Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Recept na perfektní domácí chléb, který se zaručeně povede. Krok za krokem

Pan Cuketka na vlastní kůži vyzkoušel recept na speciální chleba, který se nemusí hníst, zato se nechává dlouhé hodiny kynout. Sám přiznává, že se mu to povedlo až napotřetí. A radí, jakých počátečních chyb se vyvarovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

xtonda

moc pracný

Tak asi je to dobrý, ale moc sraní, to si člověk jednou dvakrát ze zvědavosti zkusí a pak ho to přestane bavit. Na chalupě, kde je to daleko do krámu, máme domácí pekárnu, když je na spěch, tak se tam zvrhne směs z krabice, naleje voda a za dvě hodiny je to hotový, když mám čas a chuť, tak si namíchám směs dle chuti. Je to jiný než normální chleba z obchodu ale je to dobrý a hlavně čerstvý. Ono taky nejsou všechny domácí pekárny stejně dobrý.

0/0
13.2.2010 18:37

pescatore

Re: moc pracný

velký omyl, pracné to vůbec není. Použil jsem keramickou mísu a hladkou mouku na půl se žitnou a výsledek je naprosto vynikající.!!!! Do vody jsem dal lžíci octa a trochu víc soli.

0/0
16.2.2010 12:00

xtonda

Re: moc pracný

To je relativní, jakmile mám posvinit pracovní desku a pak to zase po sobě uklízet, navíc jak se znám to donese i podlaha, tak prostě preferovaná varianta je vyndat pčící nádobu z pekárny, nasadit metlu, otevřít krabici Labeta, nasypat droždí ze sáčku do nádoby, nasypat směs ze sáčku do nádoby, nalít vodu do nádoby, vrazit nádobu do pekárny, zapnout a nastavit program "basic bake rapid", spustit a za dvě hodiny je to hotovo.

0/0
16.2.2010 12:10

chudacek.blbecek

Re: moc pracný

To je sice méně pracné, ale taky méně chutné. Ale chutě jsou relativní, takže nemá smysl někomu něco vnucovat :-)

0/0
16.2.2010 15:47

pavelcz1

litinový hrnec?

Me se libi tenhle recept, ale tak nejak mi schazi litinovej hrnec, a co sem tak hledal na internetu tak je to zalezitost i nekolika tisic korun. Je nutnej litinovej hnec a proč? Nestaci nejakej jinej? Nechci ale horší kvalitu výsledku :-)

0/0
10.2.2010 15:24

archivnidonsimon

Re: litinový hrnec?

IMHO stačí varné sklo nebo keramika.

0/0
10.2.2010 15:34

pavelcz1

Re: litinový hrnec?

tak nemusí bejt litinovej, v podstatě stačí jakejkoliv, ktererej vydrží tu teplotu...

0/0
11.2.2010 0:19

chudacek.blbecek

Re: litinový hrnec?

Zas tak jednoduché to není. Ten litinový hrnec vám teplotu pěkne udržuje, už jsem to psala níž. Není nutný litinový, ale mělo by být v troubě něco, co zabrání výraznému výkyvu teplot při otevření trouby. Moji známí to většinou řeší střešní taškou.

0/0
11.2.2010 12:25

archivnidonsimon

no vida

taxem ho dělal, a je opravdu vynikající.:-) Typ toho chleba je asi tak někde u tzv. selského chleba. Pokud by se nedal kmín, je z toho italský chleba typu foccaccia. Zkusil jsem i z 1 hrnku celozrnné směsi a dvou hladké mouky a je super taktéž. U druhýho pokusu jsem postup ještě zjednodušil - použil jsem totiž keramický pekáč se skleněným víkem, kterej odpovídá tvarem pecnu chleba, takže jsem jen nechal 18 hodin vykynout, formu jsem nahřál, chleba do toho nalil a posypal vločkama. Výsledek je stejnej jako u toho dodatečnýho kynutí, jen je míň práce a míň věcí na mytí.;-)

0/0
10.2.2010 14:55

chudacek.blbecek

Re: no vida

"fokáča" ta dlouho nekyne, ne? Proto je placatá :-)

0/0
11.2.2010 12:31

archivnidonsimon

Re: no vida

kyne, vona se jenom kydne na plech a je z toho placka ať člověk chce nebo ne.;-D

0/0
11.2.2010 15:28

aaida

28

hodin?nepozna hodinky?

0/0
10.2.2010 13:30

General Custer III.

Psenicna mouka

Takze zase veka.

0/0
9.2.2010 23:09

pavelcz1

Re: Psenicna mouka

pochybuju, že by si to všichni takhle chválili, kdyby to chutnalo jako veka :)

0/0
10.2.2010 23:50

garumna

Cuketka

Koukam, ze Idnes objevila Cuketku a hned opisuje. Co takhle nejaky vlastni napad, ha?

