Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Chřestová sezona v Evropě vrcholí, u nás ji zrušili komunisté

Pěstování chřestu je poměrně pracné a náročné na pracovní síly. A v době, kdy se spíše kolektivisticky bojovalo o zrno, bylo výhodnější prohlásit chřest za buržoazní přežitek a jeho pěstování ukončit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Kresinka

u nás se

pěstuje jen řepka do nafty

0/0
31.5.2010 17:33

lrklo

Já bych řekl, že to zrušil Paroubek

když dělal náměstka v RaJi Prahy 5;-D;-D;-D

0/0
27.5.2010 20:18

Lanolin

Re: Já bych řekl, že to zrušil Paroubek

huš, nechte politiku spát alespoň tady. Vždyť někteří svazáci z ODS se ptají po vás. ;-D

0/0
27.5.2010 22:18

StellaArtois

.

0/0
27.5.2010 16:33

Cikánek

Nechutná

Několikrát jsem ho ochutnal jak u nás, tak i v cizině. Mně prostě NECHUTNÁ Rv Bléé!

0/0
27.5.2010 15:51

Lanolin

Re: Nechutná

No vidíte a mě chutná, jen nesnáším umbrflamby (že nevíte co to je? váš problém)

To máte jako prohlášení vegetariánů a veganů o vraždění zvířátek, o dělání si hřbitova v žaludku a já nevím o všem čem ještě.

Tolerance je důležitá, když mi vadí a nechutná chřest, tak si o něm přeci ani nečtu a necítím potřebu o tom psát. Je to problém jedné potraviny, podobně jako moje umbrflamby.

S problémem výživy maso ani či ne se dá diskutovat, s problémem mám rád umbrflamby nebo chřest nemá cenu diskutovat, každý máme jinou chuť.

0/0
27.5.2010 16:16

flames828

Re: Nechutná

Gratuluji, nejméně smysluplný příspěvek týdne!

0/0
27.5.2010 18:02

Lanolin

Re: Nechutná

To neva, hlavně mi nešahejte na moje nenáviděné "umbrflamby".

Pak to možná pochopíte ;-D

0/0
27.5.2010 19:03

thx1137

Re: Nechutná

na to se dá říct jen jediné: wtf? :-)

0/0
27.5.2010 18:52

Lanolin

Re: Nechutná

Che che che, víte to samé se dá přeci říci na původní příspěvek. Ten je přeci totálně nesmyslný, proč někdo, kdo nemá rád chřest, čte článek o chřestu a ještě k němu musí psát?

A nejen že mu nechutná, ještě cítí potřebu ho ostatním znechucovat svým "Blééé". Proto upozorňuji na toleranci ve stravování. Pokud mi něco chutná/nechutná, je to moje věc. Pokud mi někdo vnucuje jiný životní styl (jako makrobiotici, vegetariáni a vegani), má cenu s nimi diskutovat abych ostatní informoval o výhodách/nevýhodách jejich stylu.

Tolik k vašemu wtf, aneb "What The Fuck?". Ale klídek, alespoň je tu prča a nepodřezáváme si krky jak v politické diskusi ;-D

0/0
27.5.2010 20:14

Lanolin

opět chyba komunistů, že?

Promiňte, ale někdo si tu spojuje s nespojitelným. 1945 konec války, 1948 rudá revoluce.

Po válce byla Evropa celá vydrancovaná a hladová, koho by asi tak nakrmil chřest? Ani lidí už nebylo tolik na tu práci.

Takže se shora nařídilo pěstování toho, co nakrmí národ a nedovolí hladomor. To že se později neobnovilo pěstování chřestu je hodně otázkou trhu (byť socialistického). Myslíte, že válkou zničené a hladové německo pěstovalo po válce hlavně chřest a hladová Víděň toužila po chřestu?

Hloupě pindáte a pletete si pojmy s dojmy. Poválečná Evropa byla hladová a hledala snadno pěstovatelnou stravu pro své lidi. Luxus jako chřest co dodá hlavně chuť, ale ne výživu pro anorektiky a zdravovýživáky a gourmety neměl na polích Evropy co dělat. Obolí průmyslově zasijete i sklidíte.

0/0
27.5.2010 15:01

captain cook

Re: opět chyba komunistů, že?

ale houbelec! Proste chrest se tenkrat nehodil micurinovskym pokusnuikum do kramu. S tim se nedala delat zadna "jarovizace", pac jim shnil driv nez to zrni.

