Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zdeněk Pohlreich: Kdo neumí dobře jíst, nemůže bejt úplně šťastnej

Na obrazovku vnesl vypípaný slovník IV. cenové, ale i poctivou kuchyni z kvalitních čerstvých surovin. S nenáviděným i zbožňovaným Zdeňkem Pohlreichem, který dokáže vzbudit vášní jako málokdo, jsme probrali české pořady o vaření i poslední volby. Je totiž přesvědčen, že jídlo a politika spolu úzce souvisí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

jajapaja

role TV

Souhlasím s tím, že naše televize příliš neoplývá osvětou v oboru zdravé a kvalitní stravy. Pokud vím, nejen BBC věnuje jídlu podstatně větší pozornost. Velice zajímavý kanál o jídle mají v USA. Na kanálu Food Network běží jídlo celý den. A ne že by se člověk nudil. Věnují se vyhledávání kvalitních a čímkoliv zajímavých restaurací, soutěžím, zdravé stravě i rychlým receptům pro zaneprázdněné hospodyňky, dokonce myslí i na ty, kteří nemohou nebo nechtějí utrácet příliš i na ty, kteří chtějí vařit jako skuteční šéfkuchaři Všechny pořady mají slušnou úroveň. Bohužel, v našich krajích nejsou videa z webu této TV dostupná. Ale na recepty můžete kouknout: http://www.foodnetwork.com/

A pak že jsou Američani jen na hamburgery.....

0/0
28.4.2011 19:55

Deleter

Mno,

řeči se povídají, a voda plyne. Nemám rád Miroslava Macka, ale s tím jedlovým medem Zdeňka dokonale dostal. Nu co, každý se musíme pořád učit.

0/0
3.1.2011 10:28

MillhouseCapital

njn...

Nevím no,

V Cafe Imperiálu se mě moc jídlo nelíbilo. Polévka byla dobrá, ale hlavní jídlo...za tu cenu mě přinesly kousíček masa, za jehož hmotnost by se styděl průměrně slušný předkrm jakéhokoliv státního socialistického podniku před listopadem 89. A navíc salát, který byl na rozdíl od hodně horkého masa prakticky zmrzlý. Nedalo se to jíst člověku s normálními, ne s metalovými zuby. To je ten případ, kde za oběd zaplatíte (včetně v těchto případech oblíbených matonni 0,3 za 50-70 kč, což potřebujte tak 3x) 800 až 1000 CZK, ale jediné, po čem toužíte až opustíte restauraci - jít se někam lidsky najíst. Někdo běží do MCdonaldsu po takovém "pochutnání".

Takže ono to, pane šéfkuchaři, má svoje háčky, to vaše "dobré jídlo".

0/0
31.12.2010 16:18

pavlik05

ma pravdu ten kluk

zvlast v casti "dobry jidlo nemuze bejt vzdycky levny jidlo"

R^

0/0
26.11.2010 11:31

Pietro69

***

Ať už táhne do p..če tento pan dokonalý ;-€

0/0
22.11.2010 13:01

Aleš_Aleš

Re: ***

...ano, to je přesně to, o čem se v článku hovoří...;-D

0/0
31.12.2010 7:48

keblaklabek

a ani není moc tlustý

0/0
29.10.2010 22:07

rhc

Moc ho nechapu,

snazi se byt sprosty jako Gordon Ramsey, ale nedosahuje ani zdaleka jeho bavicskych kvalit. Tvrdi jak se u nas blbe ji a ze to sami tolerujeme a chtel by nas naucit nejist blafy, fajn uplne stejnou myslenku ma i Jamie Oliver a ted prijde jadro pudla. Byl jsem se najist u Pohlreicha a byl jsem jist i u Olivera a rozdil je neskutecnej. Za stejny penize jsem se v Anglii najedl mnohem lepe a dokonce i vice.  Sakra skoro kazdy vi jak ma chutnat svickova, rajska nebo bramborak, skoro kazdemu snad mamka nebo babicka nekdy uvarila a kdyz prijdu do putyzu kde je jidlo blaf tak uz tam nepujdu, stejne jako kdyz prijdu do "nobl" restaurace, najim se, ale zadny extra kulinarsky zazitek se nekona tak jdu priste k Vejvodum na plzensky a koleno. ;-D

0/0
23.8.2010 22:46

Franta Jetel jr.

