Diskuze

VIDEO: Lososové rizoto za pět minut, návod krok za krokem

Rizoto z lososa je ideálním tipem pro bleskovou večeři. Můžete ale použít i další ryby podle toho, co máte právě v ledničce. Klidně i pstruha, sumce nebo kapra.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Gmur

2. 3. 2010 8:37
FUj

Losos je kde, ja vidim jidlo ze skolni jidelny se sterilovanym hraskem a mrkvi z konzervy.

Tohle snad neni mysleno VAZNE????

Copak rizoto se da nejak postavit do kopecka, vzdyt je to v podstate kase!!

RIZOTO JE TADY:

http://international-food-recipes.blogspot.com/2008/03/risotto-with-shrimps.html

0 0
možnosti

captain cook

18. 2. 2010 10:40
Jiskale, jsi omezeny neznalek

Italii znas leda prstem po mape a jeji regionalni kuchyne jenom diky googlu.

 Nesnaz se mne poucovat o italskych komunitach ve svete, protoze je z tvych naivnich poznamek jasne, ze ses se zadnymi z nich osobne nesetkal a mas o nich hodne omezene predstavy. Clovek, ktery si pri zmince o italskych komunitach a jejich gastronomickych tradicich akorat predstavi nejake "emericke pizzerie' a navic se snazi tvrdit, ze v techto komunitach neni zastoupena cela Italie, si vubec nezaslouzi, aby bral vazne, kdyz zacne neco o Italii povidat. Kdo se s ruznymi pristehovaleckymi komunitami denodenne styka osobne a po mnoha leta, ten vi, ze zvlast ty stredomorske jsou patriotictejsi a na tradicich vice zalozene, nez mnozi prislusnici jejich rodin doma v puvodni vlasti.

 A zaverem: na rozdil od tebe, ja jsem s italskou kuchyni vyrostl od malicka. Deda a jeho svagr pobyvali v ramci sveho zamestnani v Italii kazdorocne alespon 4mesice, strejda byl sefkucharem luzkovych vozu a v Italii skoleny.

0 0
možnosti

captain cook

18. 2. 2010 11:56
Re: Jiskale, jsi omezeny neznalek

oprava; "...si vubec nezaslouzi, aby ho brali vazne, kdyz zacne neco o Italii povidat...."

0 0
možnosti

joyFX

26. 1. 2010 11:59
koukám, pěkné emoce

tady některými třískají :-)  otázka sýru na rybu vzrušuje všechny, kdo do italské kuchyně nahlížejí. zajímavá debata třeba na http://chowhound.chow.com/topics/427677

přikláním se k názoru, že nejde o žádný snobismus, ale o tradici, která má jistě své racionální kořeny.  Že někdo Jískale zveřejní na webu recepty psané italsky, které kombinují rybu (mořské živočichy) a sýr, ještě neznamená, že je to italské. v debatě je zmíněna košer kuchyně - ono "neuvaříš kozla v mléce jeho matky" je variací na tento jev.

italská kuchyně není jedna a každý kraj má svoje vyhlášené pokrmy a svoje pravidla. přesto je ryba (mořský živočich) se sýrem něčím naprosto cizím

0 0
možnosti

joyFX

26. 1. 2010 12:00
Re: koukám, pěkné emoce

ještě chci dodat, že losos navíc není vůbec typicky italská ryba - na turistických jídelních lístcích asi bude, ale když si budete chtít dát něco opravdu italského, v domácí restauraci, kam turista nezabludí,  nebo u paní profesorky, co má krom výuky na vš jako koníčka vaření a soukromou vinici, na lososa raději zapomeňte. dejte si kambalu, tresku, pražmu ...

0 0
možnosti

captain cook

26. 1. 2010 4:01
Jiskal se zcvoknul

a navic miri uplne mimo misu. Nekdo prineste hadr a utrete to po nem, prosim pekne.

:-)))))

0 0
možnosti

captain cook

25. 1. 2010 7:54
pan redaktor nebo pan sefkuchar trochu nadsazuji

kdyz tomu rikaji 5 minutove rizoto. Teprve ve clanku je zminka ze se muze pouzit predem varena ryze. No, pokud chce nekdo vyrobit rizoto za 5 minut, pak neexistuje volba zda pouzit predvarenou ryzi nebo se s ni varit v ramci pripravy rizota. Tu predvarenou ryzi k tomu proste mit MUSI.

