Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sběratelství vína je kumšt, sklípek přitom můžete mít i v paneláku

Archivní víno není starožitnost. Proto je podle odborníků rčení "čím starší víno, tím lepší" naprostý nesmysl. Okamžik, kdy to které víno dosahuje ideální harmonie, se totiž výrazně liší. Navíc po dosažení vrcholu rychle "umírá".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

krtek1751

víno

Prosím raději si kupte víno zde: www.vinoteka-palava.cz  :-)[>-]

0/0
20.5.2009 17:09

gagaryn

***

Víno si z krabic přelévám do plastikového sudu. Tam ho zceluji a školím. Vytvářím si zkrátka takové kuvé. R^

0/0
11.5.2009 14:59

matesakoid

jojo, vino, to je neco

Mam od lonska ulozenejch sedm krabic, tak jsem zvedavej jak to s nima bude - prozatim se da rict, ze oproti letosnim cenam mam zisk asi tak 22% ;-D

0/0
11.5.2009 14:54

luduf

já sem

dřív víno nějak nepil, spíš až na diskotéce a to po pivech a namíchaný deci červenýo s kolou. Ale pár let zpátky sme s kámošem jeli na Znojemsko, má tam strýce a jeli se projet na kolech a večer nás pozval do sklepa. Tak sme koštovaly a když k tomu dostaneš výklad, je to zajímavější. No a já si oblíbil Tramín a Rulenské šedé a dál spíš suchá vína. A od té doby sice dál piju pivo, ale dobrým vínem nepohrdnu a doma mám vždy tak 5 sedmiček pro strýčka příhodu

0/0
9.5.2009 8:20

rojack

Re: já sem

Jsme asi tak stejní znalci. Já mám nejraději červený. Dobrý mají v Tescu. ;-D

0/0
9.5.2009 11:59

jannes

Re: já sem

No, tak to ná té diskotéce zřejmě vedle vína ani neleželo...:-). Jinak je to "Rulandské" šedé...

0/0
10.5.2009 13:01

oId fashioned Vince III..

panelákovej sklípek,

to je panečku terno, tam se krabičáky budou radostí jen tetelit;-D;-D;-D

0/0
8.5.2009 17:58

VJS

Sklípek v paneláku

No nejsem si moc jist, zda v paneláku může být nějaký sklípek, když  tak jen velmi malý a tomu se nedá říci sklípek. Vím to z vlastní zkušenosti, neboť vlastním největší sbírku tužek na světě, mám více jak 9500 ks tužek všeho druhu a kdybych nebydlel v rod. domku tak si nedovedu představit, že bych sbírku měl uloženou v paneláku. Když vemu poměr tužky a láhve vína, tak nevím, nevím panelák určitě ne.

Sbírku mám vystavenou na www.sbirkatuzek. info a může každý porovnat co se dá a nedá. 

0/0
8.5.2009 10:48

iuos

hmm

mně víno nechutná... kromě Top topicu ;-D  a hrozně mne od toho,k zkusit, jestli by mi přeci jen nezachutnalo, odrazují ty přemoudřelý kecy kolem... ale asi to bez těch správných výrazů tolik nechutná

0/0
8.5.2009 7:53

Radek-333

Re: hmm

Pokud nakupujes jen v supermarketech, tak si víno ještě nepila. Stačí si zajít na nějakou řízenou degustaci, kterou pořádá každá větší vinotéka a za nízké vstupné (100-200Kč liší se podle předváděných vín) získáš základní orientaci a vybereš si co ti chutná. Můžeš si zajet třeba do Valtic do Salónu vín ČR viz http://www.vinarskecentrum.cz/index.php?kde=salon

kde skladují a předvádí nejlepší vína v ČR. Za rozumné vstupné okolo 500Kč můžeš po dobu několika hodin ochutnávat vše - zcela jistě si něco vybereš...

0/0
8.5.2009 11:20

rafton

Re: hmm

Nesouhlasím, neznalý piják vína může považovat za lepší víno ze supermarketu (a v 70% má pravdu, když odmyslím low-end). Je to dáno atmosférou degustací, kdy je víno vždy pro amatéra lepší díky atmosféře.

I když vlastním velký archív a prodávám archivní vína na aukcích, tak radím všem nedejte na keci a pijte co vám chutná a bude šťastnější.

0/0
8.5.2009 18:05

halalik

Re: hmm

Vínu se musí přijít na chuť. Ten, kdo víno nikdy nepil, tak tomu v začátku nebude chutnat vůbec. I u mě to bylo taky takové - člověk se musí takzvaně rozchlastat. Mně už nyní dokonce nějaká vína chutnají. Dřív jsem skoro ze všeho dělal svařák a do toho vrazil 4 lžíce cukru, protože jinak se to nedalo pít.

