Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zdravý sýrový „smažák“ připravíte v hrníčku. Bez trojobalu a bez oleje

Obalit polotvrdý či plísňový sýr, nebo dokonce syreček a pak ho smažit jako řízek, to umí jen česká kuchyně. Když ale sýr zapečete v hrnečku podle našeho receptu, vyhnete se nezdravému smažení v rozpáleném tuku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Englishman

"Pravý eidam"?

Nic takového, jako "pravý eidam" neexistuje. P.t. autor měl asi na mysli edam, jehož je český eidam nepovedená napodobenina.

0/0
7.7.2010 11:52

cvergl

Bélešník

Já bych ten moravskej název tipoval na Bélešník,protože se v něm dělaly tzv.béleše,něco jako lívance.Rozhodně to nebyly béneše jak tvrdí  autor článku.Jinak hrníčkovej smažák je dobrej,ale dělám ho fakt v hrníčku o několika vrstvách a ne jako omeletu.

0/0
5.7.2010 22:20

Kam se hrabe Bittner

Re: Bélešník

Chtěla jsem napsat totéž. Když autor neví, jak se daná věc jmenuje, ať raději napíše "čtyřdílná forma" nebo něco podobného :-P

0/0
7.7.2010 20:11

rigel

Zdravy syr?

Jak muze nekdo psat o syru nebo o veskerych mlecnych vyrobcich jako o zdravem jidle? Vzdyt jejich konzum jen znecistuje organismus a zpusobuje ruzne infekcni nemoce nebo i rakovinu. No jo,ale kdo chce parazitovat na kravskem vemeni tomu neni pomoci.

0/0
1.7.2010 23:28

Albert.Pes

Re: Zdravy syr?

Aloha, sandálisto.;-D

0/0
2.7.2010 15:30

albus severus

Re: Zdravy syr?

8-o

0/0
2.7.2010 18:15

rigel

Re: Zdravy syr?

Kluci jedni vykuleni :-).

0/0
3.7.2010 4:02

Petr Tenzor

Re: Zdravy syr?

Šíření poplašné zprávy je trestný čin. Tyhlety nesmysly vznikají většinou u fruktariánů apod., tedy lidí kteří by potřebovali pomoc odborníka...

0/0
4.7.2010 9:04

mam.to.v.hlave.srovnany

Česká kuchyně je neexistuje!

Vše (doslova), co se považuje za české jídlo, je více či méně převzaté z německé kuchyně - vepřo-knedlo, svíčková, bramborák, kapr na různé způsoby, bramborový salát a dokonce i to pivo máme veskrze naučené od Němců. Slováci na tom nejsou o nic líp, jejich halušky pocházejí z bavorských kuchyní. Ale já se ptám - proč přebíráme takové sajrajty, jako je smažák nebo bramborový salát ke štědrovečernímu kaprovi? Což není v Evropě mnoho kvalitnějších a osvědčených kuchyní? ;-)

0/0
1.7.2010 22:01

albus severus

Re: Česká kuchyně je neexistuje!

každej nechť jí to, co SÁM  uzná za vhodné....a nemusíte nikomu nic vnucovat

0/0
2.7.2010 18:16

chest.rockwell

Re: Česká kuchyně je neexistuje!

Vy ale bavíte;-D Civilizovaný svět má za sajrajt právě toho vašeho kapra.

0/0
4.7.2010 14:24

Jandik73

Re: Česká kuchyně je neexistuje!

Myslíte civilizovaný svět, který pojídá žáby a šneky. Nebo ten co do sebe cpe hamburgery?

0/0
5.7.2010 11:31

Englishman

Re: Česká kuchyně je neexistuje!

Jakýkoli civilizovaný svět. Kapry žerou jen Češi a Poláci.

0/0
7.7.2010 11:47

J i ř í

Smažák, to zní odporně

Smažený sýr mám rád. Ale "smažák" - v tom slově je přímo cítit nekvalitní sýr a přepálený olej. Podobně svařák či dokonce šopák - hrozné!

0/0
30.6.2010 9:47

AnalProbe

Re: Smažák, to zní odporně

No a co teprv měřák, pařák, pražák, kaďák, flanďák, tranďák a dokonce něco tak nechutného a zvrhlého jako ajťák? [blijící smajlík]

0/0
30.6.2010 22:15

J i ř í

Re: Smažák, to zní odporně

Ajťáka bych si taky k obědu nedal [smajlující bliják].

0/0
1.7.2010 13:27

mam.to.v.hlave.srovnany

Re: Smažák, to zní odporně

to máte pravdu, já říkám prostě "sejra" ;-)

0/0
1.7.2010 22:02

Kam se hrabe Bittner

Re: Smažák, to zní odporně

Sice vím, co znamená slovo "sejra", ale představím si nějakou šlichtu, brr ;-D

0/0
7.7.2010 20:14

obr Koloděj

Sakra sakra sakra...

