- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jojo, už jsem se těšila na ten tiramisu flame a vůbec jsem se nezklamala. Už se tu trhají občanky kvůli lučině, pomazánkovýmu máslu, kafi, likéru, vínu nebo piškotům. Ani Italové se na tom pravým a jediným receptu neshodnou, tak to tady asi spíš nevyřešíme, ne?
Když vidím tohohle chlapa v TV, tak se mi otevírá kudla v kapse, ale když jsem pročetl diskuzi, tak se mi chce zvracet. Lidi co to jíte za sra*ky ?
Btw. Kdo si chce zkazit chuť, tak doporučuji navštívit Venezii.
Souhlasim. Proboha, co to je za špagety bez kečupu. A do všeho cpe ty hnusné sýry, jako kdyby eidam 30% bylo něco špatného. Fouňa.
Teda Cermakova, kdyz uz musite pouzivat italske ekvivalenty ceskych slov, tak se aspon podivejte do slovniku, jakeho jsou rodu: l'antipasto (doslova pred-jidlo) je rodu muzskeho (tedy si pripravime "antipasto", nikoli "antipastu", s pastou to opravdu nema nic spolecneho,ani tou zubni); La pancetta (sadlo z vnejsi casti bricha s prouzky masa, pripomina to nasi neuzenou anglickou slaninu) je rodu zenskeho, tedy "prave italske pancetty", nikoli "praveho italskeho pancetta". V kazdem pripade pouzivani vytrzenych slov z ciziho jazyka pusobi znacne smesne. Pokud se tyka uvedenych receptu, odpovidaji presne zdejsi priprave (oblast Emilia-Romagna). Vsechny ty vychytavky uvadene zde v diskusi by pravoverny Ital nevzal do ust.
Kdybyste o tématu (a italštině) věděl tolik, co autorka, tak jste to nenapsal o nic líp.
Do praveho tiramisu se dava Marsala. Je to dezertni vino z jihu italie. Neco jako portske, ale je to bile vino. Rozhodne do tiramisu patri mascarpone a ne nejaka ceska nahrazka. Mascarpone se vyrabi srazenim smetany. Postup vyroby najdete zde: http://dadala.hyperlinx.cz/syr/syrh.html
Ajlo aj ojlo bez kečupu a ajdamu?? Divný recept..
Asi na to v tom spěchu zapomněl. Já si to tam normálně dávám. Můžeš taky.
ani náhodou, je příliš kyselá. A málo tučná. Mascarpone má spíš máslovou chuť. Tučný dezert nevadí, protože ho nesežerete kilo. Do tira mi sú patří také marsala (k vyšlehání se žloutky - ve vodní lázni) - dá to krému ten správný říz. Ale kdo nemá marsalu, nechť nedává raději nic.
Správná italská hospodyně ovšem nepoužívá hotové piškoty, sama si upeče piškot pan di spagna
zůstanu u svého čecháčkovství. Jdu si dát uzenou krkovici (studenou, neboť tchýně, pivo, uzený, nejlepší je studený), čerstvě upečený dalamánek, hořčici, křen - a pivo, pivo, pivo. Dejte si klidně něco á la něco.
Pokud je to uzené domácí a není tudíž nacpané různými urychlovacími a jinými solemi, pak v tom nevidím problém a přeji dobrou chuť.
Četl a vyzkoušel jsem několikero receptů. Ovšem jen dle tohoto se mi povedlo opravdové tiramisu se správnou chutí,vůní a konzistencí... Troufnu si říci že lepší než v kdejaké italské restauraci. Jen to chce mít při ruce ty správné suroviny. Klidně ať do toho lidé dávají pomazánkové máslo, rum, obyčejné piškoty a já nevím co ještě ale ať tomu pak neříkají Tiramisu. Do Tiramisu patří mascarpone (což je sýr, pomazánkové máslo je ztužený rostlinný tuk), cukrářské piškoty, Ammareto (bez něj nemá cenu tenhle dezert vůbec dělat, naštěstí je relativně levném, láhev stojí okolo 120Kč a vydrží vám na mnoho kusů tiramisu, samozřejmě že ammareto disaronno je dražší), vejce a kakao. ..
problém je pojem "italská restaurace". když neumím vařit, ani nemám dobrýho kuchaře a chci si otevřít hospodu, tak jí dám název "colosseum", napíšu jídelní lístek italsky s mrakama chyb a budu se tvářit jako italská restaurace. ty špagety umí hodit do vody každej, kydnout na ně nějakou glajdu z konzervy taky. a ještě objenáme tiramisu od těch vykuků, co distribuujou i ty hnusný makedonský medovníky a podobný klenoty z písku a margarínu. ještě že ty minerálky se jmenujou mattoni a bonaqua a zní dostatečně italsky. máme aspoň o starost míň.
Tiramisu na český způsob: Maskarpone se nahradí neochuceným pomazánkovým máslem, Je to vynikající.
jsou strašně dobrý, ale musí člověk správně trefit množství oleje, česneku i feferonek, aby to nebylo moc mastný, moc česnekový nebo moc pálivý