Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Voňavé domácí rohlíky a housky jako malované. Krok za krokem

Po letech konzumace průmyslových rohlíků už jsme skoro zapomněli, jak chutná domácí pečivo. Cena po započítání ceny surovin a energie bude sice srovnatelná s pečivem z obchodu, pochutnáte si ale stokrát víc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Kresinka

Buchta to

bude asi hlavně kvůli droždí. Ale zase to není ta gumová hmota, co se dá koupit ve většině velkých pekárenských obchodů. Peču z toho takové malé kanapky, proříznu a pomažu či proložím náplní. Jinak technicky vzato: sůl do kvásku rozhodně nepatří, mnohem hůře kyne, já ji přidávám až po smíchání s moukou. A dávám málo  soli  Mnohem radši jím housky hustě sypané hrubou solí s méně slaným těstem,. než tak, jak to dělají naši pekaři: přesolené těsto a navrch ani zrnko sypání

0/0
9.6.2010 15:11

juklíček

tak ještě jednou a naposled

z tohodle těsta neupečete rohlík  takový jak má být.

chybí tam jedna podstatná složka a tu vám jako profesionální pekař neprozradím.

copak to asi je ?

0/0
25.5.2010 21:28

astrax

Re: tak ještě jednou a naposled

Jsem docela rád, že profesionální pekař nesděluje, co dává do těsta. Co oko nevidí, po tom se žaludek nezvedá.

http://blog.ihned.cz/c3-43520350-YPospe_d-pekari-se-nestydi-dokud-o-nich-nepisete

0/0
1.6.2010 11:06

watchdog

Tak vyzkoušeno a hotovo

Dobrý, ale trochu to připomíná buchty. Výborné se sýry, ale steak bych si k tomu asi dát nemohl.

0/0
23.5.2010 9:08

juklíček

Re: Tak vyzkoušeno a hotovo

samozřejmě že je to buchta a ne rohlík

0/0
25.5.2010 21:29

seveřanka jižní

.

Dotaz na domácí pekaře - kdo jste pekl nebo pečete jak bez domácí pekárny tak s pekárnou - co považujete lepší z hlediska chleba ( ne z hlediska práce ) ?  Ted jsem chtela použít přirovnání ke komisárku a došlo mi , že vlastně něvím jistě, jetsli byl hranatý, jak jsem si myslela - a našla jsem vystvětlivku zde například http://www.serak.cz/Svejk/nap_ce.htm   , pro zajímavost.

0/0
21.5.2010 0:50

chesterfield

Jakou pekárnu?

Přemýšlím o koupi domácí pekárny. Jakou byste mi doporučili?

Nechci do toho vrazit moc peněz, protože upřímně nevím, jak dlouho mě pečení vlastního chleba bude bavit :-/

Mají nejlevnější pekárny kolem 1500 nějakých zásadních nedostatků?

0/0
20.5.2010 16:43

Jandik73

Re: Jakou pekárnu?

Zkuste pekárnu od ETY (Harmony). Zřejmě nejpoužívanější pekárna. Ale Šumavu, jakou koupíte v obchodě, v domácí pekárně neupečete.

0/0
20.5.2010 17:53

Sallmi

Re: Jakou pekárnu?

Při použití chlebového kvásku upečeš chleba lepší, než je kupovaná šumava.

0/0
21.5.2010 7:45

skrbling

Re: Jakou pekárnu?

My používáme Unold 8695. Velmi dobrá za rozumné peníze, německá, když jsme jí kupovali, vyhrála nějaké testy. Naprosto bez problémů.

0/0
20.5.2010 18:29

helenanezhybova

Re: Jakou pekárnu?

já mám také Unold 8695 už přes rok a půl a nedám naní dopustit :-)R^

0/0
20.5.2010 21:35

Sallmi

Re: Jakou pekárnu?

Dříve jsme měli nějakou obyč (profesor). Po půl roce se zadřela jedna hřídel v nádobě. Reklamace proběhla výměnou za novou nádobu. Pekárna vydržela potom ještě asi 2 roky. Pak se přestala točit ta zpřevodovaná část (zadní ze směru od ovládání/motoru). Nyní máme Moulinex ow 500032. Jelikož jsme doma 4, byla jasnou volbou pekárna se dvěma hnětači a velkou nádobou. ale asi po 10ti měsících se nám také začal zadrhávat jeden hřídel v nádobě. Rklamace mne ale překvapila, neboť nejenom že jsme dostali novou nádobu, ale kvůli zvýšenému namáhání (přece jen to na otočení hřídele chtělo větší sílu) nám v pekárně vyměnili i motor...pro jistotu. Tato pekárna je tišší než ta předchozí a řekl bych, že i výkonější. Každopádně dobře hodnoceny jsou pekárny DOMO. Jsou prý tiché a velmi kvalitní.

