Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak nabrousit kosu nebo řetěz pily: co člověk, to odlišný názor

Zatímco nabroušení řetězu motorové pily můžete svěřit odborníkovi, dát do kondice tupou kosu vyžaduje fortel a zkušenosti, které dnes má už jen málokdo. Šanci máte u starých zkušených brusičů nožů, někteří ještě toto staré řemeslo ovládají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

DrJelcin

Uz se nejak na kosy zapomina

Je to tak, koseni travy (nemysim anglickeho travniku) klasickou kosou uz je rarita. Jednou bracha koupil krovinorez, tak jsem to zacal jako spravny moderni clovek pouzivat. Drina ja na galejich. Trava nadrcena.Cloveku brni po par hodinach cele telo. Pak k nam prisel jeden starik, tatuv stary znamy ze slovenska a nabidl se, ze pomuze s kosenim. Prinesl poradne naklepane kosy a kamenne brousky. Jak rikal, kosa se natahuje, nikoli brousi. Seridil mi jednu kosu na me. Delku kosiste upravil doma. Kosu pak seridil takto: prilozil ke kolenu a posunul kosu ve smeru sekniti. pak to utahl tak, aby kosa mela spravny uhel zaberu a rezala travu, nikoli sekala. Po tehle lekci uz jsem se nikdy ke krovinorezu nevratil. Kosou se opravdu neseka. Pohyb je absolutne plynuly. Koseni je krasna prace v prirode. Uzivate si ticha, sumeni stromu a zpevu ptaku. Obcasne prejeti ostri je relaxace. Nevyhoda je jen v tom, ze louka musi byt cista a rovna. Jak jsou tam vetve nebo ruzny neporadek, kosa se rychle ztupi.

0/0
24.7.2009 9:09

sun.alex

jsem barbar...

Seču kosou mnoho let...Naklepávat jsem se ji nikdy nenaučil,protože je to " vyšší dívčí" a málokdo to opravdu zvládne tak,aby se ostří nezvlnilo.Já kosu rozválcovávám speciálním " porychtuňkem" s axiálním ložiskem,ve kterém je kroužek o 180 stupňů otočený...Na jedno vyválcování pokosím tak 5arů,brousím klasickým brouskem a užívám si nevěřícich pohledů kolemjdoucích-ono už kosou seče málokdo!

Heslo dne: Kosa štýrská,brousek z Vídně-sekáč línej jak ta svíně...;-D

0/0
23.7.2009 21:35

gagaryn

***

V tomhle vedru někdo klepe kosu ? 8-o

0/0
23.7.2009 14:38

calypsol

naklepani kosy

No nevim, ten clovek na videu do te cepele kosy boucha tupou stranou kladivka, zatimco deda, babka i otec naklepavali kosu druhou stranou, tim ostrim na kladive. Jo a jeste mame ve stodole trojnozku na ktere to vzdycky naklepavali, s kovovym vystupkem, te trojnozce se tady rikalo "koziolek" ( tesinske nareci).

0/0
23.7.2009 14:11

Náhodně procházející

Re: naklepani kosy

Tohle vidím taky poprvé, mít ostrou kovadlinu a naklepávat širokou části kladiva. Ale asi to tak jde, určitě je víc různých možných způsobů, myslím stejně dobrých. Pamatuji se na zásadu klepat, aby se vykovávalo směrem ven, tj natahovalo ostří. Což nevím, jak se docílí, možná při kratší rozklepané části to není nutné. Nebo se kosa klepe vícenásobě, mírně se rozklepe širší část, skutečné ostří na konci je ale uzoučké. Bez výkladu je to dosti na nic, v práci jsem to sledoval bez zvuku, zkusím ještě doma.

0/0
23.7.2009 15:36

Jules_S

Re: naklepani kosy

Samozřejmě, že se naklepává směrem ven a dvakrát a na trojnožce. Nejdřív roztáhnout ostří a pak jen úplně úzkej okraj. Ale fotku mají dobrou s tím jak tam je napřaženej s kladivem nad srpem nebo čím. Na kosy se totiž vyráběly speciální kladívka, který měly obě strany skosený. Máme jedno doma po dědovi, to už klepe kosy třicet let.

Nejvíc mě ale pobavila věta, že řetěz motorové pily se brousí desetkrát za sezonu. Řetěz brousím po každém dolití benzínu do nárže. Normálně pilníkem. Jde jen o cvik. Novým pilníkem stačí zub jen párkrát přejet, celý řetěz netrvá vůbec dlouho. Stejně jako to dělal můj děda, který pracoval 25 let v lese. Stejně jako to dělá strejda, který pracoval v lese taky tak nějak dlouho a teď učí na dřevařském učilišti.

