Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: „Čerstvý pravý boršč“ v restauraci dostanete nejspíš z pytlíku

České restaurace postupně přestávají vařit, ale stávají se z nich ohřívárny jídel z továren na hotovky. Zajímavé je, že takzvané konvenience, průmyslové polotovary, musí povinně používat i soutěžící v prestižní soutěži Kuchař roku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

salinka

uměliny

Nejhorší na chuť jsou snad bujony, masoxy a jim podobné. Takový blaf mdlé chuti je trestuhodné vydávat za vývar!!!8-o 

0/0
9.3.2010 9:40

chudacek.blbecek

Vykrádání

Koukám, že kdyby nespolupracovali s Cuketkou, nebylo by co psát. Ale nárok má tahle redakce asi jen na přes měsíc staré články Rv Lidi, přečtěte si to rovnou u Cuketky, ten to aspoň píše vtipně.

0/0
8.3.2010 14:56

Datel008

-

„Viděl jsem hada s*át, žábu bušit pěstí do skály, koně zvracet v

barvách francouzský trikolóry. Dokonce sem viděl i stíhačku couvat,

vo*e. Ale todleto sem teda ještě neviděl.“

0/0
7.3.2010 18:30

femmefatalegia

Re: -

R^R^;-DR^R^

0/0
7.3.2010 23:29

Runciter

Co bych dal za to...

Jsem z Písku a co bych dal za to, kdybych věděl, kde v tomhle městě najít restauraci, kde do mě nebudou cpát tyhle hnusy, ale kde dostanu opravdové uvařené jídlo. A je mi jedno kolik za to zaplatím. Poradíte?

0/0
6.3.2010 0:21

Datel008

Re: Co bych dal za to...

Pí klub ještě funguje? Tenhle boršč vidět Pohlreich, tak ho asi je*ne. Toho kuchaře bych za propagaci tohoto nakopnul to zadele. Rv

0/0
7.3.2010 16:56

jadra

Nač ty starosti

Jen to pěkně všecho spapejte a neplkejte.To nevadí, že umřete o 15 let dřív.Jinak stejně nedostanete žádný důchod, protože jeden pracant neuživí jednoho důchodce.A Paroubek dá každýmu "potřebnýmu" ;-Dsoc. dávky, tak že daně budou 60% aby alespoň pokryly úroky ze státního dluhu.Takže komu je nad 40, tak ať jí co mu chutná.A ti mladší maj pech.

0/0
5.3.2010 22:34

Doom

Re: Nač ty starosti

Sypou to tam jako Babica! ;-D;-D;-D

0/0
6.3.2010 0:04

jmhad

jak kde

jako kuchař jsem dělal v řadě restauracích a až na jednu hospodu v Kralupech nad Vltavou,kde si to majitel přál,jsem všude používal a používám jen masox /bujox/ a podravku na dochucení.A to jen z prostého a jednoduchého důvodu,že nám slavná EU svojí vyhláškou nedovolí používat ve veřejném stravování syrové kosti na vývar.Tam hledejte onu "zarytu sabaku".:-/

0/0
5.3.2010 19:01

zeto

Re: jak kde

No sorry - Podravku? Základní složkou tohoto výrobku je glutamát. Rv

0/0
5.3.2010 19:40

Doom

Re: jak kde

Tak to by mohli Pohlreicha za propagaci jeho vývarů zabásnout co???!!! ;-D

0/0
6.3.2010 0:03

honzyk

Re: jak kde

Asi tak, vybavuju si to v jednom díle, prej "Kuchař říká že hygiena zakázala dělat vývar z kostí."

- " Že mu vzkazuju ať si ty svoje prášky strčí do pr...." ;-DR^

0/0
6.3.2010 12:29

černej oes

Re: jak kde

Podravku? Ani jako krmení prasatům.