Zato ale ty jsi dosud ovlivneny chozrascotem a stachanovstinou.

0/0
27.5.2010 15:20

Lanolin

Re: opět chyba komunistů, že?

Víte to je kouzelné a je to vidět všude. Kdo nesouhlasí s mým "modrým" názorem je bolševik. Ovlivněný chozraščotem a je stachalinovec. Jste už po těc létech průhlední jak "fenstrglás" stejně jako komunisti za socialismu. Používáte totiž stejné metody jako bolševik - na nic neodpovíte, ale přádně zneuctíte protiparnera v diskusi (jednou ho označíte za kapitalistu a podruní za socialisti, nebo až komunistu).

Krásně tak zazdíte argumenty o potřebě výživy poválečné Evropy. Vždyť chřest potřebuje fůru lidí a výživnou hodnotu (pro přežití hladové Evropy) má nula nula prd, to je vám ale jedno, diskutér mi nesedí do názorů a tak ho označím za rudého a tím ho odvařím. V jste jak Moskva co označovala každého kdo se nehodil za ... pa pa padá bu bu bu.

0/0
27.5.2010 16:03

StellaArtois

Re: opět chyba komunistů, že?

Chřest zbožňuji :) a pane vědátor proč se tedy pěstuje v Německu které bylo válkou zbídačené suverejně nejvíc.

0/0
27.5.2010 16:33

Lanolin

Re: opět chyba komunistů, že?

Máte svatou pravdu, v Německu se ta tradice obnovila. Ufff fakt nevím proč, snad jsou tam jidé pracovitější, nebo jim banky daly podmínky pro investici dlouhodobě návratnou. Já je mám teprve dva roky na zahrádce a zatím houbeles, takže vím, že to není sranda.

Zeptejte se třeba výrobců sýrů Grand Moravia, ty potřebují dlouhé zrání. Takže dostanete úvěr, potřebujete dlouhé zrání a teprve pak můžete prodávat. Stejně tak kdo půjde do rizika pěstovat něco co (možná) za pár let vyjde.

Pár pravověrných se tomu věnovalo i za bolševika, možná jen režim si neuvědomil, že by se z toho daly získat cenné devizy. Těžko vidět do hlav zemědělců a bolševických ekonomů. Čert ví, ale házet vše na bolševiky je tendenční a krátkozraké vidění.

0/0
27.5.2010 19:16

Lanolin

Re: opět chyba komunistů, že?

Ještě bych si dovolil polemizovat s tím: "v Německu které bylo válkou zbídačené suverejně nejvíc."

To mne málem sestřelio ze židle. Kdopak tu odpornou válku začal? Za zbídačelé označujeme takové země, které byly poškozeny napadením a okupací. Německo bylo zničeno v důsledku války, kterou zahájilo a vedlo.

Mimochodem, doufám, že vám něco říká též Marshallův plán. Ten se dotkl jen západní Evropy a pomohl hlavně Americe v konverzi zbrojní výroby a rozvoji západní Evropy a její obdobě (východ se jí vzdal, viz poválečné rozdělení zájmových zón).

0/0
27.5.2010 19:25

StellaArtois

Re: opět chyba komunistů, že?

No tak o vinně Německa nepochybuji, ale na pěstování chřestu to snad vliv nemá ;)

Jiinak musím férově uznat, že mě velmi překvapila pozitivní a veskrze kladná reakce i přesto že já si tím Německem rýpnul hodně zdaru v pěstování Tomáš

0/0
27.5.2010 19:32

Lanolin

Re: opět chyba komunistů, že?

Vždyť já to chápu, také mne štvetohle zrušení "šparglového průmyslu" na Brněnsku, byla to legenda. A ty rudý blbouni na tom mohli vydělat - pěkně pěstovat pro kapitálisty a brát valuty. Přebytky šupnout do různých Es a jiných exclusive šopů.

Na to pěstování je děs, že jsem sehnat ty keramické zvony a stále mi je nějací bl*ečkové ničí (a to i za plotem). Vzduchovka nemá šanci a našel jem pár kamenů a hodně LR olověných kulek. Policie na to prdí, nebylo to ohrožení života, nemáte důkazy ... Ach jo. Díky za přání, snad budou aspoň zelené špargle :-). Olin

0/0
27.5.2010 19:58

lrklo

A on ten chřest je tak dobrý?

