Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Proč se vyplatí originální parmazán, ví každý, kdo ho skutečně ochutnal

Na parmazánu je fascinující už jeho výroba. Obsahuje totiž pouze čisté nepasterované kravské mléko bez jakýchkoliv přídatných látek. Proto je naprosto čistou potravinou, poživatelnou včetně tvrdé kůrky. Díky dlouhému zrání přitom obsahuje bílkoviny, vápník a fosfor v lehce stravitelné formě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Ješter 103

omg

tentokrát ze žaludku mlékem krmených telat. - no to teda fuj to už nežeru bléee8-o

0/0
4.7.2010 19:12

jedovinka

Re: omg

Popis výroby je blbě. Mléko se zahřeje na 42-45°C, za stálého míchání se přidá mléčná kultura (zpravidla jogurtová, rozmíchaná třeba v té syrovátce), nechá se půl hodiny stát, pak se mléko opět přivede do pohybu a přidá se syřidlo ( tradičně opravdu z vymáčených žaludků mléčných telat) a mléko se zastaví a opět půl až tři čtvrtě hodiny nechá v klidu. Pak se sýrařskou harfou rozkrájí na zrno asi o velikosti prosného zrna a za stálého míchání opět velice pomalu zahřívá na 50-52°C a při této teplotě udržuje, stále promíchávané (sušení zrna) minimálně půl hodiny. Pak se sýřenina vlije do forem, nechává se vlastní vahou lisovat, několikrát se ve formě otáčí, aby sýr obsahoval co nejmenší množství syrovátky.

Jen pro info. Z 10 litrů kravského mléka je +/- deko 1 kg sýra a parmazánová kola mají od 10 kg výše. Čím déle má sýr zrát, tím větší kolo potřebuji.

A ze zbylé syrovátky se udělá ještě riccota. Taky mňam.

0/0
5.7.2010 13:50

kacinecka

Poradil by mi někdo, prosím?

Kde v Brně sehnat dobrej parmazán? :-)

0/0
29.6.2010 13:47

derevo

Re: Poradil by mi někdo, prosím?

Na Svoboďáku naproti patrové prodejně knih Academia je v přízemí obchod, kde by měli mít velký výběr sýrů a jiných zahraničních dobrot. Nikdy jsem tam nebyla, ale nejednou o tom četla. Název obchodu bohužel nevím.

0/0
29.6.2010 14:20

Tom LeV

Re: Poradil by mi někdo, prosím?

Mám kontakt přímo na dovozce, který vozí 3letý parmezán z  farmy v Itálii, kde jsem byl i osobně na exkurzi - PARÁDA!!

Je to Ital, má rozjet internetový prodej italských pochutinek, ale zatím nejsou funkční stránky. :-)

0/0
29.6.2010 16:58

joyFX

Re: Poradil by mi někdo, prosím?

kačinečko jezdím si pro něj do Itálie, ale to ti asi je houby platný. poradím ti. když mi dojde ten italský (který si kupuju jak balený ve vakuu, tak krájený z bochníku - ten se ale musí rychle spotřebovat a správně ho v obchodě umějí skladovat jen Italové a Švýcaři), běžím bud já nebo někdo z rodiny nikoliv do předražené české "sýrárny" či nóbl lahůdkářství, ale do Kauflandu, kde je k dostání vakuově balený jak Parmigiano Reggiano, tak Grana Padano - což je sýr velmi podobný - je tam k dostání ve stejném fochu i ta naše "slavná" nápodoba Gran Moravia (tu ale nekupuju :) - vše za rozumnou cenu a v rozumně velkých kouscích, které spotřebuješ bez toho, že by to zplesnivělo. v každém případě do lednice vložit v plátěném ubrousku a ve voskovaném papíře, úspěch zaručen

0/0
29.6.2010 17:46

veslo

Re: Poradil by mi někdo, prosím?

Dobrej nikde, ale jak píše dáma nademnou balené mají i celkem slušnej výběr (3):-( v interspru ve vankovce.

