Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Testujeme kurzy vaření: v Ola Kala užijete legraci s nádechem Francie

Kombinaci humoru a čerstvých surovin nabídl kurz ve studiu Ola Kala. Krásné prostředí ve stylu francouzského venkova přímo vybízí k tomu, abyste do jídla přidávali hodně vína a bylinek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

odil

Kurz u Pana Stifta

Se slzou v oku vzpomínám na kurz vaření v Radisson SAS -Alcron s Panem Stiftem. Kurz probíhal v banketové kuchyni hotelu Alcron, předem jsme dostali recepty, které jsme si i prakticky vyzkoušeli ve 3 skupinkách po 4 účastnících. Používali jsme vysoce kvalitní suroviny, např. dančí svíčková pro carpaccio či Grand Marniere na Tart Tatin. Pan Stift nám prozradil spoustu "fint". Co jsme si uvařili, to jsme si snědli. pro posilnění jsme měli k dispozici dobré víno. Na závěr nám Pan Stift předvedl kuchyni hotelu a seznámil nás s provozem. A pak byla připravena ještě kompletní večeře, včetně dezertu. Kurz běžel cca před 2 lety a stál kolem 4.500 kč - vzhledem k tomu, co všechno bylo zahrnuto do ceny, bylo to "za hubičku". A pan Stift je nejen výborným kuchařem, ale i lektorem.

0/0
13.6.2010 18:22

woody.birch

Viz "Petr a pár devítek"

Byznys kurzy ve stylu "Hošanů v akci" bych asi nemusel. Ale celá série mi skutečně připadá dost tendenční.

A ona i ta úroveň frekventantů je dost zásadní. V jedné hříčce řešil Spejbl s Hurvínkem, co to znamená: "Vezmi dvě vejce, rozbij je a utři". Pokud je to kurz zaměřený na nějaké speciality, pak budu předpokládat, že účastníci tuší, jak se krájí cibule, nebo škrábou brambory.

PS: U nóbl kurzu sice leccos může být předpřipravené, ale neměl bych moc dávat najevo, že mým hlavním zdrojem je "convenience food".

0/0
10.6.2010 23:40

Uphillman

:D

Asi si taky založím školu vaření. Vidím, že je to slušně placený džob. Umím utopence, čilli con carne a řízek. Za tři stovky vás to naučím, aji certifikát napíšu. Vytisk bych ho, ale odešla mi tiskárna. Jjsem disgrafik a tak nebude certifikát zrovna na ukazování, no ale nekupte to za ty prachy. :D

0/0
10.6.2010 14:21

chudacek.blbecek

Re: :D

No když tomu budeš říkat čilli, moc lidí se ti tam nepohrne ;-D

0/0
14.6.2010 10:17

flames828

...

Sem se právě chtěl zeptat a z článku to absolutně není patrno - jak moc musím umět vařit/nevařit, aby měl pro mě kurz smysl? Vaření mě baví, ale podle receptu toho moc většinou neudělám, spíš tak nějak dělám náhodné variace nějakých základů, nebo náhodně míchám suroviny na těstoviny tak dlouho, dokud mi to nezačne chutnat atd. Nebudu tam případně za imbecila?

0/0
10.6.2010 9:48

SuperOndra

Re: ...

Nevím jak na ostatních kurzech, ale ty Prakulí jsou udělaný tak, aby si z nich odnesl každý něco. To znamená jak profík, kterej si chce rozšířit obzor a lektor, kterej je na daný téma nejlepší v ČR, mu vysvětlí všechno co potřebuje, tak úplný začátečník, který se učí krájet cibuli. K lektorovi je tam vždycky ještě minimálně jeden kuchtík a zástupce Prakulu (třeba pan Vaněk), takže odbornost a dostatek pedagogů je zajištěna... Bát se nemusí nikdo, je to přátelský a uvolněný a je na každým, co si z toho chce odnést. Howhg :)

0/0
10.6.2010 12:06

chudacek.blbecek

Re: ...

V článku je napsaný, že to je kurz pro začátečníky a mírně pokročilé.

0/0
10.6.2010 13:50

woody.birch

Re: ...

Mňo, to je právě problém, že ani znalý fanda nemívá základní kuchařské grify. Takže rozdíl mezi začátečníkem a mírně pokročilým může být dost propastný.

0/0
10.6.2010 23:44

flames828

Re: ...

To je právě to, na co se ptám, protože i zkušený a otřelý laik může být v jiném měřítku absolutní začátečník. Proto popis, že ´je to určeno pro začátečníky´ mi absolutně nic neřekne - spíš bych potřeboval vědět, na jaké úrovni praktické by měl být člověk, aby si odnesl co nejvíc.