Ale to chce praxi, ve které na to přijde každý sám :o)

0/0
23.7.2009 20:47

vymrzovac

Re: naklepani kosy

chca nechca, to ostří mu to vytahuje dobře, má to rovný, nezvlněný, je vidět na první pohled, že to už někdy dělal, a je to dobře nafilmovaný

0/0
28.7.2009 7:43

Náhodně procházející

2. téma - kosy

Motorovou pilu nemám, kosu ano. Podíval jsem se na stránky, jak správně sekakt, jak seřizovat, co si ke kose koupit. Sám jsem se naučil kosou sekat někdy ve 13 nebo 14 u strýce na venkově, který sekal zvířatům doma, sušil seno atd. Nasušené seno vozil pak na valníku domů, takže nešlo o dva pytle pro jednoho králíke.Naučil mě jak sekat, tak kosu naklepat, seřídit, brousit.

Dotyčné stránky mají možná efektní video, ale z něj se nikdo sekat nenaučí ani náhodou. I popisované rady by mi vůbec nepomohly, za to co si pamatuju z doby před 35 lety ano. Pro srovnání, stránky nabízí i prodej zboží ke kose, naklepávací babky, kosiště. Ostrobou babku jsem si našel u českého železáře, cena několikanásobně nižší. Asi je ta rakouská z lepší oceli? Takže na stránky se koukněte jako na kuriozitu, ale jina to je jen tahání peněz z lidí.

Pár zásad - broušení: kosa se hlavně naklepává. Broušení má být jemné, jen se tím ztratí to naklepání. Má spíš jen dobrousit či nakovnat. Brousit se má zejména po každém

0/0
23.7.2009 13:45

Náhodně procházející

Re: 2. téma - kosy

seknutí to drnu, přeseknutí větve bezu apod. Brousit zejména z horní strany, z druhé jen lehce přejet. Brousit v úhlu, aby brousek šel spíš rovnoběžně s kosou, ne moc kolmo. Klepání - má se vytahovat, tj. klepat, že špička kladiva míří tak, že se ostří vytahuje, směrem ven. Ne kolmo, to jen rozklepe a zvarhánkovatí. Klepat je možné speciálním kladívkem (těžko se shání, ty z rakouska - to je strašně předražené), nebo obyčejným. Nos kladiva ale musí být dosti dlouhý. Nepůjdu tak do detailu. Seřízení - aby člověk nebyl sehnut, tj. kosiště je nutné seříznout, zkosit tam, kde se uchycuje kosa. Ve vzpřímené poloze by kosa měla jít rovnoběžně se zemí, či malinko vzhůru. Jinak ani ostrá kosa nebude sekat, nebo se dotyčný bude hrbit.

Kdo seká jen málo, tak může kosu barbarsy nabrosit na brusce, pak obtahovat brouskem. Nebo ostřičem ve stylu ostřiče nožů. Kosa tím rychle ubývá, tak ostrá nebude, ale dražší provoz než sekačka stejně takto nemá.

0/0
23.7.2009 13:52

hubber

brousítko

Ked vidim to 'brousítko', tak zatinam zuby uz teraz ;-D

0/0
23.7.2009 12:56

Náhodně procházející

Re: brousítko

Ono je to barbarství i u nožů, ty se mají obtahovat ocílkou či brousit brouskem, ne protahovat mezi brousicími kroužky, které z něj ukrajují masivně ocel.

Sekera, dřív ji ostřil kovář, rozklepal za tepla, pak zakalil. dnes asi nezbývá než bruska, což je taky trošku barbarství.

0/0
23.7.2009 13:54

arnost-ek

10x za sezónu?

Co já mám zkušenost, tak u běžných -amatérských, nejčastěji prodávaných- řetězů se musí brousit po pár hodinách řezání. A to v tom lepším případě. Protože se používá jeden řetěz na všecko a nikoho ani nenapadne zkoumat, na co je ten řetěz určený. Koupím pilu s řetězem, tedy řežu, co mi přijde pod ruku :-)

0/0
23.7.2009 11:46

ROSES LIVE

Re: 10x za sezónu?

zalezi na cetnosti rezani. Retezi meni jen profici. Kazdy hobby uzovatel reze jendim retezem.

0/0
23.7.2009 12:58

vymrzovac

na řetěz je lepší speciální přípravek...

