Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Upečte si poctivý celozrnný kváskový chléb, pochutnáte si

Nejlepší věci jsou ty nejjednodušší. Pro dobrý chléb to platí dvojnásob. Celozrnnou mouku, kvásek, sůl, koření pro chuť a vodu. Nic jiného k jeho přípravě nepotřebujete. Dokonce ani speciální pekárnu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

gagaryn

***

S tím kváskem opatrně ! Nejlepší je vyjít ven podívat se na oblohu a podle počasí dát toho kvásku míň nebo víc.

0/0
27.4.2009 9:20

bety11

poctivý chléb se smaltem z mísy?

Ano, jsem pro návrat ke kořenům a zdravou výživu, ovšem zadělávání těsta v míse s otlučeným smaltem, který se odloupává ....hrůza.;-O

0/0
27.4.2009 9:16

retene

pak poznamek

1) Pokud vim, tam vetsina chlebu u nas (mam na mysli klasicky chleb a ne ty variace na tema bageta) neni ciste psenicnych, ale psenicno-zitnych (i kdyz psenicne mouky je vetsi podil).

2) Pokud budete zkouset doma pec chleba v troube na plechu (ne v dom.  pekarne), tak ho nedelejte pouze ze zitne mouky, protoze se vam uplne rozjede. Ciste zitny chleb se pece ve forme (proto i z pekaren vypada jinak nez psenicno-zitny). - Toto by bylo dobre v clanku zminit. Pro udrzeni dobreho tvaru bych doporucoval zitne mouky max. 50% (ja davam 1/3 - 40%).

0/0
19.2.2009 16:43

macka009

Re: pak poznamek

Je pravda, že u celožitného chleba pečeného v troubě hrozí, že se hodně rozjede do strany a proto je snazší ho péci ve formě. Podle praktických zkušeností v článku citované Zuzany Dvořákové se ale dá upéci i bez formy - pokud si připravíte tužší těsto a necháte ho kynout ve vyšší nádobě, ze které chleba opatrně vyklopíte na plech a strčíte ho do dobře vyhřáté trouby.

(Do článku se bohužel při nejlepší vůli nikdy nevejde všechno...)

autorka

0/0
19.2.2009 20:16

vymrzovac

taková krize zase není....

abychom museli péct zase doma chleba a sami si pěstovat brambory.(Y)    Tyto práce rád svěřím odborníkům, protože nejsem pekař, a nebudu lepší než on!   z výše uvedeného důvodu nebudu kupovat domácí pekárnu, protože je to kravina a nemám na to čas

0/0
19.2.2009 13:19

zeto

Re: taková krize zase není....

To není o krizi - věř tomu, že tento domácí chléb tě vyjde dráž, než kupovaný. To je o chuti, o čerstvosti, o tom, že víš, co tam dáváš... A k té pekárně - víš, ona se dá nastavit tak, že ti ten chleba automaticky upeče ráno k snídani - úplně teplý, čerstvý, voňavý...:-)

0/0
19.2.2009 13:33

marek62

Re: taková krize zase není....

a taky o tom peknem experimentu, ktery my vsichni kucharici tak prozivame, to napeti jak to dopadne, a kdyz jo, tak to rodina za par minut zbasti a mame radost, ze jsme po amatersku zvladli to, co maji profici v maliku uz leta :-)))

0/0
19.2.2009 20:36

zeto

Re: taková krize zase není....

Tak tak, ale kdo chce hledat mouchy, tak si vždycky nějakou najde. Určitě je jeho čas na takovéto hlouposti moc vzácný.:-P

0/0
19.2.2009 21:14

vymrzovac

Re: taková krize zase není....

když na to máte čas, tak si doma dělejte třeba vlastní sirky. Já kupuju pečivo u pekaře a dávám ho do mrazáku,takže mám čerstvé i v neděli. Stejně jako tam mám tříkilové balení párečků(pokud seženu).Kupuju pouze jednu značku,která se dá jíst.V běžném krámě taky nekoupíte.     My vesničani na takové věci,jako pečení chleba, nemáme čas ani peníze.....:-/

0/0
20.2.2009 8:00

Andee

Re: taková krize zase není....

No, promiň, ale pečivo z mrazáku??? Zaprvé je to hnus :-©  a zadruhé když ho budeš rozpékat, věnuješ tomu stejně času, jako bys naplnil pekárnu ingrediencemi na domácí chléb... nejsem blázen, co by si doma pekl denně, uděláme si domácí chleba jednou za čas, když máme chuť na něco speciálního, ale pečivo z mrazáku je podle mě prvotřídní humus Rv

0/0
20.2.2009 15:27

cliff

Re: taková krize zase není....

proc draz? jako ze do toho zapocitate i kupni cenu pekarny? potom ano ale pokued pocitate jen cenu surovin a energii, je domaci chleb vyrazne levnejsi.

0/0
20.2.2009 15:24

wrah

Re: taková krize zase není....

Domácí chleba vyjde trošku dráž než kupovaný. Na jeden velký bochník potřebujete 1KG mouky, (směs pšeničná+žitná vyjde na cca 20 kč/kg) kostku droždí (cca 3kč) sůl a kmín (řekněme za 1kč) nějakou tu vlastní práci a čas.. A jedno jestli plyn nebo elektřinu na samotné upečení. A v krámě velký chleba koupíte v ceně někde mezi 25 a 30 kč. Rozdíl je v chuti a trvanlivosti. Zatímco kupovaný chléb po dvou až třech dnech kysne a je víceméně nepoživatelný, domácí je poživatelný víc než týden, do posledního kousku. Jediný způsob jak péci doma levněji by bylo sehnat obilí od pěstitele, a ne mouku na krámě za 3* takovou cenu.

0/0
22.2.2009 3:22

vopetr

Re: taková krize zase není....

Dovolím si trochu nesouhlasit s uvedeným cenovým srovnáním. Chybí tam totiž voda :-), která váhu chleba zásadně ovlivňuje a zlevňuje. Kilo mouky se nerovná kilo chleba.

Několikrát týdně pečeme v domácí pekárně (Panasonic 255) z dávky 500g mouky (20 - 40% žitná + zbytek pšeničná) a k tomu 350 ml vody. Je to recept na internetu známý jako "chléb pana Františka".

Bochník po upečení má i s dalšími ingrediencemi nejméně 0,85kg při nákladech kolem 10 - 15Kč podle použité mouky. Když si tam přidáme nejrůznější semínka tak cena surovin samozřejmě naroste.

Pokud budu srovnávat, tak slušný chléb třeba z Globusu, stojí kolem 30Kč za 500 - 700g. Bez započítání pořizovací ceny pekárny je domácí chleba určitě levnější. A proti běžnému "průmyslovému" chlebu je chuť nesrovnatelná, víme co jsme dali dovnitř a po upečení úžasně voní.

Při častém pečení se zaplatí i ta pekárna.

0/0
24.2.2009 16:28

Phantom2005

Re: taková krize zase není....

Jestliže počítám úsporu 15Kč/chleba, tak při ceně pekárny 5000Kč a jednom chlebu týdně se mi ta pekárna zaplatí až za šest a půl roku.

To není zase taková bomba :-/

0/0
26.2.2009 11:40

Sallmi

Re: taková krize zase není....

tak pekárnu za 5k bych chtěl vidět ;-D

0/0
25.3.2009 8:13





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.