Do výplaty 10 dní, jídlo sice nakoupený, ale komu by se chtělo při představě desíti dnů na faolích a čočce číst takovéhle chuťovky... Styďte se iDnes! ;-(

0/0
29.6.2010 22:44

Radijo1

Re: Sakra sakra sakra...

Najdi si lepší práci. Co takhle více zodpovědnosti za vlastní život?

0/0
2.7.2010 10:32

obr Koloděj

Re: Sakra sakra sakra...

Co takhle vlézt mi na záda? Díky první výplatě, která byla za necelé tři týdny, ještě bez nároku na odpis z daně je tenhle měsíc celkem nahovno, ale to ještě neznamená, že tady do mě může rýpat kdekterej vševěd, kterej k vyvození závěrů o charakteru člověka nepotřebuje vůbec nic...;-)

0/0
2.7.2010 11:40

cenzoramiluji

no na moravě

se v tom dělali béleše, a beneše možná autor klohnil v okolí Benešova u praha, a nebo Sezimově Ústí

0/0
29.6.2010 19:46

kalisz

tak tohle je spis hrnickova

omeleta nez smazak. Autor textu by si mel projit nejakou literaturu, kde se pise o rozdilu mezi smazenim a zapekanim. Spolecny tam vidim ten syr a mozna i tu sunku.Jinak zpusob pripravy i vzhled je total jine jidlo.

0/0
29.6.2010 14:13

AnalProbe

Re: tak tohle je spis hrnickova

oujéje, další, co to neviděl na živo a nemá kuchařskou představivost, a je mu vše jasné... takže: výsledek je skoro jako klasický smažák, akorát to není proch*ané olejem (ne náhodou je to už v titulku v uvozovkách).

V každém případě je to ve výsledku více než žratelné :-)

0/0
29.6.2010 21:56

Klement a Denisa

a co je na tom zdrave??????????????

tolik tuku a kaloriiRvRvRvRv

0/0
28.6.2010 19:52

AnalProbe

Re: a co je na tom zdrave??????????????

To je teda otázka :-) – napiš kolik toho chceš sníst, jak moc se hýbeš, co jíš jinak, jakej máš cholesterol... ;-D;-D;-D

0/0
28.6.2010 23:16

cassul

Co to má společného se smažákem?

Sýr se dá upravit na xx způsobů. Tohle je jeden z nich, určitě to může být dobré, ale co to má společného se smaženým sýrem? To je jako říct, místo smaženého řízku si udejte guláš ;-D

0/0
25.6.2010 13:03

orinka3

Re: Co to má společného se smažákem?

já se toho receptu musím ale opakovaně zastat. když se hrníčky dobře vymažou a vysypou strouhankou, tak po upečení to jde hezky vyklopit a povrch je pěkně křupavý, takže to skutečně připomíná usmažený trojobal. Mimoto je to hezké na řezu. Ten recept je můj oblíbený a divím se, že se tady objevil až teď. Vajíčka jsou na smažení nutná, s jedním se nevystačí, takže tady, když je 1 vejce na jeden hrníček, odpovídá to.

0/0
25.6.2010 13:07

cassul

Re: Co to má společného se smažákem?

Já nikde netvrdím, že to není dobré, naopak, u nás v rodině se odedávna dělá něco podobného, ale ve větším, v zapékací misce, s uzeninou. Je to výborné. Ale není to smažené. Smažený sýr je zajímavý právě tím, že je smažený, že je v tom cítit ten tuk. Já vím, že je nezdravý atd atd atd, ale říct, že to nahradíme úplně  jiným typem pokrmu, je zkrátka nesmysl. Tohle je jeden z mnoha možných způsobů zapékání sýra, tamto je smažený sýr. Nemíchejme hrušky a jablka.

0/0
25.6.2010 13:17

chudacek.blbecek

Re: Co to má společného se smažákem?

Tak s tím docela nesouhlasím. Jednak dobře usmažený sýr pro mě znamená, že trojobal naopak nebude nasáknutý tukem, na kterém se smažil, a já ho tam neucítím a dvak tuk cítím už v sýru samotném, nemusí na to být ještě smažený.

0/0
25.6.2010 13:19

blekekeke

Re: Co to má společného se smažákem?

tak mi smažíme na rostl. oleji, na tuku to musí opravdu hnus ...

0/0
25.6.2010 15:00

chudacek.blbecek

Re: Co to má společného se smažákem?

;-D;-D;-D aha, tak to pak jo.

 

0/0
25.6.2010 15:18

quaz

Re: Co to má společného se smažákem?

a olej snad neni tuk? ;-D

0/0
27.6.2010 23:42

blekekeke

Re: Co to má společného se smažákem?

Pokud bys někdy vařil, asi bys věděl, čemu se při vaření používá tuk a k čemu olej.

0/0
28.6.2010 20:25

quaz

Re: Co to má společného se smažákem?

priznavam, ze varim malo, ale aspon vim, co je to "tuk"

z wiki o tucich: 

Podle skupenství rozlišujeme pevné tuky, u nichž převažují zejména nasycené mastné kyseliny, a oleje, jejichž skupenství je kapalné a které obsahují větší množství nenasycených mastných kyselin.