Re: Moc ho nechapu,

jako mnoho jiných jste jeho, ani Ano, šéfe, asi taky vůbec nepochopil....přečtěte si to raději znovu ;-)[>-]

0/0
29.10.2010 10:16

aina

Re: Moc ho nechapu,

To mě baví...jádro pudla...a hlavně vypíchnout to, že jsi byl jíst u Jamie Olivera :-D hmmmm světák R^

0/0
29.10.2010 14:13

lakar

Některé články nechápu

Tyhlete pány mám strašně rád. Když mi chutná guláš a nechci za něj platit Kč 200,- jsem debil, když česká jídla s knedlíkem mi chutnají daleko více než jím preferovaný cizí slepeniny, tak neumím dobře jíst... Nevím, já se za šťastného přesto považuji !!! Tihleti neomylní mně sr.... v minulé éře, dnes mi ale vadí daleko víc !!! Proč už zase musíme všichni jíst stejná jídla, proč mi někdo má nařizovat, co mi má chutnat...?

0/0
18.7.2010 11:53

Franta Jetel jr.

Re: Některé články nechápu

přečtěte si to radši ještě jednou, třeba jeho názory napodruhé pochopíte ;-)[>-]

0/0
29.10.2010 10:15

aina

Re: Některé články nechápu

Ano, další co kritizuje a Zdenka Pohlreicha možná neslyšel mluvit ani pět minut. Pohlreich naopak preferuje české jídla, žádné "cizí slepeniny". Nikomu nenakazuje co jíst, ale hlásí jasnou pravdu - kvalitní a čerstvé suroviny jsou základ dobrého jídla.

0/0
29.10.2010 14:16

woody.birch

Konečně s Kožakem můžu souhlasit

Z kuchařského učňáku pořádný kuchař vyjde jen těžko. Praxi se člověk nenaučí v lavicích ale za plotnou. Jenže to by se musel změnit celý systém školství a vrátit to do dob cechovních systémů. A to bohužel platí o většině řemesel.

0/0
28.6.2010 18:50

valerieq

pohlreich je super

já osobně ho obdivuju. jsem vedoucí školní jídelny a musím říct, že z jeho pořadu jsem si vzala hrozně moc. můžeme vařit fakt blafy - všechno valit z prášku, ale bude to hnusný. všechno děláme svoje - honím kuchařku dětem míchat kaše, péct moučníky atd. místo abych si ulevila a objednala cukrárnu, nebo michreis v kelímku. knedlíky svoje, kaše z brambor, omáčka má cibulový základ ... výsledek? maminky vrčí, že to dětem nechutná. zajímavé vždycky je pozorovat, kterému dítěti to nechutná a co jeho maminka kupuje v krámě. dítě vrátí např. fazolovou polévku - uvařenou opravdu z fazolí a zalitou vývarem, nikoliv masoxem - no jo, ale bodejď by mu chutnala, když maminka dělá jedině tu od vitany z prášku. to je pak těžký. a na velké škole, kam pak přijdou kuchařky stejně všechno valí z prášku. ale rodiče jsou spokojení, že oběd stojí 18Kč.

malé tajemství, které nebylo v pořadu prozrazeno: vařit svoje je levnější než ze směsí. jde jen o tu práci, kterou jsou lidi líný dělat.

