Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Silný domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny

Nejdůležitější je vývar neuspěchat. Vodu nechte jen lehce probublávat. Využijete suroviny, které byste jinak v kuchyni už nespotřebovali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Děda Lebeda

Papiňák

Urychluje vaření...už ste o něm slyšeli?

0/0
16.7.2010 8:43

Glock Mark VI

Re: Papiňák

Odporný modernisto ... voni to chcó dělat postaru, kdyby to šlo ješte na ohništi, tak by to bylo ještě lepčejší. ;-)

0/0
16.7.2010 10:53

chudacek.blbecek

Re: Papiňák

Slyšeli a zkoušeli, výsledek je zhruba stejný:-)

0/0
16.7.2010 13:41

Cikánek

Nevím ....

Vařit kuřecí maso 2 až šest (!) hodin ? To by se jednak úplně rozpadlo a stejně by dopadla i zelenina... 8-o

0/0
15.7.2010 8:50

chudacek.blbecek

Re: Nevím ....

Děláš vývar a ne polívku. Zeleninu stačí vařit dvě hodiny, maso a kosti víc, ale je jasný, že ztratí chuť i barvu. To všechno totiž půjde do vývaru, což je cíl. Když pak vývar používáš do základu polívek a omáček, je to hodně znát.

0/0
15.7.2010 10:18

polednice

Re: Nevím ....

Hmm, ty jsi profík...R^

0/0
15.7.2010 23:20

agava

Re: Nevím ....

presne tak, zelenina po hodine vareni dopadne velmi spatne a spravny vyvar ma byt ciry ane s kousky rozvarene zeleniny.

0/0
16.7.2010 13:24

chudacek.blbecek

Re: Nevím ....

Teda když do hrnce nahážu celou mrkev a petržel, na čtvrtky nakrájenou cibuli a celý rajče, sice se to rozvaří, ale nerozpadne. Pokud chceš čirej vývar, tak během vaření sbírej pěnu.

0/0
16.7.2010 13:43

Menstruační_kalendář

Fuj recept

Kdo to psal, do vývaru nepatří vajíčka, hrášek, bob list - to je hnus. Maso zalít studenou vodou, přivést k varu, pak vyjmout krev, posolit, naházet cibuli, česnek, pepř a nechat táhnout. Až je maso před doděláním, naházet libeček, půl hoďky ještě povařit a jen dosolit - to je poctivec !!!

0/0
14.7.2010 13:35

Reeve

Zeleninu nekrájet na drobno!

Když zeleninu nakrájíme na drobno, rychle se rozvaří, brzy pustí do vývaru všechny vůně, které však v průběhu vaření vyprchají. Zelenina se do vývaru dává vcelku, aby pouštěla vůně postupně po celou dobu dlouhého vaření. Právě tím se liší vývar od "rychlých" zeleninových polévek.

0/0
13.7.2010 13:14

Popin Corado

Re: Zeleninu nekrájet na drobno!

přesněR^

0/0
13.7.2010 13:24

bourakznemanic

slepice

To je přece staré přísloví, že ze staré slepice je nejlepší polévka. A je to opravdu tak, kdo neochutnal nepozná.

0/0
12.7.2010 23:00

kabalenka

už ten obrázek mě odradil

přesně typ polívky z jídelny, kterou všichni nesnášej.

0/0
12.7.2010 12:56

Chytracisko

Re: už ten obrázek mě odradil

obrázek je ilustrační :)

0/0
12.7.2010 13:49

paprna

No toto

jako frajer z dediny vim, ze na slepici polevku, tzv. svatebni vubec nejsu vhodne kridla atp. ale stare slepice z chovu na vajicka. Potom ma polevka uplne jine grady.

0/0
9.7.2010 14:52

Danny_Kay

Re: No toto

Fuuuj...a pak je tam takovej ten zlutej hnus...No to ani omylem.

0/0
9.7.2010 15:41

paprna

Re: No toto

Pouzivame domaci, zdrave krmene :). Tym hnusem asi myslis sadlo, ne?

