Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Keramické nože, kuchyňský komfort bez broušení

Drahé keramické nože někomu mohou připadat jako přechodný módní výstřelek, navíc ne zrovna levný. Ve skutečnosti ale nadělají spoustu práce a vydrží ostré i více než tři roky...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

hobistaprokrista

Video

Zajímavé videa o keramických nožích - http://www.keramicke-noze.com/clanky/videa/

Jinak taky máme dva doma a spokojenost. Ale ještě, že jsem to neplatil :-)

0/0
8.4.2009 0:04

nowis

Pokud chcete koupit, mam tip

http://www.keramickenoze-levne.cz

Ja tam levne koupil noze Ceratio, zatim maximalni spokojenost. Clovek na ne sice musi davat pozor a chovat se k nim zodpovedne. Nejlepe ihned po pouziti oplachnout a sup s nim do dreveneho stojanku. Jo a skrabka zdarma je taky pohodova...

0/0
28.3.2009 16:10

Ppetig

Jisté neumělé obraty

Článek přespříliš oplývá slovy jako "prý" a "údajně" , že by však citoval zdroj těchto informací, toho se nedočkáme.

Například: mikročástice kovu. Upřimně nevím, co tím chtěl autor říci a pokud čerpal ze seriózního zdroje informací, dopustil se přílišného zjednodušení.

Ještě o něco odvážnější je elektrochemický článek tvořený jednou kovovou elektrodou a elektrolytem (šťávou a dužinou) - bez druhé elektrody je to hovadina.

Prosím autora i ostatní diskutující o doplnění těchto informací a jejich zdrojů.

0/0
7.2.2009 20:17

martas38

...

Co si myslíte o kuchyňských nožích Victorinox? jeden vlastním už asi 5 let a maximální spokojenost.

0/0
6.2.2009 23:54

ntk_

Re: ...

že Švýcaři dělají kvalitní věci viz. nůž co vlastníte, vydrží ještě hodně hodně pár pravděpodobně ten nůž nějaký váš potomek podědí... (ovšem pokud ho nezničité špatným zacházením)

0/0
7.2.2009 13:53

ntk_

Re: ...

to co jsem napsal výše platí, pokud tedy vlastníte kovaný nůž, a ne ražený

0/0
7.2.2009 13:56

ntk_

pro upřesnění

myslím, že se jedná o zirkonovou keramiku což je oxid zirkoniiumu a ne samotný zirkonium (Zr - což je kov) takže to je zirkonium dioxid (ZrO2) a bývá stabilizován třeba oxidem yttria (Y2O3) a ano správně je tvrdší než ocel, ale ne,že je křehčí ale ohebnou sílu má nižší, ocel můžete ohnout větší silou až praskne  než právě uváděnou keramiku,takže je tvrdší,ale ohebná síla je nižší. Jinak brousit v žádném případě nedoporučuji ani domácí diamantovou bruskou, musí se při broušení chladit vodou a rychlost brusky musí být ve vysokých otáčkách několik desítek tisic za minutu protože dochází při broušení extrémnímu nahřátí materiálu musí se chladit a nemůžete brousit pomalu a dlouho, proto ty otáčky a chlazení vodou, při špatném broušení můžete způsobit mikroprasklinky ve struktuře, které ani pohým okem neuvidíte, jen mikrospokem nebo speciální kontrolním barvivem, což potom ve finále dopadne tak že se praskliny postupně zvětší a nůž se zcela znehodnotí, a můžete jej vyhodit.

0/0
5.2.2009 23:07

ntk_

Re: pro upřesnění

ještě bych tedy dodal, ano je to zajímavý produkt a opravdu je skvělý, že se nemusí brousit několik let a ostří nože je pořád dokonale ostrý, sám mám keramický nůž. Nevýhoda je že až nastane čas broušení musíte jej nechat nabrousit, podomácky bych to nedělal... spíše čekám certifikované broušení kontrolovaný mikrospokem a protokolovaný, který zase zaručí ostří na delší čas a klidně může stát to broušení i o něco více...

0/0
5.2.2009 23:11

Sallmi

Re: pro upřesnění

A kolik bude stát takovéhle broušení?

0/0
6.2.2009 8:05

alaif

ne všechno se třpytí

Jen na okraj- výborný, ale skutečně jen na řezání. Běda použít jako normální nůž a snažit se jím mazat třeba chleba. Stačí tužší máslo či jiný mazaný materál a nůž je na dva nepotřebné díly. Tedy snad vhodný jen do reastauračních kuchyní,ale do domácností ?:-/

0/0
5.2.2009 16:45

DISK

Re: ....

