Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Co všechno (ne)vydrží keramický nůž. Jen pro silné povahy

Keramický nůž výborně krájí, přitom ho nemusíte brousit. Má jedinou nevýhodu: je velmi křehký. Proto si ho hýčkejte, nebo dopadne jako náš testovaný kus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Mik8

spokojenost s keramickým nožem

Já jsem s keramickým nožem spokojený - na většinu činností se dá bez problému použít, je pořád krásně ostrý bez broušení a když si člověk dá pozor a dává ho vždy do stojanu, nezničí se. A pro těch pár případů, kdy krájím něco příliš tvrdého, mám v záloze běžný nůž.

0/0
3.2.2010 10:57

Zuzana.

ne

Jak už bylo řečeno níže, pořádnej nůž musí něco vydržet, a ne abych s ním musela zacházet jako se skleničkou...

0/0
21.1.2010 12:47

tinwe666

..

takže test dokázal, že když s něčim budu zacházet jak debil, tak se to rozbije? heh, kdy by to byl řek..

0/0
4.1.2010 9:32

demagog_007

nůž vs. keramika

Hele je nějakej šéfkuchař co nepoužívá kované nože, ale keramické? No já nevím, ale co jsem měl možnost poznat tak to nejlepší jsou kvalitní kované nože.....

0/0
3.1.2010 20:57

Chytracisko

Re: nůž vs. keramika

no tak to je snad jasné, ne? Akorát ne každý Jarda si může dovolit nože za desítky tisíc a broušení není hobby každé hospodyňky, takže pro domácí použití je keramický nůž výborná pomůcka. Štípat ořechy můžete louskáčkem na ořechy, není potřeba na to používat keramický nůž, který k tomu není určen. Hřebíky taky nezatloukáte hřebenem, že ano.l

0/0
29.1.2010 16:51

smějící se bestie

***

Conane, síla oceli je slabá, toto je síla keramiky.

0/0
29.12.2009 16:49

obecní slouha z Klacíkova

Zlatej normální nůž,s tímhle nouzově kobzervu neotevřete

0/0
28.12.2009 16:36

My.WinCleaner

A nestačilo

si přečíst návod, co s nožem nelze dělat, než provádět takovéhle testy? :-) Připomíná mi to když něco říkáte dítěti které neuvěří, dokud se o tu plotnu nepopálí.

Keramický nůž si koupila sestra. Když jsem ho zkoušel, nevypadalo to špatně, ale měl jsem s tím  pocit, že to každou chvíli křupne.

0/0
28.12.2009 14:18

Li Tin O Wevidle

NEkupovat!!!

Matinka dva keramické nože zakoupila. Jeden už je bez špičky a zubatej a druhý úplně zlomenej - při běžném používání. Takže: NEBRAT!!! Je to hovadina, ale za něco se z nás ty prachy vytáhnout musí, ne?

0/0
28.12.2009 14:01

k0Seek

Re: NEkupovat!!!

To je věc zacházení, používám nůž denně téměř dva roky a bez jediného úrazu, druhý kousek má pravda uštíplou špičku, ale není to nic na škodu funkčnosti.

0/0
28.12.2009 14:10

Li Tin O Wevidle

Re: NEkupovat!!!

Zacházení nezacházení, stačí chvilka nepozornosti a nůž za několik se je v pr...  Možná tak mít ho v šuplíku na polštářku a vytáhnout ho jen na to rajče...

0/0
28.12.2009 14:45

Fido

Re: NEkupovat!!!

Poradnej nuz ma neco vydrzet. Mel jsem kdysi nuz vybrouseny z kusu svedske pily. Nikdy ho nebylo treba brousit (pri vyrobe se ovsem znicilo nekolik brusek) a nebyl problem s tim prekrojit krome beznych potravin, dreva a plechovek treba hrebik. Bohuzel mi ho nekdo ukradl.

0/0
28.12.2009 17:44

hnusil

Re: NEkupovat!!!

zase dalsi ulhanek, my jsme teda narod

0/0
1.1.2010 0:31

chekov

Re: NEkupovat!!!

ta svedska pila byla asi motorova husqvarna...

0/0
12.1.2010 12:40

hnusil

Re: NEkupovat!!!

kdybys aspon nekecal

0/0
28.12.2009 14:34

Li Tin O Wevidle

Re: NEkupovat!!!

Asi prodejce, co?

