Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

80 procent kaprů se sní v prosinci. Proč zbytek roku zaostává?

Přitom kapr nabízí nejen potřebné aminokyseliny a bílkoviny, ale působí i preventivně proti infarktu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

olo

Pěkná reklama na kapra

ale dost jednoduchá, kapr je ryba plevelná a laciná, vysoká cena je dána kartelem, který tady kontroluje trh.

Ve státech, jejichž jídelníček tvoří převážně ryby, se všechny ryby které jsou jedovaté, jejich maso smrdí a nebo mají hodně kostí, které se nedají jíst, jsou považovány za ryby "nejedlé" a nedají je ani kočce. Kapr mezi tyto nejedlé ryby patří.

0/0
30.12.2008 13:37

medak.wz.cz

není kapr jako kapr

Můj strýc je rybář a cca tři měsíce před Vánoci nám schová tři kapry do speciálního rybníku, který je perfektně čistý. Po třech měsících kapry vylovíme a na talíři nejsou vůbec cítit bahnem nebo čímkoliv. Maso je krásně voňavé..no prostě super!

0/0
30.12.2008 9:10

Jannynov

není dobrý

Jsme tzv. rybí rodina.

Hodně ryb, dva krát, třikrát týdně, mořské plody, ryby sladkovodní i mořské, různě upravené.

Ale kapr fakt ne, pan PR co psal tento článek se snad nebude zlobit, kapra považujeme za rybu v podstatě nejedlou....je to něco jako plevel.

:-/

0/0
29.12.2008 21:50

shakar

Re: není dobrý

On se musí umět před smažením upravit,nechat aspoň den uležet a pak cítit není...Ale je fakt, že s ostatníma rybama je holt míň práce...

0/0
29.12.2008 22:06

olo

Re: není dobrý

Jednou jsou převažoval 2kg kapra, z živé váhy mě zbyla asi třetina, skoro čtvrtina, Za 90,-Kč za 1Kg živé váhy by to snad mohli udělat před prodejem.

0/0
30.12.2008 13:46

rebbe

Kapr je ozdobná ryba čínských rybníčků

a jako potravina spíše měněcenný. Mám ve svém rybníčku asi 100 kaprů a kapříků, je na ně hezký pohled, ale jíst je nebudu, stejně jako nejím naše žáby. Hlad nemám a nic jiného mně k tomu nedonutí.

Pokud si pochutnám na rybě, je to mořská ryba, v první řadě treska, čili kabeljau. Ta se v Česku už téměř nevyskytuje, kdysi jsem ji zahlédl v Carefouru. Treskovité ryby jsou s treskou sice vzdáleně příbuzné, jejich maso je však šedé a méně dobré chuti. Takže si nakoupím nejlépe v Německu, třeba ve Zwieselu, tam lze koupit i červeného okouna, což je mořská ryba s jemnou chutí. Ještě lepší je platýz, dnes už také skoro vzácný a i v Německu jenom v prodejnách ryb nebo v Metru, to je bratr českého Makra. Na Vánoce jsme posledně upekli lososa, i když je to ryba spíše suchá a nevalné chuti.

0/0
29.12.2008 17:28

yxarinka

PR za 150 mil.

Je toto prosím v rámci onoho PR, které jistá agentura dělá za pouhých 150 mega (zakázka od Minist. zemědělství)...????

0/0
29.12.2008 17:20

tedyn

Kapr

Neznám hnusnější rybu než kapr = vodní prase...

0/0
29.12.2008 15:30

ladaxxt

Re: Kapr

mám rád kapra i prase..:-)

0/0
29.12.2008 18:46

demon5

ABC

Nedavno jsem sledoval jeden porad na nejakem nemeckem televiznim kanale. Rikali, ze by Nemci meli omezit konzumaci morskych ryb, ze brzo uz nebudou zadne...ze jsou more vylovena...

0/0
29.12.2008 13:03

Vlado Z

Kvůli cenové politice

Kapr v Tescu před Vánoci - 75 Kč/kg, tak jsem si koupil jednoho i do mrazáku, abych si ho mohl dát i jindy. Protože ty mrazené půlky co se objeví v tom samém Tescu v lednu, stáli minulý rok 220 Kč/kg a v akci pak 180,- Kč/kg. Přitom mraženého lososa kopíte za 110 Kč/kg a spoustu mořských ryb i levněji. Kapr přitom není nějaká luxusní ryba, aby za něj člověk platil tak luxusní ceny.  I když si odečtu odpad, tak mi není jasné, kde na cestě z kádě do mrazáku v supermarketu, se ta cena ztrojnásobuje.

