Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejen šílenci zvládnou v mikrovlnce škvařit sádlo, zavařovat či spékat sklo

V mikrovlnné troubě můžete připravit marmeládu, sušit a lisovat květiny i batikovat. I nadále si ji samozřejmě používejte k rozmrazování či ohřevu zbytků k večeři, ale ona toho dokáže mnohem víc. Naučte se v ní škvařit sádlo, zavařovat houby nebo připravovat přílohy k hlavním jídlům za pár minut.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Nesmazatelny 2.0

Hmm

Co je tohle za snůšku blábolů? Zavařovat v mikrovlnce - no trouba z toho bude určitě nadšená, hlavně z kovových víček. A tavit v ní sklo - jak proboha, samotný sklo se průchodem mikrovln skoro neohřeje, ledaže ta samotná pícka by je sama pohlcovala, ale pak bych ji rozhodně nedával přímo na ten skleněný talíř, jak je to na obrázku. Mikrovlnka je super na ohřívání, dá se v ní i něco málo uvařit, upéct (knedlíky v hrnku atd.). A le většina zde zmiňovaných nápadů sou totální hovadiny.

0/0
10.7.2010 10:42

Sting1

Nemam pocit.

Ze mikrovlna trouba je doopravdy tou nejlepsi veci k ohrivani jidel a pod.

Ja mikrovlnou troubu zasadne nepouzivam, protoze s ni nemam moc dobry pocit.

Takze ja nedoporucuji. Ale je to jen muj nazor. Ostatni si varte , rozmrazujte co jen chcete.

0/0
1.7.2010 21:44

Lanolin

Re: Nemam pocit.

Děkuji za objektivitu. Napsal jste "je to muj nazor". Na názor máme právo každý. Já ji používám hlavně na přihřívání a minimálně na vaření. Na rozmrazovávání je to škoda energie - večer přendám maso (či něciojiného) do lednice a druhá den to vyndám tak 1-3 hoďky předem a vařím. Také se občas při "defrost" stane, že kousek se rovnou tepelně opracuje a to je nechutné a znehodnotí to surovinu.

0/0
1.7.2010 22:13

Diskutovat na iDmůžete neomezeně

Re: Nemam pocit.

ohřívání bych ještě přežil, ale vaření v žádným případě

0/0
2.7.2010 2:44

rogerer

a kde sezenu

plastovy vicka na sklenice?? Normální se snad do mikrovlnky nemuzou dat ne :-)

0/0
1.7.2010 14:28

alkuska

Re: a kde sezenu

prave ze muzou :)

0/0
1.7.2010 14:59

Lanolin

Re: a kde sezenu

tak tak. Ono to má něco společného s geometrií tělesa. pomuchlaný alobal má spoustu odrazných ploch, CD, či proužek na hrníčku jsou vlastně zkratované cívky o jednom závitu. Ale víčko to je rovná placička, žádná cívka. Je to hrozně laicky popsáno, ale má to něco do sebe.

Ono je to dost složité na pochopení a tuplem na vysvětlování, všechny ty vlastnosti vln, vlnovody a další radosti "duchařiny".

0/0
1.7.2010 17:39

Shumway

Re: a kde sezenu

jj jednou jsem zkoušel sklenici okurek. bylo to na pohled drsný, ale povedlo se. přesto bych řekl, že mikrovlnka se hodí na nouzové zpracováníněkolika málo sklenic. zhruba od tří sklenic výše se vyplatí klasické postupy

0/0
1.7.2010 20:09

Lanolin

Re: a kde sezenu

No já jsem taky spíše staromil a pár desitek "skleněnek" dělám raději v troubě či ve starém hrnci (ty moderní zázraky by mi to safraportsky prodražily).  Ale s kamarádkou jsme tak rychle zmákli nával klobás a později i závěj jahod (mikrovlnou).