0/0
29.6.2010 20:04

Unyax

Re: Poradil by mi někdo, prosím?

V Makru.

0/0
29.6.2010 21:31

IRC

Re: Poradil by mi někdo, prosím?

a co tady? nemaj tam? http://www.syrybrno.cz/

0/0
30.6.2010 9:23

waaroo

mnamka

po tomhle syru se mohu utlouci, z meho pohledu lepsi neni ;-)

0/0
29.6.2010 13:45

heerer

Re: mnamka

tak tak, nejlepsi!

0/0
29.6.2010 13:59

tmf

originál z ČR se vyplatí

http://ekonomika.idnes.cz/italove-kupuji-cesky-parmazan-z-litovle-fdl-/ekoakcie.asp?c=A100215_1335699_ekoakcie_fih

0/0
29.6.2010 11:44

ErikM

Re: originál z ČR se vyplatí

kdy tu budem hrdý na něco originál, a ne na levnou kopii???

0/0
29.6.2010 11:58

vovák

Re: originál z ČR se vyplatí

pokud je levná kopie stejně chutná jako originál, hurá pro ni! ;-D

Samozřejmě že po světě bez dozoru pobíhají dobrodějové, kteří své peníze utrácejí za drahé věci jenom proto, že se ty věci nějak jmenují, ale já k nim nepatřím. ;-)

0/0
29.6.2010 15:27

opportunity

Prostě

pravý je pravý. Jenom to strouhání! Chci si koupit mlýnek na parmazán, ale nikde ho nemají. Asi budu muset do speciálky, ale nechci vidět tu cenu :-/

0/0
29.6.2010 9:50

Datel0011

Re: Prostě

http://tinyurl.com/mlyneknaparmazan

0/0
29.6.2010 11:17

xjiran

:)

http://ekonomika.idnes.cz/italove-kupuji-cesky-parmazan-z-litovle-fdl-/ekoakcie.asp?c=A100215_1335699_ekoakcie_fih

0/0
29.6.2010 9:31

shr3k

Vysokohorská přirážka

Cheesy (http://www.vemeno.ine.cz/?cat[]=90) - Parmigiano Reggiano 24 měsíců za víc než šest stovek/kg.

Supermarket v libovolné části Itálie - Parmigiano Reggiano 24 měsíců za 10,50-10,90 EUR/kg.

Tesco, Sainsbury's ve Velké Británii - Parmigiano Reggiano 24 měsíců za 9.90 GBP/kg.

Nakupovat u nás se zkrátka vyplatí....

0/0
29.6.2010 8:54

FastDriver

Re: Vysokohorská přirážka

V Makru se dá koupit Grana Padano od cca 60Kč/200g

0/0
29.6.2010 10:20

Martini Dry s olivou

Re: Vysokohorská přirážka

Pokud se nepletu, tak Makro je jen pro držitele ŽL.

0/0
29.6.2010 11:51

Kurt21

Re: Vysokohorská přirážka

ŽL má u nás každý druhý zedník.

0/0
29.6.2010 12:05

Jandik73

Re: Vysokohorská přirážka

Ale ne každej je zedník.

0/0
29.6.2010 12:48

Kurt21

Re: Vysokohorská přirážka

;-D to je pravda. Bohužel, v maloobchodě se to shání těžce. Zkuste se poptat po známých, třeba je někdo z nich zedník. ;-) Případně, ta Gran Moravia na takové to domácí vaření stačí taky (a dá se koupit i v Albertu).

0/0
29.6.2010 12:53

mattonka

Re: Vysokohorská přirážka

"takové to domácí vaření" ;-D

0/0
30.6.2010 15:36

Mrficka1

mleko ze zaludku mlecnych telat???

Vysvetlite mi to nekdo? To jim jako vypusti zaludek a ty zvratky daji do toho cerstveho mleka?

