Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm hlavních zásad, jak správně vykvasit švestky na slivovici

Fajnšmekři si kvas na slivovici vyrábějí doma sami, mají rádi celý proces pod kontrolou. Když dodržíte základní pravidla, dokážete to taky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Radez.

Bude dražší pálení po novým roce?

Nevíte jesi se schválením toho balíčku dneska bude větší daň za pálení po novým roce? To bude ne, když tam je cosi s daní z lihu ne?

0/0
25.9.2009 21:14

noether

Nojono, Mládá Fronta Dnes ....

Trnky by peckovali - to je ale hovadina, ale nějak pozapomněli, že hotovou pálenku je třeba nechat odvětrat.... Nojono, MDF! ;-D;-D;-D

0/0
25.9.2009 17:12

MH4

Re: Nojono, Mládá Fronta Dnes ....

Když někdo má třeba 5 beček kvasu, tak už vidím, jak to někdo peckuje nebo zbavuje jadřinců :O)

Článek psal jedinec, který slivovicu (kvas) nikdy nepřipravoval.

Opravy neúplných informací:

1) Trnky se nevypeckovávají, jen se pomačkají. Autor nezdůraznil, že při mačkání se nesmí pecky rozdrtit - kvůli hořkému jádru.

2) Ohledně kvasných nádob autor nezmínil, že není vhodné umísťovat kvas v malých bečkách, ale v min. 100 litrových a větších. Čím větší, tím líp, ovšem pak už nastupuje problém s manipulací.

3) Autor píše o teplotě kvašení 15 °C, což je ideální, ale nezdůraznil, že tato teplota musí být konstantní. Proto je vhodné kvas umístit v nějaké místnosti s konstantní teplotou a ne venku, kde teplota kmitá od 7 °C v noci k 25 °C přes den. 4) Autor vůbec nezmiňuje, že je ideální bečku udělat najednou a když to nejde, tak v žádném případě kvas nemíchat. Suma sumárum, podle tohoto článku byste určitě neudělali dobrou slivovicu, protože na její kvalitu má kvalitní kvas zcela zásadní vliv.

0/0
26.9.2009 10:51

MH4

Re: Nojono, Mládá Fronta Dnes ....

Jo a také autor nezmínil, že onen ohnilý koláč se nesmí propadnout do kvasu, ale musí být včas odstraněn. Jinak je veškerá snaha k ničemu a slivovica smrdí po hov***.

0/0
26.9.2009 10:54

hrabe.zeppelin

No kua

jsem prazak a na Slovacku mam par dobrych kamaradu. Az jim to s tim odpeckovanim a odstopkovanim dam precist, tak se poserou smichy... Zkuste pani redaktorko neco jineho nez nejaky svinstvo z Tesca. Na Morave vedi, jak na to...

0/0
25.9.2009 15:10

pája_

Re: No kua

R^ já už se musel přebalit

0/0
25.9.2009 15:34

juramura

jsem prazak

jo,to je choroba.Nepodceňovat !!

0/0
25.9.2009 22:08

kavinek

Odstopkovat to jde,

ale odpeckovat opravdu jen na švestkový koláč.:-P

0/0
25.9.2009 15:08

Pictus

Boha jeho

Vážená paní autorko, ste sa asi podělala v kině, néé? Odpeckovávat, to snáď nemyslíte vážně? :-))) Šak dojeďte negdy na Moravu, pálit už sa začíná příští týden, tak sa možete podívat, jak na to, abyste zas nevyplodila nejaké ty capoviny.

0/0
25.9.2009 13:22

ladik20

Re: Boha jeho

Taktak, a jak jí bude šmakovat aj co to bude vonět po peckách :)

0/0
25.9.2009 16:17

Miky83

To jsou rady!

Fakt psycho...člověk, který má sto stromů s trnkama je rád, že to vůbec všechno posbírá. A představa, že bude každou zvlášť preparovat, je fakt hororová.

0/0
25.9.2009 13:16

borax1

to nééé

Tož nevím, vylupovat pecky, ste sa zbláznili, šak by ně ruky upadly....tolikých beček letos!

0/0
25.9.2009 12:38

bambus_trambus

Re: to nééé

Kolik?

0/0
25.9.2009 13:02

gagaryn

***

Jednou byla soutěž kuriozních pálenek a vyhrála jízdenkovice. Byla vyrobená ze starých železničních jízdenek.

0/0
25.9.2009 11:47

Slepice na paprice

Re: ***

a myslíš, že je předtím peckovali?

0/0
25.9.2009 11:51

Slepice na paprice

Re: ***

teda vypeckovali;-)

0/0
25.9.2009 11:52

Radez.

Prej bez pecek

V tej Praze už nevěděj co by vymejšleli za nesmysly. Kdybych měl všechny sudy co mám doma vypeckovávat, tak už mi to dvakrát vykvasí.