0/0
1.7.2010 22:09

orinka3

vlněné knedlíky

Jiné už nedělám. Tyhle jsou kynuté a měli jsme je dnes s koprovkou. Jednoduchá záležitost, zvládne každý! 2 rohlíky pokrájet na kostky, osmažit na másle. Do mísy nasypat 2 hrnky polohrubé mouky, 1 celé vajíčko, 1 čajovou lžičku soli, udělat do mouky důlek a nalít tam 1 hrnek teplého mléka. Do toho mléka nadrobit půl kostky kvasnic. Poprášíme-li je špetkou cukru, rychleji vzejdou. Až se rozpustí a trochu nabudou, všecko dobře pomícháme. Těsto je dost řídké, ale neteče. Zakryjeme nádobu a necháme pod utěrkou. Za zhruba hodinu zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto nandáme sběračkou do silikonové formy, nebo do skleněné bábovky, případně do porcelánové mísy, ale tam musíme do prostředka vstrčit obrácenou skleničku bez stopky. Kvůli otvoru:) Já mám skleněnou formu na bábovku, kterou před akcí vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Těsto ve formě dáme do mikrovlnky a na plný výkon vlníme asi 8-9 minut. Zkusíme špejlí, jestli je po vpíchnutí suchá, je hotovo.

0/0
1.7.2010 13:42

J i ř í

vtipná anketa

vůbec nepočítají s tím, že třeba taky někdo µvlnnou troubu nepoužívá vůbec. Přitom jídlo z pánvičky chutná tak nějak lépe...

0/0
1.7.2010 13:30

Kam se hrabe Bittner

Re: vtipná anketa

Přesně tak. Já jsem mikrovlnku zdědila, ale ne vaření a ohřev potravin ji nepoužívám, spíš právě jen na ty výtvarné experimenty.

0/0
1.7.2010 13:39

roedor

Re: vtipná anketa

já jsem mikrovlnku nikdy doma neměla:-)Jenom v podnájmu na stáži a v práci:-)

0/0
1.7.2010 15:22

Chytracisko

Re: vtipná anketa

Pokud je zajímá, kolik procent z lidí, kteří používají mikrovlnku, v ní dělá šperky, pak je anketa správně a odpověď od lidí kteří mikrovlknu nepoužívají by byla asi tak platná jako odpověď negramota co si myslí o kvanové teorii.

0/0
1.7.2010 18:59

Ješter 103

Re: vtipná anketa

;-D;-D;-DR^

0/0
4.7.2010 18:52

Lanolin

Re: vtipná anketa

Opět si dovolím oponovat. Šetrně ohřátá bramborová kaše v mikrovlnce nezmění chuť, na pánvičce vždy. A je to podobné i v jiných případech.

0/0
1.7.2010 22:17

Rickr

Nejlepší zapékání v mikrovlnce

Zkuste zapékat křečka:

http://www.hry-online.com/hrat-online-hru-549-micro_gerbil.php

0/0
1.7.2010 12:05

karelsantora

spíš než tohle,

mě zajímá jestli rostou houby :-P

0/0
1.7.2010 11:50

chudacek.blbecek

Re: spíš než tohle,

Nerostou, aspoň na jižní moravě ne.

0/0
1.7.2010 12:33

Lanolin

Re: spíš než tohle,

No to bych tak jistě netvrdil. Tuto neděli jsme s psékem byli a nalezli jsme koš praváků, růžovek, nějaké holubinky a celkem dost lišek (skvělá omáčka na těstoviny). Kamarád chodí každý den a stále nosí - oblast Brno (Ivanovice / Mokrá Hora).

Snad jen Václavky nejsou, to musíme počkat do podzima.

0/0
1.7.2010 13:18

AnalProbe

Re: spíš než tohle,

Taky nesouhlas, na Slavonicku rostou jako divé.

0/0
2.10.2010 16:50

jizva12

cha cha

jezis, kam na takovy kraviny chodite, zavarovat v mikrovlnce. A jeste k tomu podle maminek z mimibazaru muzete zavarovat i se sroubovacim vickem. ;-D No, vas zdroj informaci vypovida dosti o urovni vaseho clanku. Chtelo by to vice pouzivat vlastni mozek, ale chapu, ze v pripade pani redaktorky to jde dost tezko.

0/0
1.7.2010 10:33

doskok

Re: cha cha

Budete se divit, tak jak jsem se divil já, když s tím manželka přišla, ale s těmi sklenicemi které mají plechové šroubovací víčko to opravdu funfuje. Vaříme takto brambory a jsou za 5min.

Do sklenice s bramborami jen trošku vody uzavřít víčkem a 5min. na plný výkon.

Mikrovlnka kupodivu neprotestuje, žádné jiskření jak to s kovy dělají.

0/0
1.7.2010 12:43

Labaro

Re: cha cha

S tím divením bych byl opatrný. Stačí neodhadnout výkon a zašroubovaná sklenice se může změnit v ruční granát. To by pak bylo divení.

