Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Homebrewing aneb jak se vaří pivo v kuchyni

V domácích podmínkách lze uvařit ležák i svrchně kvašené pšeničné pivo. Domácí vařiči se dokonce nemusí spoléhat na klasické receptury, pivo snadno uvaří z koncentrátu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Bongoman

Trošku nepochopení...

No já bych, řek, že tu pár lidí moc nepochopilo o co tu jde. Tady nejde moc o to mít nejlepší pivo na světě a všude se s tim vytahovat a řikat jakej sem extra znalec. Já bych to přirovnal ke koupi houskovejch knedlíků. Dneska už každej jde a koupí si houskovej knedlík v celofánu v supermarketu. Moc lidí neznám, který si je ještě dělaj doma poctivě sami. Ale to je hned jiná bašta s kachničkou, když si k ní dáte i domácí knedlík, kterej si člověk navíc dělá sám. V homebrewingu nejde o cenu za půl litru, druh piva nebo všeobecně akceptovatelnou chuť. Tady jde o zkoušení, koumání, dochucování, vybrušování k obrazu svému a trochu toho sebeuspokojení, když to kamarádi oceněj. Trochu škoda je, že taková pivovarská země jako jsme, nemá trochu zájem o to soje pivní obzory trošku rozšířit a třeba jen neakceptovat to, co do nás velký pivní koncerny po litrech lejou.

0/0
4.9.2009 23:32

viktor_horak

...

....přesně tak. Doporučuju používat na kvašení přístroj Beer Machine. Dovniř nemusíte dávat jen extrakty, ale klidně i uvařené pivo ze sladu a chmelu. Má to tu výhodu, že se k tomu nedostanou cizí kvasinky, které mi někdy, když jsem to dělal mimo, nakazily kvas. Navíc se to dá z té bečičky i krásně čepovat :-) Koupit se to dá třeba na www.domacipivo.cz

0/0
5.9.2009 0:04

Jandik73

Re: ...

S tou svou reklamou jděte dopr.. Když jsem začínal, posílal jsem prodejcům beer machine nějaké dotazy. Je to skoro dva roky a dosud žádná odpověď. Takto si podporu nepředstavuji.

A mimochodem, proč kupovat tento bazmeg, který je určen k tomu, aby se prášek zalil vodou a za týden čepovala nějaký humus, a snažit se na něj napasovat jiný druh vaření piva. Když vše řádně vydesinfikuje, žádné divoké kvasinky Vám nehrozí.

0/0
5.9.2009 7:57

Lukas1000

Re: ...

Viktore "Hujere" ... to je pokus o vtip ze ano  :-P

0/0
7.9.2009 16:31

vymrzovac

Re: Trošku nepochopení...

myslím, že až začneš chodit do práce, tak tě to přejde. Proč bych vařil něco, čeho jsou plný krámy?  Navíc to mám doma chlazený v lednici, hned, a vím, co piju....:-/  

0/0
7.9.2009 14:49

Jandik73

Re: Trošku nepochopení...

Někdo má radost, když si něco vyrobí, vypěstuje sám. Jiný si to raději koupí. Vy nemáte žádné koníčky? Já přesto, že chodím do práce a mám rodinu si pivo doma vařím sám. Zase tolik času to nestojí. A jestlipak jste pil např. Barley Wine, Wheat Beer, Yorkshire Bitter apod.? Vážený pane, to u nás neseženete a ta chuť.....

0/0
7.9.2009 20:28

černej oes

Re: Trošku nepochopení...

Servírovat mi žena kupovaný knedlík, jsme druhý den po rozvodu.

0/0
12.9.2009 1:19

Startbezfiltru

Bašta

To musí bejt dobrota.

0/0
4.9.2009 18:54

pilsener

Re: Bašta

Pokud je to pivo ze surovin a ne z koncentrátů, tak určitě. Ale dopřál jsem si produkci z koncentrátů a taky to nebylo špatný.

Souhrnem - většina domácích vařičů umí po několika či více neúspěšných pokusech uvařit velmi chutná piva - můžeš mi věřit. Ochutnal jsem piva od třiceti domácích vařičů (nejenom výčepní nebo ležák světlý plzeňského typu, nýbrž i STOUT, ALE, BOCK, IPA nebo AIPA atd.) a další mám v pivním pořádku :-)

0/0
4.9.2009 19:14

liborista

Fotky

Takhle nějak vařím pivo doma já: http://liborista.rajce.idnes.cz/Vareni_piva_doma/

0/0
4.9.2009 18:44

Honza Pivar

Kurz vareni piva pro verejnost

Sice sesty beh Kuzru vareni piva pro verejnost, ktery zacina na konci rijna je uz plny, lae uz ted se muzete hlasit na sedmy beh, ktery se uskutecni na prelomu kvetna a cervna.

http://www.homebrewing.cz/clanek/3946-Sesty-beh-Kurzu-domaciho-vareni-piva/index.htm

Take se pripravuje jednodenni kurz pro pokrocilejsi, degustacni soutez homebrewaru v prosinci a dalsi veci...

0/0
4.9.2009 17:52

aht4pha

divný

Vaření piva doma je velice populární hlavně v Kanadě v oblastech kde je menší zalidnění. Každej si koupí pytel směsky a jen to rozmixuje ve vodě a nad tímhle patokem se tam rozplývají jaký jsou znalci piva. Podobné šměsy se dají koupit i u nás, fakt doporučuji. Taková paráda se jen tak nevidí, půlitr tak za 16Kč a oproti tomu je i Bráník extra pivo. Tahle móda je jen busines, ti co pivo pijí tak rozhodně vařit nezačnou a ti co nepijou a chtěj si zamachrovat tak se do toho pustí.