0/0
21.5.2010 7:54

fenix007

když je dobrá pekárna,

jsou dobrý rohlíky i v supermarketu. Náchodské pekárny dělají úplně famózní pečivo.

Rohlíky, chleba, čerstvé zákusky opravdu výborné. Ale doma si peču někdy taky - spíš svátečně ;-)

0/0
20.5.2010 16:34

seveřanka jižní

Re: když je dobrá pekárna,

Dobře péct může i pekárna supermarketu - kdo by to byl řekl. Co otevřeli loni Kaufland na Jarově (v Praze ) tak tam občasně zajedem a mají tam hodně široký výběr čerstvého pečiva včetně méně zvyklých druhů a zatím co jsem zkoušela, tak chutnalo. Na druhou stranu jejich obchod v Mělníku byl pravý opak - hrozný. Roli tam bude hrát asi právě ta novota - vybavení, ale i tak..   Jinak vyzkoušela jsem naposledy v Bille koupený Hostivařský pecen, chválený čtenářem v jiném článku idnes, a je výbornej. 

0/0
21.5.2010 0:42

juklíček

tohle není těsto na rohlíky

z tohodle těsta rohlík bude chutnat jako buchta, ne jako pravý rohlík ! vzpamatujte se.Rv

0/0
20.5.2010 16:17

SantaKlaun3

.

Paráda! To musím vyzkoušet, nejlépe ještě dnes! R^:-)

0/0
20.5.2010 10:21

mktka

Souhlasím,...

není nad domácí pečivo. V obchodě už kupuji pečivo opravdu minimálně, mám pekárnu od roku 2004, peču skoro každý den. S kupovaným pečivem se domácí chlebík :-) nedá srovnávat.

0/0
20.5.2010 9:15

Jandik73

Re: Souhlasím,...

Máte pravdu. Pokud vám chutná buchtový chleba, je to tak. Bohužel mě domácí pekárna moc neoslovila. Dělám v ní hlavně marmelády, pečené čaje, zaděláváme těsto. Chleba si raději koupím.

0/0
20.5.2010 17:55

rafton

Re: Souhlasím,...

Nesmíte chleba dělat z kvasnic (většina hotových směsí).

0/0
20.5.2010 21:18

rafton

Smutná pravda,

že pečivo koupené v marketech, dnes je prakticky nepoživatelné. Jenomže ono to platí i o uzeninách, zelenina vypadá jak z kompostu, většina mléka je nechutná, sýry mdlé atd.

A já jsem na začátku řetězce chleba si peču doma (z žitného kvásku ne z kvasnic), uzeniny kupuji z Německa to samé sýry (a není to drahé, když chcete ušetřit tak v Lidlu mají některé salámy dovezené z Německa a jsou o 100% lepší než naše - už nápis "100g vyrobeno ze 100g masa" je lepší než "obsahuje 67% masa, kůže ...."). Jogurtů je chutných jen pár druhů.

Je to smutné co se stalo s potravinami za posledních 20 let.

A jedna otázka dá se sehnat poctivá anglická slanina? Tím nemyslím tu lisovanou náhražku.

0/0
20.5.2010 8:50

lepidlo999

Re: Smutná pravda,

Žitný kvásek? Můžete dát recept?

0/0
20.5.2010 9:07

rafton

Re: Smutná pravda,

Na internetu je toho hodně. Ale já začal jednoduše: vlažná voda, 2 vrchovaté lžice celozrné žitné mouky.

Vše promíchat na velmi řidké těsto (jako na palčinky, lívance). Nechat odstát 24 hod. a přidat zase 2 lžice celozrné žitné mouky a vodu a pak po 24 hod zase. Takto je asi 4-tý den kvásek připraven. To že je ready je poznat, že jak kyne nahoru tak se zastaví (neboj se, že to nepoznáš).

Optimální je teplota 25-30°C.

Je velmi kyselý a nemá na něm být plíseň (což se u zakládání může stát). No a když budeš péct chleba tak si ve sklenici nech asi 1cm ode dna a pokračuj v koloběhu 2 lžice a voda (já ho takto udržuji už asi 3/4 roku a chlebu se tak po 3 měsících zlepšila ještě chuť). A chleba peču 250 g hl.mouky, 300 g žitné chlebové, 250 g kvásku, 10g soli, 5g kmínu, 250ml vlažného mléka (nebo vody) + cokoliv co napadne.