0/0
6.3.2010 10:06

chudacek.blbecek

Re: jak kde

Jo, hygiena je drsná, teď jsem slyšela, že na loupání zeleniny a brambor musí být speciální mísntost. A ten vývar se ze syrových kostí sice dělat nesmí, ale většina restaurací snad má konvektomat nebo troubu, nic jim nebrání kosti předpéct. A s tou podravkou, jak se nad tím tady všichni podivují - lidi jsou na tuhle chuť tak zvyklí, že už ani nevědí, jak chutná opravdový vývar a když to člověk před ně postaví, stěžujou si, že je to málo slané.

0/0
8.3.2010 15:01

Chody1980

Nerozumím problému.

Nevím v čem je problém. V minulosti se vše dělalo ručně, dnes jsou stroje. Stejný pokrok prostě je i v gastronomii. Pokud by se ovšem prokázal problém z čeho je tento polotovar připravován, pokud se prokáže že je zdravotně závadný či pokud chut nebude adekvátní požadovanému jídlu, tak nevidím žádný důvod na toto zboží psát negativa. Pochybuji, že všichni kuchtíci takto vaří a je na každém z nác, kam se chodíme stravovat. Pokud chutná, je mi jedno z čeho je jídlo uvařeno.

s pozdravem

0/0
5.3.2010 18:45

Qvark

Re: Nerozumím problému.

Možná to je tobě jedno, ale co na ty chutné chemikálie  říká tvůj organismus?

0/0
5.3.2010 19:31

adviser

Re: Nerozumím problému.

Chutná, jenže jaksi uměle (asi vinou různých aromat). A třeba už vůbec nevoní jako klasicky uvařené jídlo. Takže z toho mají akorát oči (protože zaplať pánbůh na talíř to ještě naaranžovat jakžtakž umějí) a žaludek je zaplácnutý. Nás příroda ale naprogramovala u jídla využívat všechny smysly.

Firemní jídelna Eurest 5x týdně z donucení nechci-li být hladový nebo se odbýt bagetou za hokynářskou cenu. Jiná možnost totiž není.

0/0
5.3.2010 22:33

T_x_y

Re: Nerozumím problému.

Teoreticky to není problém. Prakticky při výrobě ve velkém a tlaku na cenu se vyplatí experimentovat s mixem nekvalitních surovin a chemických příměsí aby to ještě chutnalo, i když to přinese jen pár procent ceny a zvýší složitost výroby, což by se v malém nevyplatilo. Dále je potřeba to dlouhodobě skladovat. Konzervanty jsou zkoušeny tak, aby to člověka neotrávilo, dlouhodobá škodlivost se zkoumá špatně a zpětně se prakticky nedá dokázat příčina. Třeba taková kyselina benzoová je trochu upravený toluen, při reakci s některými látkami se uvolňují karcinogeny jako třeba benzen. Dobrou chuť. Umělé hmoty samy o sobě třeba můžou být neškodné (PE), dlouhodobé skladování potravin z nich ale louhuje změkčovadla, zbytky katalyzátorů a podobné sajrajty, přečtěte si třeba něco o běžně používaném PFOA a budete koukat. Dalo by se tom psát dlouho, ale jako ukázka to myslím stačí.

0/0
5.3.2010 22:45

dropa

Zábavný pořad Ano šéfe ?

Snad přehlídka zoufalství a šlendriánu v restauracích! ;-O 

0/0
5.3.2010 17:28

chudacek.blbecek

Re: Zábavný pořad Ano šéfe ?

Ne zábavný, ale zábavní. To je pořádnej rozdíl.

0/0
8.3.2010 15:03

Quick

kde se najíst?

právě proto chodím zásadně do restauraací u kterých je jisté že denně vaří nová čerstvá jídla a vše komplet z čerstvých surovin.žádné polotovary. to ssi radši dám-kdyyž už byych byyl nucen jíst někde v jíné restauraci-jenom kombinaci příloh a saalátů-u toho je jistota že to není z pytlíku...

vzpomínám si na cestu do NDR,taam už to praktikovaali dávno,nežral to ani můj pes!

