Diskuze

Proč se vyplatí originální parmazán, ví každý, kdo ho skutečně ochutnal

Na parmazánu je fascinující už jeho výroba. Obsahuje totiž pouze čisté nepasterované kravské mléko bez jakýchkoliv přídatných látek. Proto je naprosto čistou potravinou, poživatelnou včetně tvrdé kůrky. Díky dlouhému zrání přitom obsahuje bílkoviny, vápník a fosfor v lehce stravitelné formě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ješter 103

4. 7. 2010 19:12
omg

tentokrát ze žaludku mlékem krmených telat. - no to teda fuj to už nežeru bléee8-o

0 0
možnosti

jedovinka

5. 7. 2010 13:50
Re: omg

Popis výroby je blbě. Mléko se zahřeje na 42-45°C, za stálého míchání se přidá mléčná kultura (zpravidla jogurtová, rozmíchaná třeba v té syrovátce), nechá se půl hodiny stát, pak se mléko opět přivede do pohybu a přidá se syřidlo ( tradičně opravdu z vymáčených žaludků mléčných telat) a mléko se zastaví a opět půl až tři čtvrtě hodiny nechá v klidu. Pak se sýrařskou harfou rozkrájí na zrno asi o velikosti prosného zrna a za stálého míchání opět velice pomalu zahřívá na 50-52°C a při této teplotě udržuje, stále promíchávané (sušení zrna) minimálně půl hodiny. Pak se sýřenina vlije do forem, nechává se vlastní vahou lisovat, několikrát se ve formě otáčí, aby sýr obsahoval co nejmenší množství syrovátky.

Jen pro info. Z 10 litrů kravského mléka je +/- deko 1 kg sýra a parmazánová kola mají od 10 kg výše. Čím déle má sýr zrát, tím větší kolo potřebuji.

A ze zbylé syrovátky se udělá ještě riccota. Taky mňam.

0 0
možnosti

kacinecka

29. 6. 2010 13:47
Poradil by mi někdo, prosím?

Kde v Brně sehnat dobrej parmazán? :-)

0 0
možnosti

derevo

29. 6. 2010 14:20
Re: Poradil by mi někdo, prosím?

Na Svoboďáku naproti patrové prodejně knih Academia je v přízemí obchod, kde by měli mít velký výběr sýrů a jiných zahraničních dobrot. Nikdy jsem tam nebyla, ale nejednou o tom četla. Název obchodu bohužel nevím.

0 0
možnosti

waaroo

29. 6. 2010 13:45
mnamka

po tomhle syru se mohu utlouci, z meho pohledu lepsi neni ;-)

0 0
možnosti

heerer

29. 6. 2010 13:59
Re: mnamka

tak tak, nejlepsi!

0 0
možnosti

ErikM

29. 6. 2010 11:58
Re: originál z ČR se vyplatí

kdy tu budem hrdý na něco originál, a ne na levnou kopii???

0 0
možnosti

opportunity

29. 6. 2010 9:50
Prostě

pravý je pravý. Jenom to strouhání! Chci si koupit mlýnek na parmazán, ale nikde ho nemají. Asi budu muset do speciálky, ale nechci vidět tu cenu :-/

0 0
možnosti

Datel0011

29. 6. 2010 11:17
0 0
možnosti

shr3k

29. 6. 2010 8:54
Vysokohorská přirážka

Cheesy (http://www.vemeno.ine.cz/?cat[]=90) - Parmigiano Reggiano 24 měsíců za víc než šest stovek/kg.

Supermarket v libovolné části Itálie - Parmigiano Reggiano 24 měsíců za 10,50-10,90 EUR/kg.

Tesco, Sainsbury's ve Velké Británii - Parmigiano Reggiano 24 měsíců za 9.90 GBP/kg.

Nakupovat u nás se zkrátka vyplatí....

0 0
možnosti

FastDriver

29. 6. 2010 10:20
Re: Vysokohorská přirážka

V Makru se dá koupit Grana Padano od cca 60Kč/200g

0 0
možnosti

Mrficka1

29. 6. 2010 3:37
mleko ze zaludku mlecnych telat???

Vysvetlite mi to nekdo? To jim jako vypusti zaludek a ty zvratky daji do toho cerstveho mleka?

0 0
možnosti

Brainwashington.

29. 6. 2010 3:03
Kdysi si jeden farmář prohodil při míchání sýrařiny

ruku. Však víte - levá je ruka ďáblova. Nó, a tradice se má dodržovat! :-/

0 0
možnosti

username

29. 6. 2010 0:41
mňam

nikdy jsem nepochopil jak je možné, že 3 roky staré mléko smíchané s obsahem žaludku z krávy je tak neskutečně dobrý, můžu to jíst na kila.

Mimochodem ty strouhané nesmysly v krámech nemá ani cenu kupovat, protože to jsou zbytky po obrušování kůrky (mladého) parmazánu.

A gran moravia je až překvapivě dobrý, byť na originál nemá.

Doporučuji v Praze v Centru Chodov otevřeli sýrárnu hned naproti hypermarketu a maj tam snad stovku úžasných sýrů

0 0
možnosti