Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak poznáte, jestli je zelenina a ovoce z vaší zahrádky bio

Mít zahrádku u chalupy na venkově, na čerstvém vzduchu, samo o sobě ještě ekologické pěstování nezaručuje. Takzvaný drobnopěstitel k tomu ještě potřebuje znát přesná pravidla. Především nesmí používat umělá hnojiva, herbicidy proti plevelům ani pesticidy proti škůdcům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Yaroukh

Biopotraviny neposkytují kvalitnější výživu

http://www.osel.cz/index.php?clanek=4537

0/0
20.9.2009 14:37

gazda2

Tak jsme již jenom 99 let za opicema,

v diskuzi, sem tam 200 let, sem tam je to lepší. Ve vyspělém světě existuje desítky tříd a spousty značek pro bio. Od biodynamiky, která má skutečně co do činění s uměním našich předků, až po ekologicky šetrné pěstování, kdy se místo chemie používají hromadně využívané biopreparáty. Funguje to všechno, ale v kvalitě je rozdíl asi jako mezi trabantem a mercedesem.

Pak existuje hodně extrémní směr, že se na pole sype všechno to chemický svinstvo jako u nás.

0/0
20.9.2009 14:02

wildge

Poznate to podle

visacky, ktera na te zelenine visi.

0/0
17.9.2009 10:16

hedlik

...

Jak poznáte, jestli je zelenina a ovoce z vaší zahrádky bio? Podle ceny a podle barvy stolice!

0/0
16.9.2009 22:48

matesakoid

modry sypani pro slimaky :)

hele, co je na zeleze a zinku v modrym sypani pro slimaky tak zavadny?

Furt je lepsi modry sypani a cerveny jahody, nez zadny sypani a zadny jahody.

Slimaky jsme eliminoval po te, co jsem z potencialnich dvou kil jahod nemel ani zrnicko. Ty hnusny hnedy mrchy mi nachaly na kericcich jenom docista ohlodany stopky.

0/0
16.9.2009 16:58

marka40

úsměvný článek

a diskuse k popukání;-D

Při článku jsem se usmívala nad tím, jak jsme s manželem v začátcích našeho zahradničení také chtěli mít produkty BIO. Všechno bylo prolezlé housenkami a všelijakou jinou pakáží. Takže to manžel vždycky tak s mírou postříká. Myslím, že ta trocha nám nijak neublíží a máme krásnou svoji zeleninu.

No a při čtení se směji tomu, jak to každý píše v rychlosti a jsou tam kvanta překlepů. Konečně jedna diskuse, u které se člověk zasměje.

P.S. pokud máte k mému příspěvku výhrady, tak ho vezměte také s humorem a zasmějte se:-);-D Píšu to pro pobavení.

0/0
16.9.2009 14:27

zly.previt

Re: úsměvný článek

Popravdě řečeno, povídám si i s housenkama (viz níže), ale to se nedá napsat. To by cenzor fakt nerozdejchal.

0/0
16.9.2009 14:58

vagin

Re: úsměvný článek

Je zajímavé, jak se pořád smějete a bavíte - při čtení článku, při čtení diskuse, při odepisování... Opravdu to s těmi chemikáliemi nepřeháníte? ;-D

0/0
16.9.2009 18:34

def...

Re: úsměvný článek

;-D

0/0
18.9.2009 8:34

Elitnifilosof

My, kteří kráčíme po vrcholcích vědy

tak víme, že   chlévská mrva má více dusičnanů a tím i karcinogenů./Látky kterézpůsobují rakovinu/..

   Ještě pořád je Vám to k schmích??

Posílám Vám  pusu!!

0/0
16.9.2009 19:13

Henry Kissinger

strčte si to bio někam

0/0
16.9.2009 14:21

Seniorintelektualka

PAXA to je jednoduché..

Tatínek to trhal  ze stromu zralé...

Když se sem importují  merunky z Italie, taloši to musí trhat žlutozelené tvrdé.Cestou to dozraje...

  Tui cbhut, jakoum  má merunka od pěstitel§ů ci si koupáíš u silnice ve Znojmě nebo v Mikulově, tak tu chut v Supetrmarketu nehlkedej..

0/0
16.9.2009 13:17

TurboFrank

Re: PAXA to je jednoduché..

Ólomentézs befelemepeseveze.