0/0
9.2.2010 17:21

chudacek.blbecek

Re: Cuketka

Měla jsem dojem, že pan Cuketka s nimi spolupracuje. Pletu se?

0/0
10.2.2010 11:44

gagaryn

Re: Cuketka

kdo je to ten Cuketka ? Něco jako Henrik Lahola ? Internetový démon ?

0/0
10.2.2010 12:02

chudacek.blbecek

Re: Cuketka

Foodblogger. Spolupracuje myslím i s časopisem Apetit.

0/0
10.2.2010 14:38

CZMiki

Re: Cuketka

O Henrykovi jen s úctou R^;-D;-D;-D

0/0
12.2.2010 7:58

vrtiholka

Pekarna vs. Cuketka

Taky už téměř dva roky chleba nekupuju, ale peču v pekárně. Peču s kváskem z několika druhů mouky, se semínky, otrubami, ... Chlebíky jsou výborné, kupované už nám nejedou. Ale tenhle recept jsem jen tak pro zajímavost zkusila. Tedy ne výhradně z hladké mouky, dala jsem 1 hrnek hladké, 1 hrnek chlebové pšeničné a 1 hrnek chlebové žitné - chlebík byl luxusní! Je to zase něco jiného. Rozhodně ho doporučuju! :-)

0/0
9.2.2010 16:35

jurgen

cups

odkdy se v ceskych zemich recepty uvadeji v "cups"?? Asi jsem neco prosvihnul....

0/0
9.2.2010 5:06

chudacek.blbecek

Re: cups

Hrnky, hrnky, vždycky hrnky :-)

0/0
9.2.2010 10:06

aquaterra

Zajímavý experiment, domácí pekárna je ale

domácí pekárna.

0/0
8.2.2010 19:48

AntiMultiKulti

Re: Zajímavý experiment, domácí pekárna je ale

ne tak docela, to taky může být jako instantní polévka

0/0
9.2.2010 0:22

aquaterra

Re: Zajímavý experiment, domácí pekárna je ale

Může, ale obvykle není.

0/0
9.2.2010 7:33

Dobrdan

Re: Zajímavý experiment, domácí pekárna je ale

Zkuste si něco najít na internetu o tom, co se děje s těstem při velmi pomalém kynutí a co způsobuje, že chléb má takovou nebo makovou kůrku, sladší nebo slanější chuť, velké nebo malé dírky.....

K výbornému steaku taky nepotřebujete tisíc druhů koření, ale postačí sůl, pepř a max. snítka rozmarýnu.

Pekárny máme doma dvě a pečeme v nich cca 4 roky snad obden, ale když uděláme chleba podle tohoto receptu nebo podle podobného bagetky, tak to je pohádka.....

0/0
9.2.2010 8:01

aquaterra

Re: Zajímavý experiment, domácí pekárna je ale

A na co máte doma dvě pekárny? Může to být dobré, proč ne.

0/0
9.2.2010 8:34

chudacek.blbecek

Re: Zajímavý experiment, domácí pekárna je ale

Domácí pekárna mi vždycky přišla jako takový mezistupeň tady k tomu :-)

0/0
9.2.2010 10:07

pavelcz1

Re: Zajímavý experiment, domácí pekárna je ale

mě by upřmně zajímalo, jestli si to opravdu zkusil, a máš tak s čím srovnávat, nebo jen "preventivně" obhajuješ svoji pekárnu :-)

0/0
9.2.2010 18:16

Little Boy

zitna mouka

Da se nazyvat chleba neco v cem neni ani spetka zitne mouky / kvasku?

Kvasek dela kyselej ocas na jazyku, bez nej to neni ono. Nemuzu si

pomoc, ale to co je nazvane chlebem ma stejnej recept jako knedliky a

verim ze to bude chutnat stejne... jako bonus to nebude za dva dny

pozivatelny.

0/0
8.2.2010 19:43

TrueRobos

Re: zitna mouka

Jo, slyšel jsem, že moravští výrobci octa neuznávají žádné víno bez kyselého megaocasu...

0/0
9.2.2010 0:38

chudacek.blbecek

Re: zitna mouka

Kyselost mi  chlebu nevadí, ale žitnou mouku bych taky přidala :-)

0/0
9.2.2010 10:11

General Custer III.

Re: zitna mouka

Zitna mouka bez kvasku nenakyne, ten tam neni kvuli kyselemu ocasu, ale kvuli kynuti. Drozdi je jen na psenicnou.

0/0
9.2.2010 23:11

matesakoid

matesakoid

Ja vam nevim, ale me chleba s moc velkejma dirama rozciluje - maslo v nem mizi jak v bezedny jame a med mi furt tece po ruce.