Mě vyšel ten očištěný a vykuchaný kapr na nějakých 95 Kč/kg+vlastní práce. Netušil jsem, že práce kapřích řezníků je u nás tak drahá...

0/0
29.12.2008 12:21

MarekLucin@seznam.cz

Kosti

Kdyby byl bez kostí, možná bych ho jedl častěji.

Nemám čas a chuť se srát s nějakým vykošťovánim.

0/0
27.12.2008 18:15

101010

Protože

je to opravdu chuťově hnusná ryba.

A spousta Čechů se tím sajrajtem dusí z důvodu: "vždyť na vánoce se kapr musí!"

0/0
26.12.2008 12:49

Inkvizitor Johny

Re: Protože

Trefné!R^

0/0
26.12.2008 13:16

jka2005

Re: Protože

Kapr je skvělá ryba, ale hamižní rybáři za účelem zisku prodávají jen prášky vyhnané sádelné macky. Letos poprvé jsem neměl kapra. Pod 2 kg jsem nesehnal a téžší je samý tuk.

0/0
27.12.2008 13:17

jka2005

Re: Protože

Za komouše byli kapři chutnější. Neexistovaly růstové bobule a kapr přes 3 kg se prakticky nevyskytoval.  

0/0
27.12.2008 13:20

Shumway

Re: Protože

jsi nejedl kapra z pálavských jezer, máloco se tomu vyrovná

0/0
27.12.2008 18:03

3x pro pravdu zabanovany astatic

Re: Protože

Nevím proč kapra nazýváš hnusnou rybou...

Pokud ti nechutná, dobře. Ale říkat o něčem, že to je chuťově hnusné... :-/

Třeba si ho jen neumíš udělat. A že se kapr musí? Ne, nemusí. Je to tradice, ale nemusí se. Myslíš, že se tím někdo cpe i přes to, že to je (podle tebe) chuťově hnusné?

Já jsem rybář a ryby, včetně kaprů jím (e) celý rok. A na kapříkovi si vždy pochutnám...

(snad mě tu hned někdo nezačne nazývat masařem... většinu ryb, cca 2/3 až 3/4 pouštím)

0/0
27.12.2008 20:16

Xladi

Re: Protože

Nemusí se na vánoce, my ho taky nejíme, raději si dáme nějakou mořskou rybu, navíc když se kupuje kapr v kádích tak máte jistotu že vás jako bonus pěkně natáhnou na váze, ale posledních pár let měli smůlu že nemrzlo, tak nenamrzala báha, ale je spousta způsobů.:-)

0/0
29.12.2008 11:01

jájik

Re: Protože

a kdo ti to nutí jíst ty koňeve se třeba udat kuřetem na Vánoce

komu to chutná ten to jí komu ne at si jí co chce ne ??

0/0
29.12.2008 19:38

cichon

ten clanek je snad pro dobrou vec-zajem o rybu

zbytecne zavadejici a zmatecny. Kapr, narozdil od morskych ryb, nema tolik omega nenasycenych kyselin, ma vic cholesterolu nez veprovy maso, takze prevence proti infarktu...nevi, nevim, donedavna ho dokrmovali masokostni mouckou(nez to kvuli bsa zakazali), ma dusikate vykaly coz pro ekologii nasich nadrzi je katastrofa-prerustani rasama atd., nadarmo se mu nerika prase rybnicne. Navic se zdaleka nejedna o pochoutkovou rybu. Prosim Vas, nesrovnavejte spotrebu sladkovodnich ryb u Cechu se spotrebou ryb morskych u jinych narodu a ;-DR^priste vychazejte z overenych informaci.

0/0
25.12.2008 22:46

flandero

No zřejmě je to také proto

že rybu živou nelze koupit všude, ba naopak prodejních míst takových ryb ( kaprů) je dosti málo ( zejména zde v severních čechách), max tak mraženou rybu to jo ale pěkně živého kapra zde v nějakém rozumném okolí nelze sehnatRv Vyjímkou jsou vánoce, jinak je to luxusní masíčko

0/0
25.12.2008 22:20

Tezeas

Množství snědených ryb

Píšou, že čech sní 1,5 kg sladkovodní! ryby za rok, zatímco na Islandu je to 90. To jakože eskymáci jedí sladkovodní ryby?