Jak to, že podvaceti letech tzv.demokracie se lidé o něj nervou?;-D;-D;-D

0/0
27.5.2010 20:20

error401

miluju chřest

sice je ttrochu drbačka loupat to, zvlášt ty tenší kousky, ale zase je to pak za 10 minut uvařený. bohužel sehnat u nás hezkej čerstvej chřest je docela problém. o to větší bylo moje překvapení, když jsem se teprve nedávno dozvěděl, že česko bývalo chřestová velmoc ;-(

0/0
27.5.2010 13:30

Lanolin

Re: miluju chřest

No vidíte a já čerstvý chřest kupuji již léta v supermarketech.Jen musíte shánět ve správném období. Třeba můj milý Glob... (ať to nevymažou jako reklamu) nabízí v chřestové sezoně kvalitní materiál.

0/0
27.5.2010 15:07

error401

Re: miluju chřest

aha, no já chodim jen do Tesca nebo Billy a tam je to špatný. I když v Bille občas mají "Záhoráckou šparglu", ale v kolísavé kvalitě. budu muset zkusit ten Globus :-)

0/0
27.5.2010 17:08

Lanolin

Re: miluju chřest

Tady v Brně je nádherný na pultech okolo 40Kč za půl kila od hubených až po tlusté špalíky. Jak tohle období začne, tak smutně koukám na své pokusy na pozemku a pak jdu nakupovat.

Odkrojené spodky a oloupané šlupky použiju na vývar na skvělou "šparglovku" polévku a zbytek klasicky lehce ovařit a podávat dle chuti.

0/0
27.5.2010 19:47

darkangel

Re: miluju chřest

Nekupuji chřest v obchodě, je starý vyschlí a hořký. Mám ho dostatečnou hojnost na zahradě a jeho pěstování není nijak náročné. Je to jen delší procedura než začne plně rodit dostatečně velké a silné výhonky.  Zato pochutiny z této zeleniny jsou nepřekonatelné, a to že někoho nezasytí je nesmysl.  Z oblasti Brna nebyl nikdy vytlačen, na soukromých zahrádkách ho můžete běžně vidět. 

0/0
27.5.2010 20:10

Trips

Nic moc

Nic moc. Kdyz vidim, ze je v jidelne Spargel, tak si radeji jdu koupit neco do kramu. To same ve Spanelsku, chci salat, tak automaticky bez esparrago. Ale kdyz porovnam nabidku v regalech ceskych a zahranicnich obchodu, tak je to u nas dost chude.

0/0
27.5.2010 13:29

Desmodrom

Zdanit

Já bych zdanil pojídače chřestu - neměl bych být také premiér?

0/0
27.5.2010 13:16

Lanolin

Re: Zdanit

Jste odvážný člověk, do těchhle neřádů je třeba tepat a drtit je.

Jen mi vysvětlete tu daňovou reformu Velké Modré. Mělo se sjednotit 5% potraviny, léky a software (apod) s tou 18% na ostatní. Dnes máme potraviny léky apod za 10% a software a další za 20%. Mě už z toho jde hlava kolem a nechápu to. Vždyť ti co chtějí lidi okrást daněma jsou rudí a oranžoví, nebo snad ne?

0/0
27.5.2010 15:12

jalaj

Asparagus

Mňam. Je to opravdu pochoutka.

Jenom kdyby urea  po něm tak nepáchla ...

0/0
27.5.2010 12:54

josnow

Re: Asparagus

A proč ji očicháváš? ;-)

0/0
27.5.2010 15:00

Lanolin

Re: Asparagus

netřeba očuchávat, je výrazná na sto honů ;-D

0/0
27.5.2010 15:02

visnery

chrrest

Já jsem zrovna vcera delala chrest s holandskou omackou na bramborach, doporucuji prevelice. Chutne rychle a zdrave. Tady je receptik i s fotkou:

http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1492

0/0
27.5.2010 12:51

Campino

Re: chrrest

Já jsem včera dělala také chřes s holandskou omáčkou a mám i lepší a osvědčený recept na http://www.cuketka.cz/?p=113 - nezapékat, pouze přelít... Je to opravdu autentické, protože si v Německu a v Rakousku v tuto dobu chřest dáváme dost často.