0/0
20.5.2010 9:21

rafton

Re: Smutná pravda,

Peču v pekárně ale dám jem míchací a kynoucí program (1,5 hod) pak

nechám v pekárně cca 4 hod. kynout (dle stavu nakynutí) a pak zapnu

program na pečení (1 hod). Moje pekárna neumí uživatelské programy a

kratší časy je nutno vyzkoušet.

0/0
20.5.2010 9:21

rafton

Re: Smutná pravda,

Není zač, a pak je potřeba si pohrát s poměry mouky a tím si stanovit svoji chuť mouky. Jen je třeba pamatovat, že kyne žitná mouka. Moje 8 letá dcera kupovaný chleba nejí a tento (s 50g semínek ze slunečnice) si dá raději než rohlík. No ale můj syn chleba odmítá jakýkoliv :-).

Přeji hodně štěstí.

0/0
20.5.2010 11:28

rafton

Re: Smutná pravda,

Tento příspěvek patří pod:

20.05.2010 11:00 lepidlo999

0/0
20.5.2010 11:29

lepidlo999

Re: Smutná pravda,

Moc díky, jdu do toho :-)

0/0
20.5.2010 11:00

rafton

Re: Smutná pravda,

Špatně jsem zařadil, příspěvek, odpovídal jsem výše :-(

0/0
20.5.2010 11:29

Sallmi

Re: Smutná pravda,

Já to dělám ještě jinak.  Ve sklenici (klasický zavařovačce) mívám na 4 prsty kvásku. ten smíchám s polovinou žitné mouky a vody, které budu potřebovat na upečení chleba (mouku používám 1:1 celozrnnou/chlebovou) a nechám několik hodin stát (především přes noc). Ráno odeberu do sklenice na 3 prsty a dokrmím. Pak přidám ostatní suroviny a nechám pekárnu vypracovat těsto. Odpoledne jen zapnu program pečení na 1 hodinu a je to. No a večer můžu začít na novo. Mléko nedávám, když už něco, tak trochu kefíru (podporuje kvašení).

0/0
20.5.2010 12:21

rafton

Re: Smutná pravda,

Ty nedáváš, žádnou pšeničnou? Mě bez pšeničné mouky chleba tolik nechutná.

Kefír dávám občas taky a včera jsem poprvé zkoušel z tvarohu a taky vynikající. Těch variant můžou být stovky.

0/0
20.5.2010 12:49

Sallmi

Re: Smutná pravda,

Pšeničnou samozřejmě také, ale tu dávám až ráno se zbytkem směsi žitných mouk a ostatními surovinami. Většinou mi to vyjde tak 50:50 (pšeničná : žitná). Jenže já to dělám spíš podle citu (oka), takže co chleba, to originál. Nechám promíchat tužší těsto, které sice dlouho kyne, ale na druhou stranu se nikdy nepropadne. Jinak do těsta dávám lžičku drceného nebo mletého kmínu, dvě lžičky celého kmínu, pár semínek anýzu (na ten bacha, je hodně aromatický) a pár drcených kuliček koriandru. To jsou přísady, které dám prakticky vždy. Dále lze doplnit i nějakými semeny (dýně, slunečnice, len...), ale na to je lepší udělat těsto trochu řidší. Není ani od věci dát polévkovou lžíci olivového oleje.

Čistě žitný chleba je docela ňamka, když ho namažeš plnotučným tvarohem nebo sádlem a posypeš jarní cibulkou.

0/0
20.5.2010 13:24

rafton

Re: Smutná pravda,

Také mám snahu o co nejtužší těsto.

Anýz tam nedávám, jeho chuť nesnáším, jinak ostatní ano. Dříve jsem dával olivový olej, ale pro mě chytnul chleba takovou zvláštní pachuť a tak jsme tam začal dávat právě tučné mléko. Semínka dávám někdy až 100g, mám namíchané proso, slunečnice a sezam.

Čistě žitný chleba nemusím, jsem spíše na pšeničné výrobky ale udělat pšeničný kvásek na Ciabiatu to je už umění.

0/0
20.5.2010 15:27

Sallmi

Re: Smutná pravda,

Kup kvalitní olivový olej. Ty levnější a horší opravdu nejsou nic moc (mě voněj jak vyjetej motorák-byly při výrobě v delším kontaktu s kovem) ale třeba takovej Borges je dobrej. Dá se i Carbonell. Já teď používám olej koupený v Tunisku za pár dinárů a je taky slušný. Každopádně stačí na chleba použít jen jednu polévkovou lžíci.

0/0
21.5.2010 7:44

Euronymos

Re: Smutná pravda,

Další neschopný člověk, který nadává, ale to je tak vše ...

0/0
20.5.2010 9:17

rafton

Re: Smutná pravda,

My se známe?