0/0
9.7.2010 15:50

AAA1

Re: No toto

slepici a svatebni?

0/0
9.7.2010 15:55

paprna

Re: No toto

Hm?

0/0
9.7.2010 15:57

AAA1

Re: No toto

to by mel byt hovezi vyvar s jatrovyma knedlickama, ne?

0/0
9.7.2010 16:09

paprna

Re: No toto

Tady na jizni Morave je to slepici.

0/0
9.7.2010 16:10

Martini Dry s olivou

Re: No toto

tu ve Slezsku je zase svatební z kohouta

0/0
9.7.2010 16:23

paprna

Re: No toto

A buchty Vs kohutim mlekem znas? ;-D

0/0
9.7.2010 22:31

Já to nebyl, já to nebil!

A co zbyde z té zeleniny po dvou hodinách vaření?

8-o

0/0
9.7.2010 11:13

roedor

Re: A co zbyde z té zeleniny po dvou hodinách vaření?

já ji vyhazju, nechávám jen kousek mrkve. Zbyde z ní všechno, jen bude měkká a třeba cibule se někdy rozpadne. Vyzkoušej a uvidíš;-)

0/0
9.7.2010 12:38

Já to nebyl, já to nebil!

Re: A co zbyde z té zeleniny po dvou hodinách vaření?

No právě, po vlastních zkušenostech (jsem kuchař samouk) přidávám zeleninu až ke konci vývaru. Je mi líto ji vyhazovat, ale zcela rozvařená mi nechutná ;-)

0/0
9.7.2010 12:44

chudacek.blbecek

Re: A co zbyde z té zeleniny po dvou hodinách vaření?

Záleží na tom, jakou má zelenina v tom vývaru funkci. Jestli chceš vývar (jako jen tu vodu) plnej chuti, přidáš zeleninu na poslední dvě až tři hodiny vaření, takže se úplně do mrtě rozvaří, ztratí barvu i chuť a obojí předá vývaru. Jestli ale chceš zeleninu použít do polívky, udělej si masovej vývar a zeleninu přidej až na poslední půl hodiny vaření. Já to dělám tak, že zeleninu vyvařím, co to dá a pak vývar používám jako základ pro omáčky a polívky, do kterejch dávám zeleninu novou.

0/0
9.7.2010 14:30

Martini Dry s olivou

Re: A co zbyde z té zeleniny po dvou hodinách vaření?

To je samozřejmě nesmysl, přečti si pravidla silničního provozu.

0/0
9.7.2010 16:27

Chytracisko

Re: A co zbyde z té zeleniny po dvou hodinách vaření?

;-D teďs ho uzemnil 8-o

0/0
12.7.2010 13:50

Rob J.H.

Re: A co zbyde z té zeleniny po dvou hodinách vaření?

Kecáš, má naprostou pravdu.

0/0
14.7.2010 10:16

chudacek.blbecek

Re: A co zbyde z té zeleniny po dvou hodinách vaření?

To nesmíš poslouchat, suchej martin je šikanér :-)

0/0
14.7.2010 10:55

honda_mrkos_pajdusakova

Hovězí oháňka...

Vývar z hovězí oháňky je netradiční????8-o Děkuji, dál to nečtu...

0/0
9.7.2010 10:36

idesu.navzdory

Re: Hovězí oháňka...

Vase chyba

0/0
9.7.2010 10:44

honda_mrkos_pajdusakova

Re: Hovězí oháňka...

Ani bych neřekla. Rady, jak uvařit polívku, od někoho, kdo ochsenschwanzsuppe považuje za netradiční, mě velmi pravděpodobně nijak neobohatí...

0/0
9.7.2010 10:53

chudacek.blbecek

Re: Hovězí oháňka...

Ono je tradiční a tradiční. Šípková kaše už se u nás taky dávno nedělá, i když je v našich krajích tradiční. Oháňku aby u řezníka pohledal.