0/0
25.9.2009 11:24

marka40

Re: Prej bez pecek

přesně na to jsem myslela, když jsem článek četla. ;-D

0/0
25.9.2009 11:43

marka40

Re: Prej bez pecek

jo a ten výraz "nejoptimálnější" - tak to jsme se učili už dávno na základce, že takový výraz neexistuje! To, co je  nejlepší, nejdokonalejší a má další nej - to je optimální!!! Proboha, kdy už se redakce konečně zamyslí nad úrovní svých článků? Asi nikdy:-(

0/0
25.9.2009 11:47

jano.zincica

Re: Prej bez pecek

mno, aj vy to máte zle, optimálny nemusí hned znamenať dokonalý, najdokonalejší a už vôbec nie naj-najdokonalejší ...

optimálny znamená ideálny bod medzi dvoma a viac stupńami voľnosti...teda, ak si chcete kúpiť auto ale peniaze máte limitované, váš optimálny výber bude závisieť od peńazí, a nie od  kvality/ ceny auta, dokonalosť v optimálnosti nehľadajte, optimálnosť je , síce tiež nesprávne, ale vcelku výstižné - "najmenšie" zlo, alebo "najväčšie" dobro :-))

...pýtajte si školné....dokonáno jest

0/0
25.9.2009 15:43

individual

Re: Prej bez pecek

Jen potvrzuješ slova autora příspěvku, na který jsi reagoval. Píšeš, že "optimálny znamená ideálny bod medzi dvoma a viac stupńami voľnosti", čili optimální = ideální stav. Proto nemůže být ideálnější ani nejideálnější, je prostě ideální = optimální.

.

Výraz nejoptimálnější je skutečně v rámci výrokové logiky nesmyslný.

0/0
27.9.2009 7:35

Slepice na paprice

Prej

malá domácí pálenice8-o

0/0
25.9.2009 10:36

MH4

Re: Prej

No co kulíš oči, v každé dědině bys našla pálenic, to bys teprv kulila oči. Ty "černé" pálenice však mají i policajti a policejní papaláši, takže paliči jsou hájení, pokud si zrovna někdo s někým nevyřizuje účty (aspoň tedy na zlínsku)

0/0
26.9.2009 11:08

arnie92

.

Babička vždycky dělala pálenku z kedluben, pro lepší chut tam vzdycky pridala pár jahod, kdo neochutnal neuvěříR^

0/0
25.9.2009 10:28

gagaryn

***

Po dvou týdnech už švestky můžete jíst. Jsou to výborné rychlokvašky.

0/0
25.9.2009 10:15

chachris

Pro autorku ...

Už jste někdy aspoň trnky sbírala? To, že jste nikdy kvas "nevyráběla", resp. nepálila, je z článku naprosto zřejmé ... :-P

0/0
25.9.2009 9:15

Vanguard

Re: Pro autorku ...

Očistit a odpeckovat, zbavit stopek...to mě taky pobavilo:-)

0/0
25.9.2009 9:37

valissen

Re:Mně to dostalo...

Dál už jsem nečetlRv

0/0
25.9.2009 10:08

bambus_trambus

Re: Pro autorku ...

Moje babička nejenom že trnky zbavila stopek a pecek ale dokonce je prala na sítu. Podzim byl u nás ve znamení slivovice.

0/0
25.9.2009 11:24

stan999

Re: Pro autorku ...

Kvas nedělají babičky ale stařenky.Toš.

0/0
26.9.2009 8:21

Michal1667

To si z autora zase někdo udělal legraci?

Vážený autore článku, čerpal jste z vlastní zkušenosti? Nebo Vám poradil nějaký "velký palič" z Čech? Přijeďte mezi lidi na Moravu aby jste viděl a věděl jak se dělá pravá slivovice... o peckování švestek, době kvašení a spoustě jiných věcí se dozvíte hromadu zajímavých věcí a nebudete příště muset vypouštět takový paskvil.

0/0
25.9.2009 8:44

BigEd

Re: To si z autora zase někdo udělal legraci?

Můžete být konkrétní? Takhle jste mi moc s mým kvasem nepomohl :-)

0/0
25.9.2009 8:53

nejchytrejsi

Re: To si z autora zase někdo udělal legraci?

muj otec prazak nahazel taky vsecko vcelku do sudu, hrusky musel riznout napul aby se vesly krz hrdlo, nicmene by me nenapadlo nebohou redaktorku pranyrovat 10x s tim samym, ze se trnky nepeckujou....btw podle navodu na iDnes nikdo palit nebude, ver tomu:) 

0/0
25.9.2009 22:03

GUHU

"necelé tři stokoruny"

snad "téměř" nebo "skoro", když chcete naznačit, že je to hodně. "Necelý" evokuje pravý opak. To slovo se rozmohlo jak mor...

0/0
25.9.2009 1:47

kvidoskopek

Cena 299,50 jsou přeci necelé tři stokoruny ...

... je to i 275, 250, ale také 200,50 :-) tak si dej panáka a nenech se točit :-)))))

0/0
25.9.2009 7:41

Dědeček Vševěd

Re: "necelé tři stokoruny"

Přesně ! To slovo "necelé" je příšerné a svědčí o tom, že autor nemá cit pro jazyk ! 

0/0
25.9.2009 10:11

Hulmiho Ukolen

NEJoptimálnější čas?

To jako ten úplně nejvíc nejlepší? ;-D

0/0
25.9.2009 1:28

Radez.

Re: NEJoptimálnější čas?

celej článej je psanej nějakým troubou z Prahy, kterej neviděl slivku ani v Lidlu, natož aby věděl, že nejoptimálnější je nesmysl

0/0
25.9.2009 11:22





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.