..promiňte, vy k mazání používáte kuchyňský nůž? nezkoušeli jste špikovací, možná by to šlo ještě hůře :-D

 Zkuste popřemýšelt, jeslti není něco špatně, v domácnosti 8-o

0/0
5.2.2009 18:32

Hrochomut

Re: ....

no a co? Já mažu máslo příborákem.. :-P

0/0
5.2.2009 19:59

nobodycz1

Re: ....

No, myslim, ze tim to mazeme vsichni...my normalni, na coz asi ten pred tebou narazel. Mazat maslo ostrym nozem je asi stejna demence jako krajet chleba nozem priborovym.

0/0
5.2.2009 20:50

spartaman

Re: ....

Já mažu mazacím nožem, od toho je přece vyráběn, ne?   :-P

0/0
6.2.2009 10:57

stan999

Re: ....

My šikovní dokážeme namazat chleba normálním poctivým nožem.Nepotřebujeme specialní mazací,nebo nože na syr,na chleba,na šunku,na steak,na lososa a já nevím na co ještě dalšiho.To všechno si  vymysleli výrobci aby vydělali.Samozřejmě vykošťovák je dobrá věc. 

0/0
14.2.2009 0:50

tipovac.leteckych.snimku

Úžasné, co ta technika všechno neumí

Moje babička se v roce 1925 vdávala a dostala "do výbavy" mj. kuchyňský nůž. Mojí mámě je 76 let a dodnes ho každodenně používá. A je to to nejostřejší, co v kuchyni najdete. Úžasný nůž s tříletou životnosti mě tedy rozhodně nijak neohromí. ;-D

0/0
5.2.2009 16:35

spartaman

Kyocera

O tomhle uvažuju už hodně dlouho, asi do toho skočím.  R^

0/0
5.2.2009 15:26

Howard

Re: Kyocera

Neskakej, budes toho litovat. Radeji si kup poradny ocelovy nuz s tvrdosti nad 56 HRC a ten te prezije. Budes si ho moct sam ostrit (tupi se skor stejne pomalu jako keramika) a budes s nim nadmiru spokojeny.

Keramiku bud znicis nebo se ti ztupi a tim padem jsi vlastne taky skoncil...

0/0
5.2.2009 18:12

AKSAMIT

Re: Kyocera

taky si myslim....:-(

0/0
5.2.2009 19:22

geroc

Re: Kyocera

Moje řeč. Myslím si že je to zase jenom "modes robes". Není nad kvalitní ocel.

0/0
5.2.2009 20:36

spartaman

Re: Kyocera

Mně šlo o to nepronikání kovu do krájeného ovoce-zeleniny  :-)

0/0
6.2.2009 10:55

mkj

Re: Kyocera

Klidně si ty nože pořiď, nevěř řečem lidí, kteří si něco přečetli v jednom článku. Konkrétně nůž Kyocera (opravdu je to stejná firma co vyrábí tiskárny) máme mnoho let a nedáme na něj dopustit. Už se sice podařilo po pádu na dlažbu ulomit špičku ale pořád to je nejpoužívanější kudla v kuchyni.

Samozřejmě, není to na páčení, ohýbání a podobně ale nakrájet něco mokrého nebo mazlavého na plátky lépe nejde. Na zeleninu nejlepší.

Pokud si můžu dovolit reklamu (stejně je to logo už na jednom obrázku) tak jsem si koupil sadu Ceratio i s tou škrabkou (ta je po zadání kódu z reklamy v novinách zdrama). Jsem velice spokojen.

0/0
15.2.2009 19:31

PetrP7

Mimochodem, ta Kyocera v úvodu

 není dle fota žádná keramika, ale tzv, překládaná ("damascénská") kovaná ocel. Od toho ty "vrstevnice"...!

0/0
5.2.2009 15:11

dr_NO_

Re: Mimochodem, ta Kyocera v úvodu

bohuzel se pletes, jedna se o keramiku s primesi uhliku, ten damascensky vzor je jen na okrasu, vice na strankach kyocera

0/0
5.2.2009 15:57

vymrzovac

tak nic

Litujeme, ale redakce iDNES si nepřeje, aby se příspěvek tohoto znění objevil v diskusi. Pravděpodobně obsahuje neplacenou reklamu, vulgární slovo nebo má rasistický obsah.