0/0
28.12.2009 14:41

Polárníliška

Re: NEkupovat!!!

Při jaké konkrétní běžné činnosti se jí to stalo?

0/0
28.12.2009 15:06

Li Tin O Wevidle

Re: NEkupovat!!!

Řeknu to jinak, Lištičko, nedělala s ním nic navíc, než co dělala s kovovými noži... a to je podstatný, ale jestli bude zájem, můžu vyjmenovat několik konkrétních rizikových činností, ale na každou z nich se dá říct: tak to s tím nožem neměla dělat. Pointa je ale to, že věc má člověku sloužit a ne člověk věci (v tomto případě noži).

Výhoda keramického nože: velmi ostrý, nemusíte ho brousit, nepřefikne vitamín

Nevýhoda: s velkou pravděpodobností ho během dvou měsíců obvyklého používání zničíte, navíc nějak nechce držet na magnetické liště nad linkou, potvora!

0/0
28.12.2009 15:14

Polárníliška

Re: NEkupovat!!!

To je stejně debilní nářek jako jít si stěžovat, že jsem si okopal lakovky, když jsem s nimi hrál fotbal, což nechápu, protože jsou to boty stejně jako jsou boty kopačky a jako takové by měly sloužit mně a né já jim.

Takhle holt dopadne většina věcí, které jsou používány v rozporu s účelem, pro který byly vyrobeny, ovšem za jejich zničení většinou může jen a pouze hloupost majitele !

0/0
28.12.2009 17:54

Chytracisko

Re: NEkupovat!!!

nojo, za blbost se platí, není nůž jako nůž, tímhle divoký prase prostě neotevřete ;-D;-D;-D

0/0
29.1.2010 16:53

Li Tin O Wevidle

Re: NEkupovat!!!

Řeknu to jinak, Lištičko, nedělala s ním nic navíc, než co dělala s kovovými noži... a to je podstatný, ale jestli bude zájem, můžu vyjmenovat několik konkrétních rizikových činností, ale na každou z nich se dá říct: tak to s tím nožem neměla dělat. Pointa je ale to, že věc má člověku sloužit a ne člověk věci (v tomto případě noži).

Výhoda keramického nože: velmi ostrý, nemusíte ho brousit, nepřefikne vitamín

Nevýhoda: s velkou pravděpodobností ho během dvou měsíců obvyklého používání zničíte, navíc nějak nechce držet na magnetické liště nad linkou, potvora!

0/0
28.12.2009 15:50

Slůňátko

Re: NEkupovat!!!

Já dostal jeden vloni k vánocům. Zacházím s ním tak jak se má a je stále jako nový - a to jsem ho používal celý rok jako "hlavní nůž". Letos jsem si koupil sadu tří dalších (jinou, levnější značku).

Ulomená špička a zuby svědčí o tom, že je nejspíš nevhodně skladován - spolu s dalšími kovovými nástroji na jedné hromadě v šuplíku.

0/0
28.12.2009 16:59

Polárníliška

Kravina, nekravina,

mamka měla radost a to je zásadní...

0/0
28.12.2009 12:02

Lola Roflova

Hlavně

bacha na překrojení vitamínů :o).

0/0
28.12.2009 0:48

jaty

Lehká keramika

Co to je za keramiku? Jakto že je tak lehká? To je něco jako porobeton?

0/0
27.12.2009 23:32

Dick Winters

Re: Lehká keramika

Hlavně že to nejni pornobeton :))

0/0
28.12.2009 9:28

Fonon

Re: Lehká keramika

asi takhle, průměrná hustota oceli je 7850 kg/m^3, pro silikáty se udává průměrná hustota 2500kg/m^3. Z toho už jasně vyplývá, že při stejném objemu je keramický nůž přibližně 3× lehčí než ocelový. Ne nadarmo se v automobilovém průmyslu říká, že plech tl. 1mm váží stejně jako sklo tl. 3mm

0/0
28.12.2009 13:08

bain

Re: Lehká keramika

je to zirkon, takže žádná keramika

0/0
29.12.2009 16:43

tom-2718281828459

Re: Lehká keramika

napřed si zjistěte definici keramiky, není to jen porcelán.