0/0
5.3.2010 16:50

Chody1980

Re: kde se najíst?

Ochutnejte si ovoce a zeleninu vypěstovanou na zahradě  a pak z ochodu. Poté si přečtete co jste napsal/la. To je to samé jako polotovar na jídla.... Už dávno nejíme přírodní věci...velmi dávno. 

0/0
5.3.2010 18:49

chudacek.blbecek

Re: kde se najíst?

Tak. Hlavně že máme mrkev z Holandska. Ale jak tu cestu přežila, to nikoho nenapadne. Na trhy je vyštvat! Na trhy a biofarmy (když už se u nás obyčejný statek nenosí)!

0/0
8.3.2010 15:06

zeto

Re: kde se najíst?

Tedy koktat i v psaném projevu, to už je skoro na provaz. ;-)

0/0
5.3.2010 19:36

weizenkleie1

Jo je to smutne,

dobroucka i kdyz ne zrovna nejzdravejsi Ceska kuchyne jde pomalu k sipku a to hlavne proto, ze lide nachapou, ze pokud menu stoji 75,- tak se proste bez instantnich produktu uvarit nedá.Navicjsme masirováni kazdý den reklamou na jogurty s plastickou prichuti a limonadu s prichuti cehokoliv, takze nam to potom ani vlastne neni napadne v jidle;-(Rv

0/0
5.3.2010 16:37

Ubaram

Re: Jo je to smutne,

Ty instantní produkty jsou ale dražší než čerstvé suroviny..

0/0
5.3.2010 22:07

1000101110100010

Re: Jo je to smutne,

Tak to si sakra buďte jistý, že nejsou. A i kdyby stokrát byly - je daleko dražší používat čerstvé, protože to trvá déle, dá to více práce a chce to více fortelu. Kolikrát jste už v životě dělal špenát čerstvého? Ona i ta mražená kostka čehosi je polotovar. Zkuste někdy za (řekněme) 40 Kč koupit pytel čerstvého a zkuste si, kolik z toho vyrobíte. Chuťově to samozřejmě bude někde jinde.

.

Myslíte, že je levnější udělat demi-glace tradičním způsobem (trvá až 24 hodin), nebo si koupit konvenienci? A co třeba obyčejný hovězí vývar - trvá 3 - 8 hodin, hodím vám sem link na recept. Kolik asi bude stát to udělat? Z pixly je to za pár minut.

.

Smiřte se s tím, že kvalitně jíst lidé nebudou, pokud nebudou připraveni kvalitně platit. Hotovka za 60 je principiální nesmysl. http://simplyrecipes.com/recipes/how_to_make_beef_stock/

0/0
6.3.2010 21:49

chudacek.blbecek

Re: Jo je to smutne,

Pod to bych se klidně podepsala. Je to rozšířené, protože je to levné a snadné.

0/0
8.3.2010 15:09

černej oes

Re: Jo je to smutne,

Menu do 80 Kč není zase tak veliký problém z čerstvých surovin uvařit. Zajděte do Pivovarské hospody v Kostelci nad Černými lesy a budete jen zírat.

0/0
6.3.2010 10:08

chudacek.blbecek

Re: Jo je to smutne,

Jde to, ale ne s masem. A česká kuchyně taky umí být zdravá. Jenže pod českou kuchyní si každý představí jen dvě až tři jídla. Přitom taková pučálka...

0/0
8.3.2010 15:07

huvarafushi

zděšení

ano, jak pravil pan kuchař: jde o "produkt". Gastronomie v troskách...;-€

0/0
5.3.2010 15:53

japapatramtara

.

já vím, že jdu proti proudu, ale nevíte jestli si takový sáček boršče může objednat i běžný smrtelník? Popřípadě jak na to a kolik by to stálo? Pravý boršč prostě nezvládnu a tohle by mi mohlo taky chutnat, když to nevědomky konzumuji na meníčka

0/0
5.3.2010 15:47

chudacek.blbecek

Re: .