Pokud si myslíte, že jsme Vás poškodili, napište nám. Do mailu musíte zkopírovat níže uvedené číslo. Děkujeme za pochopení.

Identifikační číslo nepovoleného příspěvku je: 29979799

stručně řečeno, nesmíte s tím mlátit jak K U R V A s děckem, jinak máte po noži. Naprosto nevhodné do rukou našich žen

0/0
5.2.2009 14:32

Howard

Nuz do mycky?

Davat ostry nuz do mycky? No to je napad! Zkuste dat do mycky ziletku a hned uvidite, jaky mela vliv na jeji tvrdost. Uz se neoholite.

A to same se stane s nozi...

0/0
5.2.2009 14:28

Howard

Marketingove kecy, nic vic

No nevim, ale ten clanek si snad objednal nejaky prodejce Kyocery ci co? Tvrdost se uvadi podle Rockwellovy stupnice a opravdu kvalitni noze ji maji okolo 56-62 HRC (osobne o 61±1 HRC).  Samozrejme i kvalitni ocelovy nuz uz par tisic Kc stoji.

Keramicke noze sice teto tvrdosti dosahuji (dle testu 60-66 HRC), ovsem jsou az prilis krehke, tudiz pri prvnim padu je po nozi. Brousit keramicky nuz se narozdil od oceli neda a tupit se tupi - primerene sve tvrdosti.

Zkratka vsichni profesionalove pouzivaji ocel a tak to zatim i zustane. A v odbornych casopisech se doctete jedine - ruce pryc od keramickych nozu, testy vyhrava na plne care ocel - viz napr. http://www.kochmesser.de/messer-test.html

A pohadky o elektrice, vitaminech a kovovych castech na zelenine - to je vrchol uchylnosti, kteremu muze verit snad jen dite ci totalni zabednenec. Zkratka kupte si predrazeny keramicky nuz, by vam nejpozdeji do roka dvou spadl a znicil se (ocelovy vydrzi 30 i vice let).

0/0
5.2.2009 14:27

Tholdrin

Re: Marketingove kecy, nic vic

Souhlas. Konzultoval jsem tohle to s několika dalšími lidmi (sám jsem od elektřiny ale raději jsem se zeptal ještě kamaráda fyzika...) a je to hovadina. Fáma vypuštěná zřejmě výrobcem aby se nože lépe prodávaly.

Zahnědnutí nebo kovovou pachuť jsem u ovoce ani zeleniny opravdu nikdy nepozoroval. Pokud tenhle článek není na objednávku tak nechci vědět co se svými noži dělá autor..

pokud chcete opravdu kvalitní nůž se kterým nebudete mít problém s křehkostí ale zároveň bude krájení jedna radost - doporučím sendvičovou (skládanou) ocel. Japonci teď přišli s novou verzí - zeptejte se na detaily v nějakém obchodu s noži. Případně ještě damask je výborný ale o něco dražší a zase tak ostrý a skvělý nůž asi nepotřebujete. Cena nože ze sendvičové oceli je 500,- damask pak je za 700,-

pro opravdové nadšence pak se dají sehnat nože potažené teflonovou vrstvou za 1200,-

dávat 2k+ za keramiku je opravdu hovadina.

0/0
5.2.2009 17:50

ntw

Re: Marketingove kecy, nic vic

Pro elektrický článek by bylo potřeba dvou různých kovů. Např. jedna elektroda ocelová (zinková), druhá měděná.

Viz třeba

http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?107836-dobijeni-v-outdooru-

0/0
5.2.2009 22:50

dr_NO_

dobry

ja ten nuz mam a je dobrej, ne ze bych bez nej nemohl byt, ale myslim ze praci ulehci, proste se s tim kraji o dost lehceji, dobra pomucka

0/0
5.2.2009 14:26

SlusnyClovek

Co je divné?

Lidi nože obvykle mají, zpravidla jsou s funkcí spokojení. Někdo má nože drahé, jiný nějaké zcela obyčejné, které mu dle jeho názoru bohatě poslouží. Ještě otázka, nakolik člověk ten nůž využívá? Chodí do práce a když přijde v 6-7 či později domů, tak jde krájet maso na guláš nebo zeleninu? Nebo jí spíš něco studené a vaří se o víkendech? Když se např. peče kuře, tak je třeba taky super nůž? Aby se mohlo pak rozpůlit a nezničily se vitamíny? Případně na nakrájení trošky zeleniny k masu? Pokud nepoužije krájenou mrzaženou, už předvařenou?

