Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Naučte se italskou klasiku: pastu aglio olio e peperoncino a pravé tiramisu

Stačí znát pár fíglů a budete dělat těstoviny jako víno. Protože není nic jednoduššího než uvařit těstoviny, tedy italsky pastu, a přesto je to umění. Podobné je to s tiramisu. V českých kuchyních mu vymýšlíme nové složení, přitom v tom originálním nenajdete žádné nedostupné suroviny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

chudacek.blbecek

Tiramisu flame

Jojo, už jsem se těšila na ten tiramisu flame a vůbec jsem se nezklamala. Už se tu trhají občanky kvůli lučině, pomazánkovýmu máslu, kafi, likéru, vínu nebo piškotům. Ani Italové se na tom pravým a jediným receptu neshodnou, tak to tady asi spíš nevyřešíme, ne?

0/0
8.7.2010 11:13

Euronymos

.

Když vidím tohohle chlapa v TV, tak se mi otevírá kudla v kapse, ale když jsem pročetl diskuzi, tak se mi chce zvracet. Lidi co to jíte za sra*ky ?

Btw. Kdo si chce zkazit chuť, tak doporučuji navštívit Venezii.

0/0
5.7.2010 13:06

Jandik73

Re: .

Souhlasim. Proboha, co to je za špagety bez kečupu. A do všeho cpe ty hnusné sýry, jako kdyby eidam 30% bylo něco špatného. Fouňa.

0/0
5.7.2010 17:51

Euronymos

Re: .

Když ti to chutná, tak si to pojídej klidně s 30% eidamem, kečupem a vuřtama. Ale doporučuji si dojít na dobré ručně dělané těstoviny:-)R^

0/0
6.7.2010 8:02

Petr z Bologni

...

Teda Cermakova, kdyz uz musite pouzivat italske ekvivalenty ceskych slov, tak se aspon podivejte do slovniku, jakeho jsou rodu: l'antipasto (doslova pred-jidlo) je rodu muzskeho (tedy si pripravime "antipasto", nikoli "antipastu", s pastou to opravdu nema nic spolecneho,ani tou zubni);  La pancetta (sadlo z vnejsi casti bricha s prouzky masa, pripomina to nasi neuzenou anglickou slaninu) je rodu zenskeho, tedy "prave italske pancetty", nikoli "praveho italskeho pancetta". V kazdem pripade pouzivani vytrzenych slov z ciziho jazyka pusobi znacne smesne. Pokud se tyka uvedenych receptu, odpovidaji presne zdejsi priprave (oblast Emilia-Romagna). Vsechny ty vychytavky uvadene zde v diskusi by pravoverny Ital nevzal do ust.

0/0
4.7.2010 20:21

Kurt21

Re: ...

Kdybyste o tématu (a italštině) věděl tolik, co autorka, tak jste to nenapsal o nic líp. :-P

0/0
4.7.2010 21:03

Petr z Bologni

Re: ...

Mea culpa, mea maxima culpa, mate pravdu ;-( (;-D).

0/0
4.7.2010 21:11

Petr z Bologni

Re: ...

Jen tak mimo -  Marsala se dava do zabaglione, nikoli do tiramisu.

0/0
5.7.2010 1:49

Petrade

tiramisu

Do praveho tiramisu se dava Marsala. Je to dezertni vino z jihu italie. Neco jako portske, ale je to bile vino. Rozhodne do tiramisu patri mascarpone a ne nejaka ceska nahrazka. Mascarpone se vyrabi srazenim smetany. Postup vyroby najdete zde: http://dadala.hyperlinx.cz/syr/syrh.html

0/0
4.7.2010 20:17

TDW

Re: tiramisu

Marsala ? Spíš ammareto-tedy likér z mandlí.

0/0
4.7.2010 23:33

Haluzorium

Ajlo aj ojlo

Ajlo aj ojlo bez kečupu a ajdamu?? Divný recept..

0/0
4.7.2010 18:34

Jandik73

Re: Ajlo aj ojlo

Asi na to v tom spěchu zapomněl. Já si to tam normálně dávám. Můžeš taky.