0/0
27.5.2010 12:59

Winebibber3

Re: chrrest

a já mám doma a na zahradě hromadu bílého chřestu (bydlím kousek od Ivančič a naše rodina pěstuje chřest - špargl už několki generací místní metodou - pod hlíněnými zvonci)... a zítra ten Váš recept vyzkouším ... u nás se dělá hlavně šparglové zelí s knedlíkem a pečenou kachnou :-)

0/0
27.5.2010 13:23

roedor

hm, chřest miluju, ale nevidím důvod, proč bych si

měla kupovat ovadlý hnus z Chile...A na trhy se z časových důvodů nedostanu:-(

0/0
27.5.2010 10:05

Kovis

Re: hm, chřest miluju, ale nevidím důvod, proč bych si

I v supermarketech se prodává čerstvý chřest a kupodivu i ten český.

0/0
27.5.2010 15:04

unbreakable..debater

Re: hm, chřest miluju, ale nevidím důvod, proč bych si

Přitom kousek za Prahou jsou chřestu obrovské lány pole. :-P

0/0
27.5.2010 17:22

ocko27

hmm

tak k babičce do brna si každé ráno chodil po chřest hotlier s ústi - nemal to trochu s ruky ? ;-D to už moho, rovno do Vanglu;-)

Inak chřest je vynikajúci, ked ho viete správne upravit není nič lepšieho :-)

0/0
27.5.2010 9:56

Dr. Taby

Re: hmm

No on to někdo špatně napsal. Jedná se o ústeckou čtvrť Brná. Takže za babičkou v Brné...

0/0
27.5.2010 14:05

szagi

za 265,- si chřest nedám

ale ono to bude asi jinak s tou "sílou" měny, že? :-)

0/0
27.5.2010 8:18

individual

Re: za 265,- si chřest nedám

Menu za 10 Eur? Velká pohoda.

0/0
27.5.2010 8:33

Campino

Re: za 265,- si chřest nedám

10 Euro je přehnaná cena, dá se sehnat za cca 5 - 6 Euro na porci. (např. IKEA - výborný chřest - 6 velkých kusů, brambory a holandská omáčka).

0/0
27.5.2010 13:01

individual

Re: za 265,- si chřest nedám

...aneb čím levnější cokoliv, tím lepší. A IKEA jako vzor gastronomie ;-D.

0/0
27.5.2010 13:24

Jandik73

Re: za 265,- si chřest nedám

No vidíte, to mě nenapadlo. Občas přemýšlím, kam vzít manželku na večeři, ale IKEA mě nikdy nenapadla. Díky za tip.

0/0
27.5.2010 13:56

Glock Mark V

Hmmm

Ve Slovinsku se sbírá "divyj špargl" - divoce rostoucí chřest - sezóna začíná na konci dubna. Stojí za ochutnání např. s plody moře.

0/0
27.5.2010 8:10

s(h)arka

chřest nebo čerstvej kedluben

chuťově podobný,když se to uvaří....

0/0
27.5.2010 7:49

Lanolin

Re: chřest nebo čerstvej kedluben

Ale fuj Šárko, miluji chřest, miluji třeba i kedlubnové zelí (nebo mísoi brambor do bramboračky, či syrové), ale asi si děláte srandu. Tak konzistence a chuť je diametrálně jiná.

0/0
27.5.2010 15:17

ivoš

No teda,

co všechno ti komunisti nevyhubili.;-DMůžou i za chřest.;-DPokud vím, za komunistů bylo zahrádkářů jak naseto, a dodnes neznám žádného, který by chřest pěstoval. Osobně mě chřest nijak nenadchl, takže si myslím, že je to jen  taková snobárna, samozřejmě proti gustu... A ti komunisti jsou v článku proto, že je pár dnů před volbami.

0/0
27.5.2010 7:39

keepa

Re: No teda,

pac jsi buran...

u nas se pestuje. pestoval, jedl, ji a bude jist.

a bohuzel ivancicky chrest je jedna z mala super veci, ktera tato zeme umela a o kterou nas bolsevik pripravil;-)

0/0
27.5.2010 8:30

individual

Re: No teda,

"chřest je snobárna" - ;-D;-D;-D

0/0
27.5.2010 8:32

ocko27

Re: No teda,

možno boli komunistický záhradkáří len líny ;-D lebo prvá várka chřestu sa sklízi až  4 rok po jeho zasadení :-) osobne som s Ivančic a čo viem tak tu aj za komárov ludia ten chřest  pestovali doma a nenazvala by som to  snobárnou, ono kto je odkojený na špeku, bůčku, jitrnici  tak má celkom problém potom poznať a rozoznať dobré a kvalitné chute iných potravín ...klaním se :-P

0/0
27.5.2010 9:58





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.