- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Chahá, pokud máte vozidlo s řidičem (tramvaj), niíc neřešíte
Chacha, jestli se dostanes tramvaji na Husitskou, tak jsi dobrej
Já jsem nyní začal vařit pro kamarády a přátele. Vždy to pojmu v nějakém duchu. A informace čerpám z různých zdrojů.
Chefparade? To je to zařízení, kde při kurzu naší národní kuchyně vaří perkelt a říkají tomu guláš?
Zhruba pred jednim rokem jsem byla na kurzu vareni v chefparade - hovezi - steaky a musim rict, ze v podstate vsechno probihalo tak jak autorka clanku napsala.
Vzdy po uvareni jsi si pokorm pekne zdlabli a kdo nemohl, mel moznost si svoji porci odnest domu!!! a vzhledme k tomu, ze nekteri ucatsnici meli dokonme sve krabicky, predpokladam, ze je to v chefparade bezna praxe.
Za 1000 Kc jsme kazdy zbastil min. 0,6 kg argentinske svickove,coz za ty prachy nikde moji mily rypalove nikde nedostanete, natoz aby jste se u toho neco priucili
...a to je jako co? Škoda, že se nepřipravovaly Tortellini. Tohle mě vždycky spolehlivě dostane, když v jídelníčku "italské" restaurace vidím Torteliny a Ravioly a když si objednávám a říkám ňoki, kouká na mě obsluhující pubescentní vejr chvíli nechápavě a pak říká, jo ták! Ale tzo se čte pane Gnoči! Svatá prostoto...
gnoči jsou fajn. Ale taky jsem slyšela mluvit jednoho rádoby gurmána a ten říkal parmažán
Tak musim rict, ze jsem kurz tzv. kluku v akci absolvovala pred 3 lety v Perfect restaurantu a vedl ho Ondra Slanina byl skvely.5 lekci stalo 10000kc. Na zacatku kurzu jsme vzdy dostali recepty, potraviny a pod dohledem "statneho" osetrovatele zacali kuchtit. Vzdy se varilo 3 - 4 chodove menu. Lektor se nam venoval, dohlizel a choval se profesionalne. Musim Ondru pochvalit hlavne za lekce steaky, sushi a musle, na ktere mel kazdy z nas moznost si otevrit ustric, kolik se mu racilo. Na druhou stranu musim rict, ze jsem navstivila i kurz Chefparade. U vchodu nas nechali stat docela dlouho, aniz by nas uvedli, nikdo nam nenabidl nic k piti, atmosfera byla velmi rozpacita. Slo pravdepodobne o prvni kurz indicke kuchyne. Kurz nebyl pripraven, vedli ho indove, ale nikdo nezajistil tlumoceni. K vareni jsme se poradne nedostali, protoze vsechno uvarili oni a co se tyka receptu, tak ty dodnes nemam.
s přítelem asi před 3 měsíci. Shodou okolností šlo také o italskou kuchyni. Šéfkuchař (tuším Honza) byl příjemný, se zkušenostmi přímo z Itálie. Vadilo mi ale, že jsme sice byli rozděleni do skupin po 3-4 lidech (celkem asi 15 účastníků), nicméně ve výsledku musely vařit vždy dvě skupiny dohromady, takže cca po 8 lidech, což už mi připadá dost, nemůžete si vyzkoušet vše, co byste chtěli. Všechny skupiny navíc vařily stejné věci, takže jsme toho nestihli moc vyzkoušet. Recepty jsme dostali až druhý den po kurzu e-mailem, takže nikoli předem. Navíc úplně neodpovídaly postupům, které jsme během kurzu používali, ale to se dá chápat, každý kuchař to dělá trošičku jinak a recepty mají univerzální.
Možnost odnést si zbylé jídlo domů jsme také neměli, což mě osobně asi nejvíc iritovalo, protože toho zbylo opravdu požehnaně a při představě, že to všechno skončí v koši, se mi otvírala kudla v kapse , nesnáším plýtvání.
Celkově shrnuto byl kurz zajímavý a určitě mi něco dal, ale nějaké výtky bych měla - viz výše. Každopádně vzhledem k tomu, že jde opravdu asi o nejlevnější kurzy v Praze, je to celkem za málo peněz dost muziky
S tímto kurzem zkušenost nemám, ale s jedním z kuchařů ano. Úplně náhodou jsem se před cca měsícem zúčastnil akce "Když muži vaří" v IKEA. 10 mužů v každém domě IKEA v ČR v jeden čas vařilo pro své partnerky. Vlastně to byl regulérní kurz vaření. Zatímco v ostatních třech domech bylo za hodinu hotovo (jedni dělali předkrm, druzí hl.jídlo, zbytek dezert), na Zličíně dělal každý všechno. Skvěle jsme se bavili víc jak 3 hodiny! "Náš" kuchař (šéf kuchař La Casa Argentina) prý pro Chefparade dělá. Pokud tak vypadá běžný kurz, jen doporučuji! Sám se na jejich 2-3 kurzy chystám. A cena mi přijde výborná!
Pesto z máty? Nechci být šťoural a nějaký závratný kuchař taky nejsem, tak je to možná jen z neznalosti této speciality.... ale pesto bylo vždycky bazalkové.... v Itálii jsem nezaznamenala, že by se máta používala k čemukoli jinému než do Mojita.... (a tomu tam taky zase tak moc neholdují...)
Prosím vás, proč se tedy do toho šťouráte, když jak sama píšete(a jak je zjevné), o tom nic nevíte? Já sice znalec také nejsem, ani se nemůžu chlubit s tím, že jsem cestoval po Itálii, ale vím, že pesta existuje mnoho druhů, nejčastěji se samozřejmě dělá z bazalky, ale hodně často také ze sušených rajčat, právě z té máty (pesto di menta), z petržele, ale třeba také z tuňáka a limety, ze špenátu, z medvědího česneku, z různých ořechů apod. Pesto je prostě název pro omáčku, pesto alla genovese je ono klasické pesto, které asi jediné znáte.