Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Starý pařez nevypalujte, radši ho odfrézujte nebo nechte zapracovat hlívu

Staré pařezy na zahradě překážejí, nevypadají pěkně a ztěžují sekání trávy. Tradiční likvidace vypalováním je nebezpečná a může být i v rozporu s místními vyhláškami. Jednodušší je vypůjčit si pařezovou frézu. A kdo nespěchá, může do pařezu nasadit houbu, třeba hlívu ústřičnou. Za dva roky se pařez rozpadne sám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

tommejto

pařezy

Tak já jsem letos doloval pařezy 3, první jabloň byla během deseti minut venku, druhá šla hůř, to byla tak půlhodinka a švestka, ta mi nešla vůbec, tak jsem jí pod ůrovní země usekal sekyrou. Jináč jsem používal metodu krumpáč, rýč, lopata, sekyra a hrubá síla ;-D

0/0
11.4.2009 21:51

habr

Re: pařezy

No naši dědové ještě používali velké páčidlo. Respektive dlouhý a silný klasek kterým pařez po okopání a osekání vyvraceli. A vyndavali i dubové pařezy. Třeba proto nešla švestka ven - působila na ní malá síla.

0/0
11.4.2009 22:29

fext

sekera

My jsme to vždycky dělali metodou krumpáč, sekera, lano, a basa piva. Práce to není lehká, ale u Jova, máte to vypotit ve fitku nebo se sekerou v ruce.

0/0
8.4.2009 6:37

kaspi

Slunné místo

no mě se taky moc líbí ta varianta s hlívou, akorát kolega mě upozornil, že pokud je ten pařez na slunném místě, tak se ty houby nechytnou.

A vzhledem k tomu, že je to přesně můj případ, tak mámo obavu, že je to marný boj ;-(

0/0
7.4.2009 10:17

gagaryn

Re: Slunné místo

Zkus ho zastínit a zalévat.:-)Viz Mrazík.

0/0
7.4.2009 10:25

kaspi

Re: Slunné místo

Mrazíka mám na DVD, mrknu na to, jak to ta Nasťa řešila a kdyžtak vyzkouším ;-D

0/0
7.4.2009 10:34

Oas

peň

Za 18k bych ten peň klidně vykopal manuálem. :-P

0/0
6.4.2009 18:55

Tom Hagen

Jedině bagr

Na chalupě jsem potřeboval vyndat trsy pařezů po lískách a ořešák. Málem jsem na tom s krumpáčem, rýčem, lopatami a sekyrou nechal zdraví, ale za čas se poblíž objevil borec s JCB a za dvě kilča a uvařeného turečka bylo po starostech. Pařezy byly venku za čtvrt hodiny   ;-DR^

0/0
6.4.2009 15:54

celim

Re: Jedině bagr

Bohužel je zahrada technikou nepřístupná a tak to asi skončí u té hlívy! Pokud je pravdou, že si libuje jen v odumírajícím dřevu aby mi pak nenapadla tu mojí meruňku.

0/0
6.4.2009 23:28

gagaryn

***

Před tím než začnete pařez likvidovat se přesvědčte, že pařez neobývají lesní skřítkové. Třeba Křemílek nebo Vochomůrka. Na to autor článku také zapomněl upozornit.

0/0
6.4.2009 12:42

opas

Vypálení termitem a hotovo...

Mě se na pařezy osvědčil termit - dá se koupit třeba na Aukru. Vyvrtat desítku díru, nasypat, prskavkou zapálit a půl hodinku počkat, až to vystydne. Zatím je možný cyklus zopakovat o kousek vedle. Zuhelnatělé dřevo se pak ukopne docela snadno...

0/0
6.4.2009 12:23

Kandidát na doživotní ban

Re: Vypálení termitem a hotovo...

;-D;-D;-DR^R^R^

Já bych to rovnou navrtal a vrazil do toho trubku dynamitu:-P

0/0
6.4.2009 19:46

Martin Soušek

jak takový pařez vůbec vzniká?

Pařez se přece v zahradě neobjeví jen tak přes noc z ničeho nic! Nějak musí vzniknout. Před pařezem tam nejspíš stál strom. A někdo ho nejspíš uřízl. To je podle mě nejpravděpodobnější příčina vzniku pařezu.