0/0
1.7.2010 19:47

Shumway

Re: cha cha

nezmění, nezmění a zase nezmění. neznalý se může divit, jak dlouho mu bude libo

0/0
1.7.2010 20:11

Lanolin

Re: cha cha

No asi jste neinformovaný. Před třemi dny jsme u kámošky zavařovali klobásy (bylo jich moc a mražák plný) a šlo to. Máme pěkných pár sklenic plných "betálných" domácích klobásek.

Loni jsem takto vařil zavařoval jahodovou marmeládu (zbožňuji když jsou v tom kousky a není to v poměru 1:1 s jablky (1 jahoda na 1 košík jablek). Letos ji právě dojídám. Je božská třeba na lívanečky a navrch kopeček smetanového jogurtu.

0/0
1.7.2010 13:23

ZbynekS

Mohou být i škvarky

Sádlo v mikrovlnce škvařím skoro tak, jako v hrnci na plotně. Aby vznikly škvarky, musí být sádla alespoň kilo. Krájím na trošku drobnější kousky. než by to bylo na plotnu.

Škvarky dám do skleněné mísy, podleju mlékem. Poklice (nebo talíř) na vrch mísy zlepší škvarky a zachrání mikrovlnku od totálního zasádlení.

Škvařím nejdřív naplno, asi 10 minut, potom jen tak na 200 W, podle toho, co se děje v míse, třeba i hodinu. Občas míchám.

Vzhledem k tomu, že "skvařené sádlo" v kostce je o poznání levnější něž řemenové sádlo ke škvaření, přidám do misky někdy uprostřed škvaření ještě kostku "sádla".

0/0
1.7.2010 9:50

cihadlo

Re: Mohou být i škvarky

Sádlo v mikrovlnce škvařím jen do rozpuštění, pak dodělám na vařiči. Není dobré v mikrovlnce připravovat potraviny, kde je málo vody. Zkoušeli jsme sušenky, a nedá se přesně odhadnout propečení.  Je to pak připálené a hořké i uvnitř.  Sádlo v konečné fázi nemá také vodu a je možné ho lehce znehodnotit. Dá se říci, že teplo produkované mikrovlnou je více  agresivní.

0/0
3.7.2010 21:49

cihadlo

Re: Mohou být i škvarky

Intenzita ohřevu záleží na dialektrické konstantě ohřívaného materiálu, takže může dojít k značnému lokálnímu přehřátí části potraviny. Odpařováním vody se se to částečně vyrovná.

0/0
3.7.2010 22:13

neurol23

i jine veci

v mikrovlnce se da treba taky vyrobit crack ;-D

0/0
1.7.2010 9:48

Lanolin

Re: i jine veci

No jasně, stačí vložit kousek alobalu, zapnout a ono to jiskří a dělá: "crack, crakc" a "prsk".

0/0
1.7.2010 13:25

michee_83

jen na ohřev

mikrovlnku doma používáme jen na ohřev mléka na snídani, jinak ji prakticky nevyužíváme......rozmrazuji klasicky s časovým předstihem, jídla ohřívám v troubě nebo hrnci/pařáčku a hobby věci tvořím taky v troubě....čili suma sumárum, žádný prostor pro experimenty, jen využívám té nejjednodušší vlastnosti k čemu byla mw trouba kdysi určena

0/0
1.7.2010 8:27

intago

plazma doma

koukal jsem kdysi na Primacool a ukazovali, jak se v mirovlnce dá udělat plazma, ale už nevím, co tam strčili, byla to ale docela obyčejná věc

0/0
1.7.2010 8:09

Hlas lidu z městské kanalizace

Re: plazma doma

Zapálená svíčka

0/0
1.7.2010 8:12

EAN-CODE

Re: plazma doma

Hořící čajovou svíčku.

0/0
1.7.2010 8:13

intago

Re: plazma doma

Díky, tak až mi bude vadit, že nemám plazmovou telku, dám svíčku do mikrovlnky a budu koukat co to dělá, je to zajímavé divadlo;-)

0/0
1.7.2010 9:46

intago

Re: plazma doma

ale berte to jako fór, já se mikrovln bojím, prý těma tírkama vyzařují. I o mobilech jsou rozporné výzkumy:-/. Ostatně radiolokátory jsou označovány jako zdroj nebezpečného záření.

0/0
1.7.2010 9:49

petr.hrudka

Re: plazma doma

to tezko, ta mrizka ma tak male otvory ze milimetrove vlny neprojdou.. kdyby prosyl uz tady do monitoru nekoukate

0/0
1.7.2010 9:58

Bartiqe

Re: plazma doma

1. mikrovlnka skutocne moze do okolia vyzarovat. Zdroj ziarenia, ale nemusi prenikat priamo mriezkou, ale vychadzat z privodov a pod.