0/0
11.6.2010 8:10

Petr9999

Je mi to jedno, ale ....

Nemohu se zbavit dojmu, že skupina tří testů je tak torchu hodně odfláknutá a povrchní novinářska rutina jen proto mít čtivou senzaci a asi i prachy. Gradace od "nejhoršího" k "nejlepšímu? Nechci fabulovat, ale že by to tak trochu bylo na objednávku? IDnes se takovou to novinářskou kvalitou brzy dostane na články úrovně Blesku. To, že uplně vynachala madam důležitého hráče Prakul, u čerstvé školy vaření fotila jak skrytou kamerou a vše bylo apriory špatně, u Chef parade jsou najednou oficiální fotky a špinavý Žižkov jí nevadí,  v Ola Kala už je to vlastně jedno bylo to prostě fajn? Byl jsem ve všech zmíněných školách vaření a každá má sve pro a proti, ale takový to bulvární triptich klobouk dolů!

0/0
10.6.2010 9:03

Uphillman

Re: Je mi to jedno, ale ....

Vy jste kurzový turista, jak vidím. :)

0/0
10.6.2010 14:13

barberode

Kurzy vareni

Jako profesionalni kuchar nebo i amater bych osobne  asi na takovy kurs v  Cechach nesel, a pokud bych sel tak mozna, kdyby to predvadel francouzky kuchar nebo nekdo , kdo ma zkusenost dle dane kuchyne v zahranici. Za ty penize muzete mit takovyto kurs i treba v Melbourne v Australii, kde vas nauci jak se vari ve svete, za 4 hodiny tu zaplatite 100 AUD a jeste dostanete lahev vina a certificate. Takze nic moc, ale kdo ma penize a chce je utratit tak proc ne, mozna lepsi nez jit do restaurace a dostat vsechno naservirovane az pod nos,  a bez zabavy s varenim.;-)

0/0
10.6.2010 3:36

Želvoun

Re: Kurzy vareni

Oh počkej, tenhle týden ale zrovna nemám cestu do austrálie :/

0/0
10.6.2010 6:39

username

Re: Kurzy vareni

no dovoluji si upozornit, že dotyčná šla schválně na kurzy české kuchyně (jen u chefparade neměli dost zájemců, takže šla na něco jiného). Ergo protože měla čecha, tak měla vlastně lokální znalce.

Určitě co já vím tak minimálně v chefparade učí zahraniční kuchyni velmi často přímo lokální kuchaři, nebo min. lidi, co tam nějakou dobu vařili.

A jinak srovnávat ceny čehokoliv v jakékoliv zemi nemá smysl, určitě nikdo nepoletí na kurz do austrálie (notabene ne každý umí jazyky tak dobře, aby tomu v jiné zemi rozuměl, osobně dost pochybuji že bych se třeba vyznal v anglických názvech pochutin, i když jinak anglicky běžně mluvím a čtu 25 let)

0/0
10.6.2010 8:36

Lukas1000

Re: Kurzy vareni

Ale ale bobecku, my ti o "certificate" z Australie nestojime .... na kurzy vareni, ver nebo ne, chodi i lide, kteri ani nevi jak se loupe cibule. Ty "certificate"  ;-D

0/0
10.6.2010 9:18

ladaxxt

hehe...

zdá se, že tendle seriál se stane bestcelerem..;-D

0/0
10.6.2010 1:04

chataricek

Vážně článek

hodný titulní strany ... ;-(

0/0
10.6.2010 0:52

a.je.to

fotky

vždyť na těch talířích na fotkách vůbec nic není. Jídlo které nemá aspoň 200g. kus masa není jídlo :-P

0/0
10.6.2010 0:38

username

Re: fotky

to je blbost, také mám rád flákotu, ale na podobných kurzech nemá smysl dělat mega porce, ale spíš mnoho malých, jinak byste puknul

0/0
10.6.2010 8:37

SuperOndra

A co Prakul?

Na Prakul se tu nějak "zapomnělo", ne? A seriál tak trošku gradoval... Od provaru až k nebeským kulinářským zážitkům (přímo úměrně se zkracovala i délka "recenze"). iDNES rulez!! :(

0/0
10.6.2010 0:35

menhet

Re: A co Prakul?

Bráška byl nedávno v Prakulu a byl úplně nadšenej :)

0/0
11.6.2010 13:24

Lam0r

ano !

Ano, toto hodnotím kladněji, než ten nesmysl za 4000,-, co tu byl minule ! R^

0/0
10.6.2010 0:15

username

Re: ano !

předminule. Minule (včera) byl chefparade za tisícovku, ale také tak dobře nedopadl, ale za ty peníze imho rozhodně stál

0/0
10.6.2010 8:39







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.