Většina lidí takovou hračku nepotřebuje. Přijde oblbovací reklama, která se snaží ukázat, jak dosud je vše špatně. kvalitní nerez nůž ničí vitamíny, maso tím taky není vhodné krájet (čím řežou chirurgové, není  to skalpel či nůžky z chirurgické oceli? taky řežou keramikou). Zblbnut lidi, aby koupili nepotřebné zboží.

Nepopírám možnou lepší kvalitu pro určité věci - neztupí se, je lehčí, ale křehčí.

0/0
5.2.2009 13:55

SlusnyClovek

Re: Co je divné?

Kvalitní nerez nezpůsobí oxidaci zeleniny či brambor nebo poškození masa. I řezníci na jatkách používají ocelové nože... Vadí mi ohlupování lidí, kteří kupují nepotřebnou věc navíc za nemalý peníz.

Nevím, ale myslím že automobilka např. vyrábějící Mercedesy lidem nevysvětluje, že jsou lepší než Škodovky. Nabízí vyšší kvalitu a lidi koupí dle svých možností a zájmu. Ker. nože můžou být zajímavé pro profesionály, domů se mi jeví jako zbytečnost.

0/0
5.2.2009 13:58

stan999

Re: Co je divné?

Jsou to reklamní kecy.Nerezové příbory nikomu nevadí.A jsou s potravinou víc v kontaktu.

0/0
14.2.2009 0:57

Attilla

Ty nože jsou nebezpečný!!!

Jeden takovej nůž jsem si koupil. Nesu si ho v poklidu domů, najednou ke mně přiskočí podezřelej chlap, strčí mi do ruky šrajtofli a pak se mi na ten nůž 6x napíchne. A mě zavřeli za loupežný přepadení. Tak je to s těma slavnejma nožema. (Y)

0/0
5.2.2009 12:36

mrozsemnoz

Re: Ty nože jsou nebezpečný!!!

Tak to je opravdu smůla. Stačilo si ho pořídit o den později a ten chlap by se Vám napíchl tak akorát na pěst.

0/0
5.2.2009 12:40

hell365

Re: Ty nože jsou nebezpečný!!!

Nebo taky ještě trochu níž a to by bolo opravdu neštěstí;-D

0/0
13.2.2009 11:57

dodo-dodo

slavna tescoma

no jestli budou mit ty noze stejnou kvalitu, jakou ma tescoma u ostatnich vyrobku, tak se ostatni vyrobci bat nemusi, protoze to bude pekny zmetek

viz treba panve, u znamych jsem videl panev tescoma, po pul roce pouzivani des a cena takova, ze ja za ni mam tefalku, delana primo ve francii (ne nekde v cine) bezne se po ni jezdi kovovym nadobim a po dvou letech je stale v bezvadnem stavu, nikde zadny naznak poskrabani povrchu

0/0
5.2.2009 10:28

jordan23

Re: slavna tescoma

Přesně tak. Koupil jsem si plech, a zrovna dnes ho po 4 měsích používaní jdu vyhodit. Celeé černé dno se oloupalo. Půlku jsem ho snědl :-)

Tescomu už nikdy víc.

0/0
5.2.2009 10:55

tramtram

Re: slavna tescoma

nesouhlasim. mam tescoma panev za 200 uz dva roky a odrena neni. beru na ni i kovovy nastroje. a plech je taky v pohode. odrenej trochu je, ale v ramci moznosti. ten plech muzete reklamovat, kdyz se oloupalo cele cerne dno, ne?

0/0
5.2.2009 11:52

Sallmi

Re: slavna tescoma

nemůže, protože kecá...pánev od Tescomy bych si taky už nekoupil. Životnost max. 1 rok. Mám teď  Tefalku třetím rokem a taky začíná být na výměnu. Každopádně používám nerezové nádobí Tescoma pátým rokem a naprostá spokojenost. Zrovna tak škrabka na brambory, ale pro nůž radši zainvestuji a půjdu do Fiskarsu.