2. Z kratkodobeho hladiska vam mikrovlka na vzdialenost niekolko metrov neublizi, ani ked by bola zapnuta s otvorenymi dvierkami.

0/0
1.7.2010 12:32

intago

Re: plazma doma

a proč tedy radiolokátor škodí?

0/0
1.7.2010 12:37

Lanolin

Re: plazma doma

No jak bych vám to řekl. Mikrovlnka má pár set Watů a je vlnotěsně uzavřená. Radar (podle režimu v němž pracuje) má pár set kW až MW a je stíněný parabolou jen dozadu (směru snímání).

Takže nestoupejte si před zapnutý radar a nezapínejte mikrovlnku s otevřenými dvířky (ona se dá každá pojistka obejít).

0/0
1.7.2010 13:15

DeXaR

Re: plazma doma

No jak bych Vam to rekl.Kdyz mam zaplou mikrovlnku, tak do vzdalenosti 2 m od ni nemuzu pouzit svou digitalni kuchynskou vahu, protoze ukazuje naproste nesmysly-nevim proc, ale hadam ze mozna zarenim.Za  druhe bych rad vedel, ktery radar ma vykon v MW.To ze radar ma napajeni v MW neznamena, ze i vykon je v MW.Napr "slavny" radar v Brdech mel vyzarovat 170kW.Vy si asi pletete MW sMGz

0/0
1.7.2010 14:42

Lanolin

Re: plazma doma

Dobře, dal jste mi to, to svoje "jak bych vám to řekl" jsem si mohl odpustit. :-)

Začnu odpovídat od konce. Takže frekvenci (Hz, KHz, MHz at. ) si nepletu s příkonem a výkonem vyzářeného magnetronem (W, kW, MW).   Schválně píši o "režimu radaru" kdy se pulsním modu můžev v řádu milisekund vyzářit okamžitý výkon až MW a kontiunuální. Většinou se počítá průměrný. Ale jistě i vy uznáte, že 170kW ultramoderního radaru je "krapet" více než než třeba 700W mikrovlnky. Cca 242 x více a ten radar vyzařuje do volného prostoru (mikrovlnka je vlnotěsná).

0/0
1.7.2010 17:24

Lanolin

Re: plazma doma

Pokračování.

Proč nemůžete použít svoji digitální váhu u mikrovlnky opravdu netuším. Pokud máte podezření na nedokonalou vlnotěsnost, doporučuji proměření, ohrožovalo by to i život vaší rodiny. Mikrovlnka má ale dost obvodů, část mající jen 230V, transformátor a za ním 2-6kV, kondenzátory a nakonec magnetron namířený do vlastního prostoru ohřevu mikrovlnky. Všude jsou kontakty, které při studeňáku mohou jiskřit a emitoval el.mg.záření (ne mikrovlny).

Já běžně těsně vedle mikrovlnky používám - mobil, digi teploměr, digi váhu, notebook, inteligentí PC mobil, wifi, rádio a párkrát i minitelevizi (jak analog tak DVB-T).

Takže doporučuji nechat si zkontrolovat jak mikrovlnku, tak kontakty ve váze. A hlavně prosím, neglobalizujte, to že máte problém vy, neznamená, že je to problém všeh. Jinak by to bylo - jedna paní povídala.

0/0
1.7.2010 17:33

Roumen

Re: plazma doma

Rozkrojena kulicka vina...

0/0
1.7.2010 9:58

intago

právě jsem uhasil oheň

ohřívám si jogurt z ledničky v mirovlnce, zůstal na něm kousek alobalu z víčka. Najednou koukám a ohníček plápolá. To je smrad!:-)

0/0
1.7.2010 8:05

karelsantora

Re: právě jsem uhasil oheň

8-o

0/0
1.7.2010 11:49

chudacek.blbecek

Re: právě jsem uhasil oheň

Ty si ohříváš jogurt? Vždyť se ti musí srazit.

0/0
1.7.2010 12:37

intago

Re: právě jsem uhasil oheň

kdež, vyzkoušej a budeš mne chválit:-) Stačí trošku

0/0
1.7.2010 12:38

habr

Škvarky jedině

na pánvi či v hrnci. Tak je šance neustále ochutnávat.

0/0
1.7.2010 0:41





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.