Kdepak, ja zustanu u klasickeho kminoveho :-)

Kilo mouky, voda, sul, kmin, drozdi, troska olivoveho oleje, dve stredni varene bramory, promichat, vykynout a upect... nejdyl za tri hodiny jsou dva perfektni bochniky :-)

0/0
8.2.2010 19:30

bee027

pekne, ale

radsi zustanu u sveho z domaci pekarny - 4 druhy mouky + 2x vlocky + 4 ruzne seminka :-) a za 3,5h bez prace je to taky super ham ham :-)

0/0
8.2.2010 18:55

a-c

Re: pekne, ale

hmm... to je asi jako srovnavat karbanatek v restauraci s tatarackem. ale kazdemu podle jeho chuti.

0/0
8.2.2010 19:13

Dobrdan

Re: pekne, ale

Přesně tak, kdo neochutnal neuvěří. Máme ještě jeden téměř totožný recept na tradiční francouzské bagety, který uveřejnil také Cuketka. Srovnávat to s chlebem z pekárny je k absolutnímu smíchu. ;-D;-D

0/0
9.2.2010 7:53

bee027

Re: pekne, ale

nevite o cem mluvite, napr.  podmaslovej chlebik je neco uzasneho :-)

0/0
9.2.2010 14:32

archivnidonsimon

evidentně

ciabatta, žádnej chleba v tom smyslu, jak ho známe u nás, ale stejně to zkusím.:-)

0/0
8.2.2010 16:28

jirkas13

Re: evidentně

No, ale to je to, co já právě pořád sháním!

0/0
8.2.2010 17:01

s(h)arka

pardubický Globus - chléb HORAL....

naprosto dokonalej a s křupavou kůrko, kam se hrabe Cuketka:-P

0/0
8.2.2010 14:38

chudacek.blbecek

Re: pardubický Globus - chléb HORAL....

Nojo, ale na ten recept asi nedostaneme, ne? :-)

0/0
8.2.2010 15:30

Ubaram

Re: pardubický Globus - chléb HORAL....

To takhle vejdete do obchodu a... ;-D

0/0
8.2.2010 21:46

chudacek.blbecek

Re: pardubický Globus - chléb HORAL....

Do Pardubic to mám daleko.

0/0
9.2.2010 10:12

Xladi

Re: pardubický Globus - chléb HORAL....

Vy jste chleba pana Cuketky chutnal že máte tak jasno? Jinak ten Horal z Globusu to je fakt žrádýlko, když je čerstvý tak je to dokonalost sama a chutná i samotný bez ničeho:-)

0/0
8.2.2010 17:11

jenicek25

Re: pardubický Globus - chléb HORAL....

Ac zrovna Kaufland nemusim, chodim si tam pro cerstve upeceny Kovaruv specialni chleba. Opravdova basta, chlebova chut, propecena kurcicka, kdyz je jeste teply, mam co delat, abych nesezral celou pulku. :o)

0/0
9.2.2010 11:44

m.k.p.

jooo kdyz bydlite v zahranici ...

... tak si o poradnym chlebu muzete jen nechat zdat. Ja tenhle chleba delam uz dlouho a na cesky proste nema,ale je to skvela nahrada. Pouzivam hrnec od tescomy, zadny litinovy a je vyborny se skvelou kurkou. Jen az budete hrnec predehrivat, nezapomente na rukavice, ja blbec si spalila vsechny prsty na rukou co mam ...    To co se nesni ten den dam do mrazaku a chleba bych rekla ze je pak jeste lepsi a nebo mozna ja mam takovy hlad ....   jen me zarazi recept, preklad hrnek si myslim ze neni dobry, protoze ja pouzivam 'cup' coz je merici jednotka v US a k ceskemu hrnku ma delako, je podstatne mensi, chce to zkontrolovat, abyste nenadavali co si to zase v idnes vymysleli

0/0
8.2.2010 14:23

m.k.p.

Re: jooo kdyz bydlite v zahranici ...

no tak koukam ze jsem to tu psala dvakrat, me idnes reklo ze error a ono prd, tak to se omlouvam

0/0
8.2.2010 14:24

chudacek.blbecek

Re: jooo kdyz bydlite v zahranici ...

Cup se opravdu překládá jako hrnek, stejně jako tablespoon je lžíce. Ovšem je k tomu třeba používat ty americké odměrky (třeba v IKEA, nejlevnější za 20 korun). Ono to vyjde i když budete používat klasický český hrnek, ale ne úplně přesně. Taky radši v receptech využívám ty americké hrnky, než ty naše :-)

0/0
8.2.2010 15:32

captain cook

Re: jooo kdyz bydlite v zahranici ...

podle toho kde zijes. V Australii je chleba pri-iii-imovy a tolika ruznych druhu! Treba zitny chleba jsem videl v alespon 6-8 druzich.

0/0
8.2.2010 19:31





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.