0/0
28.6.2010 14:50

roenick

Re: pohlreich je super

tak to vam fandim a obdivuju vas... on to rikal i v poradu kde byli v jidelne (mimochodem ta reditelka co tam byla byla silena :D) - kam jsme to dospeli, kdyz krmime deti za cenu konzervy pro kocku :)

jinak skolni jidelny vari vetsinou z prasku a nekolik generaci si na to zvyklo nadavat, takze spousta tech co vam tam nadavaji bude klidne i ze setrvacnosti...ikdyby to diteti chutnalo tak doma rekne "hrozny" anebo si to primo vymysli ten rodic...

0/0
21.7.2010 15:32

Karl99

Re: pohlreich je super

Díky za to zachování rozumu a držím palce, jde i o zdraví budoucích generací - chemie obvykle není moc zdravá.

0/0
23.2.2011 20:30

P.spk

Já to právo mám

Já nepohrdnu topinkou nebo chlebem se sádlem...............mám vůbec na to právo?

0/0
28.6.2010 12:46

valerieq

Re: Já to právo mám

když je to dobrý chléb s dobrým sádlem a ne tou s.....u ze supermarketu, nemám námitek.

0/0
28.6.2010 17:53

Profík

dost příšerná logika

Platy malé, všechno drahé jako kráva, no tak aspoň na to žrádlo že tak nějak máme. Ale ono to už nebude dlouho trvat, že i ucházející strava bude luxusem.

0/0
27.6.2010 23:10

certik_bertik

Re: dost příšerná logika

leckde jsou na tom lidi mnohem hůř, nesmíte vidět všechno tak černě

0/0
28.6.2010 15:53

superkate

supermarkety

Skvělý článek! Vaření moc nedám, ale při každém nákupu v poloprázdném Tescu s Tesco výrobky nebo v Albertu s Albert výrobky a jednotvárností, sýrem eidamem atd. se ptám, co se s náma stalo. Parmskou šunku téměř neseženete, banány kolikrát nejsou, dokonce ani žádná zelenina v Tescu nebyla (Praha). Supermarket v Ugandě (v hl. městě)nebo Keni byl mnojem lépe vybaven než pražské Tesco.....smutné.

0/0
27.6.2010 12:50

chudacek.blbecek

Re: supermarkety

No Tesco je případ sám o sobě, tam už radši nenakupuju, protože zelenina je tam skutečně otřesná.

0/0
28.6.2010 11:47

komarus

mno

komu připadá pohlreichuv slovnik nechutny, doporucuju knihy od Anthoina Bourdaina, kuchare ktery varil v X restauracich v New Yorku a ted dela uz spis TV cestovatelske cooking show apod. Kuchyn je proste misto kde sproste mluvilo, mluvi a mluvit bude, stres,smrad, hluk denne, tam se rychle sipy nehodi, kdo to nepochopil at se radsi diva treba na filmy pro pametniky...a priznejme si taky konecne ze ma pravdu, jsme narod blafomilu, 50 RaJe a skolnich jidelen zakorenili hluboko a my jsme koumaci kteri chteji stale neco o.ebat, tak o.ebavame i vlastni zaludek blafy za par kacek a rikame si jak je to skvele kdyz mu tam nacpem umelou hotovku za 60 a jeste rikame jaky to bylo pochutnani...

0/0
27.6.2010 12:11

komarus

Re: mno

mala oprava....50 LET RaJe.....

0/0
27.6.2010 12:12

certik_bertik

není

tady prostě prostor na vysokou gastronomii. Mám pocit, že v minulých letech jsme se chtěli připodobňovat k zemím vyspělé Evropy, kterým nejsme a nikdy jsme nebyli, vždycky jsme byli nejméně divoká země divokého Východu, tahle ekonomická krize nás prostě jen vede zpět kam patříme

0/0
26.6.2010 16:10

valerieq

Re: není

co je vysoká gastronomie? to že kuchař uvaří knedlík ráno a z mouky a droždí? a že svíčkovou nakládá z čerstvé zeleniny a nevrhne tam kbelík halali, a zahustí opravdu smetanou a ne tím sajrajtem z rostlinného tuku? až na pár vyjímek, - tzv. zážitková gastronomie - hledají lidi normální české normálně uvařené jídlo. jenže problém je, že už dneska nevědí, jak chutná.