Parmezan neni vhodny na ruzna rybi jidla (napriklad ne na spagety marinara), proto pozor s nim na lososove rizoto. Neprehanet to. Ja bych ho nedal.

Naopak bych ale pridal trochu citronove stavy, ktera chut lososoveho rizota nesmirne "zvedne'. Delam doma obcas lososove rizoto a pouzivam na to dlouhozrnnou aromatickou ryzi druhu Basmati. Takovemu jidlu se rika spravne pilaf - aby se to nepletlo s italskym pokrmem zvanym risotto, ktery pouziva uplne jiny druh ryze (arborio). Nepouzivam na to syroveho lososa, ale lehce uzene lososove steaky. nektere druhy jsou jeste navic marinovane v ruzneych bylinkach a koreni, nez je vystavi kouri z hikoroveho dreva.

Mnamka na kvadrat!!!

0 0
možnosti

Sallmi

25. 1. 2010 6:52
:)

No nebudu se tu zaobírat tím, jestli je to pravé rizoto nebo ne, protože to mi nepřísluší. Ale nedá mi nepovšimnout si následujícího. Rýži za 5 minut nikdo neuvaří, ani předvařenou 5ti minutovou.

Ten malý odřezek ryby stahoval "mistr" rozhodně déle než sekundu.

Pane redaktore, nesnažte se být lidový a používejte prosím správné termíny. Vteřina, ač v hovoru běžně používána, rozhodně není jednotkou času.

0 0
možnosti

MartinJiskal

24. 1. 2010 22:37
pro vsechny pseudoznalce a snoby

1. jidlo s ryzi nazyvane po cesku rizoto (vetsinou ne risotto) se u nas dela uz minimalne 200 let. a ma sve lokalni mutace. nikdo nikde nepise ze tento recept je na originalni italske risotto s lososem jestli jste si laskave nevsimli. 2. nez zacnete blabolit cosi o babicovi atd. tak si otevrete starsi kucharky, napriklad sandtnerku :) jeji rizota - patrici do ceske klasiky - byste totiz taky oznacili za babicovinu ci kriceli ze to rizoto neni :) 3. vyjedte si do italie a pozadujte vsude stejny rizoto a poucujte je co vam maj predlozit, jen si vezmete pytlik na zuby az dostanete nekolik ruznych jidel podle regionu a restaurace a zacnete kuchare sprdavat ;-D

0 0
možnosti

chudacek.blbecek

25. 1. 2010 13:08
Re: pro vsechny pseudoznalce a snoby

Ale proč, proč, proboha? Proč tomu nemůžeme říkat normálně rýže s lososem? Rizoto to vážně není, Italové by v Americe svou vlastní pizzu taky nepoznali. Rizoto se prostě nedá udělat tak, že si rýži předvařím, protože ta rýže pak nemá žádnou chuť.

0 0
možnosti

CRAZY-Ivan

24. 1. 2010 19:11
babica hadr

Rizoto???

Jděte s prominutím do pr.... :)

Mysleli jste vařená rýže s lososem doufám.

Babicovina jako prase... 

Nejhorší je, že tohle ukážou lidem, prodávaj lidem a lidi si budou myslet, že tohle je rizoto. Ale jako hrášek k lososu... to jsem ještě neviděl :D

0 0
možnosti

Teleke z Téléké

24. 1. 2010 18:36
amatérský recept

za prvé tato rýže vůbec nepatří do rizota a za druhé věta "Lososa není třeba dávat na olej, sám o sobě obsahuje dostatek tuku" je fakt do očí bijící blbost. ten kuchař snad v životě lososa neviděl, at to příště udělá rovnou z kapra (blijící smajlík)

0 0
možnosti

bludickan

24. 1. 2010 17:30
Kažení surovin

Lososa samotného, na másle nebo na grilu - mňamka.

A jestli někdo uvaří dobrou rýři pod 5 minut, tak to je opravdu Mistr. A měl by nám ostatním, kteří vařímš rýži minimálně 2O minut dát návod.

Ale dohromady to nevidím jako rizovo ale znehodnocený losos v nedovařené rýži...:-P

0 0
možnosti