0/0
16.9.2009 14:01

Paxa

Zahradničení a zahrádkaření mi k srdci nepřirostlo,

možná proto, že tatínek jím byl posedlý a neustále mi tyto činnosti poťouchle vnucoval. Ale chci říct něco jiného: před těmi cca dvaceti lety nikdo o žádném bio-nebio neslyšel, leč moc dobře si pamatuju, jak všichni sousedi doma i na chalupě hnojili, postřikovali, vědecky bádali nad každým výhonkem ... táta nic z toho nedělal, jen zasel, plel, kypřil záhonky, zaléval - a - všichni chodili načumovat přes plot a pořád jen "pane, jak vy to děláte?" Na přibližně stejné ploše jako ostatní míval totiž několikanásobnou úrodu jahod, rajčat, okurek, meruněk, všeho, jen občas něco prostě sežrali špačci. Ta nadprodukce mi šla silně na nervy, protože se to pak "muselo" sníst a jeden už to nemohl ani vidět, ale je fakt, že to chutnalo úplně jinak než ovoce-zelenina, co dnes kupuju v obchodě.

Sranda byla, že táta nemá zemědělské, nýbrž technické vzdělání. Ale asi možná proto, že je takový empirik, si počínal výlučně na základě "exaktní" zkušenosti.

0/0
16.9.2009 12:19

Jandik73

Re: Zahradničení a zahrádkaření mi k srdci nepřirostlo,

Pěkná story.

Jste genius. Obyčejný člověk má chuťovou paměť cca 3 měsíce. Vy jí máte desítky let. Gratuluji.

0/0
16.9.2009 14:27

paskundilek

Re: Zahradničení a zahrádkaření mi k srdci nepřirostlo,

Jsem zřejmě neobyčejný člověk, do dneška si přesně pamatuju odpornou chuť mlíkový polívky ze školní jídelny - a že je to sakra ňákejch let! ;-D;-D;-D

0/0
16.9.2009 15:25

matesakoid

Re: Zahradničení a zahrádkaření mi k srdci nepřirostlo,

To je zajimavy, ze se vzdycky najde takovej stroural jako jste vy, kterej lidem pripomene vsechny ty hnusarny ktery byli nuceny jako mali pozrit....

Hrachova kase s vejcem, cocka s parkem, mlikova zluto-zeleno-bila polivka, fazolova polivka s utopenym kotetem.... :-P

0/0
16.9.2009 16:54

Tom Hagen

Po pravdě řečeno

U produktů z mé zahrádky mě vůbec nezajímá, jestli je to BIO nebo ne   :-P

0/0
16.9.2009 12:08

Seniorintelektualka

Bylo by dobré mluviot konkkretně,

že  BIO produkty jsou zdravé je  diskutabilnní.Vláknina v listové zelenioně je tak jako tak.

  Z postřiků je rakovinotvorný   ROVRAL / již se vyředí/..

  Jionak není nic  známo..

0/0
16.9.2009 11:46

JuraJSH

plídně

Jen používejte slabé protiplísňové přípravky. Plísňové jedy jsou sice bio, zato jsou úžasně rakovinotvorné. Bio nemá ješnom samé výhody.

0/0
16.9.2009 11:38

sorgedoktor

Ze zorného úhlu ekologie.biochemie a mediciny

mi článek nepřipadáaž zas tak fundovaný.V zelenině přhnojené chlévskou rvou je bětší množství   dusičnanů, než při hnojení umělými hnojivy.

  Toto bylo prokázáno již před  více než 10 lety...

0/0
16.9.2009 11:24

Soami

Re: Ze zorného úhlu ekologie.biochemie a mediciny

R^ Přesně tak.

0/0
16.9.2009 11:37

Jannynov

Re: Ze zorného úhlu ekologie.biochemie a mediciny

ano, jistě, je to tak....pokud by se hnojilo tímto mohutně, tak v mrkvi najdete zdraví nebezpečnou dusičnanovou bio - nálož

mykotoxiny z plísní taky nejsou pro zdraví to pravé ořechové, a u biopotravin je občas kontaminace bakteriemi nebo mykotoxiny větší

prostě něco za něco.....jako obvykle :-)

0/0
16.9.2009 12:03

Seniorintelektualka

Re: Ze zorného úhlu ekologie.biochemie a mediciny

Jannynov pro úpln nost:Z těch mykotoxinů  v BJIO potravinách jsou nejhorší   aflatoxiny..Chlévská   mrva   je zkrátka a dobře na zeleninu nevhodná. Je  dobrá ke stromům / méně prasečí, ten má kyselinozásaditou   rovnováhu směrem ke kyselinám,...

  Článkem nás pisatelka neohromila

0/0
16.9.2009 13:21

zly.previt

v zahradě

si povídám s mrkví, občas pohladím řepu a se salátama hraju mariáš. Je to BIO nebo ne?

0/0
16.9.2009 11:14

Jannynov

Re: v zahradě

ano, jde o dotažení bioúchylky do dokonalosti ;-)

0/0
16.9.2009 11:24

hedlik

Re: v zahradě

měl byste jěště vzít občas řepu s mrkví někam za zábavou a bude to dotažené !

0/0
16.9.2009 22:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.