Hm, když nezvládnete pravý boršč, tak si chcete koupit todlencto? Z nebe rovnou do pekla? Navíc jak chcete spotřebovat takový pytel. On sice vydrží 9 měsíců, ale neotevřený. Jakmile ho otevřete, musíte ho spotřebovat do dvou až tří dnů. Radši si najděte nějaký pěkný, jasný recept na boršč a zkoušejte dál. (hint Na vaření.cz ho nenajdete)

0/0
8.3.2010 15:12

Paul_M

no

viz:http://www.reflex.cz/Clanek34693.html R^

0/0
5.3.2010 15:46

amadeus123

kdejakej bambula

se tady otira o Prezidenta AKC. Jelikoz ho osobne znam, dovolim si poznamenat:

1, momentalne je mimo republiku takze tezko na vase maily odpovi

2, 15.2.2010    BEVERAGE & GASTRO    str. 85

Miroslav Kubec, šéfkuchař hotelu InterContinental Praha a prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, triumfoval na 34. kongresu Světové asociace kuchařských organizací (WACS), která se konala 24.–28.ledna v chilském Santiagu. Miroslav Kubec byl 28. ledna 2010 téměř jednohlasně zvolen kontinentálním ředitelem WACS pro střední Evropu a to na volební období čtyř let. „Jsem velmi hrdý! Pro mne, AKC ČR a i Českou republiku je to čest, jelikož jsme kandidovali úplně poprvé během osmdesátileté historii existence WACS,“ řekl M. Kubec ihned po vyhlášení oficiálních výsledků.

3,Miroslav Kubec byl jmenován „BIO osobnost měsíce únor 2010“ na bio webu www.bio-info.cz - to jen tak zkracene, co je na na webu o tomto panovi.

0/0
5.3.2010 15:41

Brkoslav IV

Re: kdejakej bambula

... kdyz ale propaguje takove sracky , tak co jako? :-o

0/0
5.3.2010 16:43

Quick

Re: kdejakej bambula

co:-):-):-):-):-) je na panu Kubcovi BIO ?

0/0
5.3.2010 16:50

zeto

Re: kdejakej bambula

Jakou souvislost má v dnešní době pobyt mimo republiku a možnost odpovědět na maily?8-o

0/0
5.3.2010 19:38

7brrouk

Re: kdejakej bambula

BIO osobnost měsíce ?8-o  To musí vařit jenom v noci !!!;-D

0/0
5.3.2010 19:52

Yen

Re: kdejakej bambula

Jasně, v soutěžích sponzorovaných firmou Unillever, připravil nejlepší polotovar tak, že se dal sníst. Hele Amadee, ty jsi buď moc mladý, naivní nebo bez volebního práva.

0/0
5.3.2010 21:06

Doom

Re: kdejakej bambula

Možná jsem bambula, ale určitě poznám rozdíl mezi chemickým sajrajtem a poctivým jídlem. Když jsem viděl z čeho například "vařili" dětem ve škole ... zelenina v prášku, polévka v prášku, omáčka v prášku.. Zatímco ta čerstvá vypěstovaná zelenina na školním pozemku bez chemických hnojiv se uvařit nesměla a buď shnila, nebo si jí děcka odnelsy domů!!! A proč??? Kvůli "normám" aby náhodou děti něco neotrávilo.. No a kdo se na tvorbě těchto norem podílí??? Uplacení bambulové v různých asociacích......

0/0
5.3.2010 23:59

Paul_M

Kuchařský um je v čudu

To už nemusí vařit kuchař ale kdejakej chemik!!!8-o

0/0
5.3.2010 15:22

chudacek.blbecek

Re: Kuchařský um je v čudu

To může pracovat jako kuchař i dítě, které si dovede jídlo ohřát v mikrovlnce, kdepak chemik.