0/0
4.9.2009 17:28

Jandik73

Re: divný

Ano, taky se to dá u nás koupit. "Přístroj" se jmenuje beer machine. A opravdu se jenom prášek rozmíchá ve vodě a za týden je "pivo". Ale článek pojednává o úplně jiném způsobu vaření piva. Taky se mi všichni smáli, když jsem začínal. Když jsem jim dal za tři měsíce ochutnat, sklaplo jim. A byli mezi nimi i skuteční pivaři. 

0/0
4.9.2009 19:55

aht4pha

Re: divný

Vyjímky určitě jsou, ale je to jako u všeho 99% to dělá z machroviny jen tak a to 1% to dělá dobře a pracuje na tom.

0/0
4.9.2009 20:31

DJ_MCQ

Re: divný

To jsi kamaráde trošku mimo. Spousta lidí vaří a jsou to právě lidi co pivo pijou protože jim chutná a ne aby se mohli levně ožrat. Sám sebe považuju za "pivaře" a vařím pivo ze surovin (slad, chmel a kvasnice). Když se trošku snažíš, dá se vše docela levně sehnat, pivko pak vyjde na pár korun, ale o to tady vůbec nejde. Jde o to že se pak pochlubíš kamarádům, někomu dáš svoje pivo jako dárek, vymyslíš si vlastní název a vyrobíš etikety. A když neuděláš při vaření chybu, což při použití koncentrátů snad ani nejde, tak je pivo vynikající a chutná o to víc protože je tvoje vlastní.

0/0
8.9.2009 15:49

blofeld

jsem nadsen

 jeste musim ten pivovar nejak dopravit do Irska, ze mi to nenapadlo driv. Diky za super clanek :-).

0/0
4.9.2009 15:47

Lukas1000

Re: jsem nadsen

Heled, myslis, ze nazev Homebrewing je cesky slovo :-)  prislo to sem ze zapadu....hod si do Googlu homebrewing kits a verim, ze v Irsku jsou desitky eshopu co to prodavaji.

0/0
4.9.2009 16:20

blofeld

Re: jsem nadsen

no jo me spis jde o ty ceske ingredience, nebudu si tady prece varit staut :-)

0/0
4.9.2009 16:23

chytrejkluk

no ty vole

dyť pivko jde koupit v každý večerce..benzince...všude. Proč se s tim vůbec někdo patlá...a pochybuju, že vysledek bude lepší než průměrnej lahváč . A navíc...ten plast...hnus .

0/0
4.9.2009 11:57

Sallmi

Re: no ty vole

Když už chceš na něco reagovat, tak si zkus přečíst více než nadpis Rv. Odpověď je v článku uvedená, takže hledej šmudlo ;-).

0/0
4.9.2009 12:57

Jandik73

Re: no ty vole

I to nejméně povedené pivo bylo stále o několik tříd lepší, než Tvůj průměrný lahváč. A to se vaření piva věnuji jenom něco málo přes rok.

0/0
4.9.2009 13:13

flames828

Re: no ty vole

Výsledek se s tvým ´průměrným´ i nadprůměrným lahváčem nedá dost dobře porovnávat... kup si Ambrože a žij blaze

0/0
4.9.2009 13:22

Kecaj

No já nevím,

pivo mám rád ale radši v hospodě kde si pokecám s kamarády.

0/0
4.9.2009 8:42

f0rr35t

Re: No já nevím,

tak to je samozřejmé, ale zase bych moc neodsuzoval lidi, kteří pijí pivo doma. Dělá to spousta lidí včetně mě a má to opravdu taky svoje kouzlo. Po náročném dni si sedneš do křesla k nějakému dobrému pořadu/filmu/hudbě a dáš si sklenici svého oblíbeného piva (podotýkám jednu, rozhodně neobhajuji vohnouty co lemtají levné lahváče od rána). Takovýto rituál mají i znalci vína nebo whisky, tak proč by mělo být zrovna pivo spojováno jen s hospodou?

0/0
4.9.2009 11:56

chytrejkluk

Re: No já nevím,

takový  a podobný rituál mají všichni rozumní konzumenti všech druhů drog .

0/0
4.9.2009 11:58

useknutahlava

Re: No já nevím,

žádný rozumný konzument drog neexistuje. kdo je rozumný, drogy nekonzumuje.

0/0
4.9.2009 21:31

risan

Re: No já nevím,

hlupáčku, když něčemu nerozumíš, tak o tom nepiš ju ?? ;-D

0/0
8.9.2009 14:42

Homer _ 5

Re: No já nevím,

A co takhle když domácí vařič vystaví várku pro kamarády?

To je teprve pokecáníčko a popíjeníčko... 100x lepší než podmíráky v zahulené knajpě.

Prostě každé má svoje a je jen na každém z nás jak si to zařídí. ;-)

0/0
4.9.2009 22:41

doktor Bolíto

Nazdar vařiči

Máte něco? ;-D

0/0
4.9.2009 7:09

vymrzovac

Re: Nazdar vařiči

jo, hlad..........:-/                

0/0
4.9.2009 8:12

janys

Re: Nazdar vařiči

Hlad je převlečená žízeň...

0/0
4.9.2009 14:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.