...na ruční broušení, do kterého upnete pilník. Zároveň jsou na něm vyznačeny doporučené úhly. K tomu je druhý přípravek na ruční podbrušování vyhazovacích zubů.  To ten Váš odborný poradce nevěděl? 8-oNěkteří značkoví výrobci to dodávají jako sadu ke svým pilám, např. já to mám ještě jako origo k Boženě, přestože už používám pouze lištu Partner, kterou přehazuju na benzín motor Partner nebo elektro Bosch........elektrická bruska moc žere zuby, růčo je to citlivější.........tak někdy zase nashle, rádci......;-)

0/0
23.7.2009 9:32

vymrzovac

Re: na řetěz je lepší speciální přípravek...

P.S.   když už chcete lidem radit, zajděte za nějakým profíkem, a napište něco o výhodách/nevýhodách používaných řetězů. Např. Jonsered má na řetězech širší zuby, nejsem si jist, zda Huškvarka,Houmlitka či Štílka používá několik šířek, či jen jednu;-).....něco je lepší na měkký dřevo, něco na tvrdší......dále syrový/proschlý   atd.   porovnat tvrdost zubů jednotlivých značek, to už by bylo nad Vaše síly

0/0
23.7.2009 9:42

Soami

Re: na řetěz je lepší speciální přípravek...

Když jsem koupil Jonsered, byl tam řetěz Husqvarna. Což není nic divného - je to jedna firma.

0/0
23.7.2009 11:56

hrosak00

Re: na řetěz je lepší speciální přípravek...

Proboha, kdo to tady píše co za ptákoviny. Vy jste snad neměli pilu nikdy v ruce. Brousit řetěz desetkrát za sezónu muže ten, co jednou za měsíc odřeže pilou dva špalíky dřeva z hoblované latě. Když se řeže klasické dřevo (v kůře) je nutné lehce srazit hranu zubů pilníkem při každém tankování pily.  Pokud to dodržujete, nemusíte řešit úhly atd, protože nikdy nevezmete tolik aby vám to nějak ovlivnilo řezání. Tak po půl roce (při relativně častém řezání) je dobré donést řetěz k odborníkovi aby jej přebrousil, srazil omezováky atd. živil jsem se s pilou v lese a tam je nutné to dělat častěji. Jinak brusky atd nebrat. Pokud nemáte cit, odděláte si řetěz za pár týdnů.

PS: a ještě k řetězům, dělají se v podstatě dvě základní šířky zubů. Kromě nějakých speciálních prací jsou vhodné obě na běžné řezání - širší vyžadují výkonější pilu. údržba je u všech stejná a většina renomovaných výrobců řetězů má kvalitu pro hobby použití dostatečnou.

0/0
23.7.2009 13:05

nejchytrejsi

Re: na řetěz je lepší speciální přípravek...

takova pekna prace litat celej den po lese a tys ji povesil na hrebik, proc ? za co vymenil ?

0/0
23.7.2009 13:23

nejchytrejsi

Re: na řetěz je lepší speciální přípravek...

a este neco, jak to delaj lesni muzi s klistatama ? prece musi existovat navod jak se tem bestiim znechutit, nebo aspon rychle zbavit..

0/0
23.7.2009 13:26

pavouk06

Re: na řetěz je lepší speciální přípravek...

vymrzovac: Tak koukejte, Vy chytrolíne, já jsem v lese s mot. pilou dělal 20 let, a nikdy jsem neslyšel takovou kravinu. Naprosto stačí jeden kvalitní řetěz na všechny dřeviny. A nejlepší broušení je ručně.

0/0
23.7.2009 14:33

vymrzovac

Re: na řetěz je lepší speciální přípravek...

a co jako píšu? brousit růčo, a k tomu doporučuji originál přípravky, se kterými nabrousí i amatér......a to, že se vyrábí řetězy široké a úzké je prostě fakt, stejně jako že existují profesionální přípravky na broušení řetězů, ne jen ten na obrázku z marketu

0/0
24.7.2009 13:23

vymrzovac

Re: na řetěz je lepší speciální přípravek...

...tak jsem se schválně doma podíval. Ten přípravek na ruční broušení je U.S.patent , má to na sobě značku OREGONU a bylo to vyrobeno ve Švýcarsku. Má to úhly 22, 25 a 30° (odklon od kolmice na lištu), koupil jsem to asi před 13 lety....odhaduji, že čím tvrdší dřevo, tím větší řezný úhel(analogie strojařiny). Těch 30°by mohlo být na běžnou tesařinu s měkkým dřevem;-)

0/0
27.7.2009 9:54





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.