Diskuze

Starý pařez nevypalujte, radši ho odfrézujte nebo nechte zapracovat hlívu

Staré pařezy na zahradě překážejí, nevypadají pěkně a ztěžují sekání trávy. Tradiční likvidace vypalováním je nebezpečná a může být i v rozporu s místními vyhláškami. Jednodušší je vypůjčit si pařezovou frézu. A kdo nespěchá, může do pařezu nasadit houbu, třeba hlívu ústřičnou. Za dva roky se pařez rozpadne sám.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

tommejto

11. 4. 2009 21:51
pařezy

Tak já jsem letos doloval pařezy 3, první jabloň byla během deseti minut venku, druhá šla hůř, to byla tak půlhodinka a švestka, ta mi nešla vůbec, tak jsem jí pod ůrovní země usekal sekyrou. Jináč jsem používal metodu krumpáč, rýč, lopata, sekyra a hrubá síla ;-D

0 0
možnosti

habr

11. 4. 2009 22:29
Re: pařezy

No naši dědové ještě používali velké páčidlo. Respektive dlouhý a silný klasek kterým pařez po okopání a osekání vyvraceli. A vyndavali i dubové pařezy. Třeba proto nešla švestka ven - působila na ní malá síla.

0 0
možnosti

fext

8. 4. 2009 6:37
sekera

My jsme to vždycky dělali metodou krumpáč, sekera, lano, a basa piva. Práce to není lehká, ale u Jova, máte to vypotit ve fitku nebo se sekerou v ruce.

0 0
možnosti

kaspi

7. 4. 2009 10:17
Slunné místo

no mě se taky moc líbí ta varianta s hlívou, akorát kolega mě upozornil, že pokud je ten pařez na slunném místě, tak se ty houby nechytnou.

A vzhledem k tomu, že je to přesně můj případ, tak mámo obavu, že je to marný boj ;-(

0 0
možnosti

gagaryn

7. 4. 2009 10:25
Re: Slunné místo

Zkus ho zastínit a zalévat.:-)Viz Mrazík.

0 0
možnosti

Oas

6. 4. 2009 18:55
peň

Za 18k bych ten peň klidně vykopal manuálem. :-P

0 0
možnosti

Tom Hagen

6. 4. 2009 15:54
Jedině bagr

Na chalupě jsem potřeboval vyndat trsy pařezů po lískách a ořešák. Málem jsem na tom s krumpáčem, rýčem, lopatami a sekyrou nechal zdraví, ale za čas se poblíž objevil borec s JCB a za dvě kilča a uvařeného turečka bylo po starostech. Pařezy byly venku za čtvrt hodiny   ;-DR^

0 0
možnosti

celim

6. 4. 2009 23:28
Re: Jedině bagr

Bohužel je zahrada technikou nepřístupná a tak to asi skončí u té hlívy! Pokud je pravdou, že si libuje jen v odumírajícím dřevu aby mi pak nenapadla tu mojí meruňku.

0 0
možnosti

gagaryn

6. 4. 2009 12:42
***

Před tím než začnete pařez likvidovat se přesvědčte, že pařez neobývají lesní skřítkové. Třeba Křemílek nebo Vochomůrka. Na to autor článku také zapomněl upozornit.

0 0
možnosti

opas

6. 4. 2009 12:23
Vypálení termitem a hotovo...

Mě se na pařezy osvědčil termit - dá se koupit třeba na Aukru. Vyvrtat desítku díru, nasypat, prskavkou zapálit a půl hodinku počkat, až to vystydne. Zatím je možný cyklus zopakovat o kousek vedle. Zuhelnatělé dřevo se pak ukopne docela snadno...

0 0
možnosti

Kandidát na doživotní ban

6. 4. 2009 19:46
Re: Vypálení termitem a hotovo...

;-D;-D;-DR^R^R^

Já bych to rovnou navrtal a vrazil do toho trubku dynamitu:-P

0 0
možnosti

Martin Soušek

6. 4. 2009 11:00
jak takový pařez vůbec vzniká?

Pařez se přece v zahradě neobjeví jen tak přes noc z ničeho nic! Nějak musí vzniknout. Před pařezem tam nejspíš stál strom. A někdo ho nejspíš uřízl. To je podle mě nejpravděpodobnější příčina vzniku pařezu.

Je potřeba se tedy zamyslet již při pižlání stromu, co s výsledným pařezem. A jesli nebude lepší tam ten strom nechat, ne?

0 0
možnosti

Reeve

8. 4. 2009 9:35
Re: jak takový pařez vůbec vzniká?

Vzhledem k vašemu jménu chápu, že máte k souškám kladný vztah, ale věřte, že na zahradě to není nic hezkého, ba ani bezpečného. Uschlý či nenapravitelně poškozený strom je u většiny lidí hlavním důvodem kácení. Druhým nejčastějším je probírka příliš hustého porostu. V obou případech jde o zásah, který je zeleni na pozemku výrazně ku prospěchu.

0 0
možnosti

Ebo

6. 4. 2009 10:10
mno..

..a co krumpáč, lopata a sekera ? ... 30minut a pařez je venku i s kořeny..  Jenže to je práce, že ? .. a práce smrdí.. ;-D

0 0
možnosti

celim

6. 4. 2009 10:19
Re: mno..

No já teda nevím, ale pařez ořešáku, který mám na zahradě, tak ten má průměr alespoň 60cm, při snaze jej zlikvidovat jsem se už pěkně zapotil, ztrávil tam již několik hodin a pařez stále vzdoruje. Menších pařezů jsem již vakopal docela dost. Výhodné je, když se ponechá alesň metrový pahýl(pořádná páka  při vyviklávání), ale takto tlustý kmen jen tak nevyvikláte a kořeny jsou příliš silné a nechce se mi rozkopat půlku zahrady. No a teď raďte! Udělal jsem zásadní chybu, že jsem to uříz u země. Mohla  z toho být třeba noha zahradního stolu, ale takto je jen pro zlost!

0 0
možnosti

bbiinn

6. 4. 2009 9:12
6ádné vypalování

Dobrý den, autor tohoto článku nezná přesně asi legislativu, jelikož vypalovaní porostů jwe zakázáno přímo ze zákona a to § 17 odst. 3 písm. e)  zákona 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů - O požární ochraně. Takže nevím co tady řeší nějaké otázky ohledně vypalovaní pařezů. ;-O;-€ 

0 0
možnosti

památkář

6. 4. 2009 12:14
Re: 6ádné vypalování

Ale pařez není porost a vypalování pařezu není vypalování porostů, tak se uklidni, autor nekecá, dokonce upozorňuje na to, že v některých obcích nelze pařezy vypalovat.... Čti lépe.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!