0/0
8.3.2010 15:15

Paul_M

re

Jestli to půjde takhle dál tak všichni tu za chvílu pojdem!!!Ano šefe na ně!!!;-O[>-]

0/0
5.3.2010 15:18

yogi

kvalita / cena

skutečnost, že to takto funguje tkví především v tom, že labužníků či gurmánů je stále jen menšina. Převládá lidí, kteří řeší více cenu. Každý má na výběr, jestli zajde na oběd do pizzerie, kde stojí jídlo z čerstvých surovin 140,-kč, nebo do stravovny s menu za 69,-.

I když se to u nás stále lepší, pořád ještě ve srovnání se světem nejsme ochotni za kvalitní jídlo platit. Ať už v zemích bohatých, či chudých - většinou všude vyjde jídlo v restauracích atp. podstatně dráž (v přepočtu na příjmy)

U nás bylo jídlo vždy levné (a nějak jsme si na to zvykli), více se řešila kvantita než kvalita, ale časy se mění...

0/0
5.3.2010 15:03

Lessfax

Re: kvalita / cena

presne tak - jenze i v Brne znam plno levnych restauraci (menu pod 70), ve kterych mi zarucene chutna a casto je to domaci kuchyne

predrazene restaurace v ostatnich zemich jsou na tom kvalitativne stejne (vim o cem mluvim)

0/0
5.3.2010 15:19

yogi

Re: kvalita / cena

ano - jsou takové výjimky... 

Ale jinak svým výrokem "předražené restaurace v ostatních zemích" jen potvrzujete co jsem napsal.  Ano, z našeho pohledu (zvyk na nízké ceny) jsou předražené, ale pro příslušníky oněch zemí nikoli.

0/0
5.3.2010 15:29

Z-S

Re: kvalita / cena

V rade zemi, ktere mi povazujeme za ty bohate, je zcela normalni ze se k

obedu ji sendvice a bagety nebo si do prace nosi jidla v krabickach.Mozna pro ne restaurace predrazene nejsou, ale denne tam urcite neobedvaji.

0/0
5.3.2010 15:39

yogi

Re: kvalita / cena

ale já to myslím obecně - stravování v restauracích atp. Nerozděluji jestli jde o oběd či večeři. A máme pravdu oba. Ano - ve světě (ať už v zemích bohatých, či chudých) je pro "obyčejné" lidi chodit do restaurace trochu přepych (což nevylučuje mé tvrzení, že jim to předražené nepřipadá, prostě jsou na tento fakt zvyklí) a to, že u nás dělníci chodí denně na obědy do restaurací, tak to jen díky nízkým cenám, na které jsme zase zvyklí my. Jenže od revoluce se stále více do tohoto světa vracíme i my, takže si musíme zvykat na totéž. ...

Mimochodem, raději bych si dal k obědu kvalitní čerstvou bagetu (takové, jaké dělají "ve světě"), než BLAF ve stravovně za 65,- :-)

0/0
5.3.2010 16:03

Chody1980

Re: kvalita / cena

Vy jste hrozně zábavní, oba. Vy jste tak zábavní, že musím reagovat. Pracovali jste někdo někdy v restaraci at jako číšník či kuchař ? Patrně ne. Pač 4 cenová skupina a pizzerie ( vámi vyzdvyžena ) chodí potraviny kupovat do stejného krámu ( tzv. co je za rohem, či makra atd... ) Váš sen bych chtěl také mít.

to je legrační.

na bagety, na kterých je min, 100% výdělku ( myslím čerstvé, které vyrábějí před vámi ) ani reagovat nebudu....

Mimochodem, víte proč lidé chodí také do restaurací ? Pač na svém pracovišti třeba nemají zázemí k jídlu apod... není to jen o ceně :)

0/0
5.3.2010 18:54





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.