0/0
6.1.2010 9:34

Karelka

Tyto nože jsou jenom

móda. Hlavní je aby bylo co dát do hrnce, to je hlavní! Kamarád používá nože co koupil Za 100Kč na tržnici (nachytal se), nabrousil je a i když má i jiné a kvalitní nože, tak je používá furt. Spyman2 má pravdu. Podívejte se na TV, pořad ,,Paprika,,! Staré babky tam mají staré hrnce, staré nože a vařejí jídla, že by se i atomovej kuchař Poilrach olíznul. V nožích to není. Praxe a umění, to je základ vaření. Moje žena mi řekla , že používá 3-4 nože. Ty ji prej stačej, koupil jsem ji nové nože a má je v šuplíku, nepoužíva je. Ložnice a kuchyň, je základ klidu v rodině.;-D

0/0
27.12.2009 22:48

xmacala

Re: Tyto nože jsou jenom

Ty jsi asi nikdy nevaril

0/0
28.12.2009 8:13

Karelka

Re: Tyto nože jsou jenom

jo, čaj, chleba se sádlem, vajíčka natvrdo, párky ale nejradší vařím dobré klobásky. jo a čínskou polífku f práci. Slušný, ne?;-D

0/0
29.12.2009 0:28

spyman2

Odborník žasne, laikse diví 2.

Ještě na doplnění, zeleninu a ovoce lze uříznout jakýmkoliv tupým žabikuchem, protože jsou to materiály měkké. Nechápu, proč na to používat drahý nůž o vysoké tvrdosti. Pokud zvolíme nerezový nůž i velmi podřadné kvality, zastane tuto práci spolehlivě. Z nerezové oceli slabá kyselina obsažená v ovoci nebo zelenině stejně nic nestačí uvolnit. Z tohoto materiálu se dělají i náhradní klouby nebo šrouby na spojování kostí. Věřte, že v našem těle je velmi agresivní prostředí, které na tento materiál působí léta i desítky let a lékaři na to mají velmi vysoké nároky, aby se nic neuvolňovalo. Všechno je to jen marketingový trik. Otázka zní: jak zákazníkovi vnutit další zboží, které nepotřebuje?

1. Vyvolat paniku (ocelový nůž poškozuje vitamíny). 2. Ukecat jej ke koupi další zbytečnosti (když má doma 10 ocelových nožů,proč by nemoh mít dalších 10 na zeleninu a zítra dalších 10 titanových na brambory)? Porstě zblbnout, aby nakupoval, důvody "proč?" jsou podřadné. 

0/0
26.12.2009 23:04

hnusil

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

Chces si hrat na odbornika a porovnavas chirurgickou ocel a jine materialy s ocely pro vyrobu cepeli. Zrovna zelenina vyzaduje pro perfektni ukrojeni jemne zubate a ostre ostri. Tubym nozem rajce nenakrajis.

0/0
26.12.2009 23:30

vojtexx

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

proč zubaté?pokud je nuž ostrý, pane odborníku:-)))))))

0/0
27.12.2009 17:29

hnusil

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

nez se zacnes nekomu posmivat, tak si to nejprve vyzkousej

0/0
27.12.2009 18:36

Martin V

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

To jsi prodejce keramických nožů? Proč si myslíš, že ještě nikdy nekrájel rajče?

0/0
28.12.2009 0:16

hnusil

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

Nejsem prodejce ;-D Nekrajel rajce proto, ze tu mele kraviny. Na ukrojeni rajcete bud potrebujes nuz, ktere ma hladke ostri, ale ma ostry uhel - tyto noze se ale temer nedelaji, protoze se velmi rychle tupi a ostri je nachylne na deformace. Obvykly nuz ma ostri s tupym uhlem, ale to po slupce rajcete jen klouze, hlavne pokud je rajce cerstve omyte, coz by melo byt. Proto se pouzivat nuz, ktery ma jemne ci hrubsi zoubky.

0/0
28.12.2009 11:53

drbas

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

tak tak

0/0
28.12.2009 17:10

Pjotr_Pjotrovic

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

Zubaté třeba proto, že nemusí být dokonale ostré a i tak rajče krásně uřízne. To stejné je třeba u papriky... i když tu stačí krájet "zevnitř" a pak slupka nepřekáží.

0/0
28.12.2009 9:38

xmacala

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

Co je toto za nesmysl? Prosim ty, ktery vzivote nekrajeli keramikou, aby tu nic nepsali.