0/0
9.7.2010 11:02

roedor

Re: Hovězí oháňka...

občas ji mají i v Globusu, imo nic netradičního a nesehnatelného

0/0
9.7.2010 12:39

chudacek.blbecek

Re: Hovězí oháňka...

Neříkám, že je nesehnatelná, ale když ji "občas mají v Globusu", tak to na mě nepůsobí jako tradiční surovina. To by ji museli mít pořád ve všech obchodech (jako kuřecí prsa)

0/0
9.7.2010 14:31

individual

Re: Hovězí oháňka...

Ono by také málokoho, kdo rád vaří a má rád kvalitní a čerstvé suroviny, napadlo kupovat maso v hypermarketu. Já chodím nakupovat celkem ke 3 různým řezníkům a že by neměli oháňku...?

0/0
9.7.2010 14:36

honda_mrkos_pajdusakova

Re: Hovězí oháňka...

Tady bych se toho Globusu přece jen trochu zastala, neboť tam zas tak špatné maso nemají, ale řezník je řezník a hovězí oháňka je u každého slušného řezníka samozřejmost. Polívka z ní je jeden z nejtradičnějších vývarů, takže výše uvedené srovnání chudacka.blbecka s šípkovou kaší je dosti mimo mísu.

0/0
9.7.2010 14:45

chudacek.blbecek

Re: Hovězí oháňka...

Tak ti dík. Já znám taky tři řezníky, ale ani jeden ji defaultně nemá, i když na objednávku by to asi šlo, ale to jsem se nikdy neptala.

0/0
9.7.2010 14:51

individual

Re: Hovězí oháňka...

Tak to znáš tři špatné řezníky.

0/0
12.7.2010 10:07

chudacek.blbecek

Re: Hovězí oháňka...

Schválně jsem se ještě o víkendu ptala kamarádek a všechny mi řekly, že jedině na objednávku.

0/0
12.7.2010 15:41

individual

Re: Hovězí oháňka...

A o čem to vypovídá?

0/0
12.7.2010 16:16

stromx

Re: Hovězí oháňka...

ze to neni tradicni

0/0
14.7.2010 10:35

individual

Re: Hovězí oháňka...

To ani netvrdím...

0/0
14.7.2010 15:34

chudacek.blbecek

Re: Hovězí oháňka...

Ale celé tohle vlákno je na téma tradiční/netradiční.

0/0
15.7.2010 10:20

individual

Re: Hovězí oháňka...

Nevím přesně, co myslíš tím "zas tak špatný", ale ještě jsem v žádném hypermarketu nenarazil na maso, které by bylo na pohled i chuť lepší než od dobrého řezníka a kde by měli nabídku srovnatelnou s dobrým řezníkem.

0/0
12.7.2010 10:09

honda_mrkos_pajdusakova

Re: Hovězí oháňka...

Zrovna v Globusu tím mám na mysli výběr a čerstvost - opakovaná celkem dobrá zkušenost. . Pokud ovšem potřebuji nějak speciálnost, mám osvědčeného řezníka.

0/0
12.7.2010 12:37

individual

Re: Hovězí oháňka...

Protože tak trošku něco o zásobování hypermarketů vím, tak buďto je ten konkrétní Globus, do kterého chodíš, naprosto ojedinělým případem s jiným modelem zásobování než zbytek anebo nevím...

0/0
12.7.2010 15:31

top_66

Re: Hovězí oháňka...

V Intersparu v Hostivaři mají oháňku často, s porcovaným masem tam mám slušné zkušenosti (mají i balené, ale to nekupuji a tudíž neznám). Nevidím velký rozdíl oproti klasickým řeznictvím, skoro bych řekl, že díky většímu obratu je ve Sparu lepší šance na čerstvé maso (zatímco v menších řeznictvích je to v pátek odpoledne často velká bída, zvlášť u kvalitnějšíchdruhů  masa...). Samozřejmě, nejlepší je maso přímo od (prověřeného) zdroje, člověk se dozví, jak dlouho zrálo atd. ... ale kolik procent běžných smrtelníků má dnes tu možnost, že.

0/0
12.7.2010 15:53







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.