0/0
4.7.2010 20:19

joyFX

Lučina místo mascarpone?

ani náhodou, je příliš kyselá. A málo tučná. Mascarpone má spíš máslovou chuť. Tučný dezert nevadí, protože ho nesežerete kilo. Do tira mi sú patří také marsala (k vyšlehání se žloutky - ve vodní lázni) - dá to krému ten správný říz. Ale kdo nemá marsalu, nechť nedává raději nic.

Správná italská hospodyně ovšem nepoužívá hotové piškoty, sama si upeče piškot pan di spagna

0/0
4.7.2010 17:43

ivoš

No co,

zůstanu u svého čecháčkovství. Jdu si dát uzenou krkovici (studenou, neboť tchýně, pivo, uzený, nejlepší je studený), čerstvě upečený dalamánek, hořčici, křen - a pivo, pivo, pivo. Dejte si klidně něco á la něco.

0/0
4.7.2010 17:34

Kurt21

Re: No co,

Pokud je to uzené domácí a není tudíž nacpané různými urychlovacími a jinými solemi, pak v tom nevidím problém a přeji dobrou chuť.

0/0
4.7.2010 17:49

Jandik73

Re: No co,

Vy umíte vyudit maso bez použití soli? Prosím o recept.

0/0
4.7.2010 20:08

Kurt21

Re: No co,

NaCl nevadí, psal jsem o urychlovacích a jiných, ve smyslu dalších zbytečných - dusitanová, např.

0/0
4.7.2010 21:02

Evženeček

Re: No co,

Dusitanová sůl je tam jako konzervant a sekundárně jako barvivo, lehce růžové. Používá se i na domácí uzení, s obyčejnou solí je to zahrávání si se zdravím.

0/0
4.7.2010 21:32

Kurt21

Re: No co,

NaCl je při uzení hazard? Poučte mne.

0/0
4.7.2010 21:37

Evženeček

Re: No co,

V každém masovém výrobku je obyčejné NaCl hazard, proto se používá sůl Praganda, což je NaCl s nějakým procentem dusitanů, který například blokuje růst Klostridia Botulinum, které produkuje botulotoxin, klobásový jed. Sekundárně i proto, aby to drželo tu růžovou barvu.

0/0
4.7.2010 21:41

ivoš

Re: No co,

Ale houbeles. Sůl sama o sobě je dostatečný konzervant, naši předkové měli uzené na hambálkách skoro půl roku. Pragandu dávám pro barvu, bez ní je maso šedivé. A nedá se předávkovat, to je výhoda. Neudím pro trvanlivost, ale pro chuť. Velkouzenáři mají maso "proleželé" za tři dny, a to je hrůza. 

0/0
5.7.2010 9:11

ocko27

Re: No co,

no musím nesúhlasit, naši predkovia sice solili obyčajnou solou, ale moja babka, vždy spomýnala, že už k letu / v květnu/ v tom masu tehdá bývali červy...:-P

0/0
7.7.2010 10:22

TDW

Tiramisu po česku...

Četl a vyzkoušel jsem několikero receptů. Ovšem jen dle tohoto se mi povedlo opravdové tiramisu se správnou chutí,vůní a konzistencí... Troufnu si říci že lepší než v kdejaké italské restauraci. Jen to chce mít při ruce ty správné suroviny. Klidně ať do toho lidé dávají pomazánkové máslo, rum, obyčejné piškoty a já nevím co ještě ale ať tomu pak neříkají Tiramisu. Do Tiramisu patří mascarpone (což je sýr, pomazánkové máslo je ztužený rostlinný tuk), cukrářské piškoty, Ammareto (bez něj nemá cenu tenhle dezert vůbec dělat, naštěstí je relativně levném, láhev stojí okolo 120Kč a vydrží vám na mnoho kusů tiramisu, samozřejmě že ammareto disaronno je dražší), vejce a kakao. ..

0/0
4.7.2010 14:28

error404_is_back

Re: Tiramisu po česku...

problém je pojem "italská restaurace". když neumím vařit, ani nemám dobrýho kuchaře a chci si otevřít hospodu, tak jí dám název "colosseum", napíšu jídelní lístek italsky s mrakama chyb a budu se tvářit jako italská restaurace. ty špagety umí hodit do vody každej, kydnout na ně nějakou glajdu z konzervy taky. a ještě objenáme tiramisu od těch vykuků, co distribuujou i ty hnusný makedonský medovníky a podobný klenoty z písku a margarínu. ještě že ty minerálky se jmenujou mattoni a bonaqua a zní dostatečně italsky. máme aspoň o starost míň.