0/0
25.12.2008 22:14

Hucul

Re: Množství snědených ryb

Island neni misto, kde by zili Eskymaci. Na Islandu ziji naprosto normalni Skandinavci. :o)

0/0
26.12.2008 10:27

dr_NO_

co to placas

jedna se o lososy na vyvoz v masovem meritku takze nechapu proc do toho pletes nejakou udirnicku

0/0
25.12.2008 9:58

Hucul

Nemohu si pomoci...

... ale kdyz si tady ve Svedsku zajdu do rybarny, zpravidla je v ni dostupna informace, kdy prijizdeji rybari, kteri ji dodavaji ryby. Takze o tom, ze by lososy tahali odnekud z kleci, by ani nesnili. Mozna kdyz si clovek koupi rybu v obrim supermarketu nekde daleko od pobrezi. Ale v rybarne na brehu more, kde maji vlastni udirnicku a lod, ktera kazdou hodinu vyjizdi pro nove ryby? To jste se zblaznili, ne?

Take mne nadzvedlo, ze na diskusich iDnes je neprijatelne pouzit slovo Cikan, ale redaktori klidne pouziji slovo Eskymak. Zkuste si zajet do Gronska a toto slovo tam nahlas vyslovit, on vas mozna take nejaky Gronan ci severni Dan zastreli loveckou puskou. Americti a Kanadsti obyvatele z rad tohoto etnika si pak rikaji Inuite a za "Eskymaka" take nepujdou pro ranu daleko.

0/0
25.12.2008 9:12

stan999

Re: Nemohu si pomoci...

Třeba ta loď je nejjednodušší způsob jak dopravit ryby z klecí na břeh k udírničce.Pokud jsou schopni každou hodinu přivážet plnou loď na volném moři chycených lososů tak ty farmy musí zákonitě zkrachovat.

O chovu lososů jsou toho na webu mraky.

http://ekonomika.idnes.cz/vetsina-lososu-pochazi-z-farmovych-chovu-fg0-/test.asp?c=A070223_691888_test_str

Kapři na rozdíl od chovaných lososů se nekrmí masokostní moučkou a jinýma fujtáblama.Takže nehrozí nemoc šílených kaprů.:-)

0/0
25.12.2008 10:03

Hucul

Re: Nemohu si pomoci...

To je prave to. Lod priveze tu lososa, tu makrelu, tu morskou stiku, tu platyze, tu nejakou jinou potvoru. Kdyby vozili jen lososy, taky by mi to bylo podezrele. Ale oni je nektere dny maji a nektere dny ne.

Jak pisu vyse, mozna je to o tom, kde si clovek ryby kupuje. Kdyz v sest rano zabehnu na rybi trh u more, kde se cerstve ryby jeste mrskaji a uzene jsou jeste teple, asi dostanu jinou kvalitu nez kdyz si koupim uzeneho lososa zataveneho do folie nekde v Lidlu ve stredni Evrope.

0/0
26.12.2008 10:25

Robin Ood

Re: Nemohu si pomoci...

No nemůžeš přeci srovnávat rybárnu u moře v zemi s dvoutisícletou mořeplaveckou tradicí se suchozemskými krysami ve středu evropy...ten článek je psaný s ohledem na suroviny dostupné tady.... :-) A sem se bude dovážet jen to nejlevnější, protože pro dražší věic tu nebude odbyt, protože to tady ocení a hlavně pozná jen minimum z minima

0/0
26.12.2008 3:17

Hucul

Re: Nemohu si pomoci...

Smutna pravda. Cesi jsou uz takovi, ze radsi zaplati o dvacku mene, nez aby meli jistotu, ze kupuji opravdovou rybu a ne nejakou karotenovou nahrazku.

0/0
26.12.2008 14:52

RAT

Re: Nemohu si pomoci...

On je spis problem v tom, ze i ta ryba o dvacku drazsi je stejnej sunt, jen si obchodnik vic namasti kapsu. :-©

0/0
29.12.2008 17:41

janvanek

Chuť nic moc,

cena nepřímo úměrná chuti. Příští Vánoce to vidím na nějakou mořskou rybu.:-/

0/0
25.12.2008 2:43

Kajmik01

Re: Chuť nic moc,

Proč mořskou?