Je potřeba se tedy zamyslet již při pižlání stromu, co s výsledným pařezem. A jesli nebude lepší tam ten strom nechat, ne?

0/0
6.4.2009 11:00

Reeve

Re: jak takový pařez vůbec vzniká?

Vzhledem k vašemu jménu chápu, že máte k souškám kladný vztah, ale věřte, že na zahradě to není nic hezkého, ba ani bezpečného. Uschlý či nenapravitelně poškozený strom je u většiny lidí hlavním důvodem kácení. Druhým nejčastějším je probírka příliš hustého porostu. V obou případech jde o zásah, který je zeleni na pozemku výrazně ku prospěchu.

0/0
8.4.2009 9:35

Ebo

mno..

..a co krumpáč, lopata a sekera ? ... 30minut a pařez je venku i s kořeny..  Jenže to je práce, že ? .. a práce smrdí.. ;-D

0/0
6.4.2009 10:10

celim

Re: mno..

No já teda nevím, ale pařez ořešáku, který mám na zahradě, tak ten má průměr alespoň 60cm, při snaze jej zlikvidovat jsem se už pěkně zapotil, ztrávil tam již několik hodin a pařez stále vzdoruje. Menších pařezů jsem již vakopal docela dost. Výhodné je, když se ponechá alesň metrový pahýl(pořádná páka  při vyviklávání), ale takto tlustý kmen jen tak nevyvikláte a kořeny jsou příliš silné a nechce se mi rozkopat půlku zahrady. No a teď raďte! Udělal jsem zásadní chybu, že jsem to uříz u země. Mohla  z toho být třeba noha zahradního stolu, ale takto je jen pro zlost!

0/0
6.4.2009 10:19

opas

Re: mno..

Mě se na pařezy osvědčil termit - dá se koupit třeba na Aukru. Vyvrtat desítku díru, nasypat, prskavkou zapálit a půl hodinku počkat, až to vystydne. Zatím je možný cyklus zopakovat o kousek vedle. Zuhelnatělé dřevo se pak ukopne docela snadno...

0/0
6.4.2009 12:21

Lapan

Re: mno..

Pokud vám ten pařez zásadním způsobem nepřekáží nechte ho přirozenou cestou vyhnít a dobré je tam dostat mrevence ty to dřevo "nahlodají zespoda a pak lze i takto mohutný pařez bez problémů vydloubat - máme  s touto přirozenou metodou jen samé dobré zkušenosti (pak takový pařez stačí natřít a používat dál mi to tak dělali a funguje to)i když nejkrásnější, nejstarší, nejmohutnější  a nejmilovanější strom na naší zahradě (mimochodem také ořešák) nám před mnoha lety v plné síle i s kořeny komplet vyvrátila vyhřice. Ale jinak se u nás pařezy nikdy nepálily ani nepálí vždycky se našla nějaké méně drastická metoda.

0/0
6.4.2009 13:26

celim

Re: mno..

No ono se jim do něj moc nechce (3roky) a stále je to živé - od kořenů tam raší větve!

O tři metry dál jsem vysadil meruňku(už se těším na meruňkovici -žena zase vykládá něco o kompotech a povidlech - jako že nejdřív:-)), takže tam ten strom opravdu znova nechci.

0/0
6.4.2009 13:33

gagaryn

Re: mno..

když si ten pařez vypálíte, tak můžete mít skvělou pařezovici.

0/0
6.4.2009 14:00

celim

Re: mno..

No pařezovici jsem ještě nepil:-), ale zato jsem pil řepovici! Dělají to na Záhorácku a musím říct, že to bylo báječné pití:-©, ale asi to bylo levné.

0/0
6.4.2009 14:56

bbiinn

6ádné vypalování

Dobrý den, autor tohoto článku nezná přesně asi legislativu, jelikož vypalovaní porostů jwe zakázáno přímo ze zákona a to § 17 odst. 3 písm. e)  zákona 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů - O požární ochraně. Takže nevím co tady řeší nějaké otázky ohledně vypalovaní pařezů. ;-O;-€ 

0/0
6.4.2009 9:12

památkář

Re: 6ádné vypalování

Ale pařez není porost a vypalování pařezu není vypalování porostů, tak se uklidni, autor nekecá, dokonce upozorňuje na to, že v některých obcích nelze pařezy vypalovat.... Čti lépe.

