- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
tentokrát ze žaludku mlékem krmených telat. - no to teda fuj to už nežeru bléee
Popis výroby je blbě. Mléko se zahřeje na 42-45°C, za stálého míchání se přidá mléčná kultura (zpravidla jogurtová, rozmíchaná třeba v té syrovátce), nechá se půl hodiny stát, pak se mléko opět přivede do pohybu a přidá se syřidlo ( tradičně opravdu z vymáčených žaludků mléčných telat) a mléko se zastaví a opět půl až tři čtvrtě hodiny nechá v klidu. Pak se sýrařskou harfou rozkrájí na zrno asi o velikosti prosného zrna a za stálého míchání opět velice pomalu zahřívá na 50-52°C a při této teplotě udržuje, stále promíchávané (sušení zrna) minimálně půl hodiny. Pak se sýřenina vlije do forem, nechává se vlastní vahou lisovat, několikrát se ve formě otáčí, aby sýr obsahoval co nejmenší množství syrovátky.
Jen pro info. Z 10 litrů kravského mléka je +/- deko 1 kg sýra a parmazánová kola mají od 10 kg výše. Čím déle má sýr zrát, tím větší kolo potřebuji.
A ze zbylé syrovátky se udělá ještě riccota. Taky mňam.
Kde v Brně sehnat dobrej parmazán?
Na Svoboďáku naproti patrové prodejně knih Academia je v přízemí obchod, kde by měli mít velký výběr sýrů a jiných zahraničních dobrot. Nikdy jsem tam nebyla, ale nejednou o tom četla. Název obchodu bohužel nevím.
po tomhle syru se mohu utlouci, z meho pohledu lepsi neni
kdy tu budem hrdý na něco originál, a ne na levnou kopii???
pravý je pravý. Jenom to strouhání! Chci si koupit mlýnek na parmazán, ale nikde ho nemají. Asi budu muset do speciálky, ale nechci vidět tu cenu
Cheesy (http://www.vemeno.ine.cz/?cat[]=90) - Parmigiano Reggiano 24 měsíců za víc než šest stovek/kg.
Supermarket v libovolné části Itálie - Parmigiano Reggiano 24 měsíců za 10,50-10,90 EUR/kg.
Tesco, Sainsbury's ve Velké Británii - Parmigiano Reggiano 24 měsíců za 9.90 GBP/kg.
Nakupovat u nás se zkrátka vyplatí....
V Makru se dá koupit Grana Padano od cca 60Kč/200g
Vysvetlite mi to nekdo? To jim jako vypusti zaludek a ty zvratky daji do toho cerstveho mleka?
ruku. Však víte - levá je ruka ďáblova. Nó, a tradice se má dodržovat!
nikdy jsem nepochopil jak je možné, že 3 roky staré mléko smíchané s obsahem žaludku z krávy je tak neskutečně dobrý, můžu to jíst na kila.
Mimochodem ty strouhané nesmysly v krámech nemá ani cenu kupovat, protože to jsou zbytky po obrušování kůrky (mladého) parmazánu.
A gran moravia je až překvapivě dobrý, byť na originál nemá.
Doporučuji v Praze v Centru Chodov otevřeli sýrárnu hned naproti hypermarketu a maj tam snad stovku úžasných sýrů