0/0
4.7.2010 15:02

Euronymos

Re: Tiramisu po česku...

No nevím. Já byl před 3 týdny ve Venezii a málem jsem se pozvracel, když mi na pastu, která rozhodně nebyla al dente přinesli obyčejný nechutný kečup. A stalo se mi to 2x a pak už jsem radši chodil na indické jídlo, i když to se také dost lišilo od toho, co jsem si dával v Dilí na ulici:-/.

0/0
5.7.2010 13:21

Labaro

Tiramisu jinak

Tiramisu na český způsob: Maskarpone se nahradí neochuceným pomazánkovým máslem, Je to vynikající.

0/0
4.7.2010 13:02

Haluzorium

Re: Tiramisu jinak

Pripadne pokud nemate radi pomazankove maslo, nedate nic. Jak pravi Jirka Babica - nenahraditelny pruvodce obycejneho cloveka svetovou kuchyni.

0/0
4.7.2010 14:22

celo

Re: Tiramisu jinak

Mascarpone sa da "dôstojne" nahradit syrom Lucina.

0/0
4.7.2010 14:28

error404_is_back

Re: Tiramisu jinak

jo. a kdo nemá ani Lučinu, tak tam dá kečup ;-D

0/0
4.7.2010 14:55

Haluzorium

Re: Tiramisu jinak

Kecup tam prijde nezavisle na pritomnosti Luciny, FYI

0/0
4.7.2010 15:19

Kurt21

Re: Tiramisu jinak

A když nemáte kečup, tak tam dejte sojovku.

0/0
4.7.2010 15:20

ivoš

Re: Tiramisu jinak

Kdo nemá vejce, může přinést máslo! (Šimek, Grossman - Besídka zvláštní školy)

0/0
4.7.2010 17:35

Euronymos

Re: Tiramisu jinak

Tak tebe bych chtěl mít doma jako kuchaře. Tohle bych ti z fleku omlátil o hlavu.

Je třeba si uvědomit, že když něco nahradíte surovinu, popř. suroviny, tak je z toho úplně jiný výrobek.

A když to udělám, tak tomu určitě neříkám originálním názvem, protože to tak není.:-)

0/0
5.7.2010 13:27

BigpetBig

Re: Tiramisu jinak

No jasně, takže ty jíš jenom originály s přesně daným postup. To se moc nenadlábneš ty světáku co? ;-D

0/0
6.7.2010 15:35

Euronymos

Re: Tiramisu jinak

Ano dodržuji používané suroviny a většinou i postup, protože nesnáším, když mi někdo přinese něco jiného, než jsem si vybral. Doma také nemám všechny suroviny a navíc jsem dost líný večer pro ně dojít, takže také nahrazuji, ale snažím co nejméně, protože se to chuťově pozná.;-)

Jinak tobě možná stačí dobré věci, ale já je musím mít nejlepší :-)R^

0/0
6.7.2010 15:50

BigpetBig

Re: Tiramisu jinak

vždycky bych chtěl s někým takovým zkusit slepý test, již sem to zkusil s jedním odborníkem vinařem a směji se dodnes... ;-)

0/0
6.7.2010 16:02

roedor

Re: Tiramisu jinak

Lučina je oproti mascarpone málo tučná a "suchá", do tiramisu se imho nehodí. Ale je z ní vynikájící cheesecake:-)

0/0
7.7.2010 10:56

error404_is_back

aglio, olio e peperoncino

jsou strašně dobrý, ale musí člověk správně trefit množství oleje, česneku i feferonek, aby to nebylo moc mastný, moc česnekový nebo moc pálivý :-)

0/0
4.7.2010 12:40

celo

Re: aglio, olio e peperoncino

aglio oglio je senzacny recept ktory je velmi jednoduchy a paradoxne malokto ho vie spravne. V zasade plati ze prave pri aglio oglo je okrem kvality ingerdiencii

dolezity timing. Co sa taka oleja tak radsej nech je ho viac ako menej. okrem toho je to aglio oglio takze olej tam musi byt citit az na dno taniera a na zaver si ho lyzicou vychutnat:)

0/0
4.7.2010 12:56







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.