Diskuze

Včelaři stáčejí poslední letošní med, kupujte ho nejlépe přímo ze dvora

Ze tří včelstev u rodinného domku v Praze získá v průměru přes dva metráky medu za sezonu. A k tomu má on i sousedé každoročně spoustu ovoce z vlastní zahrady, protože důkladné opylování dělá své. Není divu, že na včely Libor Smažík prostě nedá dopustit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dedko

28. 8. 2009 16:50
Včelař nejsem.

Ale včelařům fandím. Je to velmi záslužný koníček, vyžadující velkou pozornost a velké znalosti teoretické i zkušenosti. Proto se do toho raději nepouštím, idykž jsem se pustil do různých řemesel. Jak vím z jižní Moravy včelařů ubývá a je to znát  v zahradách a sadech na nižších výnosech ovoce. V našem regionu jsou pouzde 2 mladí včelaři, mládež nemá zájem. Vše je na včelařích seniorech . Sám sladím výhradně včelím medem, např. čaje.

0 0
možnosti

Hus pečená

28. 8. 2009 9:46
I tak možno, ale ...

... osobně bych dávala přednost termínu "vytáčení", stáčí se spíš mošt etc. A víčka se vracejí včelám? Proč? Tedy kromě zpracování zbytků medu, samozřejmě ... ač i to je problematické z řady důvodů ... Jinak je ale pravda pravdoucí, že je veliké terno mít svého včelaře, jemuž důvěřuji a jenž se chová tak, jak velí logika poctivého obchodu. To si  pro obě strany žádá svůj čas, ale může pak fungovat léta. Med je dar ...;-)

0 0
možnosti

TurboFrank

26. 8. 2009 23:05
No jo, v Praze to se to včelaří.

Slyšel jsem, že tento včelař nechal ušít svým včelkám takové košíčky na nohy, ať nemusí tolik létat a zdržovat se cestou z úlu do úlu. A včely vyletí ráno, naplní košíky a večer se vrátí.

0 0
možnosti

Wes Parmalee

27. 8. 2009 13:11
Re: No jo, v Praze to se to včelaří.

Nebyly to včely, ale sršně - ty nesly, panečku!

0 0
možnosti

Náhodně procházející

26. 8. 2009 11:45
Ano, jedině u včelaře, ale spolehlivého

Nesmí to být šizunk, který má pár včelstve, pak nakoupí ve velkém med z Číny apod. a prodává jako český med. Nebo nebude ředit med roztokem cukru. Nebo může být poctivý, ale včely sbírají na poli vedle dálnice. Měl by to být někdo známý, něbo mít na dotyčného spolehlivou referenci.

Jinak med nemá cenu jíst. Energeticky jde o cukr, pokud jsou další látky z pylu znehodnoceny úpravou či skladováním nebo tam jsou antibiotika, tak to cenu nemá. Leda na zkažení zubů.

0 0
možnosti

Hus pečená

28. 8. 2009 9:35
Re: Ano, jedině u včelaře, ale spolehlivého

Aha ... 8-o;-D

0 0
možnosti

Padouch.hr

26. 8. 2009 11:29
koupím

Koupím jeho včely, mít včelstvo které dává 66kg medu jen sen každého včelaře.  Stačilo by pořídit takových 40 včelstev x 60kg medu = 2400kg x 100kč/1kg = zisk 240 000Kč.  Náklady 20 kg cukru na včelstvo, údržba úlů, léčení = přibližně 90 000kč. Čistý zisk by činil asi tak 150 000Kč. Slušný ne?

0 0
možnosti

gagaryn

26. 8. 2009 11:53
Re: koupím

zapoměl jsi na čas, a ten med taky někdo musí koupit. A výkupní cena medu není tak úžasná.;-)

0 0
možnosti

ratafakplachta

26. 8. 2009 11:01
2 metraky z 3 rodin? zas bulvar

iheute, iheute, ste vy ale bulvar...

len poznamenavam ze vlemi dobra vynosnost je 40 kg na rodinu, ale to co tu prezentuje Idnes.. 65 kg na rodinu? To musi byt sakramentska vynimka...Rad by som bol keby sa ozval dotycny vcelar a napisal kde s nimi kocuje... alebo im podava nejaky doping? 8-o

0 0
možnosti

radim36

26. 8. 2009 12:35
Re: 2 metraky z 3 rodin? zas bulvar

Pokud v trochu rozumné krajině, kde stále něco kvete, jsou široko daleko jenom ty tři včelstva, mají ty tři včelstva trvalou nepřerušovanou snůšku od konce dubna do poloviny srpna. Potom 65 kilo na včelstvo je úplně normální. Pokud by se ale chtěl včelař ulakonit a rozšířit z tří včelstev třeba na 15 včelstev nebo soused tam těch 15 včelstev přiveze, najednou třeba zjistí, že včely dokáží přinést něco navíc jen 2 - 4 týdny v květnu a červnu a po zbytek doby včelstva nedonesou nic.

0 0
možnosti

ArcusTangens

26. 8. 2009 10:02
Med jako potravina

Med je jediná potravina, která se nekazí. Archeologové zkusili ochutnat med, který nalezli v hrobkách egyptských faraönů a shledaji jej poživatelným.

http://www.pimpaku.cz/content/50-nepodstatn-ch-v-c-kter-byste-m-li-zn-t

0 0
možnosti

radim36

26. 8. 2009 9:53
Malý počet včelstev na stanovišti.

Já bych chtěl ocenit zdůraznění malého počtu včelstev včelaře v článku.  Obvykle se totiž redaktoři vydají k nějakému většímu chovateli s množstvím včelstev a ne jenom s třemi včelstvy.

Včely pasívně sbírají pouze to, co jim nabídne příroda v okruhu pár stovek metrů až 2 - 5 kilometrů.  Platí taky to, že ta nabídka sladiny se mění. Na jaře, květen, červen je velká, v červenci a hlavně srpnu hodně klesá.  Jsou včelaři, kteří v první řadě se snaží získat co nejvíc medu, tito včelaři zvyšují počet včelstev na místě tolik, aby plně využili velkou nabídku sladiny v přírodě v květnu a červnu, potom když v červenci a hlavně v srpnu  nabídka sladiny  už klesá , musí už v červenci zavést přikrmování cukrem a rovnou včely nechat zpracovat cukerné zásoby na zimu, jinak by jim včely trpěly hladem. Toto je dneska oficiální metodika včelaření podporována Svazem včelařů.

0 0
možnosti