0/0
29.6.2010 3:37

joyFX

Re: mleko ze zaludku mlecnych telat???

mléčné tele je v Itálii největší pochoutka (ještě nežere trávu a jeho maso je úplně jiné, než jak ho známe my - je skoro bílé). nám se to může zdát drsné, ale vitelloni by bez telecího nepřežili :)  do mléka pro výrobu parmezánu se přidávají žaludeční enzymy - mléčné tele jich má nejvíc. takže jde o enzymy z žaludku zabitých telat

0/0
29.6.2010 8:12

opportunity

Re: mleko ze zaludku mlecnych telat???

Bohužel existuje i drastičtější metoda - ustájené tele má přes břišní stěnu sondu.

0/0
29.6.2010 9:48

Mrficka1

Re: mleko ze zaludku mlecnych telat???

Tak to jsem jakozto vegetarianka s parmezanem skoncila {blici smajlik}

0/0
29.6.2010 14:15

Kurt21

Re: mleko ze zaludku mlecnych telat???

Vegetariánka, nebo veganka? Snad jste si nemyslela, že je sýr z kytiček. ;-)

0/0
29.6.2010 14:20

vovák

Re: mleko ze zaludku mlecnych telat???

sýr se vyrábí v továrnách, podobně jako máslo, rohlíky a chleba. To nevíte? ;-D;-D;-D

Je docela dost lidí, kteří si myslí, že Tricatelova továrna je dodavatelem zboží nejen do jejich sídlištního hypersuper, ale i do jejich bioobchůdků se zdravou výživou...

0/0
29.6.2010 15:32

Mrficka1

Re: mleko ze zaludku mlecnych telat???

Tak mléko je jedna věc a vymáčené telecí žaludky věc druhá. Veganka nejsem, ale zabíjení kojených telátek je mi silně proti srsti a nehodlám ho proto podporovat nákupem produktů z nich. Musím mrknout, z čeho se dělají náhražky.

0/0
29.6.2010 19:18

Kurt21

Re: mleko ze zaludku mlecnych telat???

To, co dělá sýr sýrem, se jmenuje "syřidlo". Živočišné se používá již staletí - dnes existují i syntetická, takže přeji hodně úspěchů při hledání.

0/0
29.6.2010 20:47

Brainwashington.

Kdysi si jeden farmář prohodil při míchání sýrařiny

ruku. Však víte - levá je ruka ďáblova. Nó, a tradice se má dodržovat! :-/

0/0
29.6.2010 3:03

jakub7

Re: Kdysi si jeden farmář prohodil při míchání sýrařiny

?

0/0
29.6.2010 5:19

username

mňam

nikdy jsem nepochopil jak je možné, že 3 roky staré mléko smíchané s obsahem žaludku z krávy je tak neskutečně dobrý, můžu to jíst na kila.

Mimochodem ty strouhané nesmysly v krámech nemá ani cenu kupovat, protože to jsou zbytky po obrušování kůrky (mladého) parmazánu.

A gran moravia je až překvapivě dobrý, byť na originál nemá.

Doporučuji v Praze v Centru Chodov otevřeli sýrárnu hned naproti hypermarketu a maj tam snad stovku úžasných sýrů

0/0
29.6.2010 0:41

garumna

Re: mňam

Tak zrovna tu nedoporucuji. Syry sice perfektni, bohuzel prodavacky naprosto neochotne. Minule jsem tam mela pocit, ze je snad obtezuji tim, ze u nich chci utratit penize :(

0/0
29.6.2010 11:38

Kurt21

Re: mňam

Třeba jo. Ale víte, jak to je - vrchní je takovej divnej, ale pivo točí nejlepší. ;-)

0/0
29.6.2010 12:06

garumna

Re: mňam

Asi jo :) Rikala jsem si, ze tomu asi dam jeste sanci. Prece jen v okoli nic podobneho neni :)

0/0
29.6.2010 12:11

vovák

Re: mňam

myslím, že nejblíž jsou Sváčkové na Budějárně. Teď tam mají hodně dobrej parmazánek!

0/0
29.6.2010 15:34





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.