- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Je to tak, koseni travy (nemysim anglickeho travniku) klasickou kosou uz je rarita. Jednou bracha koupil krovinorez, tak jsem to zacal jako spravny moderni clovek pouzivat. Drina ja na galejich. Trava nadrcena.Cloveku brni po par hodinach cele telo. Pak k nam prisel jeden starik, tatuv stary znamy ze slovenska a nabidl se, ze pomuze s kosenim. Prinesl poradne naklepane kosy a kamenne brousky. Jak rikal, kosa se natahuje, nikoli brousi. Seridil mi jednu kosu na me. Delku kosiste upravil doma. Kosu pak seridil takto: prilozil ke kolenu a posunul kosu ve smeru sekniti. pak to utahl tak, aby kosa mela spravny uhel zaberu a rezala travu, nikoli sekala. Po tehle lekci uz jsem se nikdy ke krovinorezu nevratil. Kosou se opravdu neseka. Pohyb je absolutne plynuly. Koseni je krasna prace v prirode. Uzivate si ticha, sumeni stromu a zpevu ptaku. Obcasne prejeti ostri je relaxace. Nevyhoda je jen v tom, ze louka musi byt cista a rovna. Jak jsou tam vetve nebo ruzny neporadek, kosa se rychle ztupi.
Seču kosou mnoho let...Naklepávat jsem se ji nikdy nenaučil,protože je to " vyšší dívčí" a málokdo to opravdu zvládne tak,aby se ostří nezvlnilo.Já kosu rozválcovávám speciálním " porychtuňkem" s axiálním ložiskem,ve kterém je kroužek o 180 stupňů otočený...Na jedno vyválcování pokosím tak 5arů,brousím klasickým brouskem a užívám si nevěřícich pohledů kolemjdoucích-ono už kosou seče málokdo!
Heslo dne: Kosa štýrská,brousek z Vídně-sekáč línej jak ta svíně...
No nevim, ten clovek na videu do te cepele kosy boucha tupou stranou kladivka, zatimco deda, babka i otec naklepavali kosu druhou stranou, tim ostrim na kladive. Jo a jeste mame ve stodole trojnozku na ktere to vzdycky naklepavali, s kovovym vystupkem, te trojnozce se tady rikalo "koziolek" ( tesinske nareci).
Tohle vidím taky poprvé, mít ostrou kovadlinu a naklepávat širokou části kladiva. Ale asi to tak jde, určitě je víc různých možných způsobů, myslím stejně dobrých. Pamatuji se na zásadu klepat, aby se vykovávalo směrem ven, tj natahovalo ostří. Což nevím, jak se docílí, možná při kratší rozklepané části to není nutné. Nebo se kosa klepe vícenásobě, mírně se rozklepe širší část, skutečné ostří na konci je ale uzoučké. Bez výkladu je to dosti na nic, v práci jsem to sledoval bez zvuku, zkusím ještě doma.
Motorovou pilu nemám, kosu ano. Podíval jsem se na stránky, jak správně sekakt, jak seřizovat, co si ke kose koupit. Sám jsem se naučil kosou sekat někdy ve 13 nebo 14 u strýce na venkově, který sekal zvířatům doma, sušil seno atd. Nasušené seno vozil pak na valníku domů, takže nešlo o dva pytle pro jednoho králíke.Naučil mě jak sekat, tak kosu naklepat, seřídit, brousit.
Dotyčné stránky mají možná efektní video, ale z něj se nikdo sekat nenaučí ani náhodou. I popisované rady by mi vůbec nepomohly, za to co si pamatuju z doby před 35 lety ano. Pro srovnání, stránky nabízí i prodej zboží ke kose, naklepávací babky, kosiště. Ostrobou babku jsem si našel u českého železáře, cena několikanásobně nižší. Asi je ta rakouská z lepší oceli? Takže na stránky se koukněte jako na kuriozitu, ale jina to je jen tahání peněz z lidí.
Pár zásad - broušení: kosa se hlavně naklepává. Broušení má být jemné, jen se tím ztratí to naklepání. Má spíš jen dobrousit či nakovnat. Brousit se má zejména po každém
seknutí to drnu, přeseknutí větve bezu apod. Brousit zejména z horní strany, z druhé jen lehce přejet. Brousit v úhlu, aby brousek šel spíš rovnoběžně s kosou, ne moc kolmo. Klepání - má se vytahovat, tj. klepat, že špička kladiva míří tak, že se ostří vytahuje, směrem ven. Ne kolmo, to jen rozklepe a zvarhánkovatí. Klepat je možné speciálním kladívkem (těžko se shání, ty z rakouska - to je strašně předražené), nebo obyčejným. Nos kladiva ale musí být dosti dlouhý. Nepůjdu tak do detailu. Seřízení - aby člověk nebyl sehnut, tj. kosiště je nutné seříznout, zkosit tam, kde se uchycuje kosa. Ve vzpřímené poloze by kosa měla jít rovnoběžně se zemí, či malinko vzhůru. Jinak ani ostrá kosa nebude sekat, nebo se dotyčný bude hrbit.
Kdo seká jen málo, tak může kosu barbarsy nabrosit na brusce, pak obtahovat brouskem. Nebo ostřičem ve stylu ostřiče nožů. Kosa tím rychle ubývá, tak ostrá nebude, ale dražší provoz než sekačka stejně takto nemá.
Ono je to barbarství i u nožů, ty se mají obtahovat ocílkou či brousit brouskem, ne protahovat mezi brousicími kroužky, které z něj ukrajují masivně ocel.
Sekera, dřív ji ostřil kovář, rozklepal za tepla, pak zakalil. dnes asi nezbývá než bruska, což je taky trošku barbarství.
Co já mám zkušenost, tak u běžných -amatérských, nejčastěji prodávaných- řetězů se musí brousit po pár hodinách řezání. A to v tom lepším případě. Protože se používá jeden řetěz na všecko a nikoho ani nenapadne zkoumat, na co je ten řetěz určený. Koupím pilu s řetězem, tedy řežu, co mi přijde pod ruku :-)
zalezi na cetnosti rezani. Retezi meni jen profici. Kazdy hobby uzovatel reze jendim retezem.
...na ruční broušení, do kterého upnete pilník. Zároveň jsou na něm vyznačeny doporučené úhly. K tomu je druhý přípravek na ruční podbrušování vyhazovacích zubů. To ten Váš odborný poradce nevěděl? Někteří značkoví výrobci to dodávají jako sadu ke svým pilám, např. já to mám ještě jako origo k Boženě, přestože už používám pouze lištu Partner, kterou přehazuju na benzín motor Partner nebo elektro Bosch........elektrická bruska moc žere zuby, růčo je to citlivější.........tak někdy zase nashle, rádci......