0/0
6.4.2009 12:14

celim

Mám na zahradě jeden takový šílený pařez!

Zkoušel jsem ho zlikvidovat pomocí krumpáče , řetězovky a sekyry, ale je to dost tvrdé dřevo, nadřel jsem se a stále je ho tam půlka. Zalíbila se mi ta varianta s hlívou. Hned bych to zkusil, ale mám obavy, aby se mi nedostala tam, kde ji mít nechci! Jsou moje obavy oprávněné, nebo si smlsne jen na tom pařezu ?

0/0
6.4.2009 9:12

Martin Soušek

Re: Mám na zahradě jeden takový šílený pařez!

Na hlívu pozor. Tchán se chtěl takhle zbavit pařezu, nasypal na to hlívu, jenže nepoužil dostatečné ocrhanné pomůcky a teď mu roste na penisu a částečně na hlavě. Jo hlíva, ta si smlsne na všem! Použijte radši chemii, jestli se bojíte.

0/0
6.4.2009 11:02

celim

Re: Mám na zahradě jeden takový šílený pařez!

No to jsou krásné rady! Chemie - to jako myslíte polévat pařez kyselinou sírovou, nebu dusičnou, které ho spálí?:-)

0/0
6.4.2009 11:17

Tom Hagen

Re: Mám na zahradě jeden takový šílený pařez!

Asi myslí Garlon, ale mně nepomohl ani ten. Vykopat a vytáhnout. Ideální je bagr!  R^

0/0
6.4.2009 15:50

habr

Re: Mám na zahradě jeden takový šílený pařez!

Tak jestli se hlíva uchytila na tchánovi, tak už byl asi tuhej a nebo skoro tuhej, protože hlíva je saprofit, tedy napadá odumřelé nebo odumírající dřevo.

0/0
6.4.2009 20:02

habr

Re: Mám na zahradě jeden takový šílený pařez!

Hlíva se zpravidla ze zahrady dostane do kuchyně. Tak bych se jí nebál a pařez s ní naočkoval. Ale nevím jestli pařez není už suchý, protože hlíva k růstu potřebuje určitou vlhkost dřeva. Ale lepší se podívat po litaratuře.

0/0
6.4.2009 20:06

Kazimator

metrový pařez

Tchán má zrovna na zahradě problém s pařezem který bych odhadoval tak na metr, možná víc v průměru, pobavila mě představa že by za odkopání mohl "odborníkovi" dát 18k :)

0/0
6.4.2009 7:55

chytrejkluk

Re: metrový pařez

tchán.......

0/0
6.4.2009 9:21

habr

Na vypalování

pařezu existuje přímo prostředek, který lze koupit. Ale na vypalování, jak píše autor článku, bych skutečně zapomněl. Nikdo neví co si oheň "vymyslí" a při šikovnosti našich "dovedů" jsem ochoten věřit i tomu, že si podpálí chatu, neposečenou suchou louku v okolí apod. .

A ještě maličkost - vypalovat pařez v blízkosti (na "čuch") lesa, remízku apod., bych ještě nahlásil hasičům. Jak místním tak krajským. Podzemní požár - hoření má zvláštní pach a kdo ho zná a je v okolí lesa, tak bude po lese lítat s nosem u země jako ohař. A věřím, že potom leckdo hasičům zavolá, že v okolí lesa cítí dým.

Nejlevnější způsob likvidace  pařezu je motorová pila,  starý řetěz, okopat pařez tak 10 -15 cm pod zem, očistit ho od hlíny  a pařeze odříznout. Díru zasypat zeminou a jít na pivko či na dortík. Je to sice trápení s broušením řetězu, ale celkem spolehlivá metoda.

Ti zdatnější si nechají delší pahýl kmene, pařez okopou, půdu rozmočí vodou a potom kmen vyvrátí i s pařezem. Ale pouze u slabší stromy.

0/0
6.4.2009 0:47







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.