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tuk

0/0
28.6.2010 20:31

blekekeke

Re: Co to má společného se smažákem?

No, jenže při vaření se používá olej a tuk ... Olejem formu na bábovku nevymažeš :-)

0/0
28.6.2010 20:42

quaz

Re: Co to má společného se smažákem?

Ale pointa je ta, ze olej je tuk. Je to jakoby nekdo tvrdil, ze oktavka neni skodovka ;) 

A i neztuzenym tukem (olejem) jde vylit formu na babovku.. vim ze zkusenosti.

0/0
28.6.2010 20:47

AnalProbe

Re: Co to má společného se smažákem?

čoveče, je to možné, že si tak pobóchané??

0/0
28.6.2010 23:11

chudacek.blbecek

Re: Co to má společného se smažákem?

Ok, nemůžu si pomoct, musím zasáhnout. Nevím, jestli tím "tukem" myslíš ztužený pokrmový (hera), sádlo, nebo máslo, ale jednak olejem formu na bábovku samozřejmě vymažeš, pokud není skleněná. Všechno tohle jsou tuky a je všechny třeba takto rozlišovat, pokud řekneš "tuk"m zahrnuje to všechny tyhle kategorie plus některé další.  Pokud cokoliv smažíš na sádle nebo másle, má to o dost lepší chuť než na oleji, zvlášť pokud se jedná o "stolní olej", který prakticky nikdy není jednodruhový. To jen k tomu příspěvku, že "na tuku to musí být hnus, my smažíme na oleji" So wrong on so many levels. Schválně zkus cibulku do guláše osmažit na sádle, místo na oleji, uvidíš, jakej "hnus" to je.

0/0
29.6.2010 13:42

stále jemně perlivá mattoni

Re: Co to má společného se smažákem?

ale tak jako škoda, ta debata se mohla vyvíjet ještě slibně dál... ale vysvětlení krásné... R^

0/0
29.6.2010 15:23

chudacek.blbecek

Re: Co to má společného se smažákem?

Sry, zkazila jsem zábavu, ale to se fakt nedá, todleto ;-(

0/0
29.6.2010 16:00

stále jemně perlivá mattoni

Re: Co to má společného se smažákem?

člověk to musí brát tak, že někteří se prostě rádi handrkují o každé slovíčko... ;-)

0/0
29.6.2010 16:02

blekekeke

Re: Co to má společného se smažákem?

tuk - tuhé (sádlo, hera, máslo atd.)

olej - tekuté (olivový, rostliný atd.)

aspoň takto se to používá v kuchyni.

JJ, tak největší prasečina je ryba na másle, vlastně cokoliv usmažit na másle je tak nějak hnus, ale tady se sežere všechno :-)

0/0
29.6.2010 19:54

chudacek.blbecek

Re: Co to má společného se smažákem?

Ty asi žiješ v úplně jiným vesmíru nebo já fakt nevím. To tvoje rozdělení jsem vživotě neslyšela a to si se sporákem tykám. Ryba na přepuštěným másle je výborná, rozhodně lepší než na "oleji"

0/0
30.6.2010 11:33

Liška13

Re: Co to má společného se smažákem?

ty tomu snad nerozumíš, vždyť je to hjasné jako facka, olej je tekuté olivový! :o)))))))))

0/0
30.6.2010 16:57

blekekeke

Re: Co to má společného se smažákem?

překlep a ty z toho máš viditelně mokré plínky :-)

0/0
30.6.2010 20:43

blekekeke

Re: Co to má společného se smažákem?

hm, žiji. Jestli se u vás všemu říká, přidáme trochu tuku, usmažíme na tuku, potřeme tukem, naložíme do tuku, tak budiž, u nás je to jinak :-) že tobě to vadí, až z toho nemůžeš spát, za to já nemůžu.

0/0
30.6.2010 20:50

chudacek.blbecek

Re: Co to má společného se smažákem?

Já nemám problém s olejem. Mám problém s tím tvým tukem. Nikdy jsem neslyšela použít slovo "tuk" samostatně bez přídavnýho jména ztužený a nezahrnout do toho i olej. To prostě nejde. Když řekneš - smažíme na tuku, znamená to úplně všechno, i olej.

0/0
1.7.2010 15:48

blekekeke

Re: Co to má společného se smažákem?

Já toho ještě neslyšel. Tak dobře, nechám se navést na správnou cestu, takže tedy dnes smažíme na Tukovém oleji výjimečně z oliv. Zítra si udělám smažák na ztuženém tukovém másle ;-D Takhle už to půjde? Myslím to máslo ;-D

0/0
1.7.2010 20:36

chudacek.blbecek

Re: Co to má společného se smažákem?

Ty seš normálně asi na hlavu. Co takhle smažit na oleji, másle, sádle, margarínu nebo ztuženým pokrmovým tuku, hm?

0/0
2.7.2010 10:02





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.