Nerozchlastaným "začátečníkům" doporučuji spíše vína polosladká. Suchá a polosuchá jim připadají příliš trpká.

Vína mám nyní dost (cca 80 lahví z různých zdrojů - pozdní sběr, přívlastky, výběry, hlavně bílé víno), a připadá mi, že pití vína klesá... Když někomu nabídnu třebas 2 láhve jako revanš za ochotu (nemyslím tím úplatek, např. mi doma něco dělá řemeslník a jsem s prací spokojen, takže mu zaplatím a navrch nabídnu víno), tak se kroutí jak hadi... Je to škoda, že vínu Češi ztrácí chuť.

0/0
8.5.2009 18:38

pilsener

Re: hmm

Češi jsou národem piva - víno je pro snoby a slečinky - a teď mám na mysli pivní lahůdky z malých a středních pivovarů a od domácích výrobců

0/0
8.5.2009 18:50

jannes

Re: hmm

Kravina....

0/0
10.5.2009 13:03

Speedo

Re: hmm

kecy, i v supermarketu se da narazit na vyborne vino. pravda, moc jich neni, ale cas od casu se objevi. hlavne spanelske reservy z oblasti Rioja - Torrelongares, Berberana nebo chilsky Errazuriz jsou super. moravska cervena vina klidne za 1.000 se vubec nemuzou merit 

0/0
8.5.2009 21:55

iuos

hmm

proč myslíš, že nemám camprlíka? ;-D

a proč myslíš, že nakupuju jen v supermarketech? Prostě mi víno nechutná a když slyším jakoukoli diskuzi o víně - v tv nebo v rádiu, tak je mi zle z těch přemoudřelých odborných termínů... prokládanými steskem o tom, že u nás se víno pije málo - a přitom stačí začít mluvit srozumitelně, aby lidi věděli, co jim říkají... takže to je důvod, proč se žádný degustace nezúčasním... a krom toho mi víno nechutná - jak jsem napsal na začátku :-) A nechápu, proč bych "měl něčemu přijít na chuť", když už mi to nechutná na začátku ;-D;-D

0/0
9.5.2009 22:04

jacobsen

Nejlepší víno je prodané víno

to ad jedna a ad dva, archivní víno není možné archivovat s plastovým korkem, protože je neprodyšný a víno pod ním nezraje. Prostě samé dobré rady od profíka, který viděl víno až v lahvi. Nikdy ne ve vinohradě či ve sklepě při zpracování, natož aby ho přímo vyrobil.

0/0
8.5.2009 5:43

Ludek_II

Re: Nejlepší víno je prodané víno

to víš...snob...:-/ Znám to od bráchy. Ten má například zajímavou paletu chutí. Víte jak chutná dvacetiletá cedrová krabička na doutníky ?? Nebo chuť koňského sedla. Já osobně nikdy sedlo neolizoval - můj bratr asi ano, protože onehdy se u jednoho vína rozplýval, že má takovou chuť. Škoda, že nemá víno s vůní koňského houna - to by mohlo být zajímavé :-P

0/0
8.5.2009 7:40

qwenda

Re: Nejlepší víno je prodané víno

To, že někdo nedře jak hovado na vinici ještě neznamená, že nerozumí vínu nebo že není schopen to poznat. Protože jak známo, nicnedělání posiluje intelekt a naopak. Nebo si myslíte, že třeba takový Schumacher neumí řídit formuli? A kolik jich asi v továrně vyrobil?

0/0
8.5.2009 9:54

jacobsen

Re: Nejlepší víno je prodané víno

Dobrý den, máte pravdu Schumacher je machr za volantem a taky perfektní technik, který sice nesoustruží matky, ale na vývoji auta a jeho ladění se podílí. Nikdo jiný než sám řidič vám prostě neřekne, jak se auto chová a čím by to mohlo být. Takže po okruhu je dílna jeho druhým domovem.

Nezpochybňuji, že lidi, kteří se nehrbí ve vinohradě vínu často rozumějí více, než ukrajinští brigádníci. Ale opravdoví odborník prostě musí vědět, jak se víno dělá a jak se která část tohoto procesu podílí na jeho konečné podobě. Stejně jako je to u formule na závodním okruhu. Není možné pouze sednout za volant a není možné si jenom otevřít láhev. To opravdové umění je vždycky neviditelné. Pak vám prostě nedoporučí plastový uzávěr na lahvi vína, které je určeno k dlouhodobému zrání.

0/0
8.5.2009 11:23

dívenka prostá

co tu kecaš pražaku

nejlepči vino je 2decka v hliniku!

0/0
8.5.2009 0:35

jannes

Re: co tu kecaš pražaku

No ty aby ses nějak neprojevilo...;-D

0/0
10.5.2009 13:06





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.