0/0
28.12.2009 8:17

demagog_007

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

prosím ty, co si kupujou nůž za 4OO a tvrdí o něm jak je kvalitní, ale tupý, aby se probrali, pokud někdy neměli v ruce kvalitní, kovaný, udržovaný, ostrý nůž.... nože tescoma a zepter opravdu nejsou kvalitní...

0/0
3.1.2010 21:07

spyman2

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

Radil bych Vám nepsat vůbech do médií, kde k tomu mají přístup ostatní čtenáři. Ocel se skloňuje podle vzoru KOST. Proto se píše oceli, nikoliv ocely. Od vzdělaných lidí si nechám poradit, od těch ostatních nikoli.

("materialy s ocely pro vyrobu cepeli")

0/0
28.12.2009 14:50

kubisek78

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

Je vidět, že jste ještě nikdy s keramickým nožem nepracoval. Nejde o nějaké rozpouštění něčeho, o tom si myslím taky svoje, ale o snadnost krájení. Na keramice totiž krájená zelenina neulpívá jako na oceli, ostří keramiky projíždí krájenou zeleninou doslova jako máslem, což se o sebelepším ocelovém noži říct nedá ani náhodou. Neocenitelné například při krájení cibule.

0/0
27.12.2009 17:58

Martin V

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

Když si nešikovný...

Nikdy sem neměl při krájení cibule problém s nějakým ulpíváním neměl :-)

0/0
28.12.2009 0:17

svarak z krabicoveho vina

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

On je rozdíl, když krájíš cibuli 3x ročně (ty), nebo několikrát týdně či aspoň měsíčně (každý domácí kuchař). Pak ten rozdíl pochopíš.

0/0
28.12.2009 9:28

Pjotr_Pjotrovic

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

No mě na keramice cibule ulpívala... není to náhodou tím, že má cibule šťávy a díky nim se cibule přilepí? Navíc, mě nikdy nevadilo, když se cibule při krájení lepí. Nakrájím jí celou a přilepený zbytek setřu nakonec prstem... Asi cibuli umím krájet a nepotřebuji tedy nelepivou cibuli nebo "nelepivý" nůž.

0/0
28.12.2009 9:36

Chytracisko

Re: Odborník žasne, laikse diví 2.

to bude tím, stejně jako když umíte jezdit autem a vyděláváte dost peněz, tak nepotřebujete ESP a auto s nízkou spotřebou. Prostě zbytečnosti;-D

0/0
29.1.2010 16:56

Taffey

Již velmi dlouhou dobu se řídím jednoduchým faktem.

A to nejen s noži, ale též s léky, s vitamíny, s hrnci a tak dále a tak dále. Rada je jednoduchá. Sleduj, co používají ti, kteří konkrétní výrobky prodávají nebo jsou to profíci v oboru. Například kuchaři používají, až na nepatrné výjimky, jako jsou pánve na stejky, zásadně nerezové nádobí.Titéž používají zásadně ocelové nože. Ještě jsem neviděl profíka kuchaře, že by cokoli krájel keramikou nebo že by dělal na teflonu. Stejně tak lékárník si nikdy nekoupí něco, co se propaguje v bedně a jinde, například různé rozpustné vitamínym všichni používají starý dobrý celaskon v klasických tabletách. Stejně, jako spoustu jiných přípravků. Neboť vědí nejlépe, že za vším jsou peníze a zisky výrobců a distributorů. V roce 1992, jsem si za první fakturu, když jsem začal podnikat, koupil sadu japonských nožů značky Laser.Stály tehdy neuvěřitelných 999 kaček. 6 nožů na stejky. drnžírák a 5 různých velkých nožů na chléb, maso atd. Dodnes je všechny mám a nikdy jsem je neostřil. Kam se hrabe keramika.

0/0
26.12.2009 16:22

wrah

Re: Již velmi dlouhou dobu se řídím jednoduchým faktem.

Pro nízkou teplotu je teflonová pánev výborná, ale pro opravdu vysokou, na steaky je prakticky nepoužitelná, protože se teplota tuku již hodně blíží teplotě rozkladu teflonu. A asi nikdo nechce mít super fluorovaný steak. Oproti tomu poctivá nerezová nebo litinová pánev nepouští nikdy nic, protože prostě nemůže.A jen tak mimochodem, slyšel jsem něco o snaze, přidat keramický povrch na normální nerezový nůž, což by mohlo řešit hodně problémů a přinést mnoho výhod..

0/0
26.12.2009 23:12





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.