Nikde nenadávám a řešení mám, nebo ode mě čekáš, že budu stanovovat marketingovou strategii pekáren?

0/0
20.5.2010 9:23

Sallmi

Re: Smutná pravda,

Tak salám, který má na 100g hmotnosti 100g masa bych chtěl vidět. To tě někdo tahá za nos ;-D

0/0
20.5.2010 10:26

rafton

Re: Smutná pravda,

Co je na tom divného, např. 100g tvrdého sálámu může být vyrobeno ze 130g masa.

0/0
20.5.2010 11:04

Sallmi

Re: Smutná pravda,

jo a k tomu přihoď sádlo, sůl a kořenící směs a rázem jsi na 150-160g nevysušené suroviny

0/0
20.5.2010 12:11

rafton

Re: Smutná pravda,

Ano tak to je a proto se divím, že se někdo diví :-)

Např. 100g ketchupu Heinz je vyrobeno ze 132g rajčat a to i při zachování zákona o zachování hmoty.

0/0
20.5.2010 12:46

keepa

Re: Smutná pravda,

jezisi, jak tu muzes predhazovat tu heinzovu nepozivatinu.... brrr :-/

0/0
20.5.2010 19:14

rafton

Re: Smutná pravda,

Je to pro mě nejlepší volně dostupný kečup.

A který je pro tebe tedy poživatelný?

0/0
20.5.2010 21:16

pivozatrikoruny

Re: Smutná pravda,

Poctivou anglickou slaninu seženete třeba zde:

http://www.robertsons.cz/Product_detail.asp?Position=1&ProdID=1443&CZ=1

Pokud ovšem víte co je to "poctivá anglická slanina". Ona totiž s tou naší (a to ani nelisovanou nešizenou) nemá moc společného, především není uzená...

0/0
20.5.2010 10:41

4sAd

Re: Smutná pravda,

Což mě třeba v UK trochu překvapilo :). Ale je pravda, že chuťově to je zcela něco jiného.

0/0
20.5.2010 11:11

rafton

Re: Smutná pravda,

A není to spíše něco jako Rakouský a Italský Speck? Ten si nakupuji v Tyrolech.

Ochutnám a uvidím.

0/0
20.5.2010 11:15

mr.ricardo1

Re: Smutná pravda,

americka i anglicka slanina od robertsona neni spatna, ale bohuzel je nadopovana dusitanem sodnym (e250), coz me trochu zklamalo. ale zase to clovek neji denne, tak se to da prezit :-)

0/0
20.5.2010 11:47

Miri

Re: Smutná pravda,

Slanina - dá se sehnat v Globusu a je to kus masa. Uzeniny tam jsou také vynikající a z masa a bezlepkové, mouku tam do uzenin nedávají.

0/0
20.5.2010 11:36

rafton

Re: Smutná pravda,

Tak to jsem měl asi v Globusu smůlu, měli jen lisovanou. Ale jinak je Globus asi opravdu nejlepší pro běžný nákup masa, uzenin a pečiva (a to i proti většině soukromníčků co znám). Dokonce mě tam chutnají i klobásy, které už normálně ani nekupuji.

Škoda, že zelenina tam odpovídá hrůzám z jiných obchodů a bohužel nemá moc dostupný větší zeleninový trh.

0/0
20.5.2010 12:07

**v

Re: Smutná pravda,

Tak teda nevim, ale pokud koupim v Globusu v Praze na Zlicine, tak je maso druhy den smradlave. A ty jejich uzeniny uz taky nejsou ci byvaly. Z Globusu maso uz nikdy Rv

0/0
20.5.2010 18:23

rafton

Re: Smutná pravda,

No ono je pravda, že jsem tam nakupoval tak před rokem. Nyní tam nejezdím protože je tam neustále hodně lidí. Ale pořád tam lidí pro uzeniny z okolí jezdí (v Pardubicích).

Já maso většinou nakupuji v Makru, není tam levnější (což si spousta lidí myslí) ale dá se tam sehnat relativně kvalitní hovězí a i další druhy mas.

0/0
20.5.2010 21:21

visnery

Focaccia

Doporucuji si doma udelat italskou Focacciu s bylinkami, syrem, susenymi rajcaty, proste co vas napadne a mate doma. je to neskutecny kulinarsky zazitek :) tady je recept: http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=988

0/0
20.5.2010 8:49

Paul100

Kvalita tržně-ekonomického chleba

http://hn.ihned.cz/c1-43468900-chleb-nedopecene-bochniky-s-primesi-starych-pecnu

Takto se dnes v době, kdy vše ovládá neviditelná ruka trhu, peče chléb. Rv:-/

0/0
20.5.2010 8:44





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.