotním stánku. Také milovník uzenin si tu přijde na své. Jehněčí klobásy stojí více než 3 eura, nezavánějí a jsou velice lahodné. K dostání je i špek a další uzeniny s česnekem či paprikou. Jen nabídka masa je minimální.

Naschmarkt, nejoblíbenější trh ve Vídni

"Jsem rád, že si tady můžu koupit originální výrobky od sedláků. Je to samozřejmě mnohem lepší než v supermarketech. Kvalita je vyšší, i výběr je tu mnohem větší," vyjmenovává Christian výhody trhu, na který chodí nakupovat každou sobotu. "Supermarkety mají celý rok stejné zboží, nejsou tam sezonní rozdíly. Kdežto tady je ovoce a zelenina, které se objevují jenom v určitou dobu. Například raná letní jablka, která jsou už v červenci nebo srpnu. V supermarketech je nenajdete a podle mě jsou to ta nejlepší," vysvětluje.

Co mu na vídeňském trhu chybí? "Těžko říct. Vždycky se podívám, co tu je, a něco si vyberu. Pocházím ze Štýrského Hradce a tam jsou trhy mnohem větší, ve Vídni je jenom jeden velký Naschmarkt, u nás jsou takové tři," tvrdí. Také říká, že v jeho rodném městě jsou trhy rezervované jen pro producenty, to na Rochusmarkt prý pustí i "obyčejné" obchodníky. "A rozdíl poznáte v kvalitě," říká rezolutně.

S tím však nesouhlasí Melitta Rührigová, která s kolegyní prodává v té části trhu, která se otevírá jen v sobotu. "Musíte mít jakýsi ´průkaz producenta´. Na všechno jsou předpisy a pravidla, která musíme dodržovat," tvrdí. Melitta jezdí na Rochusmarkt každou sobotu. "Mám to dobrou hodinu cesty. Vyplatí se mi to, ale bývalo to lepší. Lidé si dnes peníze víc hlídají. A starší už chodí méně. Mladí se tu objeví až tak k polednímu a mně do té doby utíká kšeft."

A opravdu, krátce po deváté hodině působil trh velmi rozespale. Jaký je to kontrast vůči novým pražským tržištím, která mezi osmou a desátou praskají ve švech. "Starší lidé vymírají. Ti mladí by sice chtěli mít čerstvé zboží, ale nejsou ochotní pro to něco dělat. Čas tomu ráno neobětují," zlobí se Melitta. Obě ženy prodávají ovoce a zeleninu, ale také pečivo včetně zákusků, úhledně zabalených po pár kusech na tácku.

"Lidé převážně chtějí ovoce a zeleninu a nejvíc to, co si my samy vypěstujeme a vyrobíme. A protože máme jen vlastní zboží, třeba jablka jsou celý rok, jiné věci jenom sezonně." Nabízí i marmelády, vína nebo domácí pálenky a likéry. Půllitr čtyřicetiprocentního kdoulového "šnapsu" sice stojí 15 eur, ale ze zdvořilosti i zvědavosti si jednu lahev u nás neobvyklého pití koupíme. A stojí to za to.

Na závěr jsem se ještě rozhodl koupit zdejší česnek, abych jej mohl doma porovnat s českým. Prodavačka je mladá, a tak se pokouším uplatnit angličtinu, což by proběhlo bez problému, kdyby mi z té přehršle německých nápisů vůkol nevypadl z hlavy ten prokletý "garlic". A tak věta "Give me please one piece of that knoblauch" vyvolá pobavený úsměv. Za jednu menší hlavu platím 40 centů.

Po návratu domů se rakouský česnek podrobil zkoušce z nejtěžších: posloužil k přípravě pravého českého bramboráku. Rozdíl jsme nepoznali. Svého českého kolegu, jehož stroužky jinak používáme, rozhodně na hlavu neporazil.

Ospalá tradice či vzrušení?

S Vídní máme nejen kus společných dějin, ale i podobné podnebí, a tedy i podobný sortiment. Závidět bychom mohli jižním přímořským státům, ale to by bylo zase o něčem jiném. Do Francie či Itálie jezdí pravidelně nakupovat i uzenář Sváček. A nabízí srovnání ze svého pohledu: "Tam jsou trhy naprosto běžná věc. Nás tady ovšem pořád ještě zlobí hygiena a veterina. Ve výrobně a v kamenné prodejně máme samozřejmě veškeré vybavení, které je ovšem dost drahé. Ale když po nás chtějí na trzích omyvatelné podlahy, tak to prostě nejde."

Čerstvé ovoce už má kromě jablek a hrušek téměř po sezóně, ale stejně se nákup na farmářských trzích pořád vyplatí

Trhy ve Vídni jsou zažitá věc. Oproti vzrušení, jež provází žhavou novinku v Česku, tady vládne ospalost zaběhnutého řádu. Kvalita zeleniny od místních pěstitelů je ve Vídni i v Praze srovnatelná. V tomto ohledu se čeští zemědělci nemají za co stydět. A obrovský hlad lidí po kvalitních a čerstvých potravinách jim bude ještě nějakou dobu zajišťovat více než slušný odbyt. Uvidíme však, jaké to bude, až mánie pomine.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

6. dubna 2025

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

3. dubna 2025

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

3. dubna 2025  14:30

Zoo Praha má mladý pár úžasných stromových varanů, budou nejdelší na světě

Milovníky plazů nepochybně potěší, že v Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali...

3. dubna 2025

KVÍZ: Jste správní foodies? Otestujte se, jak se vyznáte v názvech pokrmů

Mnohdy se stane, že si zajdete do lepší restaurace. Jenže při pohledu do jídelního lístku jste v rozpacích a podle názvu nepoznáte, co si vlastně vybrat. A hlavně – co naservírují, jak to bude...

vydáno 3. dubna 2025

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025