0/0
28.6.2010 14:53

certik_bertik

Re: není

já tohle co říká a co vy říkáte beru a souhlasím s tím, jenomže drtivá většina českých lidí nemůže dát za jídlo v hospodě 200 Kč. Takové obyčejné jídlo v hospodě musí být tak 60-80. Minutky tak maximálně 100-120 a za ty peníze nikdo kvalitní domácí kuchyni na dobré úrovni neudělá. Ten proklínaný smažák prostě má svůj smysl, protože surovina je na to celkem levná To špatné jídlo má svoje opodstatnění, musíme to vidět i z druhé strany

0/0
28.6.2010 15:07

valerieq

Re: není

moje kuchařka ve školní jídelně uvaří svíčkovou z čerstvé zeleniny, zadního hovězího (v hospodě stejně nic lepšího nedostanete), 33% smetany a s domácími houskovými knedlíky za 22,-/potraviny i s polévkou. je to sice menší porce (maso 100g jak nakoupeno), čtyři knedlíky (dětem přidáváme). vyplatí se od 10ti porcí, jinak klesá bilance. a vaří to za plat provozního zaměstnance školy, který je ještě nižší, než v restauraci. můžete namítnout, že je to dražší jídlo a pak uvaříme levnější a vyrovná se to. ano uvaříme třeba zapečené těstoviny, které vychází velmi levně, nebo guláš atd. ale všechno valíme svoje, bez směsí. a podržte se. spočítala jsem, že kdybychom používaly polotovary, jsme na tom hůř. když knedlík objednám, stojí 12,-, náš je za polovinu, sporák stejně běží, kuchařka je od hodiny, takže není problém. je to jen o tu práci. a do té se lidem nechce. nemám nic proti smaženému sýru, kdo má dobrý žlučník, ať se tím klidně cpe, přeju mu to bez sebemenší závisti.

0/0
28.6.2010 17:52

Deleter

Re: není

Vy jste naprosto mimo. Jídlo do 500 beru jako standard. Vy ne?

0/0
31.10.2010 17:06

certik_bertik

Re: není

no já bych asi váhal dát za jídlo v hospodě víc než nějakých 150

0/0
31.10.2010 17:11

route78

.....

No on život není jen o jídle. To že se všude v mediích vaří nevidím jako kultivaci , ale spíše naopak.

0/0
26.6.2010 3:54

oldboy

Re: .....

Dej si salám.

0/0
27.6.2010 10:04

Kocka Domaci Angorka

Re: .....

proc?bnez koukat na nejakyho sporstyho serednyho frajirka,urvanyho,tak radej hlad nebo salam

0/0
28.6.2010 16:13

pětrandočepice

V jednom pořadu v tv

vytýkal mladý muž, který byl u něho v restauraci jako host, že  jídlo i káva byly nic moc a dost drahý.

Na dobrou svíčkovou chodím do hezké restaurace a v rámci menu je i s polívkou za 90Kč.

A slovník pana Pohlreicha neberu.