Pokud si ugriluješ pstruha nebo upečeš Candáta s čímkoliv, získáš velmi chutnou rybu, oproti kaprovi je to docela velkej rozdíl.

0/0
25.12.2008 6:54

Hucul

Re: Chuť nic moc,

Nase rodina nikdy kapra nejedla. Maminka uz od svatby tatinkovi pece pstruhy na masle. Kapr totiz nekdy chutna bahnem, coz se u pstruha stat nemuze. Jinak by mne zajimalo, kde prisel autor na ty lososy drzene v klecich a zda by stejne argumentoval i pri obeznameni s jinymi druhy ryb jako je tunak nebo makrela. :o)

0/0
25.12.2008 9:14

jakub7

Re: Chuť nic moc,

Dost pochybuju, ze jakykoliv losos (stejne jako tunak atd) prodavany v CR je z volneho more. Ten rozdil je znat a navic ryby ze sadek jsou plne jedu..

Jim ryby nekolikrat tydne, ale jenom proto, ze ziju u atlantiku..

0/0
25.12.2008 18:06

Hucul

Re: Chuť nic moc,

Ja jezdim pres more do prace. :o)

0/0
26.12.2008 10:28

jakub7

Re: Chuť nic moc,

Tim spis bys to mel vedet..

0/0
26.12.2008 12:08

Hucul

Re: Chuť nic moc,

No ja uz delsi dobu nejedla v CR koupenou rybu, takze nemam tuseni. Ale protestuji proti tomu, ze losos opravdu chyceny v mori se neda koupit. Da se koupit a da se do CR poslat nebo dovezt. Vozim ho rodicum pravidelne.

0/0
26.12.2008 14:54

jakub7

Re: Chuť nic moc,

Dobra, takovym zpusobem se da dovezt, ale napr. do susi bych si ho syrovy nedal, tam jen ten prislusny den vyloveny.

Ale asi bych stejne zadnemu obchodu v CR neveril, ze maji cerstveho lososa z volneho more, ktery nebyl premrazeny :)

0/0
26.12.2008 20:04

Hucul

Re: Chuť nic moc,

Mno mne to od trajektu k nasim trva nejakych 6-7 hodin, to jeste ujde, ne? A pritom to asi neni to nejblizsi more, takze by snad ryby dovazet sly i za kratsi dobu. :o) Ale Cech se asi musi smirit s tim, ze lososy bude mit vetsinou mrazene a ananasy podtrzene, jinak by je nemel vubec.

0/0
26.12.2008 20:34

jakub7

Re: Chuť nic moc,

6-7 hodin je super cas, to jo. Hodne cechu ted cestuje, tak verim, ze poznaji kvalitni suroviny, jsem optimista

0/0
26.12.2008 23:17

Hucul

Re: Chuť nic moc,

Jsem presvedcena, ze spickove restaurace v CR, zejmena v Praze, uz dovazeji kvalitni cerstve potraviny. Takze je jen otazkou casu, kdy vznikne poptavka po kvalitnich cerstvych rybach i u stredni tridy. Jen se obavam, jestli tato poptavka nebude zadusena prumernou masou setrilku. Trochu me mrzi, ze se z CR stahnul Carrefour, ve kterem byly obcas k sehnani potraviny trochu "lepsiho" sortimentu. No, tak si zatim alespon "rozmazlujme" svoje blizke. ;o)

0/0
27.12.2008 16:39

jakub7

Re: Chuť nic moc,

Carrefour je muj oblibeny obchodak, skoda ze odesel z CR. Jinak ja ryby nevozim (i kdyz to neni spatny napad), snazim se zatim pribuzne hyckat v oblasti vina :)

0/0
27.12.2008 18:54

medanek

fuj

protoze to je vodni prase co smrdi bahnem:-©nejlepsi jsou proste rybi prsty z lidlu,kilo za dvacku a bastaEU

0/0
25.12.2008 1:27

shakar

Re: fuj

No, když si ho neumíš upravit tak, aby nebyl cítit, nebo si aspoň neseženeš nějakýho z menšího chovu, co se pár týdnů prohání v čisté vodě, tak si dej holt ty rybí prsty gourmete;-D

0/0
29.12.2008 22:04





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.