0/0
5.2.2009 13:27

tramtram

Re: slavna tescoma

mam tescoma panev tu nejobycejnejsi bych rekl a je i po dvou letech v pohode. jako na zacatku. odrena je jenom zespoda od varice :)

0/0
5.2.2009 13:39

Sallmi

Re: slavna tescoma

To ti neberu. Ono také záleží na četnosti používání. jí mám od Tescomy ještě pánve na palačinky (2ks) a až na to, že je jednou za půl roku musím promáčknout do správného tvaru, tak jsou ready. Ostatní pánve už jsem ale vyměnil za Tefal. Každopádně naši mají doma 20 let starou litinovou pánev made in USSR, která má snad 2kg a ta je k nezaplacení. Škoda, že už se takové nedělají, hned bych dvě pořídil ;)

0/0
5.2.2009 20:47

jordan23

Re: slavna tescoma

No právě že účet jsem vyhodil. Plech za 200kč, Tescoma, říkal jsem si snad to bude kvalita a vydrží pár měsíců. Ani náhodou. Udělali se po celém dnu bublinky a jak se to houbičkou umývalo tak se to žačalo loupat.

0/0
11.2.2009 9:34

Peťulák

Re: slavna tescoma

Jo, takhle se mi olupuje pánev. Ano, jsou jí sice 3 roky, ale používám ji spíš svátečně, nesmaží se na ní denně pro 4člennou rodinu.

0/0
16.2.2009 9:50

Sallmi

Re: slavna tescoma

když plech, tak smalt + pečící papír...když pánev, tak určitě ne Tescomu - zkuste si někdy v obhodu přejet rukou teflonku od Tescomy a od Tefalu, pak zjistíte proč je takový rozdíl v ceně...od Tescomy mám doma nerez nádobí, silikonovou formu na bábovku a škrabku na brambory...

0/0
17.2.2009 9:04

Mispulda

znalci

Všechno pravda až na ten poslední odstavec. Těmi "znalci" jsou ve skutečnosti PR pracovníci keramických nožů. :-)

0/0
5.2.2009 8:52

r-man

Re: znalci

Presne tak, predposledni odstavec je naprosta <|>vina. To vam potvrdi kazdy fyzikar ze zakladni skoly, stejne tak jako kazdy, kdo studoval nejakou potravinarskou skolu. Az uvidim nejaky seriozni vyzkum kde se meri mnozstvi vitaminu pri krajeni kovovym nozem a pred krajenim, a kde bude jasny rozdil, tzn. kolik se krajenim ztratilo, pak o tom mozna budu premyslet. Ale proc asi zadny takovy vyzkum neexistuje? :-DDD

0/0
5.2.2009 11:09

Mynonaj

Re: znalci

Jojo.Možná si ještě vzpomenete na pokusy na základce, kdy se do citronu napichovaly drátky z různých kovů a pak se měřilo napětí, na to není třeba být "některý znalec".

***Někteří znalci tvrdí, že ve chvíli, kdy do jakékoliv zeleniny či ovoce zakrojíte kovovým nožem, vznikne poměrně silný elektrický článek.***      Úžasné, technicky precizní tvrzení.

***Vyprodukovaná elektřina pak prostoupí celou dužinou a nastartuje rozklad enzymů a vitaminů. A to údajně mnohem intenzivněji než vroucí

voda. ***     Další perla. Pro to, aby tekl elektrický proud je potřeba miínimálně 2 elektrod. Nedokážu si představit, jak někdo krájí ovoce 2 noži a to nejlépe z různých materiálů. Pokud nějaký napěťový potenciál vznikne na rozhraní nůž-ovoce/zelenina, tak žádný proud dužinou neprochází, protože prostě nemá kam.

M.

0/0
5.2.2009 15:48

Ppetig

Re: znalci

Nikoliv nejlépe ze dvou různých materiálů, ale minimálně ze dvou různých materiálů, jinak nedocílíte rozdílu potenciálů, tedy napětí.

0/0
7.2.2009 20:21

Mynonaj

Re: znalci

Mimochodem, nedalo mi to a udělal jsem pokus. Zabodl jsem 2 nerez nože do citronu a změřil napětí = 12mV a proud 0-1mikroA

Velmi pochybuji, že to s vitamíny cokoliv udělalo.

To bychom pak museli změnit také způsob přepravy a balení. Představte si, že dáte ovoce do igelitového sáčku, ten se třením o své okolí nabije a domů přinesete bezcennou hmotu.

Stejně tak by pak bylo potřeba vybavit antistatickými prostředky celou kuchyň a všechny, kteří do ní vstupují a ovoce / zeleniny se dotýkají.

Jojo - PR dokáže nemožné. M.

0/0
5.2.2009 15:58





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.