0/0
25.6.2010 22:37

Don_Alex

Re: V jednom pořadu v tv

na jidle sem parkrat u nej byl a bylo to vzdycky super, kavu mel v pohode, ale radsi si na ni zajdu treba do Al Cafetera, kde ji delaji mnohem lepsi a rekl bych i s laskou...:-)

0/0
25.6.2010 22:47

Jakub76

Re: V jednom pořadu v tv

jednak se chyby dějí všude, tedy není důvod aby se někdy nepovedlo i u pohlreicha, druhak v případě jakéhokoliv úspěšného podniku se vždy najde někdo kdo bude tvrdit že nic moc, předražené, apod a média po tom lačně skočí

0/0
26.6.2010 11:41

opportunity

Pohlreich

mě docela rozesmál akcí pro jeden supermarket: "Vsaďte se, že uvařím za stovku". No a za tu stovku fakt uvaří: jedno jídlo pro 2 lidi, třeba jenom hustou polévku. V téhle republice jsou masy lidí, kteří za stejnou sumu musí nakrmit celou rodinu na den :-(

0/0
25.6.2010 11:50

Didier Sachs

Re: Pohlreich

za 100 pro 4 lidi na den? což vychází v průměru na jedno jídlo za 5 korun na jednu osobu?

0/0
25.6.2010 12:43

fitzie

Re: Pohlreich

jo, je to reálné. potřeba jíst je zvlozvyk. časem to pochopí každý.;-)

0/0
25.6.2010 12:47

Don_Alex

Re: Pohlreich

jo znam takovy co jim zbyde 100ka na jidlo pro celou rodinu, ale taky za den stihnou vytahnout 1-2 krabicky cigaret...

0/0
25.6.2010 22:42

Andrea1

Re: Pohlreich

Já znám zase takové, kteří nevědí, že součástí češtiny je diakritika, proto ji zřejmě nepoužívají nebo používat neumí. Upozorňuji,  že nekouřím.

0/0
18.8.2010 9:16

Mewthree

Re: Pohlreich

Psani bez diakritiky bych rozhodne nekritizoval. Pochazi to z dob minulych, kdy bylo psani s diakritikou zdrojem problemu pro ostatni. Nevycital bych tedy ostatnim setrvacnou ohleduplnost.

0/0
25.11.2010 9:38

valerieq

Re: Pohlreich

ve školce máme normativ na dítě 32,- na den - přesnídávka 8,-, oběd 16,- a svačina 7,-, pitný režim 1,-. maminky si stěžují, že je to moc.

0/0
28.6.2010 14:56

cichon

ja myslim

ze polreich by mel dostat cenu za to jak takovy cesky blbecky vyprodukovany dvema totalitama po sobe jako vetsina diskutujicich, ktery byli akorat tak na pivu v okresnim meste a kdyby byli pakistanci, tak by podporovali treba taliban, jak takovy blbecky priblizuje necemu kutlurnimu. Me se ten rozhovor moc libi a drzim mu palce do budoucna. D.

0/0
24.6.2010 18:31

Krak

Re: ja myslim

Tvůj písemný projev je opravdu vzorem kulturnosti... ;-D Ale třeba umíš aspoň jíst... ;-D

0/0
25.8.2010 1:54

otrenuba

lidi jsou tu nějaký divný

Mně zas přijde divnej Pohlreich, ale nikdy bych to neřekl o "lidech", jsme prostě každý nějaký, co je na tom?

0/0
24.6.2010 15:46

airwar

Re: lidi jsou tu nějaký divný

Já se sice v ČR nenarodil, takže nejsem ovlivněn tou malostí, na kterou pan Pohlreich tak rád naráží, ale přesto se nemohu ubránit dojmu, že malý český člověk je především on, a né ti co si rádi dají knedlo-vepřo-zelo, jahodové knedlíky či jitrnicový prejt.

0/0
25.6.2010 15:01

CFC

Re: lidi jsou tu nějaký divný

Asi jsteho nepochopil.Nikdo nic nemá proti vepřový naopak, ale spíš z čeho se dělá.

0/0
25.6.2010 17:32

Don_Alex

Re: lidi jsou tu nějaký divný

jenze ono casto dostanes nekvalitni veprovy, knedliky z prasku a zeli jak sr... ktera chutna po vsem jen ne po zeli....vysledek je ze ti je tezko, ale hlavne ze to stalo 56 korun...